Valikko
Kulttuuri

Daniil Kozlovia ryssiteltiin ja hakattiin, hän päätyi kiljupunkkariksi ja lopulta runous pelasti hänet

Susinukke Kosolan nimellä runoutta julkaiseva kirjailija haluaa auttaa syrjään joutuneita nuoria, koska tuntee itsekin kaikenlaiset marginaalit.

Kumma kyllä se oli runoilija Susinukke Kosolan siihenastisen elämän parasta aikaa.

Kosola oli 17-vuotiaana päättänyt lähtenyt kotoa riitauduttuaan vanhempiensa kanssa. Hän majoittui kahden vuoden ajan Turun punkkaripiireistä tuttujen kavereiden lattioilla.

Kosola kittasi kiljua päivittäin ja hankki ruokansa kahden lähikaupan roskakatoksista. Taidelukion ylioppilaskirjoituksiin hän ilmestyi yleensä joko humalassa tai krapulassa.

”Oli se parempaa elämää kuin olla kaikkien vihaama kympin oppilas”, Susinukke Kosola sanoo nyt.

Kosolan oikea nimi on Daniil Kozlov. 24-vuotias runoilija ja kustantaja on julkaissut kaksi runokirjaa, jotka ovat saaneet kiittäviä kritiikkejä ja palkintoehdokkuuksia.

Kozlovin olemus on hauska yhdistelmä neuroottisesti selittävää kirjallisuusnörttiä ja nenälävistettyä nahkatakkipunkkaria. Hän muistelee etäiseltä tuntuvaa aikaansa kodittomana punkkarina vähän huvittuneesti. Rankalta kuulostavia kokemuksia Kozlov paketoi kivoiksi anekdooteiksi, hyviksi jutuiksi:

”Yhdellä runokeikalla vallatussa talossa joku punkkari heitti mua kaljatölkillä jalkaan. Olin, että mitä ihmettä, mutta se tyyppi olikin ihan että sulla on hyvä meininki. Juotiin se kalja puoliksi, ja päädyin yhdeksäksi kuukaudeksi asumaan sen lattialle.”

Nykyään Kozlov asuu yksiössä Turun Hepokullassa ja on juuri alkanut tehdä kolmatta runokirjaansa. Sitä varten hän aikoo haastatella yhteiskunnasta syrjäytyneitä ihmisiä. Joka viikko hän tapaa myös syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, joita hän ohjaa kirjoittamaan elämästään.

Syrjäytyminen ja erilaiset marginaalit kiinnostavat Kozlovia, sillä hänellä itsellään on paljon kokemusta niistä.

Venäläistaustainen Kozlov muutti puolivuotiaana Pietarista Turkuun biologivanhempiensa mukana. Koska kotona puhuttiin venäjää, suomen kielen oppiminen otti aikansa. Koulussa ryssiteltiin, ja herkkää poikaa pidettiin muutenkin aika outona. Kiusaaminen oli jatkuvaa. Kerran hän joutui sairaalaankin, kun joku tuli potkaisemaan täysillä jalkoväliin.

Kozlovilla oli myös vaikeuksia ymmärtää toisten lasten äänensävyjä, sosiaalisia vihjeitä. Aspergerin syndroomaa epäiltiin, vaikka diagnoosia ei koskaan tullut.

Koulu Kozlovilla kyllä sujui. Alakoulussa hän sai stipendin parhaasta keskiarvosta. Etenkin kirjoittaminen ja runous kiinnostivat, Eino Leino oli suosikki.

”Kielen soinnillisuus kiinnosti minua aina, ja rakastin runojen kirjoittamista ja sanoilla leikkimistä.”

Teini-ikäisenä Kozlov huomasi myös olevansa panseksuaali: kiinnostunut niin miehistä, naisista kuin muunsukupuolisistakin. Ei se niin dramaattiselta tuntunut, olipahan vain yksi valtavirrasta poikkeava ominaisuus muiden joukossa.

”Omaksuin nuorena pikkuhiljaa sellaisen vieraan ihmisen identiteetin", Kozlov kertoo.

Taidelukiossa hän löysi punkkaripiirit. Viimeinkin sai olla niin outo kuin tahtoi. Äidinkielenopettaja kehui Kozlovin runoja. Niitä hän alkoi esittää anarkistiporukoiden talonvaltaustapahtumissa. Samalla hän vaihtoi taiteilijanimensä Susinukke Kosolaksi, koska ei halunnut nimen perusteella leimautua maahanmuuttajarunoilijaksi.

Silti juuri se ainoa runo, jossa Kozlov purki kokemuksiaan venäläistaustaisena, on saanut runokeikoilla suurimmat aplodit.

Kozlov esitti pitkää, neljäsivuista runoa äänensä voimakkuutta koko ajan kohottaen: ”Puitte minut Venäjän kansallisvaatteisiin / ja pistitte tanssimaan ripaskaa / alakoulun traumankatkuiselle lavalle”. Suomen kieli vaihtuu runon keskellä englanniksi, ja viimeinen säe on venäjänkielinen huudahdus: ”Я отказываюсь от этой культуры!”

Siis: Kieltäydyn tästä kulttuurista!

Runo päätyi myös Kozlovin esikoisteokseen .tik., jonka hän kustansi itse perustamansa Kolera-kustantamon kautta. Kozlov lähetti kirjan Image-lehden ja Book on Demandin järjestämään Indie Book Awardsiin, jossa se tuli toiseksi. Tätä nykyä Kolera-kustantamo julkaisee kymmenisen kirjaa vuodessa.

Käsi kädessä runomenestyksen kanssa koheni myös Kozlovin elämänlaatu.

Viime tammikuusta asti Kozlov on vetänyt vapaaehtoistyönä kirjoitusryhmää syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Tanskalaisen Hygge Factory -järjestön Wordquake-projekti kerää tekstejä eri Pohjoismaiden köyhiltä nuorilta.

Kaikkien projektiin osallistuvien nuorten teksteistä koottava kirja julkaistaan syyskuussa Helsingissä. Hänestä on tärkeää on saada nuorten ääni kuuluviin – ja antaa nuorille tunne siitä, etteivät he ole yksin.

”Että hyväksynnän voi saada muullakin tavalla kuin olemalla puoli vuotta putkeen kiljukännissä kaverin lattialla”, Kozlov sanoo.

Uutta kirjaakin hän työstää suomalaisesta syrjäytymisestä. Uudessa teoksessaan hän aikoo antaa äänen ihmisille, joista usein kuullaan vain tilastonumeroina: romanikerjäläisille, kodittomille, Turun vastaanottokeskuksen pakolaisille.

Kirjaa varten hän haastattelee ihmisiä, ja kokoaa haastattelujen muistiinpanoja post it -lappuihin. Kun materiaalia on tarpeeksi, Kozlov aikoo levittää laput yksiönsä lattialle ja miettiä, miten niistä saisi kaunokirjallisuutta.

Haastateltavaksi kelpaa kuka tahansa, joka näyttää tai kokee olevansa marginaalissa.

Kuten eräs bussipysäkillä huojunut raskaasti alkoholisoitunut mies, jonka kanssa Kozlov kävi hiljattain juttusille. Bussi tuli ennen kuin keskustelu oli edennyt kovin syvälle, mutta post it -lapulle kirjaamansa muistiinpanonsa Kozlov muistaa ulkoa.

Lapussa lukee näin: Maailma on paska, mutta ihmiset ovat sentään täällä toisiaan varten.

Daniil Kozlov

 Taiteilijanimeltään Susinukke Kosola.

 24-vuotias turkulainen runoilija.

 Julkaissut kaksi runokirjaa: .tik. (Kolera 2014) ja Avaruuskissojen leikkikalu (Sammakko 2016)

 Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaana. Sai viime vuonna myös edesmenneen kustannustoimittaja Silja Hiidenheimon mukaan nimetyn stipendin.

 Perustanut 2013 Kolera-kustantamon, joka julkaisee anarkistista kirjallisuutta ja nykyrunoutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Runous
 • Kirjallisuus
 • Syrjäytyminen
 • Anarkistit
 • punk

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää