Valikko
Kulttuuri    |   Arvio

PMMP:n taiasta ei ole enää mitään jäljellä

JVG nappasi Cheekiltä Suomen supertähden kruunun, ja Blood Orange oli helmiä tyhjälle teltalle.

Turun Ruisrock lauantaina

Mira Luoti, Vesala, Blood Orange, JVG

PMMP:llä oli taika.

Jos johonkin PMMP:n taian saattoi sijoittaa, niin Ruisrockin rantalavalle. Ruotsinlaivat matkalla Tukholmaan et cetera.

Taioille on kuitenkin ominaista, ettei niitä voi purkaa paloihin. Tämä on ensimmäinen Ruisrock, jossa niin oli tapahtunut.

Se vertailu on julma, mitäpä sitä kiertelemään.

Mira Luoti, jonka sooloalbumi ilmestyy syyskuussa, soitti kello neljältä Merilavalla, keskipienessä teltassa.

Paula Vesala, tai siis sukunimensä, oli sillä maineikkaalla rantalavalla kello yhdeksän.

Paulan ja Miran eri puolet.

Luodin, vai kuuluisiko turkulaisittain taivuttaa kieliopin vastaisesti Luotin, konsertti oli sellainen, että PMMP:stä oli todella irrotettu pala, joka ei toimi yksistään.

Tulevan levyn kappaleet olivat levy-yhtiön tiedotteen mukaan ”monipuolisia”, mutta tosiasiassa kimara kasaristandardeja: syntikoita Take My Breath Awaysta ja Take on Me:stä ja toisaalta goottirockia, joka ei voi kuitenkaan olla goottirockia, koska silloin Luoti tunkisi itsensä marginaaliin.

Vaikkapa Musta laatikko -single kertoo kompromissista, ikään kuin Luoti haluaisi olla jotain, jota suuri levy-yhtiö ei enää ikinä julkaisisi. Vuoret taas on kuin Idolsin voittobiisi. Sellainen mahtislovari, joka sopisi kenelle vain. (Minkä sanominen sattuu siinä vaiheessa, kun Luoti omistaa kappaleen syöpään kuolleelle veljelleen.)

Ainoa kerta, kun Luoti yhtyeineen osoitti jonkinlaista sovitusvisiota oli, kun hän esitti viimeisenä varsinaisena kappaleena version Kauko Röyhkän Paskasta kaupungista, jossa legendaarinen riffi oli käännetty bassolinjaan.

Jos ilmeisimmistä kasaristandardeista livetään, Luodin olisi suonut katsovan eilisen Lasten hautausmaan keikan, jossa neljäsosagootahtava vaihtoehtopop oli enemmän nukkavierua ja jokaisen lauseensa harkinnutta kuin Luodin, joka ei tiedä vuosikymmentä tarkemmin, mitä haluaisi olla.

Luoti vaikutti siltä, kuin olisi oppinut PMMP:stä yhden, teatraalisen tavan olla lavalla, joka olisi sopinut siihen suomalaisen 80-luvun goottirock-nostalgiaan, mutta kun sen riistää taiasta näin, lopputulos vaivaannuttaa.

PMMP:n voimasuhteet paljastuivat viimeistään siinä vaiheessa, kun Luoti soittaa neljältä puolityhjälle teltalle ja Paula Vesalan keikalle tungeksii rantalavalle aivan holtiton ihmismäärä.

Ero oli siinä, ainut viite PMMP:stä oli basisti Juho Vehmanen ja kitaristi Mikko Virta. Muuten Vesala on täysin omillaan.

Hänen tuore soololevynsä vaikutti jopa sovinnaiselta, mutta konsertissa onneksi paljastui lisäsävyjä. Vesalan sooloura on startin kynnyksellä, mutta huippuhetkistä olisi silti voinut valita. Oli Draama-Helmen introversioräppiä Homogenic-ajan Björkiin sotkeva Rakkaus ja maailmanloppu. Oli Tavallinen nainen, jonka Bat for Lashes -sovitus vakuutti, vaikka teksti oli kuin jälleen yksi PMMP-laulu. Ja sitten tietty ne Leevi-biisit: Tytöt ei soita kitaraa ja Ruotsin euroviisut.

Ja oli mukana tietenkin pakollinen auteur-hetki, Vesalan pianolla esittämä slovari Sinuun minä jään, johon yleisön keskittyminen ei riittänyt.

Toimittaja Perttu Häkkinen kirjoitti taannoin musiikkilehti Rumbaan kolumnin, jossa hän eritteli Roxy Musicin Bryan Ferryn tyylimokia. Kaikkia kolmea.

Jos Paula Vesalan taiteellisia tyylimokia lähtisi purkamaan, niin levyn kesäsingle Älä droppaa mun tunnelmaa jäisi jokseenkin ainoaksi. Vaikka kappaleesta puuttuu PMMP:ssä hetkittäin kuulunut, vampireweekendmäinen globalismi, nämä ovat ne yleisölle strategiset neljä minuuttia, joiden vuoksi paikalle oli tultu.

Ylipäänsä Vesalasta jäi olo, että jos PMMP oli pohjimmiltaan poppia Jori Sjöroosin levyhyllystä, nyt otetaan kiinni suomalaisesta perinteestä.

Jo vaikkapa niin, että covervalinnat olivat Vain elämää -sarjasta. Eikä siinä mitään; keikan päättänyt, rujosti sovitettu Fintelligens-cover Sori osoitti, että sarja on pilkastaan huolimatta tuonut Suomeen nipun suuria pop-hetkiä: Vesalan Sori, Sillanpään Liekeissä ja tietenkin eilen kuultu Antti Tuiskun 100 Salamaa.

Kun biisi oli ohi, rannan tungos kääntyi vastavirraksi. PMMP:n taika oli poissa, Paula Vesala ei enää tarvinnut sitä.

Blood Orangen keikka puolestaan paljasti, että Ruisrockiin tuoduista ulkomaanelävistä useat ovat silkkaa kulttuurityötä. Yhtyeen primus motor Devonte Hynes on vuosikymmenen suurimpia pop-auteureja, mies Solangen, Sky Ferreiran ja Carly Rae Jepsenin hittien takana.

Vähätellä ei myöskään tarvitse hänen omaa nyky-yhtyettään Blood Orangea. Sen Ruisrock-keikka erosi kuitenkin yllättävän vähän kahden vuoden takaisesta Flow-esityksestä, vaikka yhtye julkaisi juuri kolmannen levynsä Freetown Soundin, jonka voi uskoa valtaavan kärkipaikkoja lukuisissa vuoden levy -äänestyksissä.

Blood Orangen ajatus on olla niin vaikuttavaa viihdemusiikkia, että ajantaju katoaa. Niin myös kävi. Kappaleet ovat sisimmässään funkia, mutta niin ilmastoitua ja aerodynaamista, sellaista, ettei hippimäisestä rentoudesta ole tietoakaan. Paremminkin Hynesin johtaman bändin voisi sanoa esittävän design-musiikkia: kuin jokainen irrallinen kitarasointu olisi tuhanteen kertaan mietitty.

Ikään kuin se ei riittäisi, Hynes, jotakuinkin maailman cooleimmalta vaikuttava elävä muusikko, poimi välillä kitaransa ja soitti sitä yhtä helpon näköisesti kuin Prince ja tanssi menemään yrittämättä yhtään. Harmi, ettei taaskaan paikalle löytänyt yleisöä nimeksikään. Turun tauti, sanotaan.

Vaikka kello oli seitsemän, Blood Orangen jälkeen päälavan ilta huipentui suomalaisen musiikin kruununvaihtoon. JVG osoitti, että se kykenee vetämään paikalle merkittävästi innostuneemman ja voimallisemmin lavan edustaa kohti pakkautuvan yleisön kuin duoa seurannut Cheek.

Se ei ole ihme: yhtye on profiloitunut keikkakoneena, jolla on esittää aivan ylivertainen tunnin hittisetti. Rutiini ikävä kyllä näkyy. Jos näkee JVG:n toista – tai tässä tapauksessa neljättä – kertaa, keikoista on vaikea löytää mitään uutta. Kappaleet pysyvät samoina. Joskus, kuten tällä kertaa, paikalla on vierailija, jota ei kuitenkaan tunnistaisi kuulokuvien perusteella.

Tai no, kyllähän bändi teki suomalaisen pophistorian övereimmän ystävänpalveluksen antamalla Pete Parkkoselle tilaisuuden esittää uuden singlensä kesken keikan. Ja rahalla tietenkin saa kaikenlaisia tanssijoita, irtopyllyjä heilumaan jonkin tahtiin.

Tuntuu kuitenkin, että JVG olisi areenakeikkojensa jälkeen taitekohdassa, jossa pitäisi päättää, onko pakko takoa niin kutsuttua rautaa, kun se kerran on pysynyt kuumana jo vuosina. Vai pysähtyä miettimään millä tapaa show’ta kannattaa laajentaa niin, että se vaikuttaa jonkinlaisen taiteellisen linjan mukaiselta, eikä amatöörimäiseltä sohaisulta.

Silti yhtyeen läpimurtolaulu Häissä on kappale, josta pitäisi tehdä Suomen uusi kansallislaulu. Gasellit-yhtye räppäsi, että ”Cheek päivittää Maamme-laulun nykyaikaan”. Nyt kun kruunu on vaihtunut, tehtävä on JVG:n.

Perustelu on kolmiosainen:

1. Kaikki osaavat sanat.

2. Kaikki haluavat kuulla sen.

3. Ketään ei häiritse, että kappaleessa lauletaan: ”ysikaks jäi Neuvostoliitto”. Neuvostoliitto kaatui kyllä jo ysiyks.

Kansalaisaloite, anyone?

Juttua korjattu 10.7. kello 7.40: Vesalan bändissä soittava Juho Vehmanen oli PMMP:n basisti, ei kitaristi. Lisäksi Vesalan bändissä soitti Ruisrockissa PMMP:n kitaristi Mikko Virta. Kello 13.50: JVG:n kappaleen lyriikan sana ”meni” korjattu muotoon ”jäi”. 11.7. kello 15.20: Korjattu Vesalan kappaleen nimi muodosta Aivan tavallinen nainen muotoon Tavallinen nainen sekä poistettu lyöntivirhe Rakkaus ja maailmanloppu -kappaleen nimestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruisrock
 • Musiikkifestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  6. 6

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  7. 7

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  8. 8

   Mihin perustuu väite, että raha menee kehitysmaiden köyhien sijaan rikkaiden taskuun?

  9. 9

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  10. 10

   Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää