Kulttuuri

HS tapasi viidakon valtiaan – Alexander Skarsgårdin matka Tukholmasta Tarzaniksi

HS puhui näyttelijä Alexander Skarsgårdin kanssa noloista vanhemmista, Tarzanista ja lopulta vähän viinarallista

Tukholma

Alexander Skarsgård puhuu Södermalmilla sodasta. ”Hän sanoo: Miksi emme helvetti ammu ihmisiä? Mene takaisin reunan yli, kuuntele minua Ray.”

Aiheena on Skarsgårdin ensimmäinen iso rooli Yhdysvalloissa, Generation Kill -sarjan kersantti Colbert. Valmistautumisessa auttoivat nauhoitteet, jotka olivat paikan päältä Bagdadista.

Kun hän aloitti valmistautumisen Tarzanin legenda -elokuvaan, vastaavaa oppimateriaalia ei tietenkään ollut saatavilla. Kukaan ei ole lentänyt puolialastomana liaaneissa eikä puhunut gorillojen kieltä Kongossa. Fik­tion puolella aiheesta on kuitenkin liki loputon aarreaitta eri versioita, jotka olivat Skarsgårdille tuttuja lapsuudesta.

”Tarzan vetosi, koska olen ollut fani lapsesta asti. Se oli pienoinen lapsuuden unelma”, Skarsgård sanoo Tukholman Södra Teaternin katoterassilla.

Näyttelijän ensimmäiset muistot Tarzanista ovat lapsuudenkodissa katsotuista elokuvista. Niissä esiintyi Johnny Weissmuller, jonka fani Alexanderin isä, näyttelijä Stellan Skarsgård oli.

”Isä rakasti niitä, joten kasvoin niitä katsoessa. Ensimmäiset muistoni ovat niiden vanhojen elokuvien katselusta hänen kanssaan. Joten saadessani käsikirjoituksen ajattelin, että vau, Tarzan. Lapsuuteni idoli.”

Alexander Skarsgårdista puhuessa nousee kerta toisensa jälkeen esiin isä Stellanin nimi. Jos Alexander on Ruotsin uuden sukupolven tunnetuin miesnäyttelijä, Stellan on Ruotsin tunnetuin.

Lapsena elo Skarsgårdin kulttuuriperheessä oli boheemi versio Fannyn ja Alexanderin suurperheestä. Teatterielämä näkyi.

”Tulen erittäin sosiaalisesta ja isosta perheestä, jossa oli aina isoja illallisia, viiniä myöhään ja paljon eksentrisiä ihmisiä.”

Nyt kolme perheen lapsista näyttelee. Nuorempi veli Bill Skarsgård, 26, on kohta Hollywoodin uusi kauhupelle Pennywise, tai tutummin lapsia Suomessakin järkyttänyt Se.

Skarsgård naureskelee taustalleen. ”Joitain vuosia teininä ajattelin, että on outoa kun isä kävelee marokkolaisessa mekossa kaikki päivät ja juo viiniä kahdelta iltapäivällä. Olin, että ’Iiisä. Olisit vain kuin kaikki muut isät.’ Kaikkea tätä rakastan hänessä nyt.”

Ruotsissa ja Tanskassa on eräänlainen tähtikoneisto, joka on tuottanut lukuisia nimiä maailman menestyselokuviin Pirates of The Caribbeanista James Bondeihin. Viimeisiä suurnimiä on Oscar-voittaja Alicia Vikander, joka valittiin äskettäin myös Oscar-akatemiaan.

Tunnetuimmat tuotokset ovat edellisestä sukupolvesta: heitä ovat Marvel-elokuvissa esiintynyt Stellan Skarsgård sekä verta itkevä Bond-pahis, tanskalainen Mads Mikkelsen. Molemmilla on taustalla pitkät urat pohjoismaisen inhorealismin parissa Hollywoodin lisäksi: Skarsgård on törkyä rakastavan tanskalaisen Lars von Trierin luottomies, Mikkelsen taas Nicolas Winding Refnin.

Alexander Skarsgårdin läpimurto tapahtui nopeasti, verrattuna kahteen edellämainittuun. Heti hänen ensimmäinen roolinsa Yhdysvalloissa oli Ben Stillerin pöhkökomedia­klassikossa Zoolanderissa (2001).

”Olin lomalla Yhdysvalloissa ja isäni tuntema manageri sanoi: ’Hei Alex, olet näyttelijä, työskentelet Ruotsissa, täällä on koekuvaukset, kuulostaako hauskalta?’ Sanoin, että kuulostaa hyvältä tarinalta, jonka kertoa kavereille Ruotsissa. Sain roolin ja esiinnyin kahdessa kohtauksessa.”

Elokuvan avainkohtauksessa Skarsgårdin esittämä tyhjäpäinen miesmalli leikkii Wham!:in soidessa vesisotaa huoltoaseman bensalla ja räjähtää savuna ilmaan. Se on alalla poikkeuksellisen hieno käyntikortti.

Samalla hän teki Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmää Södra Teaternissa, jonka katto­terassilla haastattelu nyt järjestetään. Skarsgårdien kotikaan ei ole kaukana.

”Meni kuitenkin vuosia, ennen kuin sain uusia töitä Yhdysvalloissa.”

Entä Leijat Helsingin yllä?

Skarsgård innostuu suomalaisen Peter Lindholmin elokuvan maininnasta. Rooli elokuvassa oli yksi hänen ensimmäisistä ­aikuisiän rooleistaan. Zoolanderin rinnalla kuitenkin harva muistaa Skarsgårdin vuoden 2001 juppi-Robinia, joka sysää elokuvassa toisen hahmon pään booliin.

Treenaus sen sijaan muistetaan, tai ainakin siitä muistutetaan. Skarsgård on saanut puhua aiheesta luultavasti jokaisessa Tarzan-elokuvan tiimoilta antamassaan haastattelussa.

”Kokemus on minulle kuitenkin enemmän kuin yhdeksän kuukautta painonnostoa ja parsakaalia.”

Elokuvassa Tarzan, eli Lordi Greystone, on alussa Lontoossa kaulukset ylimpään nappiin napittanut herrasmies, joka loppua kohden viuhtoo menemään köynnöksissä.

”Suurkaupungissakin hänen käytöksessään on jotain vähän vinossa – näkyy olanheilautus tai murahdus, joka paljastaa eläimellisyyden.”

”Fyysisyys oli iso osa elokuvantekoa ja pidin paljon Wayne McGregorin kanssa työskentelystä.”

McGregor on yksi Britannian arvostetuimpia koreografeja, joka auttoi oikean kävelyn ja juoksun löytymisessä.

Harry Potter -elokuvista tunnetun Tarzan-ohjaaja David Yatesin kuvausten mittakaava oli Skarsgårdin mukaan ”älytön”. Työryhmän koko Lontoon stu­diossa oli 350 henkeä.

Whatfordin studio käsittää kaksi entistä lentokonehallia, joihin oli istutettu viidakko, kaivettu järvi ja rakennettu vuori.

”Vuorenseinämä jolta hyppäämme junan perään on oikea rakennelma, takana oli savanni ja kokonainen kylä, sen vieressä jokilaiva.”

Skarsgårdin edellisen elo­kuvan, brittidraama The Diary of a Teenage Girlin (2015), koko henkilökunta oli ”kaksi kertaa pienempi kuin Tarzanin muonitusryhmä”.

”Koko kuvausvaihe oli yksi mukaansatempaavimmista kokemuksistani.”

Elokuvien ero on muutenkin suuri. Teenage Girlissa Skarsgård esittää surkeata luuseria, joka aloittaa suhteen tyttöystävänsä 15-vuotiaan tyttären kanssa. Aihe on siis kaukana Tarzanin popkornieskapismista.

Vaihtuvan työympäristön arvon hän oppi omien sanojensa mukaan televisiosarja True Bloodin tauoilla. Rooli ruotsalaisena Eric Northman -vampyyrina HBO-sarjassa sementoi Skarsgårdin maineen.

”Minun pitää innostua tekemisestä, koska muutenhan homma olisi, mitä helvettiä, täysin arvotonta.”

”Syksyllä tulee War on Every­one, jossa hahmoni on aivan sekaisin – hullu alkoholistikyttä Albuquerquesta, joka hakkaa konnat ja varastaa kokaiinit. Kovin erilainen verrattuna Tarzanin Lordi Greystokeen.”

”Toivottavasti monipuoliset roolit säilyvät.”

Lopuksi katolla vaihdetaan kohteliaisuudet.

”Oletko aiemmin käynyt Tukholmassa?” Skarsgård kysyy.

Kyllä, kuten tuhannet muut finnjävelit, toimittaja on etenkin teinivuosinaan tutustunut naapurimaahan lasinsiruisilla lauttamatkoilla. Slussenin yli katsova kattoterassi on niistä henkisesti hyvin kaukana.

Skarsgårdin silmät syttyvät. ”Niin minäkin!”

Mitä? Oletko svenskjävel?

”Matkustimme lautalla Helsinkiin ja takaisin. Ja Åboon!”

Seuraava toimittaja astuu jo ovesta, kun löydämme yhteisen sävelen – viinaturismin.

Alexander Skarsgård

 39-vuotias näyttelijä Tukholmasta.

 Kahdeksan sisaruksen perheeseen kuuluu isä Stellan Skarsgårdin lisäksi näyttelijät Bill Skarsgård ja Gustaf Skarsgård.

 Tunnetaan etenkin HBO:n True Blood (2008–2014) ja Generation Kill (2008) -televisiosarjoista.

 Aloitti näyttelemisen 13-vuotiaana Åken maailma -lastenelokuvassa. ”Meillä käymässä ollut ohjaaja Allan Edwall tarvitsi 7-vuotiaan pojan kuvauksiin.”

 Opiskeli näyttelemistä lyhyen ajan Yhdysvalloissa, asuu nyt Los Angelesissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Ruotsi
 • Populaarikulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  6. 6

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  7. 7

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  10. 10

   Tavallista vahvemmin aseistettuja poliiseja näkyy kaduilla ja toreilla ainakin ensi viikon alkuun asti – Poliisiylijohtaja toivoo kansalaisilta malttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää