Valikko
Kulttuuri

Brittitaiteilijat pelkäävät mahdollisen brexitin vievän rahoitusta taiteelta

Britannian ero Euroopan unionista voisi vaikuttaa taiteen rahoitukseen ja kaupankäyntiin.

Monet brittitaiteilijat ja kulttuurivaikuttajat pelkäävät, että brexit, Britannian ero Euroopan unionista, sekoittaisi saarivaltakunnan taidemarkkinat ja toisi vakavia ongelmia maan kulttuurielämälle. ”Brexit saa minut kauhusta jäykäksi”, totesi tunnettu kuvataiteilija Tacita Dean Artnet-sivustolla kesäkuun alussa. Hän oli yksi arvostetun Turner-palkinnon ehdokkaista vuonna 1998.

Brittitaiteilijat pelkäävät brexitin vähentävän dramaattisesti taiteen rahoitusta. EU esimerkiksi rahoitti Luova Eurooppa -hanketta Britanniassa 11,1 miljoonalla punnalla eli lähes 14 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna EU tuki British Councilin toimintaa yli 30 miljoonalla punnalla eli noin 38 miljoonalla eurolla. Brittielokuvan levittäminen EU-maissa on saanut EU-tukea 40 miljoonaa puntaa, 50 miljoonaa euroa.

EU on myös yksi taidemuseoiden, gallerioiden, historiallisesti tärkeiden teosten restauroinnin ja yksittäisten taiteilijoiden merkittävä rahoituskanava. Nykyisessä poliittisessa tilanteessa kotimarkkinat tuskin korjaisivat näin syntyvää vajetta.

Luonnollisesti taiteen rahoituksen tulevaisuuden näkymien ennustaminen on vaikeaa tilanteessa, jossa poliittinen tilanne muuttuu. Kukaan ei tiedä, minkälaisia sopimuksia Britannia lopulta solmii EU:n kanssa, mikäli maa päättä erota EU:sta.

Miten käy silloin esimerkiksi niiden hankkeiden, joiden rahoitus ulottuu ajalle, jolloin Britannia ei enää ole EU:n jäsenvaltio? Lakaistaanko brittitaide kylmästi syrjään silloin, kun EU jakaa eri taiteenalojen palkintoja? Miten käy niiden brittiläisten yhteistyöhankkeiden, joissa osapuolena on joku EU-maa?

Brexit vaikuttaisi todennäköisesti myös kansainväliseen taidekauppaan. Britannian taidemarkkinoiden liikevaihto on kolmanneksi suurin maailmassa.

Vaikutuksia olisi myös tekijänoikeuteen ja tekijänoikeusmaksuihin, mikäli EU ei ole muuttamassa omaa lainsäädäntöään.

”Taiteen kentällä ei ole oikeastaan selkeitä käsityksiä siitä, minkälaisia heijastusvaikutuksia brexitillä voisi olla”, huomauttaa taidealan lainsäädäntöön perehtynyt Becky Shaw Artnet-sivustolla.

”Britannia olisi samassa tilanteessa kuin Norja tai Sveitsi. Se joutuisi noudattamaan EU:n taidealan lakeja, mutta ei pysty vaikuttamaan itse lakeihin.”

Iso kulttuurinen kysymys koskee englannin kieltä. Säilyttääkö se asemansa EU:n yhtenä virallisena kielensä, jos Britannia eroaa Euroopan unionista? Käännetäänkö tulevaisuudessa kaikki EU:n tuottama materiaali myös englanniksi? Pelastaako kaksikielinen Irlanti Englannin?

Entä mitä kävisi Britannian nykyään vahvalle asemalle taidemaailmassa?

Lontoon Victoria & Albert -museon johtaja Martin Roth ennusti jo toukokuun lopulla julkisuudessa, että Lontoon vilkas taide-elämä saattaa muuttaa Berliiniin, jos Britannia päättää erota Euroopan unionista. Samalla kannalla on myös Tacita Dean. ”Lontoo voi muuttua taiteen kannalta provinssiksi.”

Southbankin kulttuurikeskuksen taiteellinen johtaja Jude Kelly pelkää brexitiä. ”EU on tukenut merkittävää osaa Southbankin tuotannoista. Nämä rahat jäisivät yksinkertaisesti saamatta, jos Britannia eroaisi Euroopan unionista”, hän totesi The Guardianissa jo toukokuussa.

Lontoolaisen Sadler’s Wells -teatterin johtaja Alistair Spadling on samoilla linjoilla. ”Luulen, että ihmiset eivät tajuakaan, minkälainen painajainen taiteelle brexit lopulta olisi.”

Brexitin kannattajat katsovat, että taiteessakin Britannia on nettomaksaja eikä saa omia rahojaan takaisin.

Eroa vastustavia vetoomuksia on julkaistu monissa tiedotusvälineissä. Taiteilijoiden ja kulttuurivaikuttajien vetoomuksen ovat allekirjoittaneet mm. Tate Modern -museon johtaja Chris Dercon, näyttelijät Benedict Cumberbatch ja Helena Bonham Carter, elokuvaohjaaja Danny Boyle, muotisuunnittelija Vivienne Westwood, kuvanveistäjä Anish Kapoor sekä kirjailijat Hilary Mantel ja John le Carré.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Kulttuuripolitiikka
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  4. 4

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  7. 7

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  8. 8

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Saaressa juhannusta viettänyt hukkui Puumalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  7. 7

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää