Valikko
Kulttuuri

Kuunneltavaa kesälomamatkalle tai jopa uima-altaaseen: 20 podcast-vinkkiä kesään

Keräsimme podcast-vinkkejä intohimoisilta kuuntelijoilta.

Kun radioiden soittolistat alkavat pitkällä automatkalla toistaa itseään tai rannalla ei jaksa kannatella kovakantista kirjaa, voi kääntyä podcastien puoleen.

Niitä on moneen lähtöön: taloutta, jalkapalloa, muotia, kirjoja, tarinankerrontaa ja sipsejä.

Keräsimme podcast-vinkkejä intohimoisilta kuuntelijoilta, jotka kuuntelevat podcasteja jopa suihkussa.

Podcast-suurkuluttaja kuuntelee myös uidessaan

Podcastien suurkuluttajiin kuuluu Kauppalehden San Franciscon -kirjeenvaihtaja Senja Larsen, joka tunnetaan myös Senja opettaa sinulle ruotsia -Facebook-sivustaan, jota Larsen pyöritti viiden vuoden ajan.

Larsen saattaa kuunnella äänikirjoja ja podcasteja jopa kahdeksan tuntia päivässä.

”Kuuntelen käytännössä aina kun teen jotain tylsää”, Larsen kertoo.

Kuulokkeet ovat korvissa lenkkeillessä, autossa, siivotessa, vaatteita silittäessä ja ruokaa laittaessa – jopa suihkussa ja uidessa vesitiiviin soittimen ja kuulokkeiden ansiosta.

Uusia podcast-elämyksiä Larsen etsii iTunes-kaupan haulla.

”Kun haluan tietää jotain jostain teemasta, etsin iTunesista aiheeseen liittyviä podcast-jaksoja”, Larsen kertoo. ”Se on todella hyvä tapa kuulla erilaisia näkökohtia tai vaikka perehtyä patikointikohteeseen tai historialliseen jaksoon.”

Senja Larsenin podcast-vinkit

1. Planet Money

”Planet Money ilmestyy kahdesti viikossa, on reilun vartin pituinen ja avaa mutkikkaita talousasioita joviaalin käytännönläheisesti.”

2. A16Z Podcast

”Piilaakson legendaarisen pääomasijoittajayhtiö Andreessen Horowitzin podcast kokoaa teknologiagurut miettimään, mihin maailma on menossa.”

3. To the Best of Our Knowledge

”Maksuton kahdesti viikossa ilmestyvä noin tunnin pituinen podcast keskittyy yhteen kiinnostavaan teemaan kerrallaan ja jututtaa asiantuntijoita teeman ympäriltä.”

4. New Yorker

”New Yorker -lehden erinomaisen ääniversion saa esimerkiksi Audiblesta.”

5. WSJ Tech news briefing

”Wall Street Journal -lehden viiden minuutin pikapätkä ajankohtaisesta aiheesta.”

Filosofiaa, tiedettä ja hyvää läppää

Espoolainen biotieteiden opiskelija Ara Taalas on kuunnellut podcasteja jo vuosien ajan. Suurin ongelma podcastien suhteen on Taalaksen mukaan oikeastaan runsaudenpula.

”Podcasteja on tarjolla aivan joka lähtöön, mikä lienee sekä niiden vahvuus että heikkous”, Taalas sanoo.

”Kuuntelen itse podcasteja aika laidasta laitaan – nautin pohdiskelevista ja tieteellisistä podcasteista, mutta tarvitsen myös ajoittain hieman irrottelevampaa kuunneltavaa.”

1. Philosophy Bites

Filosofit D. Edmonds ja N. Warbuton haastattelevat tunnettuja filosofeja ja leikkaavat haastikset 15-minuuttisiksi pätkiksi. Hyvät kysymykset ja tiukka editointi antavat miellyttäviä alustuksia omalle ajattelulle.

2. Hello Internet

”Youtuben tiede- ja selitysvideoiden mestarit Brady Haran ja CGP Grey jutustelevat konseptilla ’two dudes talking’. Alkupään episodeissa käsitellään mielenkiintoisia asioita (koulutus, journalismi, tiede) valmiiksi hieman mietityllä rungolla, tuoreimmat jaksot rönsyilevät rennommaksi jutusteluksi.”

3. Tukevasti Ilmassa

”Radiofilosofit Tuomas Nevanlinna ja Jukka Relander keskustelevat filosofiasta pitkän kaavan mukaan. Köhimisen ja niiskutuksen lomassa päästään oikein viihtyisästi mielenkiintoisten konseptien äärelle. Tukevasti Ilmassa löytyy nykyään ikävä kyllä vain Radio Helsingin yleiseltä podcast-listalta, ja se pitää filtteröidä ettei uusia jaksoja joudu etsimään muun sälän seasta.”

4. Nature Podcast

”Tiedejulkaisu Naturen oma podcasti käy läpi tuoreimmat ja merkittävimmät tieteelliset julkaisut. Faktapohjainen ja tieteessä pitäytyvä raportointi on mielenkiintoista, muttei järin viihdyttävää.”

5. Rooster Teeth Podcast

”Suosittu jutustelu-podcasti, jossa keskustellaan viikon populaarikulttuurista, peleistä ja uutisista. Pientä makustelua voi harrastaa tarkastamalla Rooster Teeth Animated Adventures -videoita Youtubesta.”

Kunnianhimoista tarinankerrontaa ja uuden oppimista

Freelance-toimittaja ja bloggaaja Tiia Rantanen on niin ikään podcast-koukussa. Rantasen mukaan niiden etu on, että videomuodossa ohjelma vie kaiken huomion mutta pelkkä ääni ei, joten podcasteja kuunnellessaan voi samaan aikaan puuhailla muutakin.

”On ihana ajatus, että voi samalla oppia jotakin uutta kun kävelee vaikka töihin”, Rantanen sanoo.

1. Criminal

”Juontaja Phoebe Judge johdattaa kuulijan erilaisten rikoksien äärelle. Tässä podcastissa ei suinkaan kerrota pelkistä murhatapauksista, vaan esimerkiksi lihansyöjäkasvien varkauksista, laittomasta roskakasasta, josta tuli pyhiinvaelluskohde tai luonnonpuistosta, josta ihmiset nyysivät kiviä – ja sitten palauttavat niitä postissa häpeillen, koska ne tuottavat epäonnea. Veritekojen ystäville tiedoksi, että mukana on myös karmaisevia murhatarinoita. Tämä on ehdoton ykkössuosikkini.”

2. Reply All

”Reply All on superkiinnostava ohjelma internetistä ja asioista, jotka liittyvät siihen. Kuuntelijan ei tarvitse olla kultatason hakkeri tai it-asiantuntija, mutta on hyvä, jos osaa käyttää sähköpostia tai on joskus käynyt Twitterissä. Yksi kiinnostavimmista jutuista kertoo hasidijuutalaisesta, joka löysi internetin ja alkoi epäillä kaikkea oppimaansa. Toinen on tarina tyypistä, joka sai kaikki maailman One Direction -fanit peräänsä pelkästään sukunimensä vuoksi. Viimeisin, ylikoukuttava juttu on neliosainen jakso murhasta vankilaan tuomitusta miehestä, joka pitää blogia vankilasta käsin äitinsä avulla.”

3. 99% Invisible

Roman Mars kertoo tarinoita suunnittelusta, joka on arkipäivässä lähes näkymätöntä: mitä 60-luvun Ruotsissa tehtiin, kun vasemmanpuoleisen liikenne muutettiin oikeanpuoleiseksi? Kuka keksi muuttaa poliisin univormut pikkutakkimaisemmiksi Kaliforniassa? Miten Neuvostoliitossa kuunneltiin levyjä, joita kopioitiin röntgenkuviin? Kuka oli nainen, joka poseerasi patsaiden mallina New Yorkissa 1900-luvun alussa?”

4. How to do everything

”Tässä ohjelmassa juontajat vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin kaikesta: miten maanviljelijöille puhutaan katu-uskottavasti, miten antaa lapselle menestyksekäs nimi tai miten selvitä elävänä haudatuksi tulemisesta. Tämä on ikään kuin tiedettä ja huumoria yhtä aikaa. Tiedekarkkia!”

5. Reveal

”Tutkivan journalismin keskus selvittää kiinnostavia tapauksia mielisairaaloista ja päiväkodeista aseväkivaltaan ja laittomaan siirtolaisuuteen. Asiat pengotaan perin pohjin ja selvitetään loppuun asti. Uutisten ja asiaohjelmien ystävälle!”

Politiikkaa ja kieltenopiskelua musiikin varjolla

Helsinkiläismuusikko Miika Snåre kuuntelee podcast-muodossa suosikkiradio-ohjelmansa.

”Podcasteina jaksot jäävät kivasti talteen, ja niistä voi valita vain mielenkiintoisimmat sekä kuunnella niitä omassa tahdissa, erityisesti juoksulenkeillä ne nousevat minulle arvoonsa”, Snåre kertoo.

”Myös kieliä voi itseopiskella muutenkin kuin varsinaisten opetusmateriaalien parissa.”

Esimerkiksi italialaisen radiokanavan musiikkiohjelman parissa saa samalla kertaa annoksen sekä musiikkia että kieltä.

Miika Snåren podcast-vinkit

1. Pyöreä pöytä

”Ylen erinomainen keskusteluohjelma, jossa vieraiden valitsemia ajankohtaisia aiheita ruoditaan reippaalla otteella Pauli Aalto-Setälän johdolla.”

2. Radio 1 Music Club

”Italialaisen Rai Radio 1 -kanavan musiikkiohjelma keskittyy rytmimusiikin klassikoihin, meikäläisittäin kiinnostavasti ja italialaisesta vinkkelistä. Jaksot ovat kestoltaan sopivan napakoita, noin 20 minuuttia. Kuuntelen myös muita, eri musiikinlajeihin keskittyviä italiankielisiä podcasteja valikoiden jaksoista kiinnostavimmat.”

3. Mikä maksaa?

Ylen Juho-Pekka Rantalan talouteen ja politiikkaan keskittyvää radio-ohjelmaa kuuntelen, jos asiantuntijavieraat ja käsiteltävät aiheet kiinnostavat. Usein on niin.

4. Brysselin kone

Erinomainen radio-ohjelma, jossa toimittaja Maija Elonheimo kysyy haastateltaviltaan myös ne olennaiset jatkokysymykset.

+ 6 podcast-vinkkiä HS:n toimitukselta

1. The Moth

”The Moth on modernia tarinankerrontaa leirinuotiolla. Kuka tahansa voi lähettää juttunsa The Mothille ja päästä nauhoittamaan sen. Jutut nauhoitetaan elävän yleisön edessä, ja yleisön reaktiot siivittävät tarinat elämää suuremmiksi. Podcastia pyörittää voittoatavoittelematon yhteisö.” – Taika Dahlbom

2. Arsecast extra

”Jalkapalloa ja etenkin Valioliigassa pelaavaa Arsenalia käsittelevä podcast. Podcastista tekee kiinnostavan loistava ja etenkin todella hauska vetäjäduo, irlantilainen Andrew Mangan ja englantilainen James McNicholas. Kehikko pyörii jalkapallon ympärillä, mutta todellisuudessa kaksikko puhuu kaikesta mahdollisesta David Bowiesta vatsatauteihin. Myös Guardianin jalkapallopodcast Football Weeklyä kannattaa seurata juontaja James Richardsonin läpän takia. Futis esitetään hauskojen anekdoottien kautta, ei ryppyotsaisella lajiniilo-mentaliteetilla.” – Joonas Laitinen

3. Sivumennen

Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen jutustelevat kirjallisuudesta ja popkulttuurista tavalla, joka on samaan aikaan kepeä, syvällinen ja tinkimättömän rehellinen. Kuunnellessa ajattelee aina, että pitäisi itsekin lukea enemmän.” – Anna-Sofia Berner

4. Perttu Häkkinen Yle Puheella

”Usein tätä ohjelmaa kuunnellessani mietin, että ’tämmöistä tehdään minun verorahoillani – ja hyvä niin’. Mikään inhimillinen aihe ei ole ohjelmalle vieras. Mieleen ovat jääneet erityisesti seikkailujournalistiset Lappi-trilogia ja Kainuu-trilogia sekä klassikko-ohjelma, jossa pohditaan ex-valtakunnanjohtaja Pekka Siitoinin merkitystä suomalaiselle mediakentälle ja populaarikulttuurille.” – Jukka Vuorio

5. Just Chips

”Tämä podcast on kiinnostava ja kiva siksi, että siinä puhutaan sipseistä ja analysoidaan niitä. Usein mukana on vieras, joka kertoo omista lempisipseistään. Kyseessä on siis aihe, joka on varmasti lähes kaikille ihmisille rakas. Podcast on kepeä, hassu ja lämmin.” – Sebastian Koskinen

6. Stil

”Treenaan ruotsinkieltä Sveriges Radion Stil-ohjelman podcastien parissa. Lähes tunnin mittaiset ohjelmat ovat minidokumentteja, joissa seilataan aiheesta toiseen huojuvien aasinsiltojen varassa mutta usein kiinnostavasti – muodista taiteeseen ja historiasta sosiologiaan. Ohjelman aiheita ovat olleet muun muassa Princen tyyli, paljetit, Angela Merkel, muslimimuoti, Thelma ja Louise -elokuva, Pariisin Ritz-hotelli sekä muotimerkit, joita naiset rakastavat ja miehet vihaavat.” – Aino Frilander

Lisää podcast-vinkkejä löydät täältä: Vuodesta 2016 ennustetaan podcastien vuotta – tässä 20 kuunteluvinkkiä vuodenvaihteeseen

Näin kuuntelet podcasteja

 Suurimmalla osalla podcasteja on oma verkkosivu, jonka kautta sitä voi kuunnella. Yleensä ne kuitenkin tilataan suoraan älypuhelimeen.

 Älypuhelimiin on saatavilla lukuisia sovelluksia podcastien kuuntelemiseen. Niitä ovat esimerkiksi Overcast ja Pocket Casts. Windows Phonessa ja Applen uusissa puhelimissa on valmiiksi oma podcast-sovellus.

 Sovellusten avulla voi etsiä podcasteja, ladata niitä älypuhelimeensa ja tilata suosikkipodcastinsa uudet jaksot puhelimeen automaattisesti.

 Yleensä sovellukset lataavat jakson puhelimeen äänitiedostona, jonka voi kuunnella ilman verkkoyhteyttä ja poistavat sen sitten, kun se on kuunneltu.

 Autoradiosta podcastin saa kuulumaan kätevimmin, jos älypuhelimen ja autoradion voi yhdistää bluetooth-yhteydellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Podcastit
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  4. 4

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  8. 8

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  9. 9

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  10. 10

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää