Valikko
Kulttuuri

Valokuvia ”taiteeksi” muuttavasta Prisma-sovelluksesta tuli hitti – tutkijan mukaan kyse on leikistä ja erottumisesta

Kuvaefektisovellus jäljittelee kuuluisien taiteilijoiden, kuten Picasson, van Goghin ja Lichtensteinin, tyylejä

Hetken Mikko Villi luuli, että kyse oli itse tehdystä piirroksesta.

Oli lauantai-ilta, kun hän sai kännykkäänsä maalauksellisen kuvan itsestään ja ystävänsä lapsista mökin ulkoruokapöydän ääressä.

Aiemmin samana iltana ystävä Toni Liikanen oli ikuistanut tilanteen älypuhelimellaan. Periaatteessa Liikanen olisi voinut tehdä itse visuaalisesti näyttävän kuvan. Hänellä olisi ollut siihen tarvittavat taidot ja lahjat, Villi mietti, mutta hoksasi pian, että asialla oli mobiilisovellus.

”Siinä vaiheessa en vielä tiennyt Prismasta”, journalistiikan professorina Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Villi kertoo.

Prisma on kesäkuussa julkaistu, mobiilissa toimiva kuvaefektisovellus ja nouseva hitti. Toistaiseksi vain iPhone-laitteille saatavissa oleva Prisma on App Storen suosituin ilmaissovellus Suomessa ja monessa muussa maassa.

Esimerkiksi Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on julkaissut Instagramissa Prismalla taiteelliseksi muokatun kuvan.

Sovellus toimii yksinkertaisesti. Käyttäjä ottaa kuvan, rajaa sen ja valitsee 34 taidefiltteristä mieleisensä. Se tekee arkisesta, tylsästäkin valokuvasta ”taidetta” sekunneissa. Kuvan voi jakaa suoraan Facebookiin ja Instagramiin tai tallentaa.

Sovelluksen tuottanut Prisma Labs on luvannut, että se tulee saataville Android-käyttöjärjestelmälle myöhemmin tässä kuussa.

Prisman kuvasuotimet jäljittelevät kuuluisien taiteilijoiden, esimerkiksi Pablo Picasson, Vincent van Goghin ja Roy Lichtensteinin, tyylejä sekä yleisesti tunnettuja kuvioita ja kuoseja.

Juuri taiteilijoiden tyylien hyödyntäminen erottaa Prisman efektit esimerkiksi kuvapalvelu Instagramin suodattimista, jotka keskittyvät muokkaamaan valokuvien värimaailmaa ja ”pitävät valokuvan valokuvana”.

Prisman koodannut Prisma Labs on venäläisten kehittäjien perustama startup. Yhtiö kertoo hyödyntävänsä kuvien muokkauksessa tekoälyä ja neuroverkkomalleja. Tällaiset algoritmit ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti, ja niitä sovelletaan monilla aloilla, kuten lääketieteellisessä tutkimuksessa.

Verkkomedia The Next Web uutisoi aiemmin tällä viikolla, että vastaava sovellus on tulossa myös videokuvalle.

Samantyyppisiä sovelluksia on kehitetty ennenkin, ja myös kuvankäsittelyohjelma Photoshopissa kuvista on voinut muokata piirrosten tai maalausten kaltaisia.

Villi on aiemmin tutkinut kamerapuhelimia ja kuvallista mobiiliviestintää. Hän arvioi, että Prisman suosiota selittää kekseliäisyys ja toimivuus. ”Se toimii keskimääräistä taidokkaammin”, hän sanoo.

Maksuttomuus laskee kokeilemisen kynnystä. Villin mukaan kyse voi olla innostuksen puuskasta – sovelluksella on yksinkertaisesti kiva leikkiä.

”Vaikka valokuva ei itsessään olisi kovin ihmeellinen, näin se saa uuden ulottuvuuden.”

Prismassa voi kiehtoa myös mahdollisuus erottua massasta. Sosiaalisessa mediassa ja internetin pikaviestipalveluissa jaetaan ainakin kaksi miljardia kuvaa joka päivä. Huomiosta käydään kovaa kilpailua.

”Ihmiset haluavat jakaa kiinnostavia, kekseliäitä ja makeita kuvia, jotka keräävät tykkäyksiä. Kääntöpuolena on se, että kun Prisman käyttö leviää, erottautumisen mahdollisuus hiipuu”, Villi sanoo.

Sovellus saattaa myös innostaa ihmisiä tutustumaan taidehistoriaan ja eri taidesuuntauksiin. Helsingin normaalilyseon kuvataideopettaja Hannele Parviala pohtii, voiko käyttää Prismaa taidehistorian opetuksen apuvälineenä.

”Siten voisi tuoda eri tyylejä ja taiteilijoita lähemmäs oppilaita. Sovellus on kiva mutta aika rajoitettu. Siksi kuvan ottamisen tai taiteellisen näkemyksen kannalta tärkein tapahtuu yhä valokuvaajan päässä.”

Parvialan mukaan sovellus ei loppujen lopuksi tuota mitään uutta. Vaikka oman kuvansa muokkaisi van Gogh -suodattimen läpi, se ei tee kuvaajasta taidekuvan uudistajaa tai uutta van Goghia. Sen sijaan kyse on kaikkeen kuvaviestintään kuuluvasta jatkuvan viittailun kulttuurista. Taide ei toimi koskaan tyhjiössä.

”Jokainen kuva viittaa koko ajan useisiin toisiin kuviin: nykykuviin, taidehistorian kuviin ja erilaisiin visuaalisiin kerrostumiin. Taidekasvatuksen näkökulmasta on tärkeää olla perillä siitä, mikä taiteessa kiertää.”

Parviala sanoo, että Prismassa ovat hyvin edustettuna 1900-luvun alkupuolen modernistiset teokset ja populaari taide. Vaikka efektit on ammennettu taidehistoriasta, filtterien nimet eivät suoraan viittaa taiteilijoihin tai tyyleihin.

”Jos on taidehistorian tuntemusta, tyylit ovat aika helposti avautuvia, muuten eivät”, Parviala arvioi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Taidehistoria
 • Valokuvat
 • kuvankäsittely

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

  8. 8

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  9. 9

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  10. 10

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää