Kulttuuri

Suomalainen huilistilupaus elää unelmaansa Pariisissa – ”Olisipa baskeri päässä, eläisi köyhästi ja joisi lämpimikseen halpaa punaviiniä”

Kaisa Kortelainen on 23-vuotias huilistilupaus, joka opiskelee alansa huipulla Pariisissa. Kesäkonsertit ovat Kortelaiselle tapa pitää yhteyttä koti-Suomeen

Kuhmo. Itä-Suomesta, Kainuusta tai Pohjois-Karjalasta, on aina ollut suhteellisen pitkä matka maailman suurkaupunkeihin, mutta se ei ole koskaan estänyt nuorisoa unelmoimasta. Ei myöskään nurmeslaista Kaisa Kortelaista, joka teininä kehitteli kaveriensa kanssa haavetta boheemielämästä Pariisissa.

”Sellainen 13-vuotiaan fantasia: olisipa Pariisissa baskeri päässä, eläisi köyhästi ja joisi lämpimikseen halpaa punaviiniä. Olisi vähän kurjaa ja kylmää”, Kortelainen maalailee.

”No, pari vuotta sitten lähdinkin vaihto-oppilaaksi Pariisiin ja asuin halvassa kellarikämpässä. Vuokraemäntä sanoi, ettei saa laittaa patteria päälle, koska sähkö on niin kallista. Ja totta kai tuli kylmä kausi. Katselin siinä sitten kerran punaviinilasia kädessäni ja palelin. Silloin tajusin, että tässähän ne unelmat pikku hiljaa toteutuvat.”

Totta kai Kortelaisella, 23, on ollut realistisempiakin tavoitteita boheemielämäfantasioiden lisäksi. Ei Pariisiin olisi päässyt ilman ansioita ja työntekoa.

Kortelainen on huilisti, yksi sukupolvensa parhaita. Mutta hän sanoo, että on edennyt pikemminkin sopeutumalla kuin vahvasti taistellen.

”Huilukin oli minulle ehkä neljäs tai viides valinta silloin lapsena kun soitinta valittiin. Ehdotin itse ainakin pianoa, klarinettia ja selloa, mutta niihin ei tainnut olla vapaita paikkoja musiikkiopistossa. Sitten minulle tarjottiin huilua.”

Vahvaa paloa huilunsoittoon ei siis ollut, eikä soitin ollut millään tavalla tuttu. Ensimmäisellä soittotunnilla Kortelainen otti huilun käteensä ensin nokkahuilutyyliin, koska ei tiennyt mikä poikkihuilu on. Pian kuitenkin huilu osoittautui hänelle oikeaksi soittimeksi ja nykyisin hän on yksi suomalaisen huilunsoiton suurista lupauksista.

Toissa kesänä Kuhmon kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn veti yökonserttia pienessä siunauskappelissa, ohjelmassa Mozartin huilukvartettoja. Juontaessaan konserttia Mendelssohn kiinnitti yleisön huomion erityisesti konsertin huilistiin Kaisa Kortelaiseen ja kehui tätä lämpimästi.

Kortelainen oli tuolloin, ja on edelleenkin, festivaalin Nuoret kamarimuusikot -ohjelmassa, jonka myötä lahjakkaat nuoret pääsevät harjoittelemaan ja konsertoimaan festivaalikonkarien rinnalla.

Kuhmon kamarimusiikin yhteydessä järjestettävien musiikkikurssien vuoksi festivaalilla on aina näkynyt paljon nuoria muusikoita, mutta viime vuosina heitä on ollut yhä enemmän myös festivaalin varsinaisten konserttien soittajina. Tämä johtuu juuri Nuoret kamarimuusikot -ohjelmasta, joka Kuhmossa aloitettiin viisi vuotta sitten.

Tänä kesänä nuoria taiteilijoita on festivaalin esiintyjissä enemmän kuin koskaan. Aiemmin heidät on valittu suositusten perusteella, mutta tätä vuotta varten järjestettiin koesoitot, joihin saapui yllättäen yli sata hakemusta. Kolmekymmentä valittiin.

On itsestään selvää, että valittujen tulee osata soittaa, mutta Vladimir Mendelssohnin mukaan tärkeää on myös asenne ja luonne.

”Silloin kun minä tulin Kuhmoon ensimmäisen kerran, tänne tuli myös Oleg Kaganin, Natalia Gutmanin, Juri Bashmetin ja Grigori Sokolovin kaltaisia muusikoita – kaikki nokka pystyssä, maailmantähden asenteella. Sitten he näkivät, miten kova taso täällä on, ja parissa päivässä asenne muuttui. Saman verran yleensä nykyajan nuorilla soittajilla menee siihen että näkee joukkuepelin tärkeyden”, Mendelssohn sanoo.

Kaisa Kortelaisen ei kaikesta päätellen ole tarvinnut tarkistaa asennettaan, sillä se on ollut koko ajan kohdallaan. Näin voi ainakin päätellä Vladimir Mendelssohnin kommenteista.

”Kaisalla on positiivinen luonne, ja hän on nopea sopeutumaan eri tilanteisiin. Ja hän osaa käsitellä hyvin kaikenlaisia hulluja: hän vain muuttaa hieman hymyään ja kohauttaa olkapäitään”, Mendelssohn luonnehtii.

Kortelainen itsekin kuvaa itseään sopeutuvaiseksi. Huilua hän ei itse valinnut, mutta edistyi sen kanssa hyvin sen jälkeen kun se oli hänelle annettu.

”Oli tuuripeliä, että minulle osui niin hyvä opettaja kuin Satu Huuki Nurmeksen musiikkiopistossa. Hän osasi vaatia riittävästi, mutta ei liikaa. Hän oli Mikael Helasvuon oppilas, ja Helasvuon oppiin minäkin menin myöhemmin Sibelius-Akatemiaan.”

Huilu ei ole aivan yhtä näkyvä soitin kuin esimerkiksi viulu, piano tai sello, joilla kaikilla on mittava solistirepertuaari ja joille järjestetään paljon näyttäviä kansainvälisiä soittokilpailuja. Kaisa Kortelaiselle tämä on sopinut hyvin, sillä hän ei ole koskaan pitänyt kilpailemisesta.

”Olen halunnut kehittyä omaa tahtiani, ja mielestäni oli onni, että musiikkiopistoaikoina olin ainoa oman ikäluokkani huilisti – ettei tullut kenenkään kanssa mitään kilpailuasetelmaa.”

Mutta näytön paikkoja on riittänyt. Kortelainen opiskeli Sibelius-Akatemiassa, kävi välillä vaihdossa Pariisissa ja lähti kandidaatiksi valmistuttuaan vielä uudestaan Pariisiin, tekemään maisteriopintoja Pariisin konservatorioon.

Tällä hetkellä Pariisi onkin hänen kotipaikkansa, vaikka hän pitää tiiviin yhteyden myös Suomeen, niin Helsinkiin kuin kotiseudulleen Nurmekseen.

”Pariisiin hakeuduin ainakin osaksi siksi, että halusin näyttää itselleni että pärjään tässä. Kolmipäiväiset pääsykokeet, 60–70 hakijaa, ja kaksi otettiin sisään.”

Itä-Suomeen hän puolestaan pitää yhteyttä nykyisin varsinkin uuden Ääni-kollektiivin kautta. Kortelainen, klarinetisti Lauri Sallinen, pianisti Väinö Jalkanen ja lyömäsoittaja Sami Tammilehto perustivat sen vuosi sitten.

”Halusimme tehdä näillä seuduilla korkealaatuisia konsertteja, jotka eivät ole tuontitavaraa Helsingistä tai ulkomailta”, Kortelainen kertoo. Ääni – alkuperäiseltä nimeltään Ääninen – onkin ehtinyt konsertoida ympäri Suomea. Matka marien maalle -kiertueella mukana oli valokuvaaja Meeri Koutaniemen ottamia valokuvia Marin tasavallasta sekä marilaisten taiteilijoiden tekemiä ääninauhoja.

Siinä osaltaan näkyy Ääni-kollektiivin toiminta-ajatus, eli perinteisen konserttikokemuksen muuttaminen ja kehittäminen. Se on tärkeää myös Kaisa Kortelaiselle, joka mielellään haluaisi nähdä klassisenkin musiikin konsertit dramaturgisesti harkittuina kokonaisuuksina.

”Perinteisissä konserteissa jännite katkeaa niin helposti teosten välillä. Ainoana poikkeuksena on ooppera.”

Seuraavaksi Ääni onkin toteuttamassa kokonaisvaltaisia konserttikokemuksia Kaivos-festivaalilla Outokummussa elokuun lopussa. Kuten nimestä ja paikasta voi päätellä, konsertit järjestetään Outokummun vanhalla kaivoksella.

Salakamarista veteraaneihin

 Joka aamu ennen konserttien alkamista festivaalin muusikot esittelevät päivän aikana kuultavaa musiikkia. Musiikin ytimessä, Salakamari, kello 10.

 Metatasolle noustaan konserteissa, jolloin monen teoksen aiheena on musiikki, esimerkiksi Franz Schubertin An die Musik -laulussa. Musiikkia musiikista 18.7.

 Kuhmon muistot soivat nostalgisessa konsertissa, joka myytiin loppuun jo keväällä. Mukana veteraaneja Seppo Kimasesta Konstantin Boginoon. Kuhmon muistolle 21.7. Kontion koulu klo 20.30

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Festivaalit
 • Kuhmo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Auto ajoi päin bussipysäkkejä Marseillessa – Poliisin mukaan kuljettajan motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää