Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Don Quijote -romaani tarjoaa nykylukijalle satiirin ja huumorin keinoin olemisen traagisia perustotuuksia

Jos klassikkoromaanilla ei ole lukijaa, se on vain tuuliajolla kirjallisuudenhistorian rannattomalla aavalla

Klassikkoromaani ei pysy hengissä ja yhä uusien sukupolvien lukulistalla vain siksi, että teos ponnahtaa sit­keästi julkisuuteen aika ajoin, koska joko romaanin kirjoittajan syntymästä tai kuolemasta, joskus myös itse romaanin ilmestymisestä, on kulunut näppärästi tasavuosia. Klassikon aseman saavuttaminen nimittäin vaatii paljon lujemman siteen. Se vaatii lukijan.

Jos klassikkoromaanilla ei ole lukijaa, se on vain tuuliajolla kirjallisuudenhistorian rannattomalla aavalla, eikä sillä ole kotisatamaa kulloisessakin ajassa. Otetaan yksi esimerkki. Sellaisesta käy Miguel de Cervantes Saavedran (1547–1616) kaksiosainen romaani Don Quijote, joka myös synnytti länsimaisen romaanin siinä mielessä kuin me sen tunnemme.

Anteeksi. Hyppään hetkesi sinne rajan sille puolen. Nyt vaan reippaasti lähemmäksi, ei kannata yrittää liueta minnekään takavasemmalle. Hei, sinä siellä takarivissä, käsi reippaasti pystyyn, jos olet lukenut Don Quijoten kahdesti. Tai edes kerran. Käsi uppoaa syvemmälle taskuun. No, sattuuhan sitä. Cervantes kyllä sen kestää, mutta kestätkö sinä.

On luonnollisesti paikallaan kysyä, mitä Don Quijote antaa nykylukijalle. Sen nerokkuus piilee siinä, että se tarjoaa satiirin ja huumorin keinoin olemisen traagisia perustotuuksia. Sen mittana on ihmisen ikuinen taipumus huijata itseään. Siinä pelissä on helpompi uskoa mielikuviin kuin todellisuuteen. Äärimmäisessä tapauksessa todellisuuden voi muokata sellaiseksi, että se vastaa omia uskomuksia tai luuloja.

Espanjan laivastossakin viisi vuotta palvellut Miguel de Cervantes tarjoaa myös nykyhetkelle kovin ominaisia ambivalentteja käänteiskuvioita, jossa voitto on usein tappio – ja päinvastoin. Juuri mikään Don Quijotessa ei ole sitä miltä päällisin puolin näyttää. Siinä mielessä se on elämän kuva. Myös sen ihmiskuva on moderni.

Cervantes löytää esimerkiksi freudilaisuuden paljon ennen sen syntyä. Yhtymäkohta on siinä, että Sigmund Freud hävittäessään ajan yksilön elämästä samalla rikkoi yhden eeppisen kerrontamallin pohjamotiivin: muuttumaton silmä ei enää voinut seurata muuttuvaa maailmaa, vaan kaksi muuttuvaa ja yllätyksellistä maailmaa liikkui rinnakkain ja limittäin. Murheellisen hahmon ritari osoittaa myös, että ihmisen torjuttu menneisyys on hänessä kiinni kuin hiki.

Don Quijote kuvaa itseään ritariksi kuvittelevan mielevän hidalgon, Don Quijoten ja hänen uskollisen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuita teillä, majataloissa, linnoissa, metsissä, nummilla ja luolissa. Hänen mielensä on mennyt huuruun liiallisesta ritariromaanien lukemisesta, eikä hän ole enää sidoksissa reaaliseen aikaan.

Vanhasta parturinvadista itselleen kypärän tehneen ritarin toimena ja tehtävänä ”on vaeltaa paikasta toiseen oikoen väärää ja hankkien hyvitystä loukkauksiin”. Itse itsensä ritariksi lyöneen Don Quijoten korskea hevonenkin on oikeasti pahainen luuska, joka on isäntäänsä huonommassa kunnossa.

Absurdia on, että hän yrittää tehdä katastrofinsa ymmärrettäväksi uskomalla fiktioon – johonkin, joka ei ole totta. Tragiikka taas kohdistuu siihen, että rehellisyys on suurin ritarihyve, jota Don Quijote ei missään nimessä hylkäisi. Toisin käy. Hänen kuvitelmansa perustuu valheelle.

Don Quijote kuvittelee itsensä ritariksi, mikä ei estä häntä pitämästä itseään ritarillisten hyveiden puolustajana keksimässään todellisuudessa, vaikka hänen puolustamansa ihmiset saisivatkin kärsiä ­reaalisessa maailmassa hänen jalomielisyytensä seuraamuksista. Hän puolustaa vääryyksiä sillä hinnalla, että aiheuttaa niitä muille. Hän on ritari, jota ei ollut olemassa.

Don Quijote tavoittelee ylimaallista unelmaa kovassa maailmassa, joka perustuu juuri tuon ylimaallisen unelman kieltämiselle – tuttu ristiriita myös yli 400 vuotta myöhemmin. Hän vaeltaa suorittamassa ”kunniakkaita urotöitä osoittaakseen rakkautensa” iki-ihanalle Oriana Dulcinea Tobosolaiselle – keksitylle naiselle, joka on itse asiassa murheellisen hahmon ritarista täysin tietämätön yksinkertainen eikä niin kovin viehättäväkään maalaistyttö Aldonza Lorenzo.

Don Quijote muokkaa todellisuutta myös yhdessä romaanin tunnetuimmassa kohtauksessa, jossa hän käy aseenkantajansa Sancho Panzan kanssa urheaan taisteluun tuulimyllyjä vastaan. Moni on kuitenkin unohtanut, että omassa mielessään Don Quijote kuvittelee kurittavansa vaarallisia ja katalia jättiläisiä, eikä hän tajua, että nämä pahan ilmentymät ovat oikeasti tuulimyllyjä. Tässä mielessä vastustajat ovat hänen oman mielensä houreita.

Mielevän hidalgon verrattomalle hulluudelle yritetään panna myös muutaman kerran piste. Don Quijoten ensimmäisen osan lopulla Don Fernando, Cardenio, kirkkoherra, Luscinda ja Dorotea esimerkiksi kehittävät juonen saadakseen Don Quijoten ja Sancho Panzan palaamaan kotiin ja unohtamaan koko ritarihölmöily. Don Quijote on kuitenkin uskossaan vakaa ja pitää Doroteaa yhä edelleen prinsessa Micomiconana.

Murheellisen hahmon ritari on juuri käynyt ”jättiläisen kanssa niin hirmuisen ja kamalan taistelun”, että hän ei usko enää koskaan joutuvansa yhtä ankaraan ja veriseen taistoon. Nujerretusta jättiläisestä ”juoksi verta niin runsaasti, että sitä virtasi lattialle puroina, kuin vettä konsanaan”. Ärtynyt Don Quijote ei lotkauta korvaansa epäsolidaariselle Sancho Panzalle, joka huomauttaa, että kuollut jättiläinen on auki viilletty viinileili. Hän epäilee, ettei Sancho Panza ole järjissään. Oman järkensä kirkkautta hän ei epäile.

Don Quijote on siinä mielessä puhdasverinen moderni antisankari, että hän on viisaudessaan hullu ja hulluudessaan viisas.

Suhteessa Sancho Panzaan Don Quijote edustaa idealismia ja henkeä, lyhyenläntä aseenkantaja taas aisteja ja reaalimaailmaa. Toki Sancho Panza hänkin uskoo illusoriseen haavekuvaan. Hän odottaa pääsevänsä myyttisen saaren käskynhaltijaksi – kuten Don Quijote on hänelle palveluksistaan palkkioksi luvannut. Tätä lupausta hän ei pidä isäntänsä houreena.

Hullunhauska ja tragikoominen Don Quijote sukeltaa syvälle olemisen peruskysymyksiin ja itsepetoksen houkutuksiin, sillä ”kumpi on oikeastaan hullumpi, sekö joka Don Quijoten tavoin uskoo sokeasti johonkin ylimaallisen unelman todellisuuteen vai sekö joka Sancho Panzan tavoin uskoo sokeasti maalliseen auktoriteettiin sen vuoksi, että tuo auktoriteetti uskottelee hänelle mieluisia unelmia”, kysyi kirjallisuudentutkija Viljo Tarkiainen jo vuonna 1918.

Kun mielevä hidalgo vapautetaan Don Quijoten ensimmäisen osan lopussa häkistä, kirkkoherra kertoo tuomioherralle vaeltavan ritarin tarinan ja paljastaa, mikä on syynä kohti kotia vietävän, runnellun Don Quijoten mielenvikaisuuteen. Tuomioherra ja hänen palvelijansa ihmettelevät Don Quijoten kummallista kohtaloa ja tuomioherra sadattelee myös tyyliltään liian raskaita ritariromaaneja, jotka ansaitsisivat hyödyttömyytensä tähden joutua nopeasti unohduksiin.

Tällaista hyödyttömyyttä ei taas Don Quijotesta löydä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Kirjallisuus
 • Klassikot
 • Romaani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  10. 10

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää