Valikko
Kulttuuri

Jos sataa, aina voi katsoa elokuvia: 25 tärppiä suoratoistopalveluiden parhaasta tarjonnasta

HS vinkkaa suoratoistopalveluiden kesän parhaita sarjoja ja elokuvia

Jos lomalle sattuu sadepäiviä ja lomakirjat on jo luettu, voi olla hyvä aika avata netin ohjelmapalvelut. Netflix, Viaplay, HBO ja Yle Areena palvelevat niitä, jotka haluavat nähdä laadukkaita sarjoja ja elokuvia silloin, kun itselle sopii.

Suoratoistopalvelujen tarjonta on valtava, joten ilman suosituksia kiinnostavan sarjan tai elokuvan löytäminen voi olla vaikeaa. Arthouse-elokuvien ystäviä palvelee ”elokuva-arkisto” Mubi, joka lupaa katsojilleen joka päivä uuden elokuva-asiantuntijoiden valitseman palkitun laatuelokuvan, klassikon tai kulttielokuvan, joka on nähtävissä kuukauden ajan.

Palvelut toimivat pääasiassa kuukausimaksulla, joskin niitä voi useimmiten kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan. Yle Areena on luonnollisesti ilmainen.

Tässä tärppejä tulevalle kuukaudelle.

1. House of Cards – muista myös alkuperäinen brittiversio!

2010-luvun menestyssarja perustuu brittiläiseen minisarjaan 1990-luvulta. Alkuperäinen BBC:n trilogia perustuu brittiläisen konservatiivipoliitikon Michael Dobbsin romaaneihin.

Yhdysvalloissa trilogia on pitkitetty tähän mennessä neljään tuotantokauteen, jossa kussakin on 13 jaksoa, joten katsottavaa riittää pidemmäksikin sadejaksoksi. 2010-luvun versiossa tapahtumat sijoittuvat Washingtoniin, ja se kertoo Kevin Spaceyn esittämästä demokraattipoliitikko Frank Underwoodista, joka päättää ryhtyä kostamaan järjestelmälle jäätyään rannalle Yhdysvaltain ulkoministerin valinnassa.

Sekä uusi että vanha versio löytyvät Netflixistä.

2. Kesälomamatka diktatuuriin

Pohjois-Korean ”Rakas johtaja”, toiseen hiippakuntaan jo siirtynyt Kim Jong Il on ainakin länsimaalaisille arvoitukseksi jäänyt elokuvafriikki.

NC Heikinin dokumentti Kimjongilia tarjoaa väläyksen suljettujen verhojen taakse diktaattorin valtakaudella. Oheislukemistoksi voi lämpimästi suositella Paul Fischerin viime vuonna ilmestynyttä Rakastettu johtaja -tietokirjaa, joka päihittää jännittävyydessään monet seikkailuromaanit ja näyttää Pohjois-Korean kaikessa absurdiudessaan.

Kimjongilia löytyy Mubi-palvelusta.

3. Klassikko ei petä

Netflix palvelee klassikkoelokuvien ystäviä muun muassa Taksikuskilla ja Casablancalla.

Martin Scorsesen klassikkoelokuva Taksikuskissa (1976) ahdistunut Robert De Niron näyttelemä Vietnamin sodan veteraani ajelee taksia New Yorkin pahamaineisilla kaduilla öisin ja tapaa outoja ihmisiä.

Casablanca puolestaan on klassikoiden klassikko, jonka tapahtumat sijoittuvat marokkolaisen yökerhon ympärille toisen maailmansodan aikaan. Sai ilmestymisvuonna 1944 parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarit. Pääosissa Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman.

Sekä HBO:lta että Netflixistä löytyy Annie Hall, Woody Allenin läpimurtoelokuva vuodelta 1977. Romanttinen komedia kertoo kahden eripuraisen neurootikon suhteesta. HBO:lta Allenin elokuvia löytyy enemmänkin.

HBO:lta löytyy myös Mayslesin veljesten vuonna 1975 ohjaama kulttidokumentti Grey Gardens. Se kertoo rämettyneessä kartanossa asuvista "Iso Edie" Bealesta ja hänen tyttärestään "Pikku Ediestä", jotka olivat Jacqueline Kennedy Onassiksen täti ja serkku.

4. Yle Areenassa on rakkautta ja kirjoja

Satuhäät-sarjaan on tasan kaksi suhtautumistapaa. Joko tavallisten suomalaisten tavallisen elämän ja (satu)häävalmistelujen seuraamista rakastaa – tai sitten sitä vihaa. Aika moni rakastaa, ja siksi onkin iso ilo, että Yle Areenasta voi tällä hetkellä katsoa sarjan yhdennentoista kauden jokaisen jakson.

Kahta viimeistä ei ole nähty vielä televisiossa. Niissä naimisiin pääsevät keminmaalainen pariskunta, jossa toinen osapuoli huijattiin ensin isäksi ja sitten vielä Satuhäihin, sekä imatralainen teatteria ja bikinifitnessiä harrastava mormonipariskunta.

Tämä on vakava suositus: molemmat jaksot ovat aivan erinomaisia!

Nopea ehtii katsomaan Areenasta myös kolmiosaisen minisarjan Bloomsburyn ryhmä – elämä ja rakkaus.

Minisarja kertoo Virginia Woolfista ja hänen siskostaan Vanessa Bellista sekä Bloomsbury groupista, 1900-luvun alun Britannian johtavista älyköistä ja heidän mutkikkaista suhteistaan.

Minisarja on Areenassa enää maanantaihin asti, mutta anglofiilit saavat kyllä lisää katsottavaa: se on osa Teeman englantilaista kesää, jossa nähdään kuusi uutta BBC:n tv-draamaa, Shakespearesta Sadie Jonesiin.

5. Orange Is the New Black -sarjasta tuli uusi kausi

Yhdysvaltalainen musta komedia on käsikirjoittaja-ohjaaja Jenji Kohanin menestyssarja. Emmy-palkintoja niittänyy sarja kertoo naisesta, joka joutuu jättämään sulhasensa ja elämänsä kun hänet yllättäen tuomitaan nuoruudenrötöksestä, huumerahojen salakuljettamisesta, 15 kuukaudeksi naisten valtionvankilaan.

Kohan on nainen monien menestyssarjojen takana. Hänen luomuksiinsa kuuluu niin ikään huumeisiin sekaantuvasta naisesta kertova Weeds. Kohan on myös ollut käsikirjoittamassa myös muun muassa Sinkkuelämää sekä Gilmoren tytöt -sarjoja.

Orange Is the New Blackin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflix-palvelussa kesällä 2013. Neljäs kausi ilmestyi Netflixiin 17. kesäkuuta 2016.

6. Rikos ja rangaistus Baltimoressa

Moni katsoo HBO:lta fantasiadraamasarja Game of Thronesia, josta saatavilla on kaikki tuotantokaudet (Yle Areenassa sarjaa on nähtävillä kolmannesta tuotantokaudesta eteenpäin).

On hyvä muistaa, että HBO:sta löytyy myös The Wire -sarja, jota on kehuttu yhdeksi kaikkien aikojen parhaista rikossarjoista.

Baltimoreen sijoittuva raaka ja realistinen rikosdraama seuraa murha- ja huumeryhmää, jotka tutkivat suurta huumerinkiä. Siinä sivussa tarkastellaan kaupunkia ja sen ongelmia eri ihmisryhmien näkökulmista – niin poliisin kuin rikollistenkin. Tuloksena on kiehtova sarja, jossa jaottelu hyvän ja pahan välillä muuttuu monimutkaiseksi.

7. Musiikkielokuvia

Netflixistä löytyy musiikinystäville dokumentteja.

What Happened, Miss Simone? on elämäkerrallinen dokumenttielokuva laulajalegenda Nina Simonesta.

Time Is Illmatic kertoo yhdysvaltalaisen rap-artistin Nasin ensimmäisen Illimatic-levyn tekoprosessista. Kyseisen genren ystäville – ja miksei muillekin.

HBO:lta löytyy puolestaan Edith Piafin elämästä kertova La Vie En Rose, jonka pääosassa nähdään palkittu Marion Cotillard.

8. Laatudraamaa 2000-luvulta

Winters Bone on amerikkalaisen Debra Granikin vaikuttava perhedraama, jossa 17-vuotias tyttö hoitaa yksin mielisairasta äitiään ja kahta sisarustaan, ja lähtee etsimään kadonnutta isäänsä. Löytyy Netflixistä.

Gomorra (2008) kertoo napolilaisen Camorra-rikollisjärjestön piirissä elävien ihmisten elämästä. Netflixistä löytyvä elokuva palkittiin vuoden parhaana eurooppalaisena elokuvana vuonna 2008.

Suuri kauneus sijoittuu Roomaan, ja on italialaisen Paolo Sorrentinon nykyaikainen muunnelma Fellinin klassikosta La Dolce Vita. Elokuva voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 2014.

Luihin ja ytimiin on Jacques Audiardin moninkertaisesti palkittu ranskalais-belgialainen draamaelokuva vuodelta 2012. Perustuu Craig Davidsonin tarinakokoelmaan.

Niinikään Netflixistä löytyy Jahti, joka on Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon tanskalainen voittaja parin vuoden takaa. Thomas Vinterbergin ohjaaman draaman pääosassa on Mads Mikkelsen.

HBO:lta kannattaa etsiä Babel, palkittu draama vuodelta 2006. Meksikolaisohjaaja Alejandro Iñárritun elokuva kertoo onnettomuudesta ja sen seurauksista eri puolilla maailmaa. Syvempänä teemana ovat kulttuurien väliset kommunikaatio-ongelmat ja ennakkoluulot.

HBO:lta löytyy myös Lost in Translation (2003), joka kertoo iäkkäästä näyttelijästä ja nuoresta naisesta, jotka tapaavat sattumalta tokiolaisessa hotellissa. Sofia Coppola voitti elokuvallaan parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin. Pääosissa nähdään Bill Murray ja Scarlett Johansson.

9. Kulttikomediaa

HBO:lta löytyy The Big Lebowski, Coenin veljesten kulttimaineen saavuttanut elokuva, joka kertoo työttömästä ja päihteisiin menevästä miehestä. Elokuva oli taloudellinen floppi, mutta sen tenhoon vaikuttanevat värikkäät henkilöhahmot ja outo huumori. Vuonna 2002 elokuvan fanit järjestivät ensimmäiset Lebowski -festivaalin Yhdysvalloissa. Elokuva on tiettävästi synnyttänyt myös uskonnon, dudeismin, jota edustaa kirkko The Church of the Latter-Day Dude.

Netflixistä löytyy puolestaan Bill Murray -klassikko Elämäni murmelina, jossa television säämies päätyy elämään samaa päivää kerta toisensa jälkeen.

10. Kevyitä sarjoja Netflixistä

Family Guy on kriitikkojen ylistämä Emmy-palkittu piirrossarja, jota on verrattu Simpsoneihin. Amerikkalaisen kulttuurin parodiaa tehdään Griffinien vinksahtaneen perheen ympärille, jossa vauva manipuloi muita ja koira perheen fiksuin jäsen.

RuPaul’s Drag Race on Netflixin oman kuvauksen mukaan ”fabulöösimpi versio” Huippumalli haussa -sarjasta. Drag queenien kisailu on armottoman kovaa viihdettä. Neljänneltä kaudelta eteenpäin reality-sarjaa on tehty isommalla budjetilla.

Hyvän ruoan ystäviä ilahduttaa Chef’s Table on Netflixin oma dokumenttisarja, jonka jokaisessa jaksossa esitellään yksi maailmankuulu tähtikokki.

Asiantuntijoina jutussa toimivat filosofian opettaja Pauliina Savolainen, elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, teatterijärjestäjä Aino Häli, elokuvatuottaja Jussi Rantamäki, runoilija Mikko Myllylahti, rumpali Ilkka Tolonen ja toimittajat Teemu Leminen ja Mari Koppinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suoratoistopalvelu
 • Elokuvat
 • Tv-sarjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  6. 6

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  7. 7

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  8. 8

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  9. 9

   Ranskalaislaulaja menehtyi kesken konsertin – Kuolinsyyksi epäillään voimakkaan sähköiskun aiheuttamaa sydämenpysähdystä

  10. 10

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  10. 10

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää