Valikko

Provinssiin saapuva Silvana Imam tunnetaan antirasistina ja feministinä – nyt hän haluaa näyttää myös toisen puolensa

Rap-muusikko Silvana Imam on noussut nopeasti yhdeksi Ruotsin musiikkimaailman puhutuimmista tähdistä. Perjantaina hänet nähdään Provinssissa.

Tukholma

Akateeminen maahanmuuttajaperheen tytär. Antirasisti, lesbo ja feministi – yhdenlaisen identiteettipolitiikan kuva.

Näin Silvana Imam, yksi Ruotsin musiikkimaailman tämän hetken kuumimmista tähdistä, on totuttu tuntemaan kotimaassaan.

Hän on poliittinen ja kovaääninen. Hän kuvaa itseään ”176 sentin pussy riotina”. Hän julistaa ajavansa patriarkaatin murskaamista.

Nyt, kun Imam nousee lavalla viikonlopun Provinssi-festivaalilla, on luvassa silti aimo annos hauskanpitoa ja rap-maailman hybristä. Ne ovat aiempaa vahvemmin läsnä hänen uusimmalla levyllään, keväällä ilmestyneellä Naturkraftilla.

”Olen halunnut näyttää itsestäni useampia puolia. Meillä kaikilla on niitä. Haluan, että ihmiset tietävät, että olen myös tällainen. Etten vain istu kotona ja analysoi Judith Butlerin tuotantoa", Imam sanoo feminismin vaikutusvaltaiseen teoreetikkoon viitaten.

Vielä muutama vuosi sitten Imam oli liki tuntematon psykologian opiskelija Tukholman ulkopuolelta. Nyt hän esiintyy jättibrändien kuten Volvon ja Ikean mainoksissa ja vetää täysiä saleja ympäri maata.

Tarina alkaa joulukuusta 2013. 16 000 ihmistä oli kokoontunut tuolloin rasisminvastaiseen mielenosoitukseen Tukholman Kärrtorpissa. Taustalla oli äärioikeistolaisten hyökkäys aiempaan mielenosoitukseen samassa paikassa.

Tuolloin vielä monille tuntematon Imam esiintyi mustassa nahkatakissaan, jonka selkään hän oli maalannut kirjaimet SD, eli maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraatit-puolueen tunnuksen. Hän oli vetänyt sen yli punaisella tussilla.

Imam jakoi Twitterissä kuvan takistaan. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson huomasi twiitin, ja jakoi viestiä seuraajilleen.

Pian Imam alkoi saada uhkauksia maahanmuuton vastustajilta. ”Se oli sellaista, että olet huora ja raiskaan tyttöystäväsi ja äitisi”, hän muistelee.

Uhkauksia tuli siinä määrin, että Imam pakeni ystävänsä vanhempien mökille joulunpyhien yli. Verkossa levisi tukitägi #jagärsilvana (#minäolensilvana). Pian Imam oli tunnettu koko Ruotsissa. ”Minusta tuntui että oho, onko näin vaarallista olla antirasisti? Siis onko se todella niin big deal? Jos on, minun on todella jatkettava sillä tiellä. En peräänny, kukaan ei pelottele minua, emme voi pelästyä sellaisia trolleja.”

Tuolloin, vuoden 2014 alussa, punavihreä puoli Ruotsia oli huolissaan maahanmuuttovastaisen liikkeen vahvistumisesta.

Moni myös halusi porvaripuolueet pois vallasta. Feministinen puolue kasvoi antirasismiteeman saattelemana.

Imam, maahanmuuttajataustainen feministi ja antirasisti, osui hedelmälliseen maaperään valtiopäivävaaleja edeltäneessä politisoituneessa ilmastossa.

Uusi levy, Naturkraft, on Imamin mielestä tavallaan vielä poliittisempi kuin hänen aiempansa. Ruotsissa kukaan ei ole tehnyt esimerkiksi sellaista kappaletta kuin Ta av dig, hän sanoo.

”Sellaista niin itsestään selvää lesbobiisiä yhdeltä naiselta toiselle, joka ei silti sano, että ’hei minä olen lesbo ja tämä on lesbolaulu’, asia on vaan niin itsestään selvä. Se on poliittista.”

Levy on myös aiempaa henkilökohtaisempi. Imamin perhe ja juuret ovat vahvasti läsnä.

Hänen äitinsä on liettualainen kielitieteilijä ja isä syyrialainen toimittaja ja juristi. Molemmat esiintyvät levyllä lukien tekstejä omilla kielillään. Imam esiintyy lavalla niin Syyrian kuin Liettuan lipun kanssa.

Perhe tuli Ruotsiin Imamin ollessa neljävuotias. Hän kasvoi Jakobsbergissa Tukholman ulkopuolella. Imam sanoo, ettei kokenut perheen oikein koskaan olevan osa ruotsalaisuutta. Ei ollut autoa tai kesämökkiä. Kesäisin he matkustivat kotimaihinsa.

Toisaalta Naturkraft on alkuaikoja vahvemmin myös rap-maailman kerskumiskulttuuria.

On tyyriitä kenkiä, kalliita taksimatkoja ja seteleitä, joilla pyyhitään kyyneliä.

Itseensä Imam viittaa levyllään sekä ”luonnonvoimana”, ”parhaana” että ”rapin Tarantinona”. Raiderissaan hänellä on samppanjan lisäksi spa, koripallokenttä ja valkoisia ruusuja.

Rap-piireissä pitää ottaa paikkansa, Imam sanoo.

”Kun aloitin, ihmisten asenne oli, että sinä et ole mitään. Koko elämäni on ollut sellaista. Oli aina tyttö, joka pelaa korista, tyttö joka rappaa, en ollut koskaan samalla tasolla kuin pojat. Se on luonut tämän asetelman.”

Imam vertailee pohjoismaista ja amerikkalaista mentaliteettia. ”Siellä jokainen hokee, että olen paras. Mutta täällä Pohjolassa asiat otetaan niin sananmukaisesti. Että oletko sinä ihan oikeasti sitä mieltä, että olet paras?”

Parhaana ei ole aina helppo olla. Imam väsyi viime vuonna pitkän työputken jälkeen ja joutui ottamaan tauon kaikesta. ”En vaan osannut sanoa ei koska halusin tehdä kaiken. Mutten jaksanut”, hän sanoo.

Lepo auttoi, ja uuden levyn myötä vauhti on päällä.

Taustalla vaikuttaa RMH-kollektiivi, jonka perusti Ruotsin hiphop-maailman kova nimi Babak Azarmi kymmenisen vuotta sitten. Ryhmän artistit, muun muassa Adam Tensta ja Erik Lundin ovat yksi toisensa jälkeen nousseet soittolistoille viime vuosina. Kaikki ovat tunnettuja tarkoin hiotusta yksilöllisestä tyylistään.

Imam kiittää juuri Azarmia paljosta. ”Hän sanoi, että kerro minulle unelmasi, minä toteutan ne. Eikä hän ole pettänyt minua kertaakaan.”

Silvana Imam

 Silvana Imam (s. 1986) on ruotsalainen rap-artisti ja yksi Ruotsin tämän hetken puhutuimmista kevyen musiikin tähdistä.

 Hän julkaisi toisen kokopitkän albuminsa Naturkraftin tänä keväänä. Ensilevy Rekviem ilmestyi vuonna 2013. Lisäksi hän on julkaissut kaksi EP:tä.

 Imam voitti viime vuonna Ruotsin vuoden artistin palkinnon Ruotsin musiikkialan Grammis-gaalassa. Tänä keväänä hänelle myönnettiin Ruotsin radion vuosittain jakaman P3 Guld -gaalan Guldmicken palkinnon parhaasta live-esiintymisestä.

  Imam esiintyy Provinssissa perjantaina 1.7.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Tiesitkö tätä? Lukusanat kahdeksan ja yhdeksän sisältävät kahden ja yhden ainekset eli kertovat, kuinka lähellä kymmentä ollaan – Luvut eivät siis ole vain matematiikkaa, ne ovat myös kieltä

  6. 6

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  7. 7

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  8. 8

   Game of Thrones -tähti teki juuri suurimman paljastuksen sarjan lopusta, internetissä nousi äläkkä, vaikka eihän se edes ole mikään spoileri – tästä on kyse

  9. 9

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  10. 10

   Asiantuntijat: Kyberkiristäjät eivät edes pystyisi palauttamaan salaamiaan tiedostoja – ”Haittaohjelma todennäköisesti rikkoi ne”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  6. 6

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  7. 7

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  8. 8

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  9. 9

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  10. 10

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää