Festarikansa vaihtoi makkaraperunat street foodiin ja teltat hotellihuoneisiin – järjestäjät tekevät huipputulosta

Tyypillinen festivaalikävijä on yhä alle 30-vuotias opiskelija. Hän haluaa kuitenkin aiempaa laadukkaampaa ruokaa ja palvelua.

Suomen musiikkifestivaalikesä on alkanut kovilla tuloksilla.

Tuskassa myytiin ensi kertaa lauantain liput loppuun, Ruisrockin ensi lauantain kaikki 35 000 lippua on myyty ja perjantain liputkin melkein. Jopa kesäkuun myrskyn riepottelema Sideways selvisi voiton puolelle.

Suurimmilla festivaaleilla menee hyvin, ja sen huomaa. Takavuosien tapahtumiin verrattuna ne näyttävät lähes ylellisiltä erilaisine street food -kioskeineen, pienpanimo-oluineen ja muine oheispalveluineen.

Festivaalijärjestäjien ja yleisökyselyjen mukaan festivaalien yleisömäärän kasvu ei johdu kuitenkaan siitä, että paremmat palvelut houkuttelisivat paikalle vanhempia ja maksukykyisempiä asiakkaita. Tyypillinen festivaalilla käyvä suomalainen on alle 30-vuotias opiskeleva nainen, jonka vuositulot ovat alle 30 000 euroa.

”Käytännössä kaikille festivaaleille tärkein asiakasryhmä ovat alle 30-vuotiaat”, vahvistaa Ruisrockin toimitusjohtaja Juhani Merimaa.

”Heillä ei ole suuria tuloja, mutta monet heistä säästävät ja satsaavat johonkin festivaali­vierailuun. Aika harvalla on varaa kiertää läpi kaikki Suomen suuret festivaalit.”

Festivaaleilla käy toki suhteellisesti enemmän vanhempia ihmisiä kuin ennen, mutta ruoka- ja anniskelupalvelujen paraneminen perustuu Merimaan mielestä enemmän siihen, että pienituloiset opiskelijat vaativat parempaa.

”Lärvien vetäminen festivaaleilla ei ole kovin trendikästä, ja humalahakuisuus on hävinnyt myös rockklubeilta. Alkoholistakin haetaan enemmän makunautintoa. Ruokamaailman trendit ovat esillä. Joillakin voi olla jo ikävä makkaraperunoita.”

Näyttävintä suosion kasvu oli viime viikonloppuna Seinäjoen Provinssissa, jossa rikottiin lauantaina festivaalin kaikkien aikojen päiväkohtainen yleisö­ennätys, kun paikalle saapui 31 000 katsojaa.

Provinssissa menestys vaikuttaa olevan reippaan uudistustyön tulosta. Vuodesta 1979 järjestetty festivaali kärsi vielä kolme vuotta sitten yleisökadosta ja teki tappiota. Loppuvuodesta 2014 se sai taakseen saksalaiseen FKP Scorpio -yhtiöön kuuluvan Fullsteamin, ja viime kesänä festivaalin nimi muuttui Provinssirockista pelkäksi Provinssiksi.

Tänä vuonna esiintyjinä oli takavuosilta tuttuja rockyhtyeitä Rammsteinin johdolla, mutta myös paljon suosituimpia kotimaisia poptähtiä kuten Cheek, JVG, Antti Tuisku ja Juha Tapio.

”Meidän tarkoituksenamme on buukata festivaaleille kaikenlaista musiikkia ja niitä artisteja, joita kunkin festivaalin yleisö ha­luaa”, sanoo promoottori Juha Kyyrö Fullsteamilta.

”Rammstein on ollut Provinssin toivotuin bändi varmaan koko 2000-luvun ajan, mutta myös Cheekiä toivottiin erittäin paljon. On paljon yleisöä, joka pitää monenlaisesta musiikista.”

Tämän vuoden Provinssissa käyneiden ikäjakautumasta Kyyröllä on vasta alustavaa tietoa, mutta suurin osa kävijöistä on ollut alle 35-vuotiaita.

”Käsitykseni mukaan Provinssissa on paljon yleisöä, joka tulee ensisijaisesti katsomaan keikkoja. Suurten kaupunkien isoille festivaaleille mennään useammin bailaamaan.”

Provinssin palveluita on yritetty kehittää Kyyrön mukaan ”mieluummin askel edellä yleisön toiveita kuin vähän jäljessä”. Myös Kyyrö uskoo, että nuoremmat asiakkaat osaavat vaatia festivaalilta enemmän.

”Jos on tottunut jo vuosia sitten syömään festivaalilla makkara­perunat, niin saattaa tyytyä siihen vieläkin.”

Vanhemman yleisönosan suurin kynnys festivaalille lähtemiseen liittyy majoitukseen.

Oikea sänky kuivissa tiloissa houkuttelee enemmän kuin teltta, ja siksi Flow’n ja Ruisrockin kaltaiset kaupunkifestivaalit lähellä sijaitsevine hotelleineen ovat vahvoilla.

”Turussa Ruisrockin aikaan muualta tulleista valtaosa on kaverimajoituksessa Turussa asuvien tuttujen lattialla”, Juhani Merimaa sanoo.

Provinssissa ja Joensuun Ilosaarirockissa vaihtoehdoksi on otettu leirintäalueelle sijoitettuja tilapäisiä hotellihuoneita. Ilmalla täytettyyn lukittavaan kapselihuoneeseen mahtuu 2–4 henkeä, ja yöpyminen maksaa halvimmillaan noin 50 euroa yöltä henkeä kohti.

”Provinssissa niitä oli nyt ensi kertaa. Kaikki myytiin loppuun, ja palautteen perusteella uskon, että lisäämme niiden määrää ensi vuonna huomattavasti”, Kyyrö sanoo.

Tuorein laajempi tutkimus Suomen musiikkifestivaalien kävijöistä tehtiin kesällä 2014.

Turun yliopistolle tehty Festivaalibarometri 2014 -raportti perustuu 4 500 kyselyvastaukseen, jotka kerättiin kymmeneltä suomalaiselta festivaalilta. Festivaalien joukossa oli muiden muassa Provinssirock, Ruisrock, Ilosaarirock, Flow ja Weekend Festival.

Raportin mukaan festivaali­vieraat arvostivat tapahtumissa eniten kotimaista ohjelmistoa, äänentoistoa ja valaisua sekä esiintymislavoja ja telttoja. Eniten kritiikkiä saivat anniskelu, ruoka ja vip-palvelut.

 

Tärpit festareille: Valtavirtaa ja vaihtoehtoja loppukesäksi
Ruisrock 8.–10.7. Turku

Nuorekkaaseen makuun laaditussa ohjelmassa on tuttuja kotimaisia tähtiä ja muutama mielenkiintoinen ulkomainen. Lauantaina esiintyvä Blood Orange soittaa Prince-henkistä funkpoppia, ja sunnuntaina vanhempaa yleisöä muistetaan Patti Smithillä.

Pori Jazz 9.–17.7.Pori

Porin Kirjurinluodon kiinnostavin jazzpäivä on 14.7., jolloin Jack DeJohnette ja kitaristit Marc Ribot, Dweezil Zappa ja John McLaughlin esiintyvät perätysten. Poptähtisarjan vetonauloja ovat Lauryn Hill, Seal ja brittipop-konkari Richard Ashcroft.

Ilosaarirock, 15.–17.7. Joensuu

Muutaman koko kansan suosikin lisäksi Ilosaarirock tarjoaa tapansa mukaan vaihtoehtorockia ja tanssimusiikkia. Ellie Goldingin popille hyvää vastapainoa tulee Frank Carterin punkista ja Skeptan brittiräpistä.

H2Ö 22.–23.7. Turku

Paras valinta, jos suurten festivaalien tunnelma ja keskitien pop ei innosta.

Ruissalon telakan alueella on kotoisaa, ja musiikki on kaikkea folkin, räpin, elektronisen ja punkin väliltä. Dungen, Radiopuhelimet ja Pekko Käppi ovat esimerkkejä tunnetuimmista esiintyjistä.

Karmarock 30.7. Harjavalta

Maj Karma -yhtyeen 24 vuotta sitten perustama Karmarock on maineikkaimpia vaihtoehtofestivaaleja. Esiintyjiä ei paljasteta koskaan etukäteen, mutta aikaisempina vuosina paikalla on ollut Ismo Alangon, Von Hertzen Brothersin ja Pariisin kevään kaltaisia tuttuja nimiä. Isäntäyhtye on toki aina paikalla.

Flow 12.–14.8. Helsinki

Flow’n ohjelma kilpailee nykyään Euroopan tunnetuimpien festivaalien kanssa.

Tänä kesänä konkarisarjaa edustavat Iggy Pop, Morrissey, Massive Attack, New Order ja Sia.

Nuorempien huippuja ovat Anohni, FKA Twigs ja Jamie xx.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  6. 6

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  11. Näytä lisää