Valikko
Kulttuuri

Putin lähetti liennytyssähkeen Lahteen – Viron presidentti kutsui tukemaan Venäjän sukukansoja

Venäjän presidenttiä ei näkynyt Lahdessa suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa. Niinistö korosti pienten kielten elvyttämistä.

Lahti. Lahdessa keskiviikkona alkanut suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi sai yllättävän käänteen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin liennytti Venäjän kantaa sukukansayhteistyöhön.

"Euraasian mantereen laajoilla alueilla asuvat suomalais-ugrilaiset kansat ovat tuoneet suuren panoksen sivilisaation kehitykseen", hän kommentoi sähkeitse.

Venäjän presidentti ei ole osallistunut sukukansakongressiin kuin kerran. Silloin presidenttinä oli Dmitri Medvedev ja tapahtuma järjestettiin Venäjän Hanti-Mansiassa.

Putinin mukaan kongressi tarjoaa hyvän alustan erilaisten sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien ratkomiselle.

Putinin kommentti kummastutti eri maailmankolkista Sibeliustaloon saapunutta yleisöä, sillä kerran neljässä vuodessa pidettävän kongressin järjestelyt ovat olleet tänä vuonna erityisen vaikeat. Venäjä kavensi eri kansojen delegaattien määrää rajusti. Perusteluna oli kireä poliittinen tilanne, talouspakotteet ja huono taloustilanne.

"Jos Putinin näkemys on näin rakentava, miksi sitten tarvittiin koko tämä peli kongressin vaikeuttamiseksi?", kysyi inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev Soikula-yhteisöstä.

Lahdessa paikalla olivat Suomen, Viron ja Unkarin presidentit.

Viron Toomas Hendrik Ilves peräänkuulutti vilpittömyyttä, kun puhutaan Venäjän sukukansojen lukumäärän ja kielten puhujamäärien supistumisesta.

"Siperian öljykenttien alkuperäiskansojen kärsimys ja punainen lumi, joka huolestutti jo kolmekymmentä vuotta sitten, ei voi olla 2000-luvun normaaliutta, johon tyydytään vaiti ja välinpitämättömänä."

Ilves teki myös laajan vertauksen eri maissa sijaitseviin ystäviin. Hän puhui virolaisten seuroista, jotka miehityksen aikana "pitivät yllä valtion oikeudellista jatkuvuutta". Tämän jälkeen hän kutsui sukukansoja tuomaan esineistöä Tartoon avattavan kansallismuseon suomalais-ugrilaisia kansoja esittelevään näyttelyyn.

"Tarttoon on siis syntymässä kaikkien pienten suomalais-ugrilaisten kansojen lähetystö", hän luonnehti.

Niinistö tyytyi puheessaan korostamaan pienten kielten säilyttämisen ja elvyttämisen tärkeyttä ja vähemmistökansojen oikeuksia.

Yhden vastauksen Harakka-Zaitsevin kysymykseen antoi Venäjää Lahdessa edustanut varakulttuuriministeri Aleksandr Žuravski, joka tunnetaan ortodoksisten arvojen puolestapuhujana.

Hän kehui pitkään Venäjän vähemmistökansojen hyvää asemaa, nosti esiin suomalaisten ja romanien epäkohdat Ruotsissa ja huomautti vielä lopuksi, että itse asiassa tsaarin aikana Venäjällä toimineet suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat olivatkin "venäläisiä, mutta suomalaista ja ruotsalaista alkuperää".

Žuravskin myös viittasi siihen, että Suomi ja Venäjä tulisivat yhdessä juhlimaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia ensi vuonna – tavoite josta Suomi lienee eri mieltä.

"Hänen puheestaan voi tehdä johtopäätöksen, että lähivuosina ykkösprioriteetti tulee olemaan Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyö Venäjän sisällä, ei sen rajojen ulkopuolella", Harakka-Zaitsev sanoi.

Varsinkin Venäjän sukukansoille kongressi on tärkeä yhteistyömuoto, mutta ei ainoa.

"Poliittinen tilanne on raskas. En voi sanoa, että minulla olisi suuria odotuksia kongressin suhteen", sanoi karjalainen Alina Tšuburova Nuori Karjala -kansalaisjärjestöstä.

"Se on paikka, jossa ihmiset keskustelevat ja tapaavat. Hankkeet ja toiminta eivät kuitenkaan tapahdu siellä, vaan paikan päällä", hän jatkoi.

Venäjä julisti Nuori Karjala -järjestön ulkomaiseksi agentiksi ensimmäisenä sukukansajärjestöistä, joiden välinen yhteistyö on muuten saanut jatkua. Aktivistit perustivat uuden samannimisen järjestön, jonka on annettu toimia.

Maailmankongressi jatkuu Lahdessa perjantaihin. Edustajia on noin 500 henkeä 24 eri kansasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomalais-ugrilaiset
 • Venäjä
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää