Kulttuuri

Mitä ihmettä tapahtui Lauryn Hillille? – Poriin palaava 90-luvun hiphoptähti voisi olla kuin Beyoncé nyt, mutta hän päätti toisin

Laulajalla on värikäs menneisyys, johon kuuluu kuusi lasta, vankilatuomio ja jatkuvia myöhästymisiä keikoilta. Silti hänet haluttiin taas Poriin.

Tunnelma Kirjurinluodon areenan nurmikentällä heinäkuussa 2005 oli yhtä aikaa epäluuloinen ja odottavan kihelmöivä.

Illan pääesiintyjäksi oli astumassa sillä hetkellä niin muodikkaan musiikkisuuntauksen neo-soulin kuningatar, 1990-luvun soundtrackiin ehdottomasti kuuluva Lauryn Hill.

Mutta millaisen keikan hän vetäisi? Ja ennen kaikkea: kuinka kauan keikkaa jouduttaisiin odottelemaan?

Sillä Hillillä oli jo tuolloin maine.

Epäilys johtui siitä, ettei Hill ollut tehnyt vuosiin mitään uutta. Menestys perustui tasan kahteen levyyn: yhtyeensä Fugeesin menestyslevyyn The Score sekä Hillin soololevyyn. Niidenkin ilmestymisestä oli jo vuosia.

Raportit edellisiltä keikkapaikoilta taas kielivät, että tähti oli ollut usein myöhässä. Oli pukeutumisdilemmaa, huumeidenkäytöstäkin huhuttiin. Kuinka kävisi nyt Porissa?

Hyvin kävi. Hill tuli lavalle kyllä puoli tuntia myöhässä ja ilmeisen pilvessä, mutta silti hän veti ammattitaitoisen, vimmaisen ja hyvin käheä-äänisen konsertin. Yleisö poistui tyytyväisenä.

Nyt, yhdentoista vuoden jälkeen, ollaan täysin samassa tilanteessa. Hill on tulossa perjantaina Poriin. Taas on kiirinyt tietoja myöhästelyistä ja perutuista konserteista.

Ja mikä ironisinta, sitä uutta levyä ei ole kuulunut vieläkään.

Mitä ihmettä Hill on tehnyt nämä kaikki vuodet? Ja miksi hän on nyt Porissa?

New Jerseyssä keskiluokkaisessa perheessä kasvanut Hill oli nuorena menestyjä, joka keräsi koulussa huippuarvosanat ja oppi niin viulunsoiton, cheerleadingin kuin näyttelemisenkin tuosta vain.

Hill nähtiin jo nuorella iällä näyttelemässä television saippuaoopperassa, Steven Soderberghin palkitussa Kukkulan kuningas -indie-elokuvassa ja Whoopi Goldbergin vastanäyttelijänä Nunnia ja konnia 2 -elokuvassa, jossa Hill myös lauloi.

Kaiken ohessa Hill liittyi koulukaverinsa Pras Michelin bändiin, johon otettiin pian myös Prasin serkku Wyclef Jean. Syntyi yhtye Fugees, joka erottui aikansa gangsta rap -kokoonpanoista selvästi yhteiskunnallisemmalla otteellaan sekä omaperäisellä reggaen, hiphopin ja soulin sekoituksella.

Kakkoslevy The Score osui napakymppiin. Siitä tuli maailman myydyin hiphoplevy noin 20 miljoonan kappaleen myynnillä. Sittemmin se on valittu toistuvasti maailman merkittävimpien levyjen listoille.

Levyn suurimmat hitit olivat Ready or Not sekä Killing Me Softly, joka lainasi Roberta Blackin vuoden 1973 hittiä.

Yhtyeen keskellä loistaneesta Hillistä tuli yhtäkkiä hiphopin ensimmäisiä nuoria mustia naisia, jotka saivat täysin tasavertaisen aseman miesten rinnalla. Hillistä tuli monen nuoren mustan tytön esikuva.

Fugeesin taru kuitenkin loppui vain kahden levyn jälkeen vuonna 1997, kun jäsenet hajaantuivat keskittyäkseen sooloprojekteihinsa. Todellisuudessa syynä oli Hillin ja Jeanin välinen sekava rakkaussotku.

Hill tuli kuitenkin heti takaisin soololevynsä myötä, ja hän teki sen rytinällä. The Miseducation of Lauryn Hill oli vuoden 1998 puhutuimpia levyjä ja toi Hillille ennätysmäiset kymmenen Grammy-ehdokkuutta.

1990-luvun loppu oli Lauryn Hillin. Hänet saattoi nähdä lukuisten aikakauslehtien kansissa Timesta Rolling Stoneen ja Esquireen. Hänelle tarjottiin elokuvarooleja aikansa hittielokuvista, Matrixista Charlien enkeleihin.

Hillillä oli näpeissään kaikki. Mieletön tulevaisuus Beyoncéna ennen Beyoncéa. Mutta hän päätti toisin.

Vuonna 2000 Hill vetäytyi täysin julkisuudesta pariksi vuodeksi. Hän erotti managerinsa, keskeytti kaiken sosiaalisen kanssakäymisen, luopui televisiosta ja käpertyi itseensä. Tilalle tuli Raamatun opiskelu.

Syynä julkisuudesta vetäytymiseen olivat julkisuuden paineet. Myöhemmin, vuonna 2009, Hill paljasti Essence-lehdelle, että oli ollut liian nuori osatakseen käsitellä julkisuuttaan. Hän oli tuntenut, ettei saanut olla oma itsensä, vaan joutui tekemään liikaa kompromisseja.

Seurasi rikkinäisiä vuosia. Sonyn kanssa yritettiin kasata levyä jopa vuosikymmenen ajan, mutta käteen jäi ainoastaan epämääräinen ja epävirallinen kokoelma raakamateriaalia.

Vuonna 2002 Hilliltä julkaistiin riisuttu MTV Unplugged No 2.0 -levy, mutta se sai harvinaisen ristiriitaiset arviot. Esimerkiksi Rolling Stonessa levyä kuvailtiin sanoilla ”julkinen luhistuminen”.

Myöhästely ja keikkojen peruuttelu aiheuttivat toistuvasti otsikoita. Lisää tuli vuonna 2003 Vatikaanin-keikan jälkimainingeissa. Teräväkielinen nainen käytti tilanteen hyväkseen ja mainitsi kielletyt sanat ”korruptio” ja ”lasten hyväksikäyttö”. Katolinen kirkko jyrähti.

Fugees yritti paluuta. Euroopan-kiertue alkoi Suomesta joulukuussa 2005. Mutta ei siitäkään mitään tullut. Bändikaverit kyllästyivät laulajattareen, joka vaati itseään kutsuttavan nimellä ”Ms. Hill”. (Sillä nimellä hän esiintyy edelleen).

Kaikki mihin Lauryn Hill ryhtyi, oli tuomittu epäonnistumaan. Siltä vaikutti. Hiljalleen iso yleisö ja media unohtivat Hillin.

Vain omat fanit ymmärsivät. He näkivät ailahtelevaisuuden tuolle puolen. He näkivät lahjakkuuden.

Ei Hill lepäillyt ole. Tässä välissä hän on esimerkiksi kasvattanut kuusi lasta. Viiden lapsen isä on Rohan Marley, Bob Marleyn poika, jonka kanssa Hillillä on ollut omalaatuinen on-off-suhde.

Helppoa ei elämä varmasti ole ollut. Eikä sitä helpottanut ainakaan se, että Hill passitettiin veropetoksen vuoksi vuonna 2013 kolmeksi kuukaudeksi vankilaan ja sitten kotiarestiin.

Tuomion mukaan Hill ei ollut maksanut vuosina 2005–2007 veroja yli 1,8 miljoonan dollarin tuloistaan. Hillin mukaan syynä olivat paineet, joita hän koki työskennellessään artistina ja kasvattaessaan kuutta lastaan.

Tiettävästi Hill on jatkanut laulujen kirjoittamista, mutta oikein mitään konkreettista ei ole syntynyt. Myönteinen poikkeus on viimevuotinen tribuuttilevy Nina Simonen kunniaksi. Hill tuotti levyn ja esitti itse kuusi kappaletta.

Epäsäännöllisen säännöllinen keikkailu on jatkunut. Mutta kuten Hillin tarinaan kuuluu, tälläkin kertaa keikoilta on kantautunut tietoja myöhästymisistä.

Helmikuussa Hill perui Grammy-gaalan yhteisesiintymisensä the Weekndin kanssa aivan viime minuutilla. Toukokuussa hän tuli Atlantassa lavalle yli kaksi tuntia myöhässä. Jälkikäteen hän pahoitteli asiaa kovasti ja selitti, että oli halunnut ”järjestellä energioitaan”.

”Koska välitän tosissani taiteellisesta prosessista ja tutkin sitä, minulla on perfektionistisia taipumuksia ja tarvitsen tilaa spontaanisuudelle. Se ei ole ihan helppo prosessi, sillä tien päällä on aina niin paljon liikkuvia osia”, Hill kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Riskeistä huolimatta Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro halusi ottaa Hillin Poriin. Aro muistaa omakohtaisesti vuoden 2005 Porin-keikan ja tietää, että 41-vuotias Hill on kypsynyt artistina vielä siitäkin.

”Minulla on toiveikas olo, että tänä kesänä tulossa on vielä hienompi keikka”, Aro sanoo.

Hill ja hänen 12-henkinen yhtyeensä tulevat esittämään vanhoja kappaleita, mutta aiempaa paljon reippaammalla tempolla. Aro tietää, että Hilliltä on nähty viime aikoina suorastaan hengästyttäviä suorituksia – kunhan on ennättänyt lavalle asti.

”Sen jälkeen häntä ei ole kuulemma tahtonut saada pois sieltä.”

Hillin myöhästymiset ovat Porissa kyllä tiedossa, mutta niihin on varauduttu.

”Tätä asiaa on käyty läpi agentin kanssa ja se on huomioitu myös etukäteisvalmisteluissa. Hänelle on esimerkiksi varattu pitkä soittoaika, tunti ja kolme varttia”, Aro kertoo.

Aro ei vaikuta järin huolestuneelta Hillin ailahtelevaisuudesta. Myöhästymiset ovat olleet räyhäköistä otsikoista huolimatta lopulta varsin minimaalisia, vartin luokkaa.

Aro jopa vähän ymmärtää laulajaa. ”Hän on taiteilijaluonne, jolla on ilmeisesti oma aikakäsityksensä. Ja on Kirjurinluodossa joskus ennenkin joku keikka alkanut vartin myöhässä.”

Ms. Lauryn Hill Kirjurinluodon päälavalla perjantaina kello 22.15.

Pori Jazz huipentuu Kirjurinluodon konsertteihin

 Rockabillyn iso nimi Brian Setzer sai koko Kirjurinluodon tanssimaan viime käynnillään 2009. Tämänkertainen orkesteri, Rockabilly Riot, on pienempi, mutta herrojen energia ei. Viihdyttävyystakuu. Päälava to klo 22.30.

 Ne jotka pääsivät kokemaan jazzlaulaja Gregory Porterin pehmeän ja syvän baritoniäänen UMOn solistina Helsingissä viime vuonna, eivät unohda keikkaa ikinä. Nyt samaa sävelmannaa saa Porissa. Lokkilava pe klo 21.15

 Karismaattinen luonnonlapsi, tummaääninen popihme. Sellainen on ruotsalainen Seinabo Sey, joka kruunaa Kirjurinluodon perjantaiset rytmijuhlat. Jokilava pe 00.15.

 Romanttinen Seal vie nostalgiamatkalle 90-luvulle. Brittitähti laulaa uusimman eli yhdeksännen levynsä lauluja, mutta myös vanhempaa tuotantoa. Ja toki sen Kiss from a Rosen. Päälava la klo 22.30.

 Porissa on ollut viime vuosina aina myös maailmanmusiikkia. Tänä vuonna tuo terveiset Malista kitaristi Vieux Farka Touré yhtyeineen. Jokilava to klo 16.30.

 Lokkilava täyttyy rytmimusiikin maailmanhuipuista John McLaughlinista Dweezil Zappaan, mutta viereisellä, uudella Image-lavalla soi varsinkin suomalainen jazz. Siitä huolehtivat muusikot Teemu Viinikaisesta Jukka Eskolaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pori Jazz
 • Hiphop-musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  8. 8

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  9. 9

   Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

  10. 10

   HKL hankkiutuu eroon vanhoista matalalattia­raitiovaunuista – Bombardier maksaa korvauksia 33 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää