Valikko
Kulttuuri

Kirjailija antoi oikean liikemiehen nimen rikollishahmolle – liikemies sanoo, että ura katkesi tähän

Joskus romaanihenkilöllä on sama nimi ja ammatti kuin todellisuuden henkilöllä. Pahimmassa tapauksessa se pilaa ihmisen elämän.

Maailman ainoa Antti Koro googlasi omaa nimeään tammikuussa 2015 nähtyään dokumentin identiteettivarkauksista. Ensimmäinen osuma oli ”Sellaiset rikolliset kuin Koro”. Oliko joku varastanut hänen identiteettinsä?

Kyseessä oli ote sähkökirjasta, mutta tämä paljastui vasta linkin avatessa. Koro oli ihmeissään. Hän toimi toimitusjohtajana kiinteistöalalla kuten teoksen Koro.

Koro lähetti sähköpostin kustantamon toimitusjohtajalle siltä istumalta. Kirjaa lukiessa löytyi myös muita yhteyksiä kirjallisen ja todellisen Antti Koron välillä.

Kirjailija Vepe Hännisen dekkari Hämärämies on rakennusalan väärinkäytöksiä pöyhivä teos. Sen pääosassa on yksinhuoltajaisä ja yksityisetsivä Reko, jonka tarkoituksena on narauttaa ketjurakennusyrittäjä Antti Koro veronkierrosta.

Kirja ilmestyi vuonna 2014. Se ei kiivennyt myydyimpien kirjojen listalle.

Todellisuuden Antti Koro menetti yöunensa ja mielenrauhansa pohtiessaan, miksi juuri hänen nimensä oli valittu rikollisen nimeksi. Hänen maineensa oli ollut jo vuoden vaarassa internetissä ilman että hän tiesi asiasta. Liiketoiminnassa ei arvosteta toisen osapuolen rikollista taustaa.

Koro epäilee menettäneensä ainakin kaksi sopimusta sen takia, että tuleva liikekumppani olisi häntä googlatessaan löytänyt tietoja kirjallisen Antti Koron rikollisesta toiminnasta.

Vasta kolmas yhteydenotto kustantamoon tuotti Korolle vastauksen.

”Ymmärrän Koron mielipahan asian johdosta. Pyrimme heti ottamaan kirjan pois myynnistä asian tutkimisen ajaksi. Joskus jokin tieto- tai keittokirja on poistettu myynnistä asiavirheen vuoksi tai kirjoihin on lisätty korjaussivu, mutta fiktion kohdalla ei ole minun aikanani tapahtunut mitään vastaavaa”, kertoo WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Kustantamolle jäi myyntikauden jälkeen makuloitavaksi eli silputtavaksi satoja kappaleita Hämärämiestä. Carlson pyysi Antti Koron nimen poistamista sellaisilta internetsivuilta, joilla se mainittiin kirja-arvion tai -uutisen yhteydessä.

Kustantamo teki kaikkensa, jotta yhteys Antti Korojen välillä katkeaisi. Koro pyysi kustantamolta vahingonkorvauksia.

Antti Koron piina jatkui WSOY:n pyrkimyksistä huolimatta, sillä Googlen hakualgoritmi yhdisti Korot kuukausia myöhemminkin. Hän joutui käyttämään oikeuttaan tulla unohdetuksi. Hän täytti Googlen lomakkeet, joissa hän pyysi, ettei tiettyjä hänen nimellään esille tulevia hakuja ei näytetä hakulistauksessa. Google hyväksyi pyynnöt ripeästi ja linkitykset poistuivat.

Carlsonin mukaan on harvinaista, että kirjallisen henkilön ja todellisen henkilön nimi olisi tismalleen sama.

”Kirjailija tekee nimivalintoja kirjankirjoitusprosessissaan ja jotkut kirjailijat saattavat nimiä googletellakin. Joskus etu- tai sukunimen vaihto voi tapahtua siksi, että kustannustoimittaja huomaa yhteyden julkisuuden henkilöön”, kertoo Carlson.

Joskus kirjailija käyttää kuitenkin tarkoituksellisesti tunnetun henkilön nimeä romaanissaan. Näyttelijä Scarlett Johansson haastoi ranskalaisen kirjailijan Grégoire Delacourt oikeuteen Ranskassa viime vuonna.

Delacourtin Katseenvangitsijat-teoksen (2014) toinen päähenkilö esiintyy Scarlett Johansson -nimellä. Näyttelijä katsoi, että kirjailija pyrki hyötymään hänen kuuluisuudestaan kaupallisesti.

Oikeus päätti, että näyttelijän nimen ja ulkonäön käyttäminen teoksessa juonellisena elementtinä mahtui sananvapauden piiriin, mutta määräsi poistettavaksi teoksesta lauseita, jotka kertoivat paikkaansa pitämättömiä tietoja näyttelijän yksityiselämästä. Johansson epäonnistui myös pyrkimyksissään estää teoksen englanninkielisen käännöksen julkaiseminen.

Korokin teki tapauksestaan tutkintapyynnön poliisille.

Poliisi tutki tapausta kunnianloukkauksena, mutta syyttäjä lopetti esitutkinnan. Perusteena oli se, ettei rikoksesta ole näyttöä, eikä yksityinen tai yleinen etukaan vaadi esitutkinnan toimittamista.

Todellinen Antti Koro on poistunut työelämästä. Hänen mukaansa syynä on fiktiivinen Antti Koro.

Häntä mietityttää edelleen, miksi kirjailija Vepe Hänninen käytti juuri hänen nimeään kuvatessaan hämäräperäistä rakennusurakoitsijaa.

”Olen joutunut astumaan liike-elämästä sivuun, koska nettimaineeni on mennyttä”, Antti Koro kertoo.

”Minua ei ole tähän päivään mennessä syytetty mistään ja nyt nimeni on yhdistetty ties mihin laittomuuksiin. Eivät minua googlettavat mieti, että onko kyseessä keksitty hahmo vai minä. He lukevat, että ’sellaiset rikolliset kuin Koro’, ja lakkaavat vastaamasta puheluihin ja meileihin.”

Kirjailija Vepe Hännisen mukaan kyseessä on ollut ikävä sattuma.

”Hain nimiä saundin perusteella, halusin että sen hahmon nimi vähän särähtää. Siitä tuli tämä Koro. Ja sille piti saada oikein miehekäs ja perinteinen etunimi pariksi”, Hänninen kertoo.

Koro pohtii, että olisi ottanut yhteyttä kustantamoon, vaikka hänen nimensä omaava hahmo olisi ollut hyvä tyyppi. Silloin hän ei olisi kuitenkaan saanut rikollista mainetta samannimisyyden johdosta.

Vahingonkorvauksia Koro ei ole saanut. Rahaa tärkeämpää hänelle olisi ollut ripeä asian selvitys ja anteeksipyyntö kustantamolta.

Koro toivoo, että kustantamoissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota kirjojen hahmojen nimiin.

”Kustantamo sanoo tehneensä kaikki tarkistukset, joten voiko Antti Koro -nimen käyttö olla sattumaa? Minä en tästä asiasta pääse eroon enää koskaan”, Koro sanoo.

Kustantaja Carlson kertoo, että tämä tapaus ei ole vaikuttanut WSOY:n kustannusprosesseihin juurikaan.

”Hahmojen nimet eivät ole edelleenkään kustannustoimittajan huolilistalla kovin korkealla”, hän toteaa.

Vepe Hännisen kirjoitusprosessiin tapaus on vaikuttanut. Hän googlaa nykyään kaikkien kirjallisten henkilöidensä nimet kirjaa kirjoittaessaan.

Täyskaimoja löytyy paljon

HS katsoi Fonecta Finder -puhelinluettelosta, kuinka monta täyskaimaa tunnetuille romaanihenkilöille löytyy.

 Matti Virtanen: yli 150 (Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie)

 Marja Nieminen: yli 50 (Pirkko Saisio: Elämänmeno)

 Elina Koskela: yli 30 (Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla)

 Antti Korpi: yli 20 (Ilkka Remes: Ikiyö jne.)

 Maria Kallio: yli 10 (Leena Lehtolainen: Ensimmäinen murhani jne.)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Säännöstelyä tarvitaan, koska suomalainen ei osaa hallita omaa juomistaan

  7. 7

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää