Valikko
Kulttuuri

Isot suomalaiset yhtyeet jättäneet Teoston – Samu Haber: ”En usko, että Suomessa on yhtään kansainvälisen tason artistia, joka olisi Teoston jäsen”

”Virta vie suomalaisia isoja musiikintekijöitä ulkomaisiin tekijänoikeusjärjestöihin. Pelko on, että menetämme isot suomalaiset tekijät”, toimitusjohtaja Katri Sipilä Teostosta sanoo.

Usea merkittävä suomalainen lauluntekijä on vaihtanut Suomen Teoston ruotsalaiseen tekijänoikeusjärjestö Stimiin. Asian vahvistaa Teosto.

Esimerkiksi Sunrise Avenue -yhtyeen Samu Haber on ollut Stimin asiakas vuodesta 2007.

”En usko, että Suomessa on yhtään kansainvälisen tason artistia, joka olisi Teoston jäsen.”

Syynä on se, että Suomessa tekijänoikeustuloja ei voi ohjata yritykselle, vaikka muusikko olisikin alan päätoiminen elinkeinonharjoittaja. Sen sijaan tulot on ohjattava yksityishenkilölle. Tämä on Teoston mukaan poikkeuksellista kansainvälisesti.

Seikka vaikeuttaa muun muassa kustannussopimusten tekoa. Sellainen olisi Haberin mukaan jäänyt Sunrise Avenuelta tekemättä Teoston jäsenenä.

Musiikkialalla kustantajat markkinoivat yhtyeiden sävellyksiä. Vuonna 2007 Haber kertoo saaneensa Sony/ATV-kustantajalta merkittävän, 600 000 euron ennakkosumman. Ennakkosumma on eräänlainen riskisijoitus, jonka kustantaja tekee, jos sävellyksistä odotetaan hittejä. Kustantaja ei olisi Haberin mukaan suostunut tekemään sopimusta Teoston jäsenen kanssa, siksi Haber vaihtoi Ruotsiin.

Kustantajat karsastavat yhteistyötä Suomen Teoston jäsenten kanssa, koska Teosto asioi yksityishenkilöiden, ei yhtiöiden kanssa. Vastaavankokoisen sopimuksen tekeminen olisi Haberin mukaan käytännössä mahdotonta Teoston jäsenenä.

”Virta vie suomalaisia isoja musiikintekijöitä ulkomaisiin tekijänoikeusjärjestöihin. Pelko on, että menetämme isot suomalaiset tekijät”, toimitusjohtaja Katri Sipilä Teostosta sanoo.

Yhtyemuusikoiden lisäksi kyse on yhä suuremmissa määrin Sipilän mukaan kappaleita kansainväliseen käyttöön kirjoittavista lauluntekijöistä.

”Maksamme verot Suomeen, mutta byrokratian takia työllistämme ruotsalaista tekijänoikeusjärjestöä ja heidän verkostojaan, emme suomalaista”, Haber sanoo.

Teostolla asiaa pidetään merkittävänä ongelmana.

Aiemmin viikolla verkkolehti Uusi Suomi uutisoi Suomen ja Ruotsin eroista tekijänoikeuskorvauksissa. Uutismedia haastatteli Porin Suomi-Areenassa asiasta puhunutta muusikko Maija Vilkkumaata.

Vilkkumaa sanoo HS:lle, että alan verotuskäytäntö koetaan yleisesti sekavaksi. Suomessa tekijänoikeustulot on verotettava palkkatuloverolain mukaan aina ansiotulona, vaikka musiikintekijällä olisi toimiva yritys.

Ruotsissa esimerkiksi elinkeinonharjoittaja voi ohjata tekijänoikeuskorvaukset yhtiöille.

”Lauluntekeminen ei ole palkkatuloa, kukaan ei maksa siitä palkkaa. Jos joku laulu menestyy, siitä saattaa tulla sitten tuloa. Työ voi kestää vuosia, mutta palkka tulee yhtäkkiä isona könttinä, ja tämä taas tietysti vaikuttaa verotukseen. Yksi ratkaisu olisi, että tekijänoikeustulot voisi laskuttaa yrityksenä.”

Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys tekijänoikeustulojen ohjautumisesta yritykselle. Asiasta kuullaan nyt tekijänoikeusjärjestön edustajia.

”Toivomme, että asia olisi korjattavissa ja siihen saataisiin ratkaisu. Teostosta pois siirtyminen on kasvava trendi”, yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö Riikka Railimo Teostosta sanoo.

”Tekijänoikeuden tilittäminen yritykselle pitäisi olla Suomessakin elinkeinonharjoittajalle mahdollista.”

”Kaksi tai kolme ihmistä kuukaudessa siirtyy Teostosta Stimille”, Stimin lauluntekijöiden asioista vastaava Max Thörn sanoo puhelimitse Ruotsista.

Ruotsin tekijänoikeusjärjestöstä sanotaan, että suomalaisten artistien vaihto Teostosta Stimiin on tuttu ilmiö, esimerkiksi kustannussopimusten takia. Vaihtoa käy myös toiseen suuntaan Ruotsista Suomeen muuttavien muusikoiden keskuudessa.

Tällä hetkellä Stimin asiakkaana on kuusikymmentä vakituisesti Suomessa asuvaa lauluntekijää.

Siirtojen määrä Suomesta Ruotsiin on pysynyt viimeisinä vuosina Thörnin mukaan tasaisena.

Korjaus 18.7. Teoston Riikka Railimon koko titteli on yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö. Aiemmin artikkelissa luki kansainvälisten asioiden päällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Teosto
 • Tekijänoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  10. 10

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää