Valikko
Kulttuuri

Venäjän varakulttuuriministeri tyrmistytti Lahdessa: ”Ottakaa oppia Venäjästä vähemmistökansojen aseman turvaamisessa”

Suomalais-ugrilaiset kansat raivaavat tilaa hengittää Venäjällä – ja ottavat riskin osallistuessaan maailmankongressiin

Lahti

”Eib olluh lämmin / Moskovan kämmen. Se nahkan nylgi / sit silmih sylgi", hikeä valuva karjalaismuusikko Santtu Karhu rokkasi keskiviikkoyönä Lahden Metro-baarissa.

Hän laulaa aunuksenkarjalaksi eli livviksi sanoilla, jotka vetosivat moneen tanssilattialla hihkuneeseen nuoreen suomalais-ugrilaiseen, vaikka laulu kertookin neuvostoajasta.

Karhun keikka oli osa Lahdessa järjestettyä seitsemättä Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressia, joka päättyy tänään perjantaina.

Harmiton kulttuuritapahtuma ja tylsää pönötystä, ajattelee moni suomalainen. Useille sukukansoille kongressi on kuitenkin merkittävä tapa verkostoitua ja kehittää kansalaistoimintaa.

Joillekin Venäjältä tuleville pelkkä Lahteen asti pääsy oli voitto. Tänä vuonna järjestelyjä sävytti monilla Venäjän alueilla keskustelu, jossa syytettiin kongressia politisoiduksi ja otettiin esiin Suomen, Viron ja Unkarin EU-maina asettamat pakotteet. Kansojen lähettämiä delegaatioita kutistettiin.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin liennytti tilannetta luonnehtimalla kongressia hyväksi paikaksi keskustella myös ongelmista, varsinainen Venäjän ydinviesti tuli Lahdessa puhuneelta varakulttuuriministeri Aleksandr Žuravskilta.

Hän kehotti muita maita ottamaan oppia Venäjän vähemmistökansojen aseman turvaamisesta. Moni Venäjältä paikalle tullut kansalaistoimija oli tyrmistynyt.

”Jos tulee vain opettamaan toisia, ei synny dialogia. Žuravski taisi opettaa kaikkia muita, lukuun ottamatta ehkä pingviinejä”, totesi komilainen sosiologi Aleksei Konjuhov torstaina.

”Suomalais-ugrilainen liike on kasvanut ruohonjuuritasolta, alhaalta ylöspäin. Valtio yrittää rakentaa suhteita ylhäältä alaspäin, eikä tilanteeseen ole rauhallisia ratkaisuja”, hän sanoi.

Nimettöminä pysyttelevät aktivistit kertovat painostuksesta. Yhtä oli kehotettu harkitsemaan, kannattaako lähteä Lahteen. Yhteistyö ulkomaalaisten kanssa voi olla syy vaikeuttaa urakehitystä, vihjattiin.

Pahin tapaus oli, kun yhden kansalaistoimijan kotioven lukko pursotettiin täyteen pikaliimaa ennen lähtöä. Vastaavia tapauksia on sattunut aiemminkin, kun alkuperäiskansojen edustajien on pitänyt lähteä Venäjältä kansainvälisiin tapahtumiin. Tällä kertaa lukkoseppä ehti poistaa vanhan lukon ja asentaa uuden ennen junan lähtöä.

Sosiaalinen media toimi ensimmäistä kertaa täydellä teholla kongressin keskustelualustana. Tämä poiki heti vastareaktion Venäjällä, jossa sekalaisissa nettimedioissa alettiin leimata suomalais-ugrilaisia aktivisteja.

”Kaiken kaikkiaan uskon, että keskustelun avautuminen on kuitenkin tehnyt hyvää ja kasvattanut kongressin painoarvoa”, sanoi inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev Soikula-yhteisöstä.

Kerran neljässä vuodessa eri maissa pidettävän kongressin järjesti Suomi–Venäjä-seura. Suomessa ja Venäjällä kongressia on arvosteltu siitä, että ongelmia lakaistaan maton alle.

”Aiempiin kongresseihin verrattuna paikalla oli paljon nuoria. Kun kävi ilmi, että Venäjältä tulee vain vähän delegaatteja, avasimme kaikille mahdollisuuden hakea tarkkailijoiksi. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi”, arvioi Suomi-Venäjä-seuran pääsihteeri Merja Hannus.

Suomen presidentti Sauli Niinistö korosti avajaispuheessaan pienten, katoamisvaarassa olevien kielten tukemisen tärkeyttä.

Mukana Lahdessa olikin rautaisia konkareita, jotka ovat tehneet elämäntyönsä Taimyrissa Pohjois-Venäjällä. Svetlana Žovnitskaja loi vuonna 1999 yksin nganasanin kirjakielen. Hän on edelleen 700 hengen kansasta ainut, joka osaa kirjoittaa kieltä.

”Nyt kieltämme opetetaan kouluissa ja päiväkodeissa. Saamme tukea sekä Suomesta että Venäjältä. Jos ei ole kieltä, ei ole kansaa”, hän totesi.

Kirjoittaja oli mukana Suomi-Venäjä-seuran hankkeessa, jossa koulutettiin Venäjän nuoria suomalais-ugrilaisia toimittajia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vähemmistöt
 • Suomalais-ugrilaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi halusikin pukeutua pinkkiin ja vaihtaa nimensä Annaksi – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  5. 5

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  6. 6

   Sarjakuristaja kiistää syytteet törkeästä henkeen kohdistuvan rikoksen valmistelusta – hänen väitetään käyneen ovella nahkakäsineet kädessä

  7. 7

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  8. 8

   Poliisin sähköinen asiointipalvelu kaatunut – passin hakeminen ei ole mahdollista

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Suomalainen Jussi Pylkkänen ei uskonut, että kukaan voisi kaupata taideteosta yli sadalla miljoonalla eurolla – kunnes itse rikkoi ennätyksen maailman suurimmassa huutokaupassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  4. 4

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää