Kulttuuri

Algoritmi loi scifi-käsikirjoituksen

Itsensä Benjaminiksi nimennyt järjestelmä teki ohjeiden pohjalta vaikeaselkoisen tieteistarinan.

Tekoäly on kirjoittanut runoja, tehnyt räppiä ja kukistanut ihmisen maailman vaikeimmassa lautapelissä. Nyt ansiolistalle voidaan lisätä scifi-elokuvan käsikirjoittaminen.

Kesäkuussa brittiläisellä Scifi London -elokuvafestivaalilla sai ensi-iltansa Sunspring, joka ensivilkaisulla vaikuttaa tavalliselta scifi-lyhytelokuvalta – seinällä on sädepyssy, dialogi on asiaankuuluvan monimutkaista ja elokuvassa vilahtaa musta-aukko.

Kaikki ne tekoäly on halunnut mukaan. Se vastaa koko käsikirjoituksesta.

Digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori Timo Honkela Helsingin yliopistosta sanoo jo odottaneensa vastaavaa.

”Tekoälyn tutkimus on yllättävänkin nopeasti lähtenyt tutkijoiden kammioista esimerkiksi kulttuurin puolelle.”

Honkelan mukaan olemme suuren teknologisen murroksen edessä, kun koneet oppivat mallintamaan ihmisten kykyjä yhä laajemmin.

Koneiden laskentatehon lisäksi tässä avittaa tieto-aineistojen suuruus. Niiden perustalle mallinnetaan luovuutta.

Sunspringia varten yhdysvaltalainen tekoälytutkija Ross Goodwin syötti niin kutsutulle uusiutuvalle neuroverkolle kymmenien scifi-elokuvien ja -televisiosarjojen käsikirjoituksia, joiden pohjalta tietokone kirjoitti oman elokuvansa.

Järjestelmä otti oppia muun muassa sellaisista elokuvista ja tv-sarjoista kuin 2001: Avaruusseikkailu (1968), Blade Runner (1982), Interstellar (2014) ja Futurama (1999–2003).

Juuri tämän kaltaisen avoimen datan käyttämisen ansiosta tekoälyn kehitys on ottanut viime vuosina harppauksia, Honkela sanoo.

Sunspring on katsottavissa Ars Technican Youtube-videolta.

Lopputulos on yllättävä. Lyhytelokuva liikkuu liikuttavan ja oudon rajamailla, Sunspringin tunnelmaa voisi kuvata melankoliseksi ja hämmentyneeksi. Tarinan keskiössä on kolmiodraama.

Kun päähenkilö H poimii silmän suustaan ennen kolmatta repliikkiään, käy selväksi, että tietokone on kirjoittanut b-luokan elokuvan.

Tekoälyjärjestelmän tekemä dialogi on, kuten voi odottaa, vaikeaselkoista dadaa.

Iso osa lyhytelokuvasta kuluu hahmojen kysellessä toisiltaan, mitä he tarkoittivat edellisessä repliikillä.

Verkkojulkaisu Ars Technicalle puhuneen Goodwinin mukaan jäjestelmä matkii tässä scifi-elokuvien kliseitä: Scifissä hahmot tapaavat ihmetellä kaikkea eriskummallista ympärillään.

”Lukiessamme tekstiä alusta loppuun kaikki pöydän ympärillä nauroivat kippurassa”, Goodwin kuvailee Ars Technicalle.

Lyhytelokuva tehtiin elokuvakilpailuun, jossa kaikille osallistujille annettiin lyhyet ohjeet ja kaksi vuorokautta aikaa elokuvan tekemistä varten. Ohjeet ovat muun muassa dialogin pätkiä ja esineitä, joiden täytyy esiintyä valmiissa elokuvassa. Ohjaaja Oscar Sharp syötti nämä tiedot tietokoneelle.

Benjaminiksi itsensä nimennyt tekoäly toimii kuin puhelimen ennakoiva tekstinsyöttö – se arvaa mitkä kirjaimet seuraavat yleensä toisiaan ja sen pohjalta mitkä sanat ja lauseet.

Suurin ongelma järjestelmälle olivat nimet, joita ei voi ennakoida muiden sanojen logiikalla. Siksi käsikirjoituksessa on kaksi henkilöä, joiden molempien nimi on H.

Näyttämöohjeet ja hahmojen tunnetilat tietokone kirjoitti sen sijaan tarkasti.

Tässä vapaasti suomennettuna esimerkki näyttämöohjeista, jotka johdattavat lyhytelokuvan tajunnanvirranomaiseen tunnelmaan. Juonipaljastuksia ei tarvitse pelätä, koska juonta elokuvassa ei juuri ole.

”Hän seisoo tähtien keskellä ja istuu lattialla. Hän istahtaa tiskille ja vetää kameran selkänsä taakse. Hän tuijottaa siihen. Hän puhuu puhelimessa. Hän leikkaa huoneen laidalla olevan haulikon ja laittaa sen suuhunsa. Lattialla olevasta mustasta aukosta näkyy katon päällä oleva mies. Hän lohduttaa häntä.”

Esimerkiksi kohdan ”hän seisoo tähtien keskellä ja istuu lattialla” toteuttaminen tuotti ohjaaja Oscar Sharpin mukaan ongelmia.

”Jänistimme ja teimme siitä unikohtauksen.”

Benjaminin käsikirjoituksen pohjalta kuvatussa lyhytelokuvassa näyttelevät HBO:n Silicon Valley --tv-sarjasta tuttu Thomas Middleditch, Elizabeth Gray ja Humphrey Ker.

Lue scifilyhytelokuvan käsikirjoitus tästä.

Suomalaista tekoälytutkimusta

 Suomessa tekoälyn luovuutta tutkii muun muassa Hannu Toivonen Helsingin yliopistossa.

 Toivosen Discovery-työryhmän työn tulosta on runoja kirjoittava tekoäly P.O. Eticus.

 Aalto-yliopiston DeepBeat-algoritmi luo rappia yli 10 000 kappaleen datapankin avulla.

 Eric Malmin ja Pyry Takalan generaattori sai huomiota maailmanlaajuisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Tekoäly

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen
  3. Tänään Helsingissä vietetään Taiteiden yötä – kokosimme menovinkit lapsiperheille, nuorille ja kulttuurin suurkuluttajille
  4. Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?
  5. Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”
  6. Teemu Selänne ylisti Jokerien kauden avauksessa häikäissyttä suomalaislupausta – ”Tiesin, että tästä pojasta kuullaan”
  7. Isis ja alamaailma ovat limittymässä – terroristit ja rikollisjärjestöt kalastelevat samoilla vesillä
  8. Maailmalla ”synnytystalkoot” eivät juuri ole toimineet – Italiassa naiset suuttuivat, kun hedelmällisyyden vihjattiin olevan ”yhteistä hyvää”
  9. Kantaaottavista teksteistään tunnettu kantrirokkari Lucinda Williams herättää vanhoilla kotikonnuillaan pahennusta – ”Olen saanut jopa uhkauskirjeen”
  10. Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”
  11. Suomi lähtee tuleviin olympialaisiin kovilla tulostavoitteilla – Mika Kojonkoskella vahva viesti sinivalkoisille urheilun seuraajille
  12. Näytä lisää