Valikko
Kulttuuri

Antti Tuisku sai joukon uusia faneja, Silvana Imam hämmentyneen vastaanoton

Pride näkyi perjantaina myös Provinssissa

Antti Tuiskun energinen lavashow keräsi Provinssin päälavan eteen perjantaina alkuillasta lähes kaikki päivän yli 20 000 kävijää – jopa enemmän, kuin edellisillan Nightwish ilotulituksineen.

Kun Tuisku kysyi välispiikissään, moniko oli ensimmäistä kertaa hänen keikallaan, käsiä nousi ilmaan sakeanaan.

"Missä te ootte ollu kaikki nämä 12 vuotta? Kaapissako?", Tuisku tiukkasi – ja veti sitten tanssijoidensa kanssa sellaisen lavashow'n, että sai takuulla jälleen tukun uusia faneja.

Tuhannet ihmiset vielä keinuttivat lantiota Tuiskun keikalla kun muun muassa Oslon Pride-festivaalin ja Roskilden kautta Seinäjoelle saapunut Silvana Imam nousi kakkoslavalle.

Vastaanotto vaikutti viileältä – Imam sai rapata ensimmäiset kappaleensa vain kouralliselle ihmisiä.

Järjestäjiltä oli rohkea veto ottaa ruotsalaistähti suurelle lavalle, vaikka oli ehkä odotettavissa että syyrialais-liettualaiset juuret omaava avoimen poliittinen rap-artisti ei kerää suurta yleisöä Seinäjoella.

Harvalukuiset fanit kompensoivat määränsä innokkuudella ja onnistuivat pitämään lavan edustan kuumana. Rapin Tarantinoksi esittäytyvä Imam tykitti Syyrian sodasta, Valerie Solanaksesta ja "pussy powerista", ja suurin osa paikalle kerääntyneistä ihmisistä vaikutti lähinnä hämmentyneiltä.

"Tämä on vissiin sitä feminismiä", totesi turvamies aidan takana.

Tosifanit Cecilia Wikman, Emma Raunio, Sandra Forsell ja Jenni Bergman olivat saapuneet Provinssiin ainoastaan Imamin vuoksi.

"Silvana tuodaan yleensä esiin poliittisten tekstiensä kautta, mutta siinä saattaa jäädä varjoon se puoli, että hän on myös ihan älyttömän hyvä muusikko ja taitava rap-artisti.", Raunio sanoo.

Cecilia Wikman on erityisen lumoutunut Imamin kyvystä ottaa tila haltuun – artistista ei todellakaan paista epävarmuus vaikka lava on leveämpi kuin sen edessä seisoskeleva yleisö.

"Naisille aina halutaan antaa näitä etuliitteitä: feministi-artisti, nais-hiphoppari. Eihän Cheekkiäkään sanota mies-artistiksi. Imamkin haluaisi olla vain artisti muiden joukossa, " Sandra Forsell pohtii.

Pakolaiskriisistä, ahdistuksesta tai epätasa-arvosta laulujen tekeminen saattaa pelottaa yleisöä, mutta suurempi syy vierastamiseen saattaa olla jopa kieli – ruotsinkielinen rap ei aukea suomalaisille välttämättä niin hyvin kuin englanninkielinen.

"Ei pitäisi ainakaan tulla kenellekään yllätyksenä, että hiphop on poliittista – sitähän sen on ihan alkujaankin! Tässä on vain meneillään todella kaupallinen bile-boomi, joten ihmiset on ehkä vähän vieraantuneet rapin painavasta asiasta.", Jenni Bergman pohtii.

Forsell ihmettelee miksei useampi artisti ota kantaa asioihin, jotka kokee tärkeäksi.

"Olisin iloinen jos muutkin harrastaisivat sitä – mitä he oikein pelkäävät? Se, että tekee täysillä omaa juttuaan, on esikuvallista. En usko että kukaan kavahtaa rohkeaa sanomaa."

Kun Imam tervehti yleisöä arabiaksi Salam aleikum, muutama ihminen vastaa tervehdykseen. Provinssi on kuitenkin varsin monokulttuurinen festivaali, eikä yleisöstä löydy montaa joka jakaisi Imamin ulkopuolisuuden kokemuksen pohjoismaisessa yhteiskunnassa.

"Ihmiset ehkä ajattelevat, että artistin sanomasta pitäisi olla samaa mieltä. Eihän se niin mene – voihan musiikkia kuunnella, vaikkei tunnistaisikaan kaikki asioita tai allekirjoittaisi jokaista fraasia.", Emma Raunio pohtii.

Faneille on tärkeää myös se, että Imam rappaa ruotsiksi.

"Sanoma tulee läheisemmäksi. Tuntuu ihanalta, että joku sanoo nuo asiat ääneen – ja vielä toisella kotimaisella. Kunpa joku sanoisi ne suomeksikin.", Forsell ja Bergman pohtivat.

Naiset viettävät Imamin keikalla Bergmanin 30-vuotisjuhlia. Samana vuonna Bergmanin kanssa on syntynyt myös Imam.

Bergmanin suosikkifraasi Imamin kappaleista on Tända alla ljus -kappaleesta.

"Säg till ångesten att jag inte känner skuld, eli että unohda ahdistus, puske eteenpäin vain. Se on Imamin kirkas ja positiivinen sanoma kaiken sen ahdistavankin alla, mistä hän tekee musiikkia."

Korjaus kello 13.20: Jutun pääkuva on Antti Tuiskun keikalta, ei Silvana Imamin, kuten kuvatekstissä aiemmin luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • festarit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  5. 5

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää