Kulttuuri

Yllättävä kuolema teki Venetsian Zaha Hadid -näyttelystä maailman tunnetuiman naisarkkitehdin muistonäyttelyn

Näyttely antaa monipuolisen ja kattavan kuvan arkkitehdistä, joka nousi maailman huipulle

Venetsia

Viimeinen ilta Venetsiassa. On pakko ehtiä Zaha Hadidin näyttelyyn Palazzo Cavalli Franchettiin. Se löytyy hetken etsimisen jälkeen Canal Granden varrelta, Galleria dell’Accademiaa vastapäätä. Opasteita ei näy missään, kohdalle täytyy vain osua. Mutta voi, näyttely on suljettu puoli tuntia aikaisemmin!

Ulos astuu arvokkaan näköinen keski-ikäinen herra. Kymmenen minuutin lamento, ita­liankielinen vaikerrus, korvaamattomasta menetyksestä sulattaa hänen sydämensä. Suljetun näyttelyn ovet aukeavat.

Herra osoittautuu rakennuksen omistavan säätiön presidentiksi Adriano Berengoksi, joka on itsekin suunnittelija. Säätiö kantaa nimeä Fondazione Berengo, ja se edistää kuuluisaa venetsialaista lasimuotoilua sekä järjestää näyttelyitä ja koulutusta palatsissaan.

”Zaha Hadid halusi jakaa kanssamme arkkitehtuurin tulevaisuuden visiot”, Berengo kertoo kaunopuheisesti. Yksi monista määreistä, joita Hadidin arkkitehtuuriin liitetään, onkin futurismi.

On muitakin, esimerkiksi dekonstruktionismi. Hadid itse puhuu parametrisesta arkkitehtuurista: arkkitehti määrittää parametrejä, ja tietokone voi toteuttaa niiden avulla lukemattomia vaihtoehtoja.

Suomennosta parametriselle ajattelulle on vaikea keksiä. Vastaus löytyy tutustumalla Hadidin arkkitehtuuriin ja ajatteluun, joista saa loistavan kokonais­kuvan Venetsian näyttelyssä. Ilman tietokoneita Hadidin visiot eivät onnistuisikaan.

Lattiasta kattoon koristeltu, uusgoottilaiseen tyyliin 1800-luvulla remontoitu 1500-luvun venetsialaispalatsi ja Hadidin arkkitehtuuri ovat häkellyttävä yhdistelmä.

Hadidin arkkitehtuurin katsauksesta Venetsiaan sovittiin hänen kanssaan viime lokakuussa, mutta esittely muuttuikin muistonäyttelyksi; Zaha Hadid kuoli yllättäen 65-vuotiaana 31. maaliskuuta.

Niinpä näyttelystä tehtiin aiottua suurempi. Se kattaa käytännössä koko Hadidin tuotannon 1970-luvun lopun maalauksista viimeiseen toteutuneeseen työhön, Salernon satamaterminaaliin.

Osteriksikin kutsuttu Salernon satamaterminaali valmistui huhtikuussa pari viikkoa Hadidin kuoleman jälkeen. Terminaali on suunniteltu puolen miljoonan vuosittaisen matkustajan läpikulkua ajatellen. Suunnittelukilpailu terminaalista käytiin jo 16 vuotta sitten. Monet Hadidin hankkeista joutuivat odottamaan toteutusta pitkään. Monet eivät toteutuneet koskaan, useista riideltiin verisesti.

”En tunne kuuluvani arkkitehtuurin establishmentiin”, Hadid on kuvannut. ”Olen ulkopuolinen. Roikun reuna-alueilla ja pidän siitä. En sinänsä vastusta valtavirtauksia. Minä vain teen mitä teen.”

Hadidin oma arvio kuvaa hyvin hänen kulkemaansa tietä. Hän oli arvostettu ja myös matkittu.

Venetsiassa on parhaillaan meneillään myös arvostettu Venetsian biennaali. Dame Hadidia ei ollut kutsuttu tällä kertaa mukaan, mikä on varmaan harmittanut häntä.

Tosin ehkä juuri Hadid ei kuulu biennaaliin, jossa korostetaan ekologisia arvoja, vaatimattomuutta ja inhimillisiä mittasuhteita. Hän teki suurta, kallista ja näyttävää. Hän saattoi jopa edustaa niitä tähtiarkkitehteja, joita biennaalin tämänkertainen pääkuraattori, chileläinen arkkitehti Alejandro Aravena, moittii oma edun tavoittelijoiksi ja korporaatioiden palvelijoiksi.

Zaha Hadid tuskin teki pelkästä rahasta mitään, mutta raha ja ”korporaatiot” saattoivat tarvita häntä luomaan itselleen mainetta. Hänhän oli etuoikeutettu, lähtöisin varakkaasta irakilaisesta teollisuusperheestä, ja hänellä oli hyvin voimakas oma näkemys, jota hän toteutti johdonmukaisesti ja vastuksista piittaamatta.

Hadidin näkemys ei ollut halpa, mutta tilaajia löytyi aina, kun ura oli ensimmäisten kymmenen vuoden jälkeen päässyt vauhtiin. Kuten jokseenkin kaikki maailmanmaineeseen yltäneet uudistajat, Hadidkin joutui aluksi raivaamaan tiensä voittamalla kansainvälisiä arkkitehtuurikilpailuja.

Adriano Berengo vihjaa, että Zaha Hadid ehdotti itse näyttelyä. Jos näin oli, siitä voi aavistella harmistusta biennaalin ulkopuolelle jäämisestä. Tämä on kuitenkin vain arvailua.

Zaha Hadid oli kiistatta maailman kaikkien aikojen tunnetuin ja menestynein naisarkkitehti. Nais-etuliitettä pitää nykyään jo pyytää anteeksi, mutta arkkitehtuuri kuten muukin rakentaminen on jostain syystä säilynyt varsin miehisenä alana. Suomessa sentään jo enemmistö arkkitehdeistä taitaa olla naisia.

Palazzo Franchettin näyttelyssä näytetään Hadidin ajattelun kehittyminen piirtämällä ja maalaamalla, pienoismallityöskentelyn avulla, myöhemmin tietokoneavusteisen kuvantamisen, huonekaluissa ja valaisimissa tehtyjen muoto­kokeilujen ja myös pääasiassa Hélène Binet’n valokuvien avulla. Lisäksi on videoita.

Tämä hyvin huolellinen pedagogisuus, jota erinomainen näyttelyluettelo vielä täydentää, on erittäin perusteltua muistonäyttelyssä. Se avaa ainutlaatuisen mahdollisuuden todella paneutua Hadidin tuotantoon.

Hadidin 1970–80-luvun maalauksista ja piirustuksista osa oli jo nähtävinä Helsingissä Rakennustaiteen museon näyttelyssä vuonna 1988. Silloin hän oli voittanut kilpailuja, muttei ollut saanut toteutettavakseen vielä yhtäkään rakennusta. Varhaisista kuvista näkee, että Hadid ihaili 1910–20-lukujen venäläistä konstruktivismia. Rodšenkon diagonaalit, Malevitšin suprematismi ja Tatlinin tornit on tutkittu tarkoin.

Hadid on kertonut etsineensä alusta pitäen kolmiulotteisuutta litteään, kaksiulotteiseen kuvaan. Hän arvioi 1910–20-lukujen abstraktin taiteen vapauttaneen sommittelun. Tämä kehitys mahdollisti modernin arkkitehtuurin, painottaa Hadid.

Tästä ajattelusta hyvä esimerkki on hänen Hongkongin Peakin suunnitelmansa ja sen kuvat 1980-luvun alusta. Hadid voitti suunnittelukilpailun, mutta projektia ei koskaan toteutettu. Hän kutsuu tuota aikaa esidigitaaliseksi. Tietokoneavusteinen 3d-suunnittelu mullisti kaiken, mahdollisti uusien muotojen toteuttamisen ja avasi Hadidille tien haaveidensa toteutumiseen.

Arkkitehdit eivät rakenna, he piirtävät. Mutta ”piirustuksen kääntäminen rakennukseksi on aina hyvin problemaattista, varsinkin jos etsii innovaatioita”, Hadid pohtii näyttelyluettelossa.

Tietokoneavusteisen suunnittelun tähtenä hän kuitenkin lausuu varoituksen sanan. Ajatteleminen kynän ja paperin kanssa on hidasta, 3d-tekniikalla työskentely joskus liiankin nopeaa, joten tärkeä ideoiden kypsyttely voi jäädä liian vähälle. Hän pitää myös pienoismallien tekemistä tärkeänä ja jännittävänä vaiheena suunnitteluprosesseissa.

Havainnekuva ei korvaa pienoismallia.

Hadid sanoo tajunneensa 3d-tekniikan mahdollisuudet paljon aikaisemmin kuin muut. Tämä on täysin mahdollista.

Suurin osa Hadidin töistä on muissa maanosissa kuin Euroopassa: Japanissa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Arabian niemimaalla, Turkissa. Venetsiassa hänen tuotannostaan saa kuitenkin erinomaisen kattavan kuvan.

Viimeistään Franchetti-palatsin hienossa näyttelyssä tulee pohtineeksi, missä määrin Hadidin matemaatikkotausta on vaikuttanut hänen geometriseen ennakkoluulottomuuteensa ja kunnianhimoonsa.

Zaha Hadidin arkkitehtuuria Venetsian Palazzo Franchettissa (San Marco 2847) 27. marraskuuta saakka.

Zaha Hadid

 Syntynyt Bagdadissa 1950, kuoli Miamissa 2016.

 Aikansa merkittävimpiä arkkitehtejä.

 Voitti Pritzker-palkinnon (2004) ensimmäisenä

naisena.

 Opiskeli muun muassa Rem Koolhaasin oppilaana.

 Perusti oman toimistonsa Lontoossa 1979.

 Ansioluettelossa 950 työtä 44 maassa.

 Tunnetaan erityisesti kaarevia muotoja ja betonia käyttävistä suunnitelmistaan. HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Venetsia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  7. 7

   Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa

  8. 8

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  9. 9

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  10. 10

   Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kunnat riistävät kehitysvammaisia, sanoo Ihmisoikeusliitto – Tuusula maksaa työtoiminnasta kaksi euroa, ottaa ruuasta viisi euroa
  3. Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa
  4. Enemmän kondomeja nuorille – Helsinki panostaa nuorten ehkäisyyn ja lupaa vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan ilmaiseksi
  5. Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”
  6. Tunti sitten
  7. Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen
  8. Eduskunnan budjettiurakka alkaa – edessä on satoja puheenvuoroja, määrärahatoiveita ja äänestyksiä, mutta lopuksi muuttuu vain vähän
  9. Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”
  10. Meteoriitti teki tiilikattoon reiän ja lävisti viisi senttiä paksun lankkulattian – Suomessa meteoriitit ovat lojuneet nurkissa ja päätyneet lasten leikkeihin
  11. Mykkäkouluja, politiikan välttelyä puheenaiheena – Puolan jako kulkee nyt perheiden sisällä
  12. Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  13. Näytä lisää