Valikko
Kulttuuri

Putin lähetti liennytyssähkeen Lahteen – Viron presidentti kutsui tukemaan Venäjän sukukansoja

Venäjän presidenttiä ei näkynyt Lahdessa suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa. Niinistö korosti pienten kielten elvyttämistä.

Lahti. Lahdessa keskiviikkona alkanut suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi sai yllättävän käänteen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin liennytti Venäjän kantaa sukukansayhteistyöhön.

"Euraasian mantereen laajoilla alueilla asuvat suomalais-ugrilaiset kansat ovat tuoneet suuren panoksen sivilisaation kehitykseen", hän kommentoi sähkeitse.

Venäjän presidentti ei ole osallistunut sukukansakongressiin kuin kerran. Silloin presidenttinä oli Dmitri Medvedev ja tapahtuma järjestettiin Venäjän Hanti-Mansiassa.

Putinin mukaan kongressi tarjoaa hyvän alustan erilaisten sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien ratkomiselle.

Putinin kommentti kummastutti eri maailmankolkista Sibeliustaloon saapunutta yleisöä, sillä kerran neljässä vuodessa pidettävän kongressin järjestelyt ovat olleet tänä vuonna erityisen vaikeat. Venäjä kavensi eri kansojen delegaattien määrää rajusti. Perusteluna oli kireä poliittinen tilanne, talouspakotteet ja huono taloustilanne.

"Jos Putinin näkemys on näin rakentava, miksi sitten tarvittiin koko tämä peli kongressin vaikeuttamiseksi?", kysyi inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev Soikula-yhteisöstä.

Lahdessa paikalla olivat Suomen, Viron ja Unkarin presidentit.

Viron Toomas Hendrik Ilves peräänkuulutti vilpittömyyttä, kun puhutaan Venäjän sukukansojen lukumäärän ja kielten puhujamäärien supistumisesta.

"Siperian öljykenttien alkuperäiskansojen kärsimys ja punainen lumi, joka huolestutti jo kolmekymmentä vuotta sitten, ei voi olla 2000-luvun normaaliutta, johon tyydytään vaiti ja välinpitämättömänä."

Ilves teki myös laajan vertauksen eri maissa sijaitseviin ystäviin. Hän puhui virolaisten seuroista, jotka miehityksen aikana "pitivät yllä valtion oikeudellista jatkuvuutta". Tämän jälkeen hän kutsui sukukansoja tuomaan esineistöä Tartoon avattavan kansallismuseon suomalais-ugrilaisia kansoja esittelevään näyttelyyn.

"Tarttoon on siis syntymässä kaikkien pienten suomalais-ugrilaisten kansojen lähetystö", hän luonnehti.

Niinistö tyytyi puheessaan korostamaan pienten kielten säilyttämisen ja elvyttämisen tärkeyttä ja vähemmistökansojen oikeuksia.

Yhden vastauksen Harakka-Zaitsevin kysymykseen antoi Venäjää Lahdessa edustanut varakulttuuriministeri Aleksandr Žuravski, joka tunnetaan ortodoksisten arvojen puolestapuhujana.

Hän kehui pitkään Venäjän vähemmistökansojen hyvää asemaa, nosti esiin suomalaisten ja romanien epäkohdat Ruotsissa ja huomautti vielä lopuksi, että itse asiassa tsaarin aikana Venäjällä toimineet suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat olivatkin "venäläisiä, mutta suomalaista ja ruotsalaista alkuperää".

Žuravskin myös viittasi siihen, että Suomi ja Venäjä tulisivat yhdessä juhlimaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia ensi vuonna – tavoite josta Suomi lienee eri mieltä.

"Hänen puheestaan voi tehdä johtopäätöksen, että lähivuosina ykkösprioriteetti tulee olemaan Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyö Venäjän sisällä, ei sen rajojen ulkopuolella", Harakka-Zaitsev sanoi.

Varsinkin Venäjän sukukansoille kongressi on tärkeä yhteistyömuoto, mutta ei ainoa.

"Poliittinen tilanne on raskas. En voi sanoa, että minulla olisi suuria odotuksia kongressin suhteen", sanoi karjalainen Alina Tšuburova Nuori Karjala -kansalaisjärjestöstä.

"Se on paikka, jossa ihmiset keskustelevat ja tapaavat. Hankkeet ja toiminta eivät kuitenkaan tapahdu siellä, vaan paikan päällä", hän jatkoi.

Venäjä julisti Nuori Karjala -järjestön ulkomaiseksi agentiksi ensimmäisenä sukukansajärjestöistä, joiden välinen yhteistyö on muuten saanut jatkua. Aktivistit perustivat uuden samannimisen järjestön, jonka on annettu toimia.

Maailmankongressi jatkuu Lahdessa perjantaihin. Edustajia on noin 500 henkeä 24 eri kansasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomalais-ugrilaiset
 • Venäjä
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  2. 2

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  6. 6

   Oravat ryhtyivät letkajenkkaan parvekkeella Vuosaaressa – ”Ovat käyneet aiemminkin mylläämässä kukkapenkin”

  7. 7

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  8. 8

   Britannian kaavailema ulkomaalaisten rekisteröinti arveluttaa suomalaisia: ”Ajatus pomppasi ikävästi natsi-Saksaan”

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Jussi myy Lontoossa taidetta ennätyshinnoilla – maailman suurimman huutokauppakamarin johtaja erottuu suomalaisjuurillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää