Valikko
Kulttuuri    |   Näkökulma

Kirjallisuus, jos jokin, pystyy näyttämään väkivallan todelliset seuraukset

Kirjoissa esitetty väkivalta tekee lukijasta osallistujan, kirjoittaa Arla Kanerva

Taiteella on tapana heijastella ympäröivää yhteiskuntaa silloinkin, kun taiteilija ei siihen tietoisesti pyri.

10. kesäkuuta julkaistiin Global Peace Index, joka mittaa vuosittain maailman rauhan tilannetta. Sen mukaan terrorismin aiheuttamat väkivaltaisuudet ovat korkeammat kuin koskaan, taistelujen aiheuttamat kuolemat korkeimmat kahteenkymmeneenviiteen vuoteen ja pakolaisten määrät korkeimmat kuuteenkymmeneen vuoteen.

Suomi on yksi yhdestätoista maasta, joissa rauhan tilan nähdään olevan erittäin korkea. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin henkirikoskatsauksesta selviää, että henkirikollisuus on selvästi vähentynyt viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

Tämä on itse asiassa tilanne kaikissa teollistuneissa maissa: väkivaltaa ja sen pelkoa on vähemmän kuin koskaan.

Johtuneeko sitten sosiaalisen median mahdollistamasta nopeasta tiedonvälityksestä, mutta väkivaltaa tuntuu tästä huolimatta olevan juuri nyt kaikkialla – myös kirjallisuudessa.

Ei väkivalta tietenkään mikään uusi elementti kirjoissa ole. Tietokirjalistat pur­suavat sotahisto­riaa vuodesta toiseen, ja kaunokirjallisuudessa on ollut tarjolla niin sotaa, perheväkivaltaa kuin massamurhiakin aina Raamatun ajoista asti.

Uutena piirteenä voidaan pitää ekspli­siittisen väkivallan tuloa nuortenkirjallisuuteen, ja etenkin päähenkilöitä väkivallan aktiivisina tekijöinä. Alkuvuonna ilmestyneistä nuortenkirjoista tätä näkyy Mintie Dasin Storm Sisters -sarjassa ja Sally Greenin trilo­giassa.

Jos ei väkivallan määrä, niin ainakin sen laatu on tähän mennessä erottanut kirjallisuuden monista muista kulttuurin tuotteista.

Peleissä veri on roiskunut jo vuosikymmeniä, ja elokuvissa ja tv-sarjoissa veren määrä on melkeinpä kääntäen verrannollinen siihen, miten pahalta se katsojasta tuntuu.

Silloin kun elokuva haluaa oikein järkyttää katsojaa, se jättää väkivallanteon esittämättä, katsojan itsensä keksittäväksi.

Tämä on kirjallisuudessa esitetyn väkivallan muoto ja voima. Sanat tekevät lukijasta aktiivisen osallistujan, asettavat joko uhriksi tai tekijäksi – tai molemmiksi. Puolueettomuus ei ole mahdollista, eikä näin ollen myöskään väkivallan estetisointi Tarantinon elokuvien tapaan tai sen ironisointi Spring Breakers -elokuvan tyyliin tahdo kirjoissa onnistua.

Oman pään sisällä on aina pelottavinta. Tämän vuoksi kirjallisuudella, jos jollain, on mahdollista näyttää väkivallantekojen todelliset seuraukset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  9. 9

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää