Kulttuuri

Anssi Kasitonni kokosi Mäntän kuvataideviikot kuin hyvän kokoelmakasetin

Mäntän kuvataideviikot teemalla ”Kommandona” kuratoinut Kasitonni katsoo maailmaa pilailulasien läpi. Se piristää myös perinteikkäitä kuvataideviikkoja.

Ensimmäiseksi täytyy hoitaa pois alta Lucy Liu. Mediassa on hekumoinut kevään mittaan ajatuksella siitä, miten Hollywood-näyttelijä ja taiteilija Liu saapuu Mänttään hyttysten syötäväksi salamavalot räiskyen ja Hollywood-tähtiä mukanaan.

Maaliskuussa Mäntän perinteikkäiden kuvataideviikkojen tämän kesän kuraattori Anssi Kasitonni toteutti suomalaisen taiteen lähihistorian parhaan markkinointikampanjan.

Kasitonni kirjoitti Facebookiin nähneensä unta, että muun muassa Charlien enkelit -näyttelijänä tunnettu Lucy Liu tekee taidetta. Googlailu paljasti unen pitäneen paikkansa. Liuhan pitäisi saada Mäntän kuvataideviikoille!

Seuraavana aamuna Kasitonni lähetti sähköpostia Yhdysvaltoihin. Paluupostissa Liun agentilta tuli kieltävä vastaus, mutta Kasitonni ei luovuttanut. Hän kirjoitti laveasti Mäntän ja kuvataideviikkojen upeudesta. Lopulta hiillostaminen tuotti tulosta: Liu osallistuisi kuvataideviikkojen näyttelyyn.

Moni piti tarinaa vedätyksenä, mutta kaikki meni juuri niin kuin Facebookissa kerrottiin, Kasitonni vakuuttaa.

”Edellisenä iltana olin miettinyt, että olisi hyvä saada Mänttään joku julkkis. Ajattelin kyllä alun perin että joku Jeff Koons tai Ai Weivaaja.”

Lopputulos on se, että Pekilo-näyttelytilan yläkerrassa riippuu kolme Liun silkkipainatustyötä. Abstrakteissa teoksissa rasteripohjaa koristavat geometriset väriläiskät.

”Eikö ole hyviä?” Kasitonni kysyy.

Liu ei tullut avajaisiin, mutta ei se ollut enää tarpeenkaan. Sana Mäntän näyttelystä oli kiirinyt niin laajalle, että muut kesänäyttelynjärjestäjät ovat vihertyneet kateudesta.

Ehkä nyt on jo käynyt selväksi, että Anssi Kasitonni (ristimänimeltään Heinonen, s. 1978 Vilppulassa) ei ota tätä taidehommaa kovin vakavasti.

Siinä hän poikkeaa suurimmasta osasta kuraattoreita. Useimmiten näyttelytiedotteissa siteerataan filosofeja, puhutaan tiivistymisestä ja tihentymisestä, prosessista ja tutkimisesta, ihmisyydestä ja taiteen olemuksesta.

”Hatun nosto heille, itse en osaisi sellaista näyttely koota”, Kasitonni sanoo. ”Kannattaa keskittyä vahvuuksiinsa, ja minun vahvuuteni on sekoilu.”

Mäntän tämän kesän näyttelyn nimi on Kommandona. Amerikasta lainattu termi ”going commando” tarkoittaa ilman alushousuja olemista.

”Se kuvaa sitä henkeä jossa tämä näyttely on pantu kasaan”, Kasitonni selittää. ”Nopeasti, vapautuneesti ja estottomasti.”

Taiteilijalista syntyi kahdessa illassa.

”Mietin että kuka on hyvä ja sitten soitin niille. Kaikki sanoivat että joo.”

Osaa taiteilijoista Kasitonni pyysi tuomaan mitä tahansa, toisille hänellä oli erikoistoiveita.

Muun muassa Kalle Mustosen lähes yhdeksän metriä pitkä ja viisi metriä korkea tonttukuningas on nähty näyttelyissä ennenkin, mutta Pekilon parvelta sen pääsee näkemään myös yläpuolelta.

Näyttelyssä on mukana niin fiinimpiin salonkeihin kelpaavaa maalaustaidetta Anna Tuorilta kuin Jyrki Nissisen räävitöntä sarjisestetiikkaakin. Laura Könösen kivestä veistetty 500-kiloinen nyrkkeilysäkki ja Ars Fennica -voittaja Mika Taanilan filmi-installaatio jakavat näyttelytilat Kalevi Helvetin painajaisnäkyjen kanssa.

Tiina Raitasen, Emma Rönnholmin ja Salla Vapaavuoren Kahden vaiheilla -installaatio koostuu kymmenistä pienistä veistospareista: kahvi vai tee, K- vai S-market, Israel vai Palestiina. Niille pyllistävät Riikka Hyvösen mustelmaiset rollerderby-takamukset.

Kokonaisuus on värikäs, hauska ja vähän ad-hd.

”Kuratoiminen on vähän kuten Sekalaista-kasetin tekeminen ja sen soittaminen täysillä kaikille kavereille kesäauton kyydistä”, Kasitonni kuvailee.

Ei tunnu kohtuuttomalta veikata, että Kasitonnille hauskuus on tärkeää taiteessa ja elämässä.

”Melkein voisi sanoa että katson maailmaa pilailulasien läpi”, Kasitonni myöntää, ”tai ­ainakin jollakin tavalla virneessä.”

Vakavointi olisi ajanhukkaa.

”Tämä on loppujen lopuksi aika lyhyt aika joka täällä kikkaillaan”, Kasitonni sanoo.

Kasitonni itse tunnetaan popkulttuurille ja analogiselle ajalle kumartavista teoksistaan, joissa liito-orava skeittaa ja Darth Vaderilla on lerppu valomiekka.

Kasitonnin luulisi tietävän, saako suomalaisen taiteen vakavahkolla kentällä olla hauska.

”Se on vähän vaikea juttu”, Kasitonni sanoo. ”Kai hauska taide koetaan helposti liian viihteelliseksi.”

Onko hassuttelu koskaan sulkenut Kasitonnilta ovia?

Kasitonni pohtii hetken.

”Vaikea sanoa. Ehkä sitä ei huomaa. Jos ovi sulkeutuu, se sulkeutuu äänettömästi.”

Suomessa taidekentällä ollaan melko avoimia erilaisuudelle, Kasitonni sanoo.

”Kyllä joskus alkuaikoina saattoi joku tuli kännissä avajaisissa avautumaan että sun taide on pelkkää tätä tai tätä, että mitä sä oikein pelleilet, mutta aika vähän sitten kuitenkin.”

Viimeistään Ars Fennica -taidepalkinnon voittaminen vuonna 2011 teki Kasitonnin taiteesta salonkikelpoista.

Sittemmin meriittejä on kerääntynyt monenlaisia, joista Kasitonnille rakkaimpiin kuuluu pääsy Aku Ankan taskukirjaan romutaiteilija Antti Ysitonnina.

Mikä sitten on hauskaa?

Ei ainakaan sellainen, joka on tarkoituksella tehty hauskaksi. Hauskuus syntyy yllättävyydestä, sekä taiteessa että viihteessä.

”Tai sitten sen huumorin täytyy olla älyttömän outoa tai pöhlöä tai huonoa”, Kasitonni analysoi.

Ainakin kuraattorilleen suurin osa Mäntän teoksista näyttäytyy hauskoina.

”Vaikka en tietysti tiedä onko ne tarkoitettu sellaisiksi. Se voikin kertoa enemmän omasta suhtautumisestani taiteeseen kuin niistä teoksista.”

Mukana on kuitenkin myös teoksia, jotka ovat dramaattisia tai haikeita, Kasitonni muistuttaa.

”Esimerkiksi Annika Dahl­stenin perhosvideo, eihän se ole millään tavalla hauska.”

Turkulaistaiteilijan vanhahtavan kauniissa nukkeanimaatiossa yöperhoselle käy huonosti.

Se on ainakin varma, että Mäntän näyttelystä löytyy tänä vuonna enemmän 1980-lukua, skeittivaikutteita ja autoja kuin aikaisempina vuosina yhteensä.

Pieni piiloagenda Kasitonnilla on, sen hän myöntää. Pitäisi nimittäin koukuttaa nuoriso.

”Olisi kiva saada näyttelyyn sellaista jengiä, joka ei tavallisesti käy. Vaikka 13–19-vuotiaita autonrassaajia tai aikuisia jokkismiehiä. En tiedä tulevatko he nytkään, mutta on täällä muutamia valttikortteja.”

Kohderyhmänsä Kasitonni ainakin tuntee. Taideherätyksensä hän koki 1980-luvulla näh­tyään kynäruiskumaalari Simo Riikosen maalaaman räyhäkänpunaisen Camaron bikinirobotteineen ja kotkineen. (”Vitja kuinka makea se oli!” Kasitonni huokaa.)

Nuorisoa houkuttelemaan Kasitonni on myös rakennuttanut Pekilon takapihalle skeittirampin.

Se kuluu tosin myös kuraattorin käytössä.

XXI Mäntän kuvataideviikot avoinna joka päivä 12.6.–31.8 klo 10–18. mantankuvataide­viikot.fi.

Anssi Kasitonni (oik. Heinonen)

  Syntynyt vuonna 1978 Vilppulassa, asuu Sahalahdella.

 Opiskellut Lahden Taideinstituutissa. Tunnetaan veistoksista sekä lyhytelokuvista.

 Voitti Ars Fennica -taidepalkinnon vuonna 2011.

 Tekee myös musiikkia vaimonsa Maria Heinosen kanssa nimellä Stereo 8000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää