Valikko
Kulttuuri

Jos sataa, aina voi katsoa elokuvia: 25 tärppiä suoratoistopalveluiden parhaasta tarjonnasta

HS vinkkaa suoratoistopalveluiden kesän parhaita sarjoja ja elokuvia

Jos lomalle sattuu sadepäiviä ja lomakirjat on jo luettu, voi olla hyvä aika avata netin ohjelmapalvelut. Netflix, Viaplay, HBO ja Yle Areena palvelevat niitä, jotka haluavat nähdä laadukkaita sarjoja ja elokuvia silloin, kun itselle sopii.

Suoratoistopalvelujen tarjonta on valtava, joten ilman suosituksia kiinnostavan sarjan tai elokuvan löytäminen voi olla vaikeaa. Arthouse-elokuvien ystäviä palvelee ”elokuva-arkisto” Mubi, joka lupaa katsojilleen joka päivä uuden elokuva-asiantuntijoiden valitseman palkitun laatuelokuvan, klassikon tai kulttielokuvan, joka on nähtävissä kuukauden ajan.

Palvelut toimivat pääasiassa kuukausimaksulla, joskin niitä voi useimmiten kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan. Yle Areena on luonnollisesti ilmainen.

Tässä tärppejä tulevalle kuukaudelle.

1. House of Cards – muista myös alkuperäinen brittiversio!

2010-luvun menestyssarja perustuu brittiläiseen minisarjaan 1990-luvulta. Alkuperäinen BBC:n trilogia perustuu brittiläisen konservatiivipoliitikon Michael Dobbsin romaaneihin.

Yhdysvalloissa trilogia on pitkitetty tähän mennessä neljään tuotantokauteen, jossa kussakin on 13 jaksoa, joten katsottavaa riittää pidemmäksikin sadejaksoksi. 2010-luvun versiossa tapahtumat sijoittuvat Washingtoniin, ja se kertoo Kevin Spaceyn esittämästä demokraattipoliitikko Frank Underwoodista, joka päättää ryhtyä kostamaan järjestelmälle jäätyään rannalle Yhdysvaltain ulkoministerin valinnassa.

Sekä uusi että vanha versio löytyvät Netflixistä.

2. Kesälomamatka diktatuuriin

Pohjois-Korean ”Rakas johtaja”, toiseen hiippakuntaan jo siirtynyt Kim Jong Il on ainakin länsimaalaisille arvoitukseksi jäänyt elokuvafriikki.

NC Heikinin dokumentti Kimjongilia tarjoaa väläyksen suljettujen verhojen taakse diktaattorin valtakaudella. Oheislukemistoksi voi lämpimästi suositella Paul Fischerin viime vuonna ilmestynyttä Rakastettu johtaja -tietokirjaa, joka päihittää jännittävyydessään monet seikkailuromaanit ja näyttää Pohjois-Korean kaikessa absurdiudessaan.

Kimjongilia löytyy Mubi-palvelusta.

3. Klassikko ei petä

Netflix palvelee klassikkoelokuvien ystäviä muun muassa Taksikuskilla ja Casablancalla.

Martin Scorsesen klassikkoelokuva Taksikuskissa (1976) ahdistunut Robert De Niron näyttelemä Vietnamin sodan veteraani ajelee taksia New Yorkin pahamaineisilla kaduilla öisin ja tapaa outoja ihmisiä.

Casablanca puolestaan on klassikoiden klassikko, jonka tapahtumat sijoittuvat marokkolaisen yökerhon ympärille toisen maailmansodan aikaan. Sai ilmestymisvuonna 1944 parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarit. Pääosissa Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman.

Sekä HBO:lta että Netflixistä löytyy Annie Hall, Woody Allenin läpimurtoelokuva vuodelta 1977. Romanttinen komedia kertoo kahden eripuraisen neurootikon suhteesta. HBO:lta Allenin elokuvia löytyy enemmänkin.

HBO:lta löytyy myös Mayslesin veljesten vuonna 1975 ohjaama kulttidokumentti Grey Gardens. Se kertoo rämettyneessä kartanossa asuvista "Iso Edie" Bealesta ja hänen tyttärestään "Pikku Ediestä", jotka olivat Jacqueline Kennedy Onassiksen täti ja serkku.

4. Yle Areenassa on rakkautta ja kirjoja

Satuhäät-sarjaan on tasan kaksi suhtautumistapaa. Joko tavallisten suomalaisten tavallisen elämän ja (satu)häävalmistelujen seuraamista rakastaa – tai sitten sitä vihaa. Aika moni rakastaa, ja siksi onkin iso ilo, että Yle Areenasta voi tällä hetkellä katsoa sarjan yhdennentoista kauden jokaisen jakson.

Kahta viimeistä ei ole nähty vielä televisiossa. Niissä naimisiin pääsevät keminmaalainen pariskunta, jossa toinen osapuoli huijattiin ensin isäksi ja sitten vielä Satuhäihin, sekä imatralainen teatteria ja bikinifitnessiä harrastava mormonipariskunta.

Tämä on vakava suositus: molemmat jaksot ovat aivan erinomaisia!

Nopea ehtii katsomaan Areenasta myös kolmiosaisen minisarjan Bloomsburyn ryhmä – elämä ja rakkaus.

Minisarja kertoo Virginia Woolfista ja hänen siskostaan Vanessa Bellista sekä Bloomsbury groupista, 1900-luvun alun Britannian johtavista älyköistä ja heidän mutkikkaista suhteistaan.

Minisarja on Areenassa enää maanantaihin asti, mutta anglofiilit saavat kyllä lisää katsottavaa: se on osa Teeman englantilaista kesää, jossa nähdään kuusi uutta BBC:n tv-draamaa, Shakespearesta Sadie Jonesiin.

5. Orange Is the New Black -sarjasta tuli uusi kausi

Yhdysvaltalainen musta komedia on käsikirjoittaja-ohjaaja Jenji Kohanin menestyssarja. Emmy-palkintoja niittänyy sarja kertoo naisesta, joka joutuu jättämään sulhasensa ja elämänsä kun hänet yllättäen tuomitaan nuoruudenrötöksestä, huumerahojen salakuljettamisesta, 15 kuukaudeksi naisten valtionvankilaan.

Kohan on nainen monien menestyssarjojen takana. Hänen luomuksiinsa kuuluu niin ikään huumeisiin sekaantuvasta naisesta kertova Weeds. Kohan on myös ollut käsikirjoittamassa myös muun muassa Sinkkuelämää sekä Gilmoren tytöt -sarjoja.

Orange Is the New Blackin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflix-palvelussa kesällä 2013. Neljäs kausi ilmestyi Netflixiin 17. kesäkuuta 2016.

6. Rikos ja rangaistus Baltimoressa

Moni katsoo HBO:lta fantasiadraamasarja Game of Thronesia, josta saatavilla on kaikki tuotantokaudet (Yle Areenassa sarjaa on nähtävillä kolmannesta tuotantokaudesta eteenpäin).

On hyvä muistaa, että HBO:sta löytyy myös The Wire -sarja, jota on kehuttu yhdeksi kaikkien aikojen parhaista rikossarjoista.

Baltimoreen sijoittuva raaka ja realistinen rikosdraama seuraa murha- ja huumeryhmää, jotka tutkivat suurta huumerinkiä. Siinä sivussa tarkastellaan kaupunkia ja sen ongelmia eri ihmisryhmien näkökulmista – niin poliisin kuin rikollistenkin. Tuloksena on kiehtova sarja, jossa jaottelu hyvän ja pahan välillä muuttuu monimutkaiseksi.

7. Musiikkielokuvia

Netflixistä löytyy musiikinystäville dokumentteja.

What Happened, Miss Simone? on elämäkerrallinen dokumenttielokuva laulajalegenda Nina Simonesta.

Time Is Illmatic kertoo yhdysvaltalaisen rap-artistin Nasin ensimmäisen Illimatic-levyn tekoprosessista. Kyseisen genren ystäville – ja miksei muillekin.

HBO:lta löytyy puolestaan Edith Piafin elämästä kertova La Vie En Rose, jonka pääosassa nähdään palkittu Marion Cotillard.

8. Laatudraamaa 2000-luvulta

Winters Bone on amerikkalaisen Debra Granikin vaikuttava perhedraama, jossa 17-vuotias tyttö hoitaa yksin mielisairasta äitiään ja kahta sisarustaan, ja lähtee etsimään kadonnutta isäänsä. Löytyy Netflixistä.

Gomorra (2008) kertoo napolilaisen Camorra-rikollisjärjestön piirissä elävien ihmisten elämästä. Netflixistä löytyvä elokuva palkittiin vuoden parhaana eurooppalaisena elokuvana vuonna 2008.

Suuri kauneus sijoittuu Roomaan, ja on italialaisen Paolo Sorrentinon nykyaikainen muunnelma Fellinin klassikosta La Dolce Vita. Elokuva voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 2014.

Luihin ja ytimiin on Jacques Audiardin moninkertaisesti palkittu ranskalais-belgialainen draamaelokuva vuodelta 2012. Perustuu Craig Davidsonin tarinakokoelmaan.

Niinikään Netflixistä löytyy Jahti, joka on Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon tanskalainen voittaja parin vuoden takaa. Thomas Vinterbergin ohjaaman draaman pääosassa on Mads Mikkelsen.

HBO:lta kannattaa etsiä Babel, palkittu draama vuodelta 2006. Meksikolaisohjaaja Alejandro Iñárritun elokuva kertoo onnettomuudesta ja sen seurauksista eri puolilla maailmaa. Syvempänä teemana ovat kulttuurien väliset kommunikaatio-ongelmat ja ennakkoluulot.

HBO:lta löytyy myös Lost in Translation (2003), joka kertoo iäkkäästä näyttelijästä ja nuoresta naisesta, jotka tapaavat sattumalta tokiolaisessa hotellissa. Sofia Coppola voitti elokuvallaan parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin. Pääosissa nähdään Bill Murray ja Scarlett Johansson.

9. Kulttikomediaa

HBO:lta löytyy The Big Lebowski, Coenin veljesten kulttimaineen saavuttanut elokuva, joka kertoo työttömästä ja päihteisiin menevästä miehestä. Elokuva oli taloudellinen floppi, mutta sen tenhoon vaikuttanevat värikkäät henkilöhahmot ja outo huumori. Vuonna 2002 elokuvan fanit järjestivät ensimmäiset Lebowski -festivaalin Yhdysvalloissa. Elokuva on tiettävästi synnyttänyt myös uskonnon, dudeismin, jota edustaa kirkko The Church of the Latter-Day Dude.

Netflixistä löytyy puolestaan Bill Murray -klassikko Elämäni murmelina, jossa television säämies päätyy elämään samaa päivää kerta toisensa jälkeen.

10. Kevyitä sarjoja Netflixistä

Family Guy on kriitikkojen ylistämä Emmy-palkittu piirrossarja, jota on verrattu Simpsoneihin. Amerikkalaisen kulttuurin parodiaa tehdään Griffinien vinksahtaneen perheen ympärille, jossa vauva manipuloi muita ja koira perheen fiksuin jäsen.

RuPaul’s Drag Race on Netflixin oman kuvauksen mukaan ”fabulöösimpi versio” Huippumalli haussa -sarjasta. Drag queenien kisailu on armottoman kovaa viihdettä. Neljänneltä kaudelta eteenpäin reality-sarjaa on tehty isommalla budjetilla.

Hyvän ruoan ystäviä ilahduttaa Chef’s Table on Netflixin oma dokumenttisarja, jonka jokaisessa jaksossa esitellään yksi maailmankuulu tähtikokki.

Asiantuntijoina jutussa toimivat filosofian opettaja Pauliina Savolainen, elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, teatterijärjestäjä Aino Häli, elokuvatuottaja Jussi Rantamäki, runoilija Mikko Myllylahti, rumpali Ilkka Tolonen ja toimittajat Teemu Leminen ja Mari Koppinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suoratoistopalvelu
 • Elokuvat
 • Tv-sarjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  10. 10

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää