Kulttuuri

Sade väistyi perjantaina Ricky-Tick Big Bandin tieltä – torstai oli kitaristien superpäivä

HS:n raportti Porista: Diskoa ja free-funkia yhdistellyt Marc Ribot saisi käydä Pori Jazzissa joka vuosi. Sade uhkasi tunnelmia perjantaina.

Pori

Jazzin ja rapin omaleimaisella yhdistelmällä taivaan merkit näyttänyt Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana esiintyi kaksi vuotta sitten perjantain Päälavan ensimmäisenä yhtyeenä.

Nyt Pori Jazz oli uskaltanut korottaa poikkeuksellisen ison kokoonpanon panoksia sen verran, että paikka oli perjantain toinen kello 15.30.

Sade uhkasi pilata biletunnelman, mutta pilvet väistyivät melkein minuutilleen. Puolen tunnin energisen esiintymisen jälkeen lavan edustalle valuneesta hymyilevästä yleisöstä ei olisikaan lähtenyt enää enempää ääntä. Tämä ryhmä osaa ottaa kuulijansa säässä kuin säässä.

Avajaispäivä torstai sujui kitaristien merkeissä. Saattaa olla, että Pori Jazzissa ei ole kuultu koskaan aikaisemmin yhden päivän aikana yhtä montaa kitaristin johtamaa kokoonpanoa. Nyt niitä oli Kirjurinluodon lavoilla kuudestatoista kymmenen, vähän laskutavasta riippuen.

Suurimman yleisön veti ymmärrettävästi Päälavan pitkän torstain puoliltaöin päättänyt rockabilly-veteraani Brian Setzer, moninkertainen Suomen ja Porin kävijä.

Setzerin pieni yhtye esitti myös päivän tarkimmin koodattua kitaramusiikkia, jossa ei ollut juuri laisinkaan tilaa sattumille, vaikka rockabilly syntyi monen tyylin yhdistelmänä.

Toki retrotyylit olivat päivän teema muillakin Kirjurinluodon lavoilla, erityisesti kaksi vuotta sitten paluunsa tehneellä Porin pitkien ja perinteiden parhaalla Lokkilavalla.

Sen torstain konsertit päätti aavistuksen ennen auringonlaskua oikea kitarasankari, joka herätti ihmetystä ja ihastusta samoilla sijoilla akustisella Shakti-kvartetillaan melkein päivälleen neljäkymmentä vuotta sitten.

Mutta nyt vikkeläsorminen John McLaughlin soitti jälleen sitä sähköistävää ja näpeissä polttelevaa jazzin ja rockin fuusiota, jolla varsinaisesti käänsi päät aivan hänen soolouransa alussa.

Uutinen tämä tyylin kierrättäminen ei ole, sillä McLaughlinin sama kvartetti The 4th Dimension soitti samaa ohjelmistoa Helsingissä 2012 ja 2014. Musiikkiin keskittynyttä yleisöä kiitettävästi vetänyt Lokkilavan napakka konsertti saattoi olla näistä kolmesta kuitenkin kohottavin, osittain pelkästään paikkansa ja aikansa ansiosta.

Tietysti kiitos kuului myös tarkasti yhteen soittaneelle kouliintuneelle yhtyeelle, jossa bassokitaristi Etienne Mbappé, rumpali Ranjit Barot ja kosketinsoittaja-rumpali Gary Husband saivat aivan riittävästi ansaittua soolotilaa.

Ennen McLaughlinia esiintynyt, Helsingissä myös kahdesti samalla omalla yhteellään käynyt Dweezil Zappa yllätti vielä vähemmän. Mutta ei hän siihen millään tavalla pyrkinytkään, vaikka kuuluisan ja kiistellyn isän esimerkki siihen velvottaisi.

Päinvastoin.

Moneen tyyliin yltäneen ja monia tyylejä yhdistelleen kitaristi-säveltäjä Frank Zappan musiikkiin keskittynyt Zappa Plays Zappa on vilpittömän teeskentelemätön coverbändi, joka ei yritä tulkita tai tuoreuttaa.

Zappan esikoispoika Dweezil Zappa haluaa yksinkertaisesti vain esittää edesmenneen isän musiikkia sellaisenaan, an sich, koska epäilee ettei isää arvosteta enää oikeista musiikillista syistä.

Lokkilavalla palvelus ei noussut kuitenkaan aikaisempien konserttien tasolle ja jäi ikävän puolinaiseksi – ilmeisesti muusikkoja liikaa häirinneiden ääniteknisten ongelmien takia. Mutta ohjelmistokaan ei ollut paras, vaikka pätevän monitaitoinen kokoonpano yritti parhaansa – alkuperäisen Zappan rentoa tarkkuutta tosin tavoittamatta.

Lokkilavalla musiikillisen anarkistin ja absurdistin paikka jäikin koko tyylikartan leveydellä levyttäneelle kitaristi Marc Ribotille – ja hän täytti sen yli odotusten.

Tosin lähtökohta oli niin hullunhauska jopa Ribotin skaalalla, että se herätti hieman epäilyksiä epäonnistumisesta: kuinka mahtaa käydä, kun yhdistetään saksofonisti Ornette Colemanin harmolodinen free-funk sekä hivelevä 1970-luvun Philadelphia-discosoul?

Kävi paremmin kuin hyvin, vaikka sähköisen jazzkvartetin ja kolmen jousisoittajan yhteissoundi ei ollut tarpeeksi erottuva, terävä.

Hymyt olivat silti herkässä lavan molemmin puolin. Ja viimeistään silloin, kun Ribot ryhtyi laulamaan hittiä Do it anyway you wanna, jonka nimeen sisältyy tietysti suurempi viisaus.

Omalla tavallaan naurattavaa opetusta toteutti myös Lokkilavan viereisellä uudella Image-lavalla norjalainen kitaristi Hedvig Mollestad, jonka metallisen raskaasti rockaava jazztrio sai tehdä töitä kahden edestä. Ja veti yleisön puolelleen vähä vähältä, vähitellen.

Tai oikeastaan työvoitto oli kaksinkertainen, sillä Mollestadin ja basisti Ellen Brakken kaikki omat soittimet ja säätimet olivat vielä keikan alkaessa matkalla ”jossain ilmassa”.

Mutta vauhtiin päästyään hurja kolmikko ei malttanut lopettaa lainkaan ja päästi omaa vuoroaan vieressä jo vähän ärtyneenä odotelleen McLaughlinin aloittamaan vasta kymmenisen minuuttia myöhässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pori Jazz
 • Pori
 • Konsertti
 • Konserttiarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  7. 7

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  8. 8

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  9. 9

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää