Valikko
Kulttuuri

Mutanttikilpikonnat tulevat jo kolmatta kertaa – tiedä ainakin nämä 10 asiaa ninjoista

Keskiajan Japanissa salamyhkäisissä tehtävissä seikkailleet ninjat ovat nyt länsimaiden rakastamia leluja.

Se on ninjabuumi nyt. Ninjojen, eli varjoista iskevien mustahuppuisten salamurhaajien ja sabotöörien vuosisatoja vanhaan perinteeseen nojaavat toimintahahmot hallitsevat useiden suomalaiskotien lastenhuoneita.

Suosituimpana sisäänheittotuotteena ninjatunnelmiin ovat jo vuosien ajan olleet mutanttininjakilpikonnat, jotka ovat villinneet lapsia 1980-luvun lopusta saakka piirrossarjana, sarjakuvina, elokuvina, tietokonepeleinä ja tietenkin loppumattoman laajana leluvalikoimana.

Vuonna 2011 kauppoihin saapunut Legon Ninjago-sarja puolestaan toi sarjakuvissa, elokuvissa ja kirjoissa ennestään erittäin suositun ninjateeman yhä nuorempien lapsien ihmeteltäviksi.

Helsingin Kannelmäen kauppakeskus Kaaren Prismasta kerrotaan, että ninjateema myy leluosastolla hyvin. Myös muut tuotemerkit Legon ja Turtlesien lisäksi pyrkivät ninjalelumarkkinoille mitä moninaisemmin tuottein.

”Legot myyvät aina hyvin, ja Legon Ninjago -tuotesarja kuuluu suosituimpien joukkoon”, Prismasta kerrotaan.

Jos vanhemmat haluavat hankkia lapsilleen suurimpia Ninjago-legopakkauksia, täytyy niistä maksaa noin sata euroa, kalleimmasta jopa 120 euroa. Halvimmat ninjalegot tosin saa jo noin kymmenellä eurolla. Suositusikäraja Ninjagoille liikkuu välillä 6–14.

Ninjago-sarjan lisäksi Prisman valikoimissa suosittuja ninjaleluja ovat kaikki, jotka liittyvät Turtleseihin. Mutanttikilpikonnia on saatavilla toimintahahmojen lisäksi esimerkiksi erilaisina keräilykortteina sekä lauta- ja noppapeleinä.

Kuopiolaisen lelukauppa Partasen kauppias Minna Kunnasluoto vahvistaa, että ninjat ovat suosittu teema myös Savossa.

”Varsinkin pojat tykkäävät ninjaleluista. Olen huomannut, että lelujen kysyntä vaihtelee aika paljon sen mukaan, että millä lelulla tai lelubrändillä on mainontaa. Lisäksi elokuvat ja televisiosarjat vaikuttavat merkittävästi siihen, mitkä lelut lapsia kiinnostavat.”

Kunnasluodon mukaan erityisesti Pikku Kakkonen nostaa kysyntää. Vaikka kyseinen Ylen ohjelma ei Turtlesia esitäkään, nauttivat kilpikonnaninjat Partasen lelukaupassa jälleen suurta suosiota.

”Turtleseilla on meneillään nyt kolmas tuleminen. Ensimmäinen oli 90-luvulla, sitten 2000-luvun alussa ja nyt jälleen.”

Partasen lelukaupasta ostetaan myös Legon Ninjagoa, vaikka saman valmistajan ritariaiheinen Nexo Knights -sarja alkaakin jo mennä suosiossa ninjojen ohi. Lisäksi tarjolla on pienempien leluvalmistajien ninja-rooliasuja ja muovisia taisteluvälineitä.

Harva vanhemmista tulee miettineeksi, mitä ninjoihin liitetty mytologia juontaa juurensa.

Nykyään ninjat esitetään länsimaisessa populaarikulttuurissa myyttisinä sankarihahmoina, mutta keskiaikaisessa Japanissa ninjat olivat yhteiskunnan eliittiin kuuluneen samurai-luokan palvelijoita, jotka toteuttivat isäntiensä antamia salaisia tehtäviä.

Tosin Japanin historiasta runsaasti kirjoittanut brittiläinen tietokirjailija Stephen Turnbull sanoo The Guardianille, että nykyinen käsityksemme salamyhkäisistä ninjoista on romantisoitu, eikä välttämättä vastaa edes todellisuutta. Turnbull kuitenkin myöntää, että ninjoja käytettiin ainakin vakoilussa ja sissisodankäynnissä.

Japanilaisen ninjamuseon tietojen mukaan ninja pyrki välttämään miekkansa käyttöä, ja halusi ratkaista sodankäynnin oveluudella ja viekkaudella.

Riippumatta ninjamyytin todenperäisyydestä, lasten kanssa käytävän ninjakeskustelun tueksi vanhempien kannattaa tietää ainakin nämä knoppitiedot ninjoista.

1. Ninjakilpikonnat saivat alkunsa vuonna 1984 mustavalkoisena sarjakuvana. Ensipainos oli vain noin 3 000 kappaletta.

2. Teinimutanttininjakilpikonnista kertovat elokuvat voidaan jakaa kahteen ryhmään. Vuosina 1990–1993 ilmestyneissä kolmessa Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuvassa kilpikonnia esittivät monimutkaisissa maskeerausta ja mekaniikkaa yhdistelevissä puvuissa näyttelijät. Etenkin sarjan ensimmäinen osa saavutti arvosteluista huolimatta huimaa suosiota lippukassoilla. Teenage Mutant Ninja Turtles oli maailmanlaajuisesti vuoden 1990 yhdeksänneksi katsotuin elokuva.

3. Vuonna 2014 TMNT-elokuvasarja käynnistettiin uudelleen alusta. Tähän mennessä uudessa sarjassa on julkaistu kaksi elokuvaa. Jälleen kriitikot haukkuivat elokuvia typeriksi, mutta siitä huolimatta ensimmäinen osa takoi lipputuloina 493 miljoonaa dollaria.

Arvion laatinut Helsingin Sanomien toimittaja Matti Koskinen ei juuri pitänyt elokuvasarjan uusimmasta, kuluvan kesän alussa ilmestyneestä teinikilpikonnien seikkailusta kertoneesta elokuvasta TMNT: Out of the Shadows.

4. Myös elokuvaohjaaja Quentin Tarantino on ihastunut ninjamytologiaan, johon viitataan erityisesti Kill Bill -elokuvissa. Niissä Uma Thurmanin esittämä Beatrix Kiddo saa oppia kung fu -mestari Pai Meiltä, jolta hän oppii muun muassa ”viiden pisteen räjähtävän sydämen tekniikan”. Pai Mei muistuttaa merkittävästi Lego Ninjagon hahmoa Sensei Wu. Kiddo saa haltuunsa myös Hattori Hanzon valmistaman samuraimiekan. Hanzo oli todellinen, 1500-luvulla elänyt samurai ja ninja, joka tunnettiin lempinimellä Demoni.

5. Legon Ninjago-sarja sai alkunsa vuonna 2011. Legojen myynnissä auttaa merkittävästi Nelosen esittämä televisiosarja Lego Ninjago.

6. Taistelulajien legenda ja monilahjakkuus Bruce Lee esittelee elokuvissaan runsaasti ninjoihin liitettyä kuvastoa, johon liittyvät niin teemat, mytologia, asusteet ja aseet. Lee nähtiin myös vuonna 2008 julkaistussa Nokian mainosvideossa, jossa hän muun muassa pelasi pöytätennistä pingismailan sijaan nunchakuilla.

Lee nähdään taistelemassa ninjoja vastaan myös 1980-luvun klassikkopelissä, joka nautti suurinta suosiotaan Commodore 64 -julkaisuna. Pelin nimi on yksinkertaisesti Bruce Lee.

7. Commodore 64 -tietokoneilla ja monilla muilla alustoilla vuosina 1987–1991 julkaistu The Last Ninja -pelisarja (The Last Ninja I, II ja III) oli aikansa kovimpia pelihittejä. Sarjan pelien lasketaan myyneen reilut 12 miljoonaa kappaletta aikana jolloin pelit myytiin pelkästään kasetteina ja disketteinä.

8. Suomessakin vuosina 1988–1995 ilmestyneen Action Force -sarjakuvan, toimintahahmosarjan ja niiden pohjalta tehtyjen G.I. Joe -elokuvien suosituin hahmo Snake Eyes on nykyaikainen ninjasotilas. Hänen entinen ystävänsä Storm Shadow, myös ninja, on nykyään Snake Eyesin vaarallisin vastustaja terroristijärjestö Cobran riveissä.

9. Japanilaisen manga-sarjakuvan tunnetuimpiin ninjahahmoihin kuuluva Naruto ilmestyi omassa sarjakuvalehdessään vuosina 1999–2014. Naruton tarina jatkuu edelleen televisiosarjoissa, elokuvissa, sarjakuva-albumeissa ja videopeleissä.

10. Ninjojen suosio populaarikulttuurissa on osoittautunut erääksi Japanin matkailuvalteista. Ninjakultin katsotaan kehittyneen Keski-Japanin historiallisessa Igan provinssissa, jonka alue kuuluu nykyiseen Mien prefektuuriin. Siellä sijaitsee myös nykyinen ninjamuseo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  6. 6

   Neljä arabimaata lähetti Qatarille 13 vaatimusta eristämisen päättämiseksi – Al Jazeera pitäisi lopettaa ja turkkilainen sotilastukikohta sulkea

  7. 7

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  8. 8

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää