Valikko
Kulttuuri

Islam ja kristinusko ovat täysin erilaisia uskontoja – ja kuusi muuta yleistä myyttiä maailman valtauskonnoista

Juhannuksella on kristilliset juuret, ja nyt on käynnissä myös muslimien paastokuukausi ramadan. HS selvitti, minkälainen uskontojen yhteinen tausta on ja mitä myyttejä islamiin liittyy.

Islam ja kristinusko. Muslimit ja kristityt. Onko niillä muka jotakin yhteistä? On, paljonkin.

Maailmassa elää noin 2,2 miljardia kristittyä ja 1,6 miljardia muslimia. Tutkimuslaitos Pew Research Centerin tiedot ovat vuodelta 2010.

Näiden maailman valtauskontojen tunnustajat viettävät molemmat tärkeää uskonnollista juhlaa kesäkuun 2016 viimeisenä viikonloppuna.

Kristityt juhlivat juhannusta, Jeesuksen edelläkävijän Johannes Kastajan syntymäpäivää. Kristikunnassa juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien.

Juhannuksen ajankohta 24. kesäkuuta juontuu Luukkaan evankeliumin ensimmäisestä luvusta. Enkeli Gabriel ilmestyi Neitsyt Marialle 25. maaliskuuta ja kertoi Johanneksen äidin olevan kuudennella kuukaudella raskaana. Johannes syntyi näin ollen puoli vuotta ennen Jeesusta.

Muslimit puolestaan viettävät ramadan-kuukautta eli paastonaikaa, jolloin he keskittyvät hartauselämään, Koraanin lukemiseen ja rukoilemiseen. Paasto kestää aamunsarastuksesta auringonlaskuun, ja sinä aikana muslimi ei saa syödä eikä juoda.

Ramadan on uskonnollinen velvollisuus, josta ohjeistetaan Koraanissa.

Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä kristinuskolla ja islamilla on, entä millaisia harhakuvitelmia islamiin liittyy? HS:n haastattelemat uskontotieteilijät, kulttuuritieteilijät ja historioitsijat kertovat seitsemän esimerkkiä myyteistä.

Myytti 1: Islam ja kristinusko ovat täysin erilaisia uskontoja.

Uskonnoilla on monia yhteisiä piirteitä, kuten usko taivaaseen, helvettiin ja yhteen jumalaan, joka loi taivaan ja maan. Molemmissa uskonnoissa esiintyy enkeleitä ja vietetään ritualistisia juhlia.

Islam ja kristinusko tunnustavat samoja profeettoja eli jumalan tahdon julistajia, kuten Mooseksen, Aabrahamin ja Jeesuksen. Näkemys Jeesuksen ja Muhammedin asemasta kuitenkin eroaa.

Kristinuskossa Jeesus on lihaksi tullut jumala, Messias (arabiaksi al-Masih). Islamilaisessa katsantokannassa yksikään ihminen ei pysty olemaan ruumiillistunut jumala, vaan Jeesus on ainoastaan tärkeä profeetta.

Kristinusko puolestaan ei tunnusta Muhammedia (noin 570–632 jaa.), joka on islamin viimeinen profeetta. Muslimien mukaan hän sai jumalan lopullisen ilmoituksen ja välitti sen ihmiskunnalle.

Islam tunnustaa Vanhan ja Uuden testamentin periaatteessa, mutta katsoo kristittyjen ja juutalaisten vääristelleen niiden sanomaa.

Kristinuskoa ja islamia erottaa myös se, että islamissa ei ole pappislaitosta, piispoja tai keskusjohtoista järjestelmää, kuten kristinuskossa, jossa piispat määrittelevät kristillisen uskon sisältöä.

”Islamissa ei ole kaikkia muslimeja edustavaa puhemiestä, vaan useita yhdyskuntia. Se on ongelma, kun eurooppalaiset valtiot etsivät virallista keskustelukumppania”, uskontotieteen professori Tuula Sakaranaho sanoo.

Myytti 2: Islamin jumala on ankara ja leppymätön.

Yleisen käsityksen mukaan kristityt ja muslimit palvovat samaa jumalaa. Heprealaisessa Raamatussa eli Vanhassa testamentissa jumalaa kutsutaan Jahveksi.

Jahve luo pohjan vanhaa seemiläistä kulttuuriperimää olevien yksijumalisten uskontojen, kuten juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin, jumalakäsityksille. Mainitut uskonnot kuuluvat islamin mukaan suojeltuihin kirjan kansoihin.

Kristityt pitävät jumalaa samanaikaisesti sekä yhtenä että pyhänä kolminaisuutena, Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Muslimit eivät hyväksy kolminaisuusoppia vaan näkevät sen kumoavan kristinuskon yksijumalaisuuden.

Sakaranahon mukaan on myytti, että islamin jumala olisi erityisen ankara ja leppymätön.

”Yhtä lailla islamin jumala on armelias ja armahtavainen – nämä sanat esiintyvät varmaan eniten Koraanissa. Sekä islamissa että kristinuskossa jumala rankaisee, antaa anteeksi ja johdattaa oikealle tielle.”

Myytti 3: Islam määrää kaikkea muslimien toimintaa.

On yleinen harhaluulo, että islam määrittelee kaikkea muslimien toimintaa ja kieltää valtavasti asioita.

”Tällöin islam nähdään yhtenä möykkynä eikä ymmärretä sen moninaisuutta, eri oppisuuntia ja pyhien tekstien tulkintojen suurta määrää. Kaikki muslimit eivät toimi samalla tavalla”, yliopistonlehtori Sylvia Akar sanoo.

Yksi syy mielikuvaan saattaa olla se, että muslimien pyhä kirja Koraani ja hadith-kirjoituksiin koottu profeetta Muhammadin elämäntapa antavat jokapäiväistä elämää koskevia sääntöjä.

Niitä ovat esimerkiksi ruoka- ja juomaohjeistukset, kehotus rukoilla viidesti päivässä ja paasto eli ramadan. Muslimit eivät esimerkiksi syö sikaa tai verituotteita.

Sianlihan välttäminen oli yleistä Lähi-idässä, jossa sikaa pidettiin saastuneena eläimenä. Tapa siirtyi islamiin juutalaisuudesta.

Islamilainen teurastustapa on yhä käytössä muslimimaissa. Siinä teurastettava eläin pitää kääntää kohti muslimien pyhää kaupunkia Mekkaa, jumalan nimeä on lausuttava teurastettaessa ja viillettävä eläimen kurkku auki.

Näin liha on rituaalisesti puhdasta.

Usein luullaan, että islam määrää naisia käyttämään huivia. Koraanissa vaatetusta koskevat ohjeet ovat ylimalkaisia.

Akar sanoo niiden korostavan säädyllistä pukeutumista sekä miehillä että naisilla. ”Tulkinta, jonka mukaan naisen pitää peittää kaikki muu kuin kasvot ja kädet, on syntynyt vasta paljon Koraanin kokoamisen jälkeen.”

Sakaranahon mukaan huivista on viime vuosikymmeninä tullut poliittinen symboli, joka kuvastaa islamin nousua ja taistelua länsimaista ylivaltaa vastaan.

”Osa muslimeista ajattelee joutuvansa helvettiin, jos ei käytä huivia, toiset taas pitävät sitä henkilökohtaisena valintana.”

Myytti 4: Sharia on lakikirja.

Tutkijoiden mukaan sharia mielletään monesti lakikirjaksi, joka käskee ja kieltää ja johon voisi vedota kuin Suomen lakiin. ”Sellaista opusta ei ole olemassa”, Akar sanoo.

Sakaranaho kuvailee shariaa prosessiksi, jossa ihmiset tulkitsevat islamin pyhiä kirjoituksia, kuten Koraania ja profeetan perimätietoa. Jos suoraa ohjetta ei löydy, päätellään, miten profeetta Muhammad olisi saattanut tilanteessa toimia.

”Vuosisatojen aikana oikeusoppineet ovat tehneet päätöksiä, joista on koottu ohjeistus, miten pitää toimia eri elämäntilanteissa.”

Kristinuskossa ei ole ollut yhtä vahvaa käsitystä, että uskontoon kuuluisi jokin raamatullinen laki.

Sen sijaan esimerkiksi katolisessa kirkossa on moraaliopetuksen traditio, jossa suhtaudutaan kielteisesti muun muassa ehkäisyyn ja aborttiin.

Tohtorikoulutettava Anna-Liisa Tolonen pitää myyttinä, että kristinusko olisi täysin vapaa säännöistä ja islam pikkutarkka ja kahlitseva.

”Kristittyjen suhde lakiin on erilainen, mutta se ei ole merkityksetön. Moni etsii jumalan tahtoa ja elämänohjeita Raamatusta sekä on sitoutunut viettämään esimerkiksi juhlapyhiä kristillisen kalenterin mukaan.”

Akar sanoo, että muslimien fanaattisuus ja syvä uskonnollisuus on myös myytti, joka kannattaa purkaa.

”Muslimien parissa on ihan samanlainen uskovaisuuden kirjo kuin kristityillä, hartaista uskovaisista tapauskovaisiin ja ateisteihin.”

Myytti 5: Islam on poikkeuksellisen väkivaltainen ja armoton uskonto.

Keskiaikaista ristiretkipropagandaa tutkinut Miikka Tamminen kertoo, että muslimien valloitussotia tai sotia ylipäätään ei voi väittää väkivaltaisemmiksi kuin kristittyjen.

Propagandalla herätettiin muslimiarmeijoiden pelkoa ja kannustettiin kristittyjä lähtemään ristiretkille taistelemaan väkivaltaa ja idän kristittyjen vainoajia vastaan.

”Tätä vanhaa viholliskuvaa on toisteltu länsimaissa tarkoituksella vuosisatoja. Raamatussa on yhtä lailla väkivaltaa ja julmuuksia kuin Koraanissa”, Tamminen sanoo.

Islamin profeetta Muhammed oli itse valtionpäämies ja kävi sotaa, kun taas Jeesus saarnasi väkivallattomuuden sanomaa.

”Vaikka Raamatussa on paljon pasifistisia ajatuksia, se ei ole estänyt kristittyjä käymästä omasta mielestään oikeutettua sotaa”, Tolonen kertoo.

Kristityt ovat vainonneet myös toisia kristittyjä.

Kyse ei kuitenkaan ole vain propagandasta, kuten hirviömäiseksi kuvattu islamilainen terroristiliike Isis on viime vuosina osoittanut.

”Pieni osa muslimeista levittää ajatusta islamista väkivaltaisena uskontona ja tekee terroritekoja sen nimissä”, Sakaranaho sanoo.

Myytti 6: Islam on lihallisen himon uskonto.

Myös tämä myytti juontaa juurensa jo keskiajalta. Tammisen mukaan islamista tuotettiin kuvaa, johon kytkettiin lihanhimo, hekuma, moniavioisuus ja kaikenlaiset seksuaaliset perversiot.

”Mielikuva islaminuskoisen vihollisen yltiöpäisestä seksuaalisuudesta korostui, kun sitä vertailtiin askeettisen kristinuskon ihanteisiin.”

Keskiajalla syntyi kristillinen luostarilaitos, ja munkit ja nunnat lupautuivat elämään naimattomina. Seksiä sopi harrastaa vain lisääntymistarkoituksessa.

Islamissa taas ei ole munkkiutta ja seksiä on pidetty jumalan antamana lahjana, joka on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Avioliiton ulkopuolinen seksi on kuitenkin islamin mukaan rangaistava aviorikos.

Tutkijatohtori Ilkka Lindstedtin mukaan islam on perinteisesti suhtautunut seksuaalisuuteen positiivisemmin kuin kristinusko.

Esimerkiksi keskiaikaisessa islamilaisessa sharialaissa homoseksuaaliseen seksiin suhtauduttiin aviorikoksena muiden joukossa ja iso osa arabiankielisestä keskiaikaisesta runoudesta oli homoseksuaalista.

”Myytti on nykyaikana kääntynyt päälaelleen, kun Euroopassa suhtautuminen seksuaalisuuteen on muuttunut aiempaa avoimemmaksi. Siksi islam näyttäytyy nyt konservatiivisempana uskontona”, Lindstedt sanoo.

Joissakin muslimimaissa homoseksuaalisuudesta voi seurata vankilarangaistus ja esimerkiksi Saudi-Arabiassa jopa kuolemantuomio. Lainsäädäntö ja kulttuuriset paineet heikentävät yhä homojen oikeuksia muslimimaissa.

Myytti 7: Kaikkien musliminaisten asema on huono.

Naisten huono asema on tutkijoiden mukaan osin myytti, vaikka useissa muslimimaissa lainsäädäntö määrittelee naisen eriarvoiseen asemaan mieheen verrattuna.

”Esimerkiksi Saudi-Arabiassa naisilla ei ole oikeutta ajaa autoa tai kulkea yksin ilman sukulaismiestä saattajana”, Lindstedt sanoo.

Akarin ja Sakaranahon mukaan yhteiskuntaluokka on usein sukupuolta määräävämpi tekijä. ”Monet naiset ovat vaikutusvaltaisissa asemissa myös muslimimaissa”, Akar kertoo.

Tutkijat huomauttavat, että suurimmassa osassa muslimimaista rajoittavaa lainsäädäntöä ei ole, vaan naisten itsemääräämisoikeutta rajoitetaan sosiaalisista ja kulttuurisista syistä.

Islamin pyhiä kirjoituksia naisen asemasta ja oikeuksista taas voi tulkita monella tapaa.

Koraanin neljännessä suurassa eli luvussa mainitaan, että mies saa ottaa useita vaimoja.

”Ehtona pidetään sitä, että jokaista naista pitäisi kohdella tasapuolisesti ja pystyä elättämään heidät kaikki”, Lindstedt toteaa.

Muutamien muslimimaiden lainsäädännössä sallitaan yhä useat vaimot, mutta käytännössä se on harvinaista, koska harvalla on riittävästi varallisuutta usean vaimon elättämiseen.

Joissakin muslimimaissa, esimerkiksi Egyptissä, tytöille tehdään yhä ympärileikkauksia. Sukupuolielimiä silvotaan, jotta naiset eivät voisi nauttia seksistä.

Tapa liittyy kulttuuriin, eikä esimerkiksi Koraanissa edes mainita ympärileikkausta.

Juttuun on haastateltu:

– islamin tutkimuksen ja arabian kielen yliopistonlehtoria Sylvia Akaria sekä tutkijatohtori Ilkka Lindstedtiä Helsingin yliopiston maailman kulttuurien laitokselta

– historian tutkijaa Miikka Tammista Tampereen yliopistosta

– uskontotieteen professoria Matti Kamppista Turun yliopistosta

– uskontotieteen professoria Tuula Sakaranahoa Helsingin yliopistosta

– eksegetiikan tohtorikoulutettavaa Anna-Liisa Tolosta ja Uuden testamentin ja varhaiskristillisen kulttuurin professoria Petri Luomasta Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uskonto
 • Kristinusko
 • Islam

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  5. 5

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää