Kulttuuri

HBO-palvelun missiona on luoda narkkareita – pian alkuperäissarjoja aletaan tuottaa myös Pohjoismaissa

”Emme pelkää kilpailua Netflixin kanssa”, sanoo toimitusjohtaja Richard Plepler

Tukholma

On kulunut nelisen vuotta siitä, kun yhdysvaltalainen HBO lanseerasi verkkotelevisiopalvelunsa HBO Nordicin Pohjoismaissa.

Alku oli tahmea, oli myöhästymisiä ja teknisiä ongelmia. Nyt tuuli on silti suotuisa, yhtiö halusi kertoa, kun sen toimitusjohtaja Richard Plepler joukkoineen vieraili tiistaina Tukholmassa kertomassa tulevasta.

Miljoonan tilaajan raja rikkoutui hiljattain Pohjoismaissa. Yhtiö aikoo nyt ottaa myös uusia askelia: Tähän mennessä kuluttajille on tarjottu erityisesti Yhdysvaltojen sarjatuotantoa. Vastaisuudessa HBO panostaa myös omaan alkuperäissarjojen tuotantoon Pohjolassa.

Kilpailija Netflix on kertonut niin ikään samankaltaisista aikeista.

HBO ilmoitti hiljattain palkanneensa Hanne Palmquistin Tanskan filmi-istituutista sisältöjohtajakseen ja johtamaan työtä. Mitä on tulossa, eivät Plepler ja Euroopan-johtaja Hervé Payan halunneet vielä kertoa.

”Olemme melko valikoivia. Meidän on saatava jotakin uutta, mitä ei ole tehty aiemmin. Onneksi lahjakkuuksia on paljon kaikissa maissa”, Payan sanoo.

Kykyjä on, myös Plepler painottaa. Hänen mieleensä ovat olleet muun muassa ruotsalais-tanskalainen Silta ja tanskalainen Vallan linnake. ”Vallan linnake on varmasti yksi viidestä lempisarjastani viime vuosikymmenen aikana. Rakastin sitä!”

22-vuotta HBO:lla työskennellyt toimitusjohtaja Plepler on mies monien menestystarinoiden takana.

Hän istui pöydässä muun muassa, kun kulttisarja Game of Thronesille näytettiin vihreää valoa. Viime aikoina sarjat kuten Girls ja True Detective ovat olleet menestyksiä. Yhteensä HBO:n sarjat saivat viime vuonna 43 arvostettua tv-alan Emmy-palkintoa, enemmän kuin yksikään muu yhtiö vuosiin.

Plepler sanoo, ettei hänellä kokemuksestaan huolimatta ole kykyä ennustaa hittejä tai floppeja.

”Kaikki jotka sanovat osaavansa ennustaa menestyksen, puhuvat paskaa.”

Sen sijaan voi ennustaa tekevänsä töitä parhaiden mahdollisten ammattilaisten ja lahjakkuuksien kanssa. HBO haluaa panostaa juuri tekijöihin ja vaalia kuvaa laadusta, hän sanoo.

”Parhaat kirjoittajat, parhaat tarinankertojat, ohjaajat ja tuottajat haluavat yhä edelleen tehdä töitä kanssamme. Olen ylpeä siitä, että jono ovellamme sekä uusien kykyjen että nykyisten osaajien kohdalla on pidempi kuin se on koskaan ollut.”

Viime aikoina on tullut myös epäonnistumisia, kovista nimistä huolimatta.

Vastikään yhtiö keskeytti esimerkiksi suurella haloolla lanseeratun Mick Jaggerin ja Martin Scorsesen tuottaman Vinyl-sarjan tuotannon. 1970-luvun rock-piireihin sijoittuva sarja ei löytänyt katsojiaan toivotusti.

”Kaikki ei vain aina osu aivan sillä tavalla kuin toivoo.”

HBO on Yhdysvaltojen vanhin maksutelevisiopalvelu, joka on perinteisen kaapelitarjontansa ohella siirtynyt yhä enemmän kohti digitaalista jakelua.

Kova haastaja tällä kentällä on nuorempi Netflix alkuperäissarjoillaan kuten House of Cardsilla ja Orange is the New Blackillä.

Esimerkiksi Suomessa Netflix oli viime vuonna verkon kaupallisista tv-palveluista suosituin, kävi ilmi Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton taannoisesta koosteesta.

Plepler sanoo, ettei hän halua nähdä Netflixiä kilpailijana. Kyse ei ole valinnasta HBO:n ja Netflixin välillä, hän uskoo. Moni tilaa molemmat.

”Olemme kasvaneet viimeisten neljän vuoden aikana enemmän kuin yhdelläkään vastaavalla jaksolla 30-vuotisen historian aikana. 20 prosenttia tilaustemme kasvusta yhtiömme 44-vuotisen historian aikana on tullut viimeisten neljän vuoden aikana. Joten Netflixin tulo ei ole ollut meille lainkaan kielteistä”, Plepler sanoo.

Hänen mukaansa HBO:n vahvuus on laadun lisäksi laajuus genreissä. Jokaisen pitäisi voida joka hetki löytää jotain, mikä on aivan pakko nähdä.

”Missiomme on luoda narkkareita.”

Oikaisu 11.20: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Netflix oli viime vuonna suosituin verkon tv-palveluista. Se oli suosituin verkon kaupallisista tv-palveluista.

Menestyssarjojen tuottaja

 HBO on Yhdysvaltain vanhin maksutelevisiopalvelu. Se perustettiin vuonna 1972.

  Yhtiö tunnettaan mm. alkuperäissarjoistaan Game of Thrones, Sopranos, Girls, True Blood, The Wire ja Sinkkuelämää.

 Toimitusjohtaja Richard Plepler aloitti tehtävässään vuonna 2013.

  Tuleviin sarjapanostuksiin kuuluu mm. Anthony Hopkinsin tähdittämä scifi-sarja Westworld sekä Sinkkuelämää-tähti Sarah Jessica Parkerin avioerokomedia Divorce.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  4. 4

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  5. 5

   Äärioikeistolainen AfD oli toiseksi suurin puolue entisen Itä-Saksan alueella – ”Saksojen yhdistymisen konkurssihakemus”

  6. 6

   Nyt on harmaata ja ankeaa – Suora lähetys näyttää, miten sankka sumu on ottanut Helsingin valtaansa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  9. 9

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  10. 10

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää