Kulttuuri

Tässä ovat viime vuosien symbolisimmat valokuvat – tutkija kertoo, mikä synnyttää muistiin jäävän uutiskuvan

Mediassa eri kuvia ristitään symboleiksi innokkaasti, mutta mistä on todellinen ikoninen kuva tehty?

Baton Rougessa mellakkapoliisit ryntäävät kohti aseistamatonta naista, joka seisoo tyynesti paikallaan keskellä katua. Mellakkapoliisien taustalla näkyy rivi virkavallan edustajia, naisen takana näkyy vehreä puisto. Kohta tapahtuu törmäys.

Freelance-valokuvaaja Jonathan Bachmanin kuvaa on mediassa kutsuttu yhdysvaltalaisten mellakoiden symboliksi, jota on ehditty jo verrata kuvaan Tiananmenin aukiolla panssarivaunujen edessä seisovasta mielenosoittajasta.

Mikä tekee juuri tästä valokuvasta erityislaatuisen?

Valokuvauksen professori Merja Salo Aalto-yliopistosta sanoo, että ikonisuus syntyy yksinkertaisuudesta.

”Valokuvan pitää olla heti ymmärrettävissä. Aseettoman naisen ja varustautuneen virkavallan välisessä konfliktissa on jotain myyttistä ja universaalia, jonka kaikki ymmärtävät. Baton Rouge -kuvassa nainen on aivan kuin patsas, joka ei oikeastaan tee mitään: hän ei vastusta poliisia ollenkaan.”

2000-luvulta tällaisia yksinkertaisia, symboliaseman mahdollisesti saavuttavia kuvia on vielä vähän. Toisaalta kuvia – sekä myös animaatioita ja videoita – ristitään symboleiksi varsin innokkaasti.

”Näemme vasta kymmenen vuoden kuluttua, mikä on ikoninen uutiskuva. Kuvasta tulee symboli, jos sitä aletaan käyttää mediassa tietyn aiheen peruskuvituksena. Esimerkiksi Vietnamin kuvat toistuivat kymmeniä vuosia ja ne toistuvat edelleenkin mediassa”, Salo sanoo.

Yksi esimerkki 2000-luvulta voisi Salon mukaan olla valokuva palomiehistä nostamassa Yhdysvaltain lippua WTC:n raunioilla. Se on läpäissyt niin kutsutun postimerkkitestin, Salo sanoo: Se symboloi tapahtunutta journalismin lisäksi muun muassa t-paidoissa, postikorteissa, voisi se olla myös postimerkeissä.

Suomessa postimerkkitestin on läpäissyt esimerkiksi Helsingin Sanomien Sami Keron kuva kahdesta mielenosoittajasta, jotka viskaavat pyörätelineen kaupan ikkunasta. Kuva on päätynyt muun muassa Helsingin perussuomalaisten toimesta vaalitoimiston ironiseksi seinänkoristeeksi. Viimeksi pyöräteline heitetään ikkunasta Antti J. Jokisen Pahan kukat -elokuvan trailerissa, joka kertoo jenginuorista. Tämä ei liene sattumaa.

Keskeistä 2000-luvun rajat ylittävissä kuvissa on Salon mukaan, että niissä on kovin usein virkavalta läsnä.

Näin on esimerkiksi 2015 ympäri maailmaa järkyttäneessä kuvassa hukkuneesta syyrialaispojasta, jota kantaa turkkilaissantarmi. Kuva levisi kulovalkean tavoin muun muassa viestipalvelu Twitterissä.

Kuvasta puhuessaan Salo muistuttaa, että teho on juuri kuvan yksinkertaisuudessa. Kuten Baton Rouge -valokuvassa, vieretysten on asetettu siviili ja virkavalta. Nyt korostuu virkavallan kykenemättömyys katastrofaalisessa tilanteessa.

”Aiheen ymmärtää jokainen ja se vetoaa emotionaalisesti.”

Toinen pakolaiskriisin keskeinen kuva näyttää myös vastakohdat. Uutistoimisto Reuters nimesi huhtikuussa 2015 yhdeksi parhaista lähihistorian kuvistaan otoksen, jossa afrikkalaismies raahautuu maihin Eurooppaan samalla rannalla, jonka toisessa päässä eurooppalaiset auringonottajat nauttivat merestä.

Median ohella symboleita rakennetaan nykyään myös sosiaalisessa mediassa. Tykkäykset ja jaot muodostavat ilmiön, josta lehdistö raportoi. Pariisin ja Brysselin iskujen jälkeen somessa levisivät kuvat esimerkiksi rauhanmerkiksi väännetystä Eiffel-tornista sekä itkevästä Tintti-sarjakuvahahmosta. Pian niistä uutisoitiin tapahtumien symboleina.

”Juuri näin. Te konventionaalinen media, jota sinäkin edustat, seuraatte aina vähän viiveellä. Symbolit on jo luotu ja te tartutte niihin jäljessä. Olette symbolien tulkitsijoita, pois lukien tietyt lehtikuvat. Mutta massavaikutukseltaan kun katsotaan, niin visuaalinen vyörytys ja yksittäisiin tapahtumiin liittyvä kuvasto luodaan nykyään somen puolella”, sanoo mediatutkija Jukka-Pekka Puro Turun yliopistosta.

”Kuvasymboleita nousee entistä nopeammin, ja ne ovat ehkä entistä kertakäyttöisempiä ja tarkkarajaisempia.”

Puron mukaan visuaalinen ja audiovisuaalinen sisältö – eli kuvat ja videot – ovat lisääntyneet tarinankerronnassa teknologian kehittymisen myötä. Kuva liikkuu netissä nopeasti, kuvan jakamalla voi helposti osallistua yhteiseen kokemukseen eikä kuvilla viestiminen vaadi yhteistä kieltä.

Esimerkiksi paidattomat pressikuvat Venäjän presidentti Vladimir Putinista esimerkiksi levisivät meemeinä, kun ne valjastettiin verkkovitseihin.

”Kuvasymbolin kautta voidaan jakaa isoja kollektiivisia tuntemuksia ja useita kanavia pitkin heittäytyä yhteiseen osanottoon ja kokemukseen.”

Aika näyttää, mitkä ikonisista tai symboleiksi julistetuista kuvista lopulta jäävät elämään. HS kokosi joitakin symbolikuvia viimeajoilta ja kauempaa historiasta.

Mustan väestön ja poliisin jännitteet Yhdysvalloissa

Valokuva tyynesti paikallaan seisovasta naisesta ja kahdesta häntä lähestyvästä mellakkapoliisista on tullut parissa päivässä Yhdysvaltain mustien ja maan poliisiviranomaisten välisten jännitteiden symboli. Tapaukset, joissa valkoiset poliisit ovat ampuneet mustia miehiä ovat ravistelleet maata viime viikkoina.

Freelancevalokuvaaja Jonathan Bachmanin Baton Rougessa Louisianassa lauantaina 9. heinäkuuta ottama valokuva on levinnyt sosiaalisessa mediassa ja eri viestimissä.

Lehtitietojen mukaan kuvassa on 35-vuotias Ieshia L. Evansia, joka on ammatiltaan sairaanhoitaja.

Uusnatsien marssin uhmaaminen Ruotsissa

Toukokuun alussa maailmalla levisi kuva ruotsalaisnaisesta, joka marssii yksin kolmeasataa uusnatsia vastaan nyrkki pystyssä. Sosiaalisen median ohella esimerkiksi lehti New York Times sekä televisiokanavat BBC ja CNN huomioivat eleen.

Fasismia vastustavasta aktivistista Maria-Teresa Asplundista tuli hetkessä kuuluisa. Ruotsalaisen The Local -verkkolehden mukaan ele on omaksuttu Nelson Mandelalta. Kuvan otti valokuvaaja David Lagerlöf.

Jääkiekon MM-finaalitappio

Lähes täydelliseksi kutsutun turnauksen pelannut Suomi hävisi Kanadaa vastaan jääkiekon miesten MM-kisafinaalin toukokuussa. Pettymyksen symboliksi julistettiin kuva jäällä istuvasta ja alhoon vaipuneesta Patrik Laineesta.

Jääkiekossa ikonisia kuvia on paljon: Timo Jutila tuulettamassa MM-finaalin maalia polvillaan vuonna 1995, Mikael Granlundin ilmaveivi vuonna 2011 ja paidatta Helsingin keskustassa olutpullon ja Suomen-lipun kanssa juhliva fani.

Brysselin terrori-isku

Maaliskuussa 2016 itsemurhapommittajat iskivät Brysselin kansainväliselle lentokentälle sekä metroasemalle ja tappoivat 34 ihmistä. Ihmiset alkoivat jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia muun muassa itkevästä Tintti-sarjakuvahahmosta sekä Manneke Pis -patsaasta, millä osoitettiin myötätuntoa iskun uhreille.

Belgialaisen sarjakuvataiteilijan Georges Remin eli Hergén piirtämä, tutkiva journalistihahmo Tintti on kansainvälisesti tunnettu ja Belgian ylpeyden aihe.

Pariisin terrori-isku

Marraskuussa 2015 terroristit hyökkäsivät Pariisissa samanaikaisesti konserttisaliin, ravintoloihin ja urheilustadionille. Ainakin 129 ihmistä kuoli ja 352 haavoittui. Taiteilija Jean Juillien piirtämästä rauhanmerkistä on tuli nopeasti Pariisin iskujen symboli.

Rauhanmerkkiä myötäilevän piirroksen hallitsevana elementtinä on Eiffel-torni. Kuvaa jaettiin sosiaalisessa mediassa myötätunnon osoituksena sekä väkivallan vastustuksen merkkinä.

Euroopan pakolaiskriisi

Kuva Turkin rannikolle toukokuussa 2015 ajautuneesta kuolleen syyrialaispojan ruumiista ravisteli siirtolaisuutisiin turtuneita Eurooppalaisia. Uutistoimisto DHA:n valokuvaajan Nilüfer Demirin ottama kuva nousi Euroopan vastuuttomuuden symboliksi.

Kuva levisi kulovalkean tavoin viestipalvelu Twitterissä aihesanalla #KiyiyaVuranInsanlik, mikä tarkoittaa suomeksi ”rantaan huuhtoutunut ihmisyys”.

Lehdistökin julkaisi kuvaa laajasti, ja niin teki myös Helsingin Sanomat. Lähikuvan julkaiseminen rannalle huuhtoutuneesta ruumiista oli poikkeuksellista, ja kuva piilotettiin HS:ssä erillisen painikkeen taakse. Jotkut viestimet eivät julkaisseet kuvaa ollenkaan. Julkisuudessa levisi tapauksesta myös kuva, jossa turkkilaissantarmi kantaa hukkunutta rannalta.

Tiananmenin verilöyly

Jopa satatuhatta opiskelijaa valtasi huhtikuussa 1989 Pekingin keskustassa olevan suuren Tiananmenin aukion. Armeija tyhjensi aukion, jolloin satoja kuoli, ehkä jopa tuhansia.

Tiananmenin tapahtumien symboliksi nousi kuva kiinalaismiehestä, joka käveli panssarivaunujen jonon eteen ja pysäytti sen. Virallinen kiina on vaiennut verilöylystä. Kiina on sensuroinut maan sisällä tehtävistä hakutuloksista kuulun kuvan sekä viitteet mielenosoituksen väkivaltaiseen hajottamiseen.

John F. Kennedyn murha

Marraskuussa 1963 itkevä poika tervehti ohi kulkevaa ruumisarkkua äitinsä vierellä. Uutistoimisto AP:n välittämässä, valokuvaaja Dan Farrellin ottamassa kuuluisassa otoksessa on Yhdysvaltain murhatun presidentin poika John F. Kennedy Jr., ”pikku-John”.

Tapausta kuvaillaan usein niin, että kolmevuotias poika astui urheasti eteenpäin antaakseen isälleen ”viimeisen tervehdyksen”. Kuvasta tuli hautajaispäivän symboli ja eräs ikimuistoisimmista kuvista, jotka liitetään Kennedyn murhaan. Esimerkiksi New York Times -lehti tulkitsee kuvan merkityksen niin, että se ”kiteytti kansakunnan surun”.

Espanjan sisällissota

Valokuvaaja Robert Capan ottama ja syyskuussa 1936 julkaistu valokuva kuolevasta sotilaasta nousi nopeasti Espanjan sisällissodan raakuuden symboliksi. Kuvan aitous kyseenalaistettiin 1970-luvulla, mutta se on yhä tunnetuin valokuva sisällissodasta.

Espanjan sisällissodasta tasavallan hallituksen ja kenraali Francisco Francon kapina-armeijan välillä oli siviiliväestölle tuhoisa. Uudenaikaiset pommitukset tappoivat 20 000 siviiliä, ja kaikkiaan sodan ja terrorin uhriluku ylitti puoli miljoonaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvat
 • uutiskuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  5. 5

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  8. 8

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  9. 9

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  10. 10

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää