Valikko
Kulttuuri

Sideways-festivaali uskoo pääsevänsä omilleen myrskystä ja typistetystä ohjelmasta huolimatta – ”Esiintyminen olisi ollut hengenvaarallista”

Festivaalijärjestäjälle sää on Suomessa iso riskitekijä.

Viikonloppuna Helsingissä järjestetty Sideways-festivaali uskoo pääsevänsä vähintään omilleen surkean sään aiheuttamista ongelmista huolimatta.

Tapahtuman järjestäjän Fullsteam Agencyn tiedottajan Johannes Kinnusen mukaan surkea sää kuitenkin verotti varsinkin juomien ja ruoan myynnistä saatavia tuloja.

”Lipputulot eivät riitä kattamaan menoja, joten nyt laskemme mitä tästä oheismyynnistä saadaan”, hän sanoo. ”Tämän hetken arvion mukaan plussalla kuitenkin ollaan.”

Kinnusen mukaan Sidewaysin kaltaisessa tapahtumassa anniskelumyynti saattaa lähennellä 50 prosenttia liikevaihdosta.

Toki anniskelun järjestämisestä syntyy myös paljon kustannuksia.

Perjantaina sade kiusasi tapahtuman pääesiintyjän PJ Harveyn keikkayleisöä, ja lauantaina sää huononi entisestään. Iltapäivällä tuuli ja rankkasade keskeyttivät ohjelman kolmella festivaalin lavalla ja muutamien artistien keikat jouduttiin peruuttamaan kokonaan.

Kotimaisista artisteista yleisöltä jäivät näkemättä Iisa sekä Pariisin kevät.

Järjestäjien mukaan artisteja ei voitu päästää esiintymään turvallisuussyistä.

”Se olisi ollut hengenvaarallista, niin raju se myrsky oli”, Kinnunen vakuuttaa.

Kaikki ulkomaiset artistit esiintyivät festivaalin aikana, suuri osa tosin eri lavoilla kuin oli suunniteltu.

Kaikki esiintymiskieltoon joutuneet kolme lavaa suuntasivat etelään, minkä takia ne keräsivät muita lavoja enemmän sadevettä ja kaikkein rajuimpia tuulenpuuskia. Kinnusen mukaan kovimmat puuskat olisivat voineet rikkoa lavarakenteita.

Festivaalin ensimmäinen päivä oli loppuunmyyty 8 000 lipullaan ja lauantaillekin lippuja myytiin noin 7 500. Tiedottajan mukaan festivaali on saanut ”yksittäisiä vaatimuksia” lippurahojen palautuksista.

”Kaiken kaikkiaan yleisö on suhtautunut hienosti sääoloihin. Niillehän ei oikein mitään voi.”

Näillä näkymin aineelliset vahingot jäivät vähäisiksi, tuuli rikkoi joitain yksittäisiä telttoja alueella. Onnettomasta säästä huolimatta Kinnunen pitää varmana, että festivaali järjestetään myös ensi vuonna.

”Muuten kaikki onnistui ihan täydellisesti”, hän summaa.

HS selvitti festivaalilippujen hinnanmuodostusta kaksi vuotta sitten. Tuolloin selvisi, että festivaalien suurimmat kulut syntyvät artistien palkkaamisesta, tuotannosta ja henkilöstön palkoista. Artistien palkkiot ovat noin 40 prosenttia koko budjetista.

Festivaalijärjestäjälle sää on riskitekijä. Kolea ja sateinen sää vaikuttaa sekä portilta myytäviin lippuihin että ennakkomyyntiin.

Vielä herkemmillä ovat juhannusfestivaalit, joiden liput myydään valtaosin portilta.

Lisäksi festarikansan muisti on yllättävän pitkä. Esimerkiksi Seinäjoen Provinssirockissa koettiin pari sateista kesää peräkkäin, ja siitä jäi ihmisten mieleen kuva mutafestivaalista. Järjestäjien mukaan mainetta ei korjannut edes se, että päälava siirrettiin hiekkakentälle.

Onpa moni festarikävijä joutunut teltassa nukutun jälkeen havaitsemaan senkin ihmeen, että auton lasit ovat jäässä.

Yksi sääoloiltaan karuimpia festivaaleja oli Raumanmeren juhannus vuonna 2009, jolloin RMJ vietti toista kesäänsä Porissa.

Vettä tuli käytännössä koko tapahtuman. Lipunmyynti oli sen mukaista.

Festivaali tuotti järjestäjille satojentuhansien eurojen tappion. Pahinta oli, että festivaalialuetta rakennettiin lämpimässä ilman paitaa ja heti festivaalin päätöspäivänä alkoivat useamman viikon helteet.

Siinä välissä vain pidettiin festivaalit ja taivaalta tuli aivan järjetön määrä vettä.

Ilmatieteenlaitoksen sademäärätilastoissa piikkinä näkyy myös muun muassa Helsinkiin Juhlaviikkojen aikana viisi vuotta sitten iskenyt rankkasade, jonka seurauksena tulvivat niin kadut kuin kellaritkin.

Tilanteesta kuitenkin selvittiin säikähdyksellä.

Huomattavasti vakavampi tilanne oli Porin Sonispheressä vuonna 2010, kun syöksyvirtaus iski Kirjurinluodon alueelle. Tuolloin kakkoslavan tukirakenteet pettivät ja Mötley Crüe perui esiintymisensä.

Kymmenet katsojat loukkaantuivat ja yksi kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikkifestivaalit
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  10. 10

   Poliisi: Cincinnatin yökerhoammuskelussa ei toistaiseksi viitteitä terrorismista – yksi kuollut, 14 loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää