Valikko
Kulttuuri

Amerikkalaisyhtye Blink-182:n riveissä on pohjalaisverta – ”Toivon todella, että esiinnymme Suomessa ensi kesänä”

Yhtyeen laulaja-basistin Mark Hoppusin juurista kolmannes on peräisin Laihialta Pohjanmaalta

Lontoo

Heti haastattelun alkajaisiksi huomaan jääneeni huoneeseen kaksin amerikkalaisen Blink-182:n laulaja-basistin Mark Hoppusin kanssa. Kun muut juoksevat asioillaan lontoolaisen luksushotellin käytävillä, meillä on aikaa hoitaa niin sanotusti löysät pois.

Mark, sinun bassoasi koristaa Suomen lippu. Kerropa, mistä on oikein kysymys.

”Se sai alkunsa siitä, kun tein dna-testin. Paljastui, että suurin osa juuristani, noin kolmannes, on peräisin Suomesta, mikä oli minusta sekä äärimmäisen siistiä että hyvin poikkeuksellista.”

Oletko siis kasvanut suomalaisten keskellä?

”En sentään”, Hoppus naurahtaa.

”Isoisäni oli ensimmäisen polven amerikkalainen, ja hän puhui suomea koko elämänsä. Hänen molemmat vanhempansa olivat syntyneet Suomessa.”

Suomen kieltä Hoppus itse ei osaa edes näytteeksi, mutta isoisänsä sukunimen hän tavaa mallikkaasti: Orrenmaa. Jäljet johtavat Pohjanmaalle, tarkemmin ottaen Laihialle, josta ­Aaron ja Lempi Orrenmaa lähtivät aikoinaan valloittamaan Amerikkaa.

”Äitini on kaivanut esiin kaiken juuristaan ja vieraillut Suomessa useaan otteeseen. Itselläni Suomi on vielä näkemättä. Siksi toivon todella, että esiinnymme siellä vihdoin, kun Blink-182 tulee ensi kesänä kiertämään Eurooppaa. Itse asiassa haluaisin samalla pitää vähän ­lomaa ja tutustua Suomeen paremmin.”

Haave on varmasti molemminpuolinen, sillä myös Blink-182:n suomalaisfanit ovat saaneet odottaa bändin vierailua kohtuuttoman pitkään. Kalifornia­laisyhtyeen perustamisesta on kulunut ensi vuonna jo neljännesvuosisata.

Vuoristoratamaisen uran huippu osui vuosituhannen vaihteeseen, kun Enema of the State -albumi nosti Blink-182:n maailman suurimpien yhtyeiden joukkoon. Green Day ja Offspring olivat käynnistäneet melodisen punkpopin maailmanvalloituksen, minkä jälkeen “numerobändit” Blink-182 ja Sum 41 korjasivat satoa myymällä kymmeniä miljoonia albumeja.

”Nyt Blink-182 otetaan tosissaan, koska olemme pysyneet riittävän kauan koossa ja myyneet miljoonia levyjä”, Hoppus arvioi yhtyeen pitkää uraa.

”Mutta kauan siihen meni. Enkä ihmettele, koska se oli suurelta osalta omaa syytämme. Teimme kaikesta huumoria, kuvasimme hölmöjä videoita ja juoksentelimme alasti. Olemme humoristeja, mutta olemme aina ­suhtautuneet musiikkiin vakavasti ja laulaneet myös vakavista asioista.”

Kymmenkunta vuotta sitten alkoivat yhtyeen ongelmat. Blink-182 hajosi, palasi yhteen yhden levyn ajaksi ja hajosi ­uudestaan. Kitaristi Tom DeLonge ei enää mahtunut samaan yh­tyeeseen Hoppusin ja rumpali Travis Barkerin kanssa.

Tällä kertaa rytmikaksikko ei jäänyt odottelemaan, vaan he palkkasivat Matt Skiban laulaja-kitaristiksi. Uuden kokoonpanon ensimmäinen albumi California ilmestyi viime viikonloppuna.

Oliko Blink-182:n brändi niin arvokas, ettette halunneet heittää sitä hukkaan?

”En ajattele lainkaan, että kyse olisi brändistä”, Hoppus sivuuttaa kiusallisen kysymyksen. ”Tom halusi ulos, mutta minä ja Travis emme ole koskaan halunneet tehdä mitään muuta kuin soittaa Blink-182:ssa. Olemme rakentaneet tätä bändiä vuosikymmenien ajan ja uhranneet sille elämämme. Olemme onnistuneet luomaan jotain erityis­laatuista, emmekä aio luopua siitä.”

”Koskaan”, hän lisää painokkaasti.

Kolmikon uusin jäsen Matt Skiba on tehnyt pitkän uran Alkaline Trion pomona, mutta jäsenyys Blink-182:n riveissä merkitsee siirtymistä klubeilta areenoille. Eikö suuriin saappaisiin hyppääminen pelottanut?

”Ei varsinaisesti pelottanut. Ennemminkin olin iloisesti yllättynyt”, Skiba sanoo.

”Olin hyvin otettu siitä, että Mark ja Travis uskoivat minun pystyvän siihen. Ainoa ehtoni oli se, että treenaamme todella paljon. Lopulta kaikki on mahdollista, kun siihen vain keskittyy tarpeeksi. Enkä tarkoita yksin ­itseäni, vaan kaikkia ihmisiä. Pelko on vain haaveiden tiellä.”

Uudella levyllä Blink-182 kuulostaa hyvin paljon itseltään: tarttuvalta, vauhdikkaalta ja energiseltä (“Levyllä on taas energiaa, joka on pitkään uupunut Blinkistä”, Hoppus markkinoi). Albumin nimi ja teema löytyivät vasta äänitysten päätyttyä, kun kolmikko huomasi laulavansa Kaliforniasta yhä uudestaan.

”Viittaamme jatkuvasti kalifornialaisiin paikkoihin, kaupunkeihin, katuihin, siltoihin, kaupunginosiin ja paikallisiin bändeihin, joita kuunnellen vartuimme. Se ei ollut tarkoituksellista, mutta kaipa se oli alitajuista.”

Mikä sitten tekee yhtyeen kotiosavaltiosta niin erityisen, että se ansaitsee oman levynsä? Minkä vuoksi meidän pitäisi vierailla Kaliforniassa?

”Se on kapea kaistale maata, jossa yhdistyvät kaikki hienot asiat Amerikassa”, Hoppus aloittaa kuin paraskin matkatoimiston myyjä.

”Voit aloittaa aamusi laskettelemalla vuoristossa ja päivän päätteeksi uida valtameressä. Meillä on autiomaita, metsiä ja vuoria, isoja kaupunkeja ja pieniä kyliä, maaseutua ja teollisuutta. Kaliforniassa on kaikkea, jota voit kaivata.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Obaman varovaisuus salli Venäjän sekaantua Yhdysvaltain vaaleihin – mutta tiesikö Trump salajuonesta?

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää