Valikko
Kulttuuri

Grahn-Laasonen: ”Pitää haaveilla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond”

OKM:n työryhmä esittää, että uudessa kannustinjärjestelmässä elokuva- tai televisiotuotanto voisi saada kuluistaan 25 prosentin hyvityksen. Tavoite on houkutella maahan lisää kansainvälisiä tuotantoja.

Suomi ryhtyy houkuttelemaan suuria elokuva- ja televisiotuotantoja valtion tukikannustimilla, jos hallitus hyväksyy opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) työryhmän esityksen.

Audiovisuaalisen alan uudessa kannustinjärjestelmässä elokuvaa tai televisio-ohjelmaa tekevä tuotantoryhmä voi saada enintään 25 prosentin hyvityksen kuluista, joita se on käyttänyt esimerkiksi palkkoihin ja palveluiden ostoihin Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoo haaveilevansa siitä, että Suomesta tulisi entistä vahvempi elokuvamaa, joka houkuttelisi isoja kansainvälisiä tuotantoja.

”Sellainen unelma pitää olla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond. Se on ehkä unelman tasolla vielä tässä vaiheessa, mutta kannustin olisi askel kohti sitä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Maksuhyvityksiin perustuva kannustin on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2017 alussa. OKM:n työryhmä esittää, että kannustinjärjestelmään varataan valtion ensi vuoden talousarvioon kymmenen miljoona euroa.

Työryhmä luovutti esityksensä Grahn-Laasoselle ja elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) torstaina.

Grahn-Laasonen ei halunnut vielä arvioida, kuinka todennäköisesti esitys toteutuu. Siitä ja sen rahoituksesta keskustellaan elokuun budjettiriihessä, jonne Grahn-Laasonen ja Rehn tekevät yhteisen ehdotuksen.

Elokuvien tuotantokannustimet ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina. Niillä tarkoitetaan julkisia tuki- ja veronpalautusmekanismeja, joiden avulla saadaan isoja tuotantoja.

Tuotantokannustinjärjestelmiä on Euroopassa 17 maassa mutta ei Suomessa.

”Se johtaa siihen, että menetämme jatkuvasti elokuvatuotantojen mahdollisuuksia. Elokuvapuolelle tulee kymmeniä yhteydenottoja vuoden aikana kansainvälisiltä tuotannoilta. Usein kysymys on, onko meillä tuotantokannustinjärjestelmä vai ei”, Grahn-Laasonen sanoo.

Esimerkiksi Budapestissa kuvataan paljon elokuvia kannustintukijärjestelmän ansiosta. Unkarissa voi saada 25 prosentin verovähennykset paikallisista kuvauskustannuksista, jos kuvattava elokuva tai tv-sarja läpäisee kulttuurivaatimukset.

Yhdysvalloissa on käytössä erilaisia elokuvanteon kannustimia monissa osavaltioissa. Saksassa rahastomuotoista kannustinjärjestelmää on hyödynnetty vuodesta 2007. Siellä tuki on 20 prosenttia kuitteja vastaan.

Pohjoismaista tuotantotukikannustin on käytössä Norjassa ja Islannissa. Ruotsi ja Tanska hyödyntävät muunlaisia tukijärjestelmiä.

Myös suomalaisten ohjaajien suuren budjetin elokuvia on kuvattu viime vuosina ulkomailla tuotantokannustimien takia.

Jalmari Helanderin Big Game filmattiin Saksassa ja Antti Jokisen Kätilö Liettuassa, vaikka molempien tapahtumat sijoittuvat Lappiin. Suomea pidettiin liian kalliina kuvausmaana kannustimien puuttumisen takia.

OKM:n työryhmän mukaan maksuhyvitysmalli sopii suomalaiseen julkiseen tukijärjestelmään paremmin kuin veroetuuksiin perustuvat kannustimet.

”Mallissa on pieni riski ja suuri mahdollisuus. Järjestelmä vie varoja vain siinä tapauksessa, jos tuotanto tulee Suomeen. Silloinkin se maksaa itsensä takaisin”, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän uskoo, että kannustinjärjestelmä voi myös vahvistaa Suomi-brändiä ja tuoda elokuvaturismia. Näin on käynyt esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, missä on kuvattu Taru Sormusten herrasta -elokuva.

Elokuva- ja televisiotuotantojen eri genreille on määrä asettaa omat Suomessa vaadittavat minimikulutusehdot ja tuotannon kokonaisbudjetin vähittäismäärä.

Esimerkiksi pitkissä näytelmäelokuvissa kokonaisbudjetin tulisi olla vähintään 2,5 miljoonaa euroa. Dokumenttielokuville, animaatioille ja sarjamuotoisille draamoille määritellään ehdot myöhemmin.

Määrittämällä vähittäismäärät suhteellisen korkealle on tarkoitus edistää kasvuhakuisten ja kunnianhimoisten tuotantojen syntymistä. Minimikulutuksen taas pitää olla riittävän suuri, jotta kannustin hyödyttäisi taloudellisesti eikä rasittaisi hallinnollisesti.

Kannustinjärjestelmän toivotaan luovan uusia työpaikkoja av- ja palvelualoille, vahvistavan kilpailukykyä ja tuovan valtiolle verotuloja. Kuvausryhmät käyttävät kuvausmaiden palveluita, kuten hotelleja, ravintoloita, ääni-, kuvauskalusto- ja kuljetuspalveluita, mikä poikii töitä yrityksille.

Erityisesti työtilaisuuksia olisi tarjolla aloille ja alueille, joilla työt ovat sesonkiluonteisia tai työtä on muutoin vähän.

Kannustimesta suunnitellaan toistaiseksi voimassa olevaa, jotta siitä saataisiin irti paras hyöty.

”Suomen 25 prosentin hyvitys tekisi Suomesta vetovoimaisemman ja kilpailukykyisemmän maan verrattuna edullisempiin työvoimakustannusmaihin”, OKM:n tiedotteessa todetaan.

Lisäksi työryhmä uskoo, että kannustimet vaikuttavat audiovisuaalisen tuotantosektorin kokonaisliikevaihdon kasvuun ja alan työllisyyteen. Ne voivat laajentaa ja monipuolistaa toimialan yritysten liiketoimintaa ja lisätä tuotantojen liikkuvuutta.

Valtio tukee elokuvien käsikirjoittamista, kehittämistä, tuotantoa, markkinointia ja jakelua miljoonapotilla.

OKM myönsi Suomen elokuvasäätiölle kuluvalle vuodelle noin 21,1 miljoonaa euroa tuotantojen tukemiseen ja noin kaksi miljoonaa euroa elokuvien jakeluun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Televisio
 • kannustinjärjestelmät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää