Valikko
Kulttuuri    |   Arvio

PMMP:n taiasta ei ole enää mitään jäljellä

JVG nappasi Cheekiltä Suomen supertähden kruunun, ja Blood Orange oli helmiä tyhjälle teltalle.

Turun Ruisrock lauantaina

Mira Luoti, Vesala, Blood Orange, JVG

PMMP:llä oli taika.

Jos johonkin PMMP:n taian saattoi sijoittaa, niin Ruisrockin rantalavalle. Ruotsinlaivat matkalla Tukholmaan et cetera.

Taioille on kuitenkin ominaista, ettei niitä voi purkaa paloihin. Tämä on ensimmäinen Ruisrock, jossa niin oli tapahtunut.

Se vertailu on julma, mitäpä sitä kiertelemään.

Mira Luoti, jonka sooloalbumi ilmestyy syyskuussa, soitti kello neljältä Merilavalla, keskipienessä teltassa.

Paula Vesala, tai siis sukunimensä, oli sillä maineikkaalla rantalavalla kello yhdeksän.

Paulan ja Miran eri puolet.

Luodin, vai kuuluisiko turkulaisittain taivuttaa kieliopin vastaisesti Luotin, konsertti oli sellainen, että PMMP:stä oli todella irrotettu pala, joka ei toimi yksistään.

Tulevan levyn kappaleet olivat levy-yhtiön tiedotteen mukaan ”monipuolisia”, mutta tosiasiassa kimara kasaristandardeja: syntikoita Take My Breath Awaysta ja Take on Me:stä ja toisaalta goottirockia, joka ei voi kuitenkaan olla goottirockia, koska silloin Luoti tunkisi itsensä marginaaliin.

Vaikkapa Musta laatikko -single kertoo kompromissista, ikään kuin Luoti haluaisi olla jotain, jota suuri levy-yhtiö ei enää ikinä julkaisisi. Vuoret taas on kuin Idolsin voittobiisi. Sellainen mahtislovari, joka sopisi kenelle vain. (Minkä sanominen sattuu siinä vaiheessa, kun Luoti omistaa kappaleen syöpään kuolleelle veljelleen.)

Ainoa kerta, kun Luoti yhtyeineen osoitti jonkinlaista sovitusvisiota oli, kun hän esitti viimeisenä varsinaisena kappaleena version Kauko Röyhkän Paskasta kaupungista, jossa legendaarinen riffi oli käännetty bassolinjaan.

Jos ilmeisimmistä kasaristandardeista livetään, Luodin olisi suonut katsovan eilisen Lasten hautausmaan keikan, jossa neljäsosagootahtava vaihtoehtopop oli enemmän nukkavierua ja jokaisen lauseensa harkinnutta kuin Luodin, joka ei tiedä vuosikymmentä tarkemmin, mitä haluaisi olla.

Luoti vaikutti siltä, kuin olisi oppinut PMMP:stä yhden, teatraalisen tavan olla lavalla, joka olisi sopinut siihen suomalaisen 80-luvun goottirock-nostalgiaan, mutta kun sen riistää taiasta näin, lopputulos vaivaannuttaa.

PMMP:n voimasuhteet paljastuivat viimeistään siinä vaiheessa, kun Luoti soittaa neljältä puolityhjälle teltalle ja Paula Vesalan keikalle tungeksii rantalavalle aivan holtiton ihmismäärä.

Ero oli siinä, ainut viite PMMP:stä oli basisti Juho Vehmanen ja kitaristi Mikko Virta. Muuten Vesala on täysin omillaan.

Hänen tuore soololevynsä vaikutti jopa sovinnaiselta, mutta konsertissa onneksi paljastui lisäsävyjä. Vesalan sooloura on startin kynnyksellä, mutta huippuhetkistä olisi silti voinut valita. Oli Draama-Helmen introversioräppiä Homogenic-ajan Björkiin sotkeva Rakkaus ja maailmanloppu. Oli Tavallinen nainen, jonka Bat for Lashes -sovitus vakuutti, vaikka teksti oli kuin jälleen yksi PMMP-laulu. Ja sitten tietty ne Leevi-biisit: Tytöt ei soita kitaraa ja Ruotsin euroviisut.

Ja oli mukana tietenkin pakollinen auteur-hetki, Vesalan pianolla esittämä slovari Sinuun minä jään, johon yleisön keskittyminen ei riittänyt.

Toimittaja Perttu Häkkinen kirjoitti taannoin musiikkilehti Rumbaan kolumnin, jossa hän eritteli Roxy Musicin Bryan Ferryn tyylimokia. Kaikkia kolmea.

Jos Paula Vesalan taiteellisia tyylimokia lähtisi purkamaan, niin levyn kesäsingle Älä droppaa mun tunnelmaa jäisi jokseenkin ainoaksi. Vaikka kappaleesta puuttuu PMMP:ssä hetkittäin kuulunut, vampireweekendmäinen globalismi, nämä ovat ne yleisölle strategiset neljä minuuttia, joiden vuoksi paikalle oli tultu.

Ylipäänsä Vesalasta jäi olo, että jos PMMP oli pohjimmiltaan poppia Jori Sjöroosin levyhyllystä, nyt otetaan kiinni suomalaisesta perinteestä.

Jo vaikkapa niin, että covervalinnat olivat Vain elämää -sarjasta. Eikä siinä mitään; keikan päättänyt, rujosti sovitettu Fintelligens-cover Sori osoitti, että sarja on pilkastaan huolimatta tuonut Suomeen nipun suuria pop-hetkiä: Vesalan Sori, Sillanpään Liekeissä ja tietenkin eilen kuultu Antti Tuiskun 100 Salamaa.

Kun biisi oli ohi, rannan tungos kääntyi vastavirraksi. PMMP:n taika oli poissa, Paula Vesala ei enää tarvinnut sitä.

Blood Orangen keikka puolestaan paljasti, että Ruisrockiin tuoduista ulkomaanelävistä useat ovat silkkaa kulttuurityötä. Yhtyeen primus motor Devonte Hynes on vuosikymmenen suurimpia pop-auteureja, mies Solangen, Sky Ferreiran ja Carly Rae Jepsenin hittien takana.

Vähätellä ei myöskään tarvitse hänen omaa nyky-yhtyettään Blood Orangea. Sen Ruisrock-keikka erosi kuitenkin yllättävän vähän kahden vuoden takaisesta Flow-esityksestä, vaikka yhtye julkaisi juuri kolmannen levynsä Freetown Soundin, jonka voi uskoa valtaavan kärkipaikkoja lukuisissa vuoden levy -äänestyksissä.

Blood Orangen ajatus on olla niin vaikuttavaa viihdemusiikkia, että ajantaju katoaa. Niin myös kävi. Kappaleet ovat sisimmässään funkia, mutta niin ilmastoitua ja aerodynaamista, sellaista, ettei hippimäisestä rentoudesta ole tietoakaan. Paremminkin Hynesin johtaman bändin voisi sanoa esittävän design-musiikkia: kuin jokainen irrallinen kitarasointu olisi tuhanteen kertaan mietitty.

Ikään kuin se ei riittäisi, Hynes, jotakuinkin maailman cooleimmalta vaikuttava elävä muusikko, poimi välillä kitaransa ja soitti sitä yhtä helpon näköisesti kuin Prince ja tanssi menemään yrittämättä yhtään. Harmi, ettei taaskaan paikalle löytänyt yleisöä nimeksikään. Turun tauti, sanotaan.

Vaikka kello oli seitsemän, Blood Orangen jälkeen päälavan ilta huipentui suomalaisen musiikin kruununvaihtoon. JVG osoitti, että se kykenee vetämään paikalle merkittävästi innostuneemman ja voimallisemmin lavan edustaa kohti pakkautuvan yleisön kuin duoa seurannut Cheek.

Se ei ole ihme: yhtye on profiloitunut keikkakoneena, jolla on esittää aivan ylivertainen tunnin hittisetti. Rutiini ikävä kyllä näkyy. Jos näkee JVG:n toista – tai tässä tapauksessa neljättä – kertaa, keikoista on vaikea löytää mitään uutta. Kappaleet pysyvät samoina. Joskus, kuten tällä kertaa, paikalla on vierailija, jota ei kuitenkaan tunnistaisi kuulokuvien perusteella.

Tai no, kyllähän bändi teki suomalaisen pophistorian övereimmän ystävänpalveluksen antamalla Pete Parkkoselle tilaisuuden esittää uuden singlensä kesken keikan. Ja rahalla tietenkin saa kaikenlaisia tanssijoita, irtopyllyjä heilumaan jonkin tahtiin.

Tuntuu kuitenkin, että JVG olisi areenakeikkojensa jälkeen taitekohdassa, jossa pitäisi päättää, onko pakko takoa niin kutsuttua rautaa, kun se kerran on pysynyt kuumana jo vuosina. Vai pysähtyä miettimään millä tapaa show’ta kannattaa laajentaa niin, että se vaikuttaa jonkinlaisen taiteellisen linjan mukaiselta, eikä amatöörimäiseltä sohaisulta.

Silti yhtyeen läpimurtolaulu Häissä on kappale, josta pitäisi tehdä Suomen uusi kansallislaulu. Gasellit-yhtye räppäsi, että ”Cheek päivittää Maamme-laulun nykyaikaan”. Nyt kun kruunu on vaihtunut, tehtävä on JVG:n.

Perustelu on kolmiosainen:

1. Kaikki osaavat sanat.

2. Kaikki haluavat kuulla sen.

3. Ketään ei häiritse, että kappaleessa lauletaan: ”ysikaks jäi Neuvostoliitto”. Neuvostoliitto kaatui kyllä jo ysiyks.

Kansalaisaloite, anyone?

Juttua korjattu 10.7. kello 7.40: Vesalan bändissä soittava Juho Vehmanen oli PMMP:n basisti, ei kitaristi. Lisäksi Vesalan bändissä soitti Ruisrockissa PMMP:n kitaristi Mikko Virta. Kello 13.50: JVG:n kappaleen lyriikan sana ”meni” korjattu muotoon ”jäi”. 11.7. kello 15.20: Korjattu Vesalan kappaleen nimi muodosta Aivan tavallinen nainen muotoon Tavallinen nainen sekä poistettu lyöntivirhe Rakkaus ja maailmanloppu -kappaleen nimestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruisrock
 • Musiikkifestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Trump piti puheen 40 000 partiolaiselle – niin tiedotusvälineet, Washingtonin päättäjät kuin Obamakin saivat taas kuulla kunniansa

  7. 7

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  8. 8

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  9. 9

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  10. 10

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää