Valikko
Kulttuuri

Ysärimusiikki on kesän festareilla voimissaan – koska nostalgialla on helppo rahastaa

1990-luvun suosikkiartistit elävät nyt renessanssiaikaa Suomessa. Syynä on nostalgia, jolla rahastetaan kolme- ja nelikymppisiä.

Movetron, Captain Jack, E-Rotic, E-Type, Rednex, Waldo’s People, Pandora, Basic Element, Rednex, Eiffel 95, Dj Bobo, Dr Alban, Scooter, Aikakone, Haddaway.

Tänä kesänä Suomessa esiintyvien eurodance-artistien lista on kuin suoraan 1990-luvulta. Se on tarkoituskin, sillä nyt eletään ysärimusiikkibuumia.

Tiedättehän: jykevä, nopea perusrytmi pyörii, syntetisaattori-riffit jumputtavat ja räppiosuutta seuraa kertosäe, jossa yleensä naisvokalisti laulaa jotakin muka tarttuvaa hokemaa.

Ysäri-ilmiö näkyy kesän festivaalitarjonnassa. Ainakin kolme isoa musiikkitapahtumaa tekee nostalgiatripin 1990-luvulle.

Joensuu ja Imatra Go 90’s ja Jysäri Himos järjestetään heinäkuussa ja We Love the 90’s Helsingin Suvilahdessa elokuun lopussa. Suvilahden festareilla juhli viime vuonna 17 000 kävijää.

Ysäribuumin syntyyn on vaikuttanut 1990-luvulla nuoruuttaan eläneiden ikäluokkien aikuistuminen, sanoo tutkija Janne Poikolainen Nuorisotutkimusverkostosta.

“He ovat saavuttaneet iän, jossa ysärihittien siivittämä nuoruusvaihe alkaa näyttäytyä nostalgisessa valossa ja jossa tämänkaltaiseen nostalgiaan on varaa sijoittaa.”

Populaarikulttuurin tutkija, filosofian tohtori Kimi Kärki Turun yliopistosta puhuu kulutuskykyisistä kolme- ja neljäkymppisistä. “Sillä porukalla on rahaa ostaa lippuja ja oheistuotteita sekä intoa hullutella nuoruutensa musiikilla.”

YleX:n Parasta ennen -musiikkiohjelman juontaja, dj Matti Airaksinen taas sanoo, että ysärimusaan liittyy paljon kosketuspintaa.

”Se on helppoa musaa: todella tanssittavaa, yksinkertaista ja tarttuvaa. Siksi se vetoaa niin moniin ihmisiin.”

Sana ysärimusiikki yhdistyy monien mielessä vahvasti eurodanceen, vaikka 1990-luvun musiikki oli paljon muutakin.

Kärki mainitsee esimerkkeinä Spice Girlsin ja Take Thatin kaltaiset tyttö- ja poikabändit, Nirvanan ja grungen läpimurron, Oasiksen ja muut brittipopbändit.

“Ei ole tiettyä ysärisoundia. Nyt yksi musiikkisektori on pakattu 90-luvun nostalgiaksi ja ysäri käsitteellistetään eurodancen kautta.”

Airaksisen mielestä juuri eurodance on leimallista mainitulle vuosikymmenelle.

”Se vie ajatukset heti 1990-luvulle, eikä se voi olla mistään muualta. Eurodance ei ole ajatonta.”

Musiikkiteollisuus ja tapahtumajärjestäjät ovat tarkkoja havaitsemaan otollisia kohdeyleisöjä, selittää Poikolainen ysärifestarien syntyä.

Kärki arvelee, että ysäritähdet saa esiintymään kohtuullisen edullisesti. Sama porukka kiertää tapahtumasta toiseen.

”Livenostalgia on näille artisteille hyvä tulonlähde. Heidän musiikkinsa ei välttämättä ole sellaista, jota voitaisiin myydä erikoisversioina tai uudelleenpakattuina klassikoina.”

Airaksisen mukaan läheskään kaikissa Euroopan maissa ei ole samanlaista ysäribuumia kuin Suomessa.

”Monelle eurodance-artisteille tämä on renenssanssiaikaa, ja he keikkailevat pääsääntöisesti täällä.”

Ysärimusiikki on ollut pinnalla jo jonkin aikaa, mistä kertoo esimerkiksi Airaksisen juontaman, vuonna 2007 aloitetun Parasta ennen -radio-ohjelman suosio. Sen fanien perustamassa Facebook-ryhmässä on yli 33 000 jäsentä.

Myös 1990-luvun eurodancea soittavalla Radio Novan Retroperjantai-ohjelmalla on yli 20 000 tykkääjää Facebookissa.

Tekeillä on myös suomalaisvetoinen, osaksi fanirahoitteinen eurodance-dokumentti Never Ending Dream.

Ympäri Suomen ysäri-dj-keikkoja tekevä Airaksinen sanoo, että maakunnissa ysärimusaan suhtaudutaan rehellisemmin ja intohimoisemmin kuin pääkaupunkiseudulla, jossa suhtautuminen on ironisempaa.

Airaksinen ei keikkaile Helsingissä.

”Ruuhka-Suomen ulkopuolella asuville, fyysistä työtä tekeville yli kolmikymppisille ysärimusassa ei ole camp-arvoa. Monille se on vain hyvää musiikkia.”

Onko ysärimusiikin suosion lakipiste jo saavutettu? Kärki arvioi, että sen kaksi–kolme vuotta kestänyt uusi tuleminen on pian ohi.

”Musiikillisessa mielessä en näe buumiin muuta syytä, kuin että tietty ikäluokka pitää rahastaa. Ysäritähdet saavat vielä kerran kunnon yleisöt keikoille.”

Airaksinen sanoo, että genreen ei ole tullut 1990-luvun jälkeen mitään uutta. Biisit on pian kuultu ja keikat nähty.

”Tämä kesä määrittelee, jatkuuko buumi.”

Retroilmiö toistuu popmusiikissa

 Erilaiset retroilmiöt ovat tärkeä osa populaarimusiikkia ja populaarikulttuuria yleisemminkin.

 Tunnetuimpia esimerkkejä lienee 1970-luvulla myös Suomessa noussut 50-lukuvillitys, joka toi varhaisen rock’n’rollin taas nuorisokulttuurin keskiöön.

 Buumien lisäksi retroilmiö näkyy erilaisina tyylillisinä vaikutteina ja musiikillisina lainoina, joiden mukana eri vuosikymmenten musiikki kulkeutuu osaksi uutta musiikkia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nostalgia
 • Musiikki
 • ysäri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  5. 5

   EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  9. 9

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  10. 10

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – ”Pyrimme selvittämään vainajien tarinan”
  3. EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria
  4. Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”
  5. Rautatieyhtiö etsii suomalaisyrityksiä suunnittelemaan juna-asemaa Japaniin – Suomi-asema sijaitsisi tulevan muumipuiston lähellä
  6. Kuluttajien luottamus lipsui hitusen ennätyslukemista – oman talouden kunto herättää kansalaisissa huolta
  7. Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa
  8. Hollanti on osaltaan syyllinen noin 300 muslimin kuolemaan Srebrenican verilöylyssä – Haagin vetoomus­tuomioistuin vahvisti päätöksen
  9. Venäjään kyllästyneet moskovalaiset kotiutuivat Riikaan – ensimmäiset alkavat uusia oleskelulupiaan, mutta nyt luvan saamista on tiukennettu
  10. Tunti sitten
  11. Volvo lanseeraa uuden sähköautobrändin ”maailman vaativimmille kuljettajille”
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää