Valikko
Kulttuuri

Grahn-Laasonen: ”Pitää haaveilla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond”

OKM:n työryhmä esittää, että uudessa kannustinjärjestelmässä elokuva- tai televisiotuotanto voisi saada kuluistaan 25 prosentin hyvityksen. Tavoite on houkutella maahan lisää kansainvälisiä tuotantoja.

Suomi ryhtyy houkuttelemaan suuria elokuva- ja televisiotuotantoja valtion tukikannustimilla, jos hallitus hyväksyy opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) työryhmän esityksen.

Audiovisuaalisen alan uudessa kannustinjärjestelmässä elokuvaa tai televisio-ohjelmaa tekevä tuotantoryhmä voi saada enintään 25 prosentin hyvityksen kuluista, joita se on käyttänyt esimerkiksi palkkoihin ja palveluiden ostoihin Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoo haaveilevansa siitä, että Suomesta tulisi entistä vahvempi elokuvamaa, joka houkuttelisi isoja kansainvälisiä tuotantoja.

”Sellainen unelma pitää olla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond. Se on ehkä unelman tasolla vielä tässä vaiheessa, mutta kannustin olisi askel kohti sitä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Maksuhyvityksiin perustuva kannustin on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2017 alussa. OKM:n työryhmä esittää, että kannustinjärjestelmään varataan valtion ensi vuoden talousarvioon kymmenen miljoona euroa.

Työryhmä luovutti esityksensä Grahn-Laasoselle ja elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) torstaina.

Grahn-Laasonen ei halunnut vielä arvioida, kuinka todennäköisesti esitys toteutuu. Siitä ja sen rahoituksesta keskustellaan elokuun budjettiriihessä, jonne Grahn-Laasonen ja Rehn tekevät yhteisen ehdotuksen.

Elokuvien tuotantokannustimet ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina. Niillä tarkoitetaan julkisia tuki- ja veronpalautusmekanismeja, joiden avulla saadaan isoja tuotantoja.

Tuotantokannustinjärjestelmiä on Euroopassa 17 maassa mutta ei Suomessa.

”Se johtaa siihen, että menetämme jatkuvasti elokuvatuotantojen mahdollisuuksia. Elokuvapuolelle tulee kymmeniä yhteydenottoja vuoden aikana kansainvälisiltä tuotannoilta. Usein kysymys on, onko meillä tuotantokannustinjärjestelmä vai ei”, Grahn-Laasonen sanoo.

Esimerkiksi Budapestissa kuvataan paljon elokuvia kannustintukijärjestelmän ansiosta. Unkarissa voi saada 25 prosentin verovähennykset paikallisista kuvauskustannuksista, jos kuvattava elokuva tai tv-sarja läpäisee kulttuurivaatimukset.

Yhdysvalloissa on käytössä erilaisia elokuvanteon kannustimia monissa osavaltioissa. Saksassa rahastomuotoista kannustinjärjestelmää on hyödynnetty vuodesta 2007. Siellä tuki on 20 prosenttia kuitteja vastaan.

Pohjoismaista tuotantotukikannustin on käytössä Norjassa ja Islannissa. Ruotsi ja Tanska hyödyntävät muunlaisia tukijärjestelmiä.

Myös suomalaisten ohjaajien suuren budjetin elokuvia on kuvattu viime vuosina ulkomailla tuotantokannustimien takia.

Jalmari Helanderin Big Game filmattiin Saksassa ja Antti Jokisen Kätilö Liettuassa, vaikka molempien tapahtumat sijoittuvat Lappiin. Suomea pidettiin liian kalliina kuvausmaana kannustimien puuttumisen takia.

OKM:n työryhmän mukaan maksuhyvitysmalli sopii suomalaiseen julkiseen tukijärjestelmään paremmin kuin veroetuuksiin perustuvat kannustimet.

”Mallissa on pieni riski ja suuri mahdollisuus. Järjestelmä vie varoja vain siinä tapauksessa, jos tuotanto tulee Suomeen. Silloinkin se maksaa itsensä takaisin”, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän uskoo, että kannustinjärjestelmä voi myös vahvistaa Suomi-brändiä ja tuoda elokuvaturismia. Näin on käynyt esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, missä on kuvattu Taru Sormusten herrasta -elokuva.

Elokuva- ja televisiotuotantojen eri genreille on määrä asettaa omat Suomessa vaadittavat minimikulutusehdot ja tuotannon kokonaisbudjetin vähittäismäärä.

Esimerkiksi pitkissä näytelmäelokuvissa kokonaisbudjetin tulisi olla vähintään 2,5 miljoonaa euroa. Dokumenttielokuville, animaatioille ja sarjamuotoisille draamoille määritellään ehdot myöhemmin.

Määrittämällä vähittäismäärät suhteellisen korkealle on tarkoitus edistää kasvuhakuisten ja kunnianhimoisten tuotantojen syntymistä. Minimikulutuksen taas pitää olla riittävän suuri, jotta kannustin hyödyttäisi taloudellisesti eikä rasittaisi hallinnollisesti.

Kannustinjärjestelmän toivotaan luovan uusia työpaikkoja av- ja palvelualoille, vahvistavan kilpailukykyä ja tuovan valtiolle verotuloja. Kuvausryhmät käyttävät kuvausmaiden palveluita, kuten hotelleja, ravintoloita, ääni-, kuvauskalusto- ja kuljetuspalveluita, mikä poikii töitä yrityksille.

Erityisesti työtilaisuuksia olisi tarjolla aloille ja alueille, joilla työt ovat sesonkiluonteisia tai työtä on muutoin vähän.

Kannustimesta suunnitellaan toistaiseksi voimassa olevaa, jotta siitä saataisiin irti paras hyöty.

”Suomen 25 prosentin hyvitys tekisi Suomesta vetovoimaisemman ja kilpailukykyisemmän maan verrattuna edullisempiin työvoimakustannusmaihin”, OKM:n tiedotteessa todetaan.

Lisäksi työryhmä uskoo, että kannustimet vaikuttavat audiovisuaalisen tuotantosektorin kokonaisliikevaihdon kasvuun ja alan työllisyyteen. Ne voivat laajentaa ja monipuolistaa toimialan yritysten liiketoimintaa ja lisätä tuotantojen liikkuvuutta.

Valtio tukee elokuvien käsikirjoittamista, kehittämistä, tuotantoa, markkinointia ja jakelua miljoonapotilla.

OKM myönsi Suomen elokuvasäätiölle kuluvalle vuodelle noin 21,1 miljoonaa euroa tuotantojen tukemiseen ja noin kaksi miljoonaa euroa elokuvien jakeluun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Televisio
 • kannustinjärjestelmät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  5. 5

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  6. 6

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  7. 7

   Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

  8. 8

   Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

  9. 9

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  10. 10

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  5. 5

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  10. 10

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää