Kulttuuri

Mitä tapahtuu, kun festivaalin pääesiintyjä peruuttaa? Festarien johtajat kertovat, miten puhelin alkaa piristä

Festivaalin pääesiintyjän korvaaminen lyhyellä varoitusajalla vaatii sekä työtä, onnea että järjestelykykyä

Joensuun Ilosaarirockin ohjelmapäällikkö Panu Hattunen istui tiistai-iltana toimistossaan, kun tieto tuli: festivaalin lauantain pääesiintyjä, brittilaulaja Ellie Goulding peruu keikkansa terveydellisten syiden takia.

Ensin iski harmitus, mutta Hattunen tiesi, että surkutteluun ei ole aikaa. Piti ryhtyä saman tien töihin korvaavan artistin löytämiseksi.

”Puhelin soi, ja sähköposti laulaa. Kännykkä on latauksessa koko ajan”, Hattunen kertoi keskiviikkona.

Tehtävä ei ole helppo. H-hetkeen on aikaa vain muutama päivä.

Korvaavan artistin etsiminen muistuttaa palapelin kokoamista. Ei riitä, että sopivalla esiintyjällä on keikkakalenterissa vapaa rako. Myös aikataulujen, matkustusreittien ja muiden käytännön seikkojen täytyy osua kohdalleen.

Pori Jazzin taiteellisen johtajan Mikkomatti Aron mukaan asiaan vihkiytymättömät luulevat usein, että paksu rahatukko riittää paikkaavan esiintyjän buukkaamiseen.

”Artistilla ei välttämättä ole mitään hinkua ottaa enää yhtään ylimääräistä keikkaa kiertueelleen. Usein puhutaan sen tason nimistä, etteivät he joudu ihan jokaisen euron perässä juoksemaan.”

Jotkut peruuntumiseen pettyneet asiakkaat käyvät myös kiivaasti läpi keikkakalentereita ja vinkkaavat järjestäjille artisteista, joilla sattuu olemaan vapaapäivä.

”Usein heillä on välipäivä ihan tarkoituksella tai kiertueen logistiikka on suunniteltu niin, ettei siitä voi lähteä yhtäkkiä tekemään poikkeavia matkoja muualle Eurooppaan tai edes naapurimaihin”, Aro sanoo.

Suunnitelmia mutkistaa artistien laaja taustakoneisto, jota tarvitaan show’n toteuttamiseen.

”Ei riitä, että tähti itse ja muutama muusikkokaveri hyppää koneeseen, vaan myös koko muu sirkus pitää saada seuraamaan perässä nopealla aikataululla. Siksi korvaajaksi olisi helpointa järjestää akustinen soolokeikka.”

Korvaavan esiintyjän etsintäprosessi muistuttaa joiltain osin normaalia esiintyjien buukkaamista, mutta aikataulupaine on ymmärrettävästi huomattavasti kovempi.

Hattunen kävi kaikki kontaktinsa läpi ja otti yhteyttä artistien keikkamyyjiin, agentteihin ja muihin yhteistyökumppaneihin. Ulkomaisten artistien edustajien tavoittaminen saattaa kestää aikaeron ja lomien takia.

”Ulkomaiset ja kotimaiset keikkamyyjät katsovat, löytyykö artisteja, jotka olisivat vielä ajankohtana vapaana ja pystyisivät tekemään keikan näin lyhyellä varoitusajalla.”

Aron mukaan kukaan ei toistaiseksi tee bisnestä sillä, että tarjoaisi listan nopeasti saatavilla olevista artisteista.

Ihan kuka tahansa ei voi korvata pääesiintyjää, mutta vaihtoehdot ovat usein vähissä.

”Kaikki kivet käännetään, mutta emme ole karkkikaupassa, jossa voi valita mielihalunsa mukaan”, Hattunen muotoilee.

Aron mukaan jokin korvaaja yleensä löytyy ja joskus käy tuurikin.

”Suoraan sanottuna isojen nimien peruutukset ovat silti aika tekemättömiä paikkoja. Kun tietää, miten livesirkus toimii, tällaisilla superlyhyillä varoitusajoilla ei ole kummoisia mahdollisuuksia saada merkittäviä paikkaajia esiintymään.”

Yksittäiset konserttisalikeikat voi useimmiten siirtää toiseen ajankohtaan. Festivaaleilla tilanne on toinen.

”Vaikka joltakin artistilta saa varovaisen vihreää valoa, siitä on pitkä matka siihen, että kaikki yksityiskohdat saadaan kuntoon ja homma toimimaan”, Aro sanoo.

Normaalitilanteessa festivaalijärjestäjän ja artistin sopimusneuvottelut voivat kestää viikkoja, jopa kuukausia. Esimerkiksi tuotanto valmistellaan huolella. Monet haluavat keikalle omia erikoisuuksiaan, kuten tietynlaisen valoshow’n ja omat soittimet.

”Festivaaleilla kaikille esiintyjille tarjotaan sama lava ja äänentoisto, joten sekin vaatii oman säätönsä, mitä kukakin haluaa käyttää”, Hattunen sanoo.

Aro ja Hattunen eivät kommentoi, millaisia sopimusehtoja keikkojen peruuntumisen varalta on olemassa.

”Yleensä sopimuksissa on huomioitu, että yllättäviä asioita voi sattua. Sopimusseikat eivät toki sitä muuta, että keikka peruuntuu ja osa asiakkaista pettyy”, Aro kertoo.

Viime hetken korvaajia etsittäessä sopimusta ei kovin pitkään hierota, vaan päätös pitää pahimmillaan tehdä saman tien.

”Sopimuksen teko on kyllä tai ei -touhua tässä vaiheessa”, Hattunen kiteyttää.

Keikkojen peruuntuminen on tuttua Ilosaarirockille, mutta viime vuosina perumiset ovat tapahtuneet hieman aiemmin.

Vuonna 2009 indierock-yhtye Maxïmo Park tosin joutui perumaan keikkansa edellisenä iltana, kun soittokalusto juuttui espanjalaisfestarin alueelle myrskyn vuoksi. Tuolloin korvaajaksi löytyi suomalainen Apocalyptica.

Nyt neljättä Pori Jazzia järjestävä Aro ei ole joutunut vaikeuksiin kärkikategorian artistien kanssa, mutta viime vuonna yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Beth Hart perui keikan edeltävänä iltana terveyssyistä.

Silloin tilanne ratkaistiin siirtämällä Hartin maannainen Candi Staton hänen tilalleen Kirjurinluodon lavalle.

”Sitäkään ei tehdä niin vain, vaan siirrosta ja uudesta keikkapaikasta ja -ajasta on tietysti sovittava erikseen artistin edustajien kanssa”, Aro sanoo.

Hartin kanssa sovittiin myös korvaavasta keikasta. Hän esiintyy Pori Jazzeilla torstaina.

Gouldingin korvaajan etsimistä hankaloittavat kuumana käyvä festivaalikausi, lauantaipäivä ja Joensuun maantieteellinen sijainti. Euroopan reittilennot laskeutuvat Helsinki-Vantaalle, mistä artistin ja koko taustasirkuksen pitäisi päästä kulkemaan pikaisesti esiintymispaikalle.

”Jos artistilla on jo lauantaina toinen keikka, on vaikea ehtiä Joensuuhun asti enää saman vuorokauden aikana,” Hattunen sanoo.

Gouldingin korvaajaa etsitään ulkomailta ja kotimaasta. Hattusen mukaan kunnianhimoa riittää eikä tilannetta ole säikähdetty.

”Kiireestä huolimatta emme hätäile. Haluaisin löytää tilalle sellaista musiikkia, josta Ellien fanit saattaisivat tykätä.”

Aro lähettää Joensuuhun ”ihan hirveästi myötätuntoa”.

”Tuli melkeinpä fyysisesti huono olo, kun luin heidän huonoista uutisistaan. Järjestäjät kantavat kovia ylimääräisiä paineita ja ovat joutuneet kovaan kiipeliin. Toivottavasti yleisöltä löytyy myötätuntoa.”

Hekin ovat peruneet

 Flow Festival 2012: Bobby Womack perui, Frank Ocean paikkasi, Frank Ocean perui, kukaan ei paikannut.

 Provinssirock 2007: Sturm und Drang korvasi Amy Winehousen.

 Provinssirock 1997: Kolmas nainen esiintyi Neil Youngin sijaan.

 Provinssirock 2001: Ultra Bra paikkasi Outkastia.

 Nummirock 1995: Suurlähettiläät soitti Dream Theaterin tilalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Keikat
 • Festivaalit
 • Ilosaarirock
 • Pori Jazz

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 80 loukkaantunutta, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla – HS seuraa

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 80 loukkaantunutta, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla – HS seuraa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää