Valikko
Kulttuuri

”Knausgård on vapauttanut monet” – Pöytälaatikkokirjailijat tungeksivat kirjoittajakursseille

Kirjailija Taija Tuominen vetää kirjoituskursseja, jotka ovat niin suosittuja, että hän ehtii itse lomalle vasta jouluna.

Orivesi. Varttia yli yhdeksän aamulla kirjailija Taija Tuominen ottaa taskustaan kananmunan ja panee sen opettajanpöydälle.

”Tunnustan, otin tämän kuppilasta mukaani. Mahtava eväs!”

Eväitä tarvitaan. Aluillaan on kolmas kurssipäivä Oriveden opiston luovan kirjoittamisen kesäkurssilla.

Kuuden päivän ajan harrastelijakirjoittajat paneutuvat kerronnan näkökulmiin, dialogin rakentamiseen ja siihen, miksi päähenkilön kannattaa joskus muuttaa muotoaan vaikkapa nyt seinäluteeksi.

Kurssia voi syyllä sanoa perinteiseksi: Tuominen opettaa Orivedellä jo kuudettatoista kesää.

Kunnon rypistykseksikin kurssia voinee luonnehtia. Opetusta on seitsemän tuntia päivässä. Päälle tulevat henkilökohtaiset palautehetket Tuomisen kanssa.

”Aamu alkaa kirjoitusharjoituksella”, Tuominen ilmoittaa.

Joka toiselle pöydälle nostetaan tietokone. Loput 15 kurssilaisen ryhmästä kirjoittaa käsin. Osallistujien keski-ikä näyttää olevan neljänkympin tienoilla. Miehiä on kaksi, naisia 13.

Miehiäkin harvemmassa ovat ne, jotka valitsevat Tuomisen valmiilta aihelistalta hyvät hetket.

Kun vartin määräajassa syntyneet tekstit luetaan ääneen, selviää, että enemmistöä ovat kiinnostaneet vastoinkäymiset, unohtumattomat yöt ja tietysti rakkaus.

Mutta mikä oli kirjoitusvartin tarkoitus? Tuominen selittää:

”Harjoituksilla kirjoittamisen saa käyntiin. Niitä ei välttämättä tule tehtyä yksin kotona, vaikka harjoituksista voi saada idean tai materiaalia valmiiseen kirjaan.”

Erilaisia harjoituksia myös toivotaan hartaasti, kun Tuominen pyytää kurssilaisilta etukäteen ehdotuksia opetuksen sisällöstä.

Luokassa istuu enimmäkseen pöytälaatikkokirjoittajia. Kaikki eivät edes tähtää tekstiensä julkaisuun kustantamon kautta. Silti moni tuntuu tietävän täsmällisesti, mitä kurssilta haluaa.

Tältäkin viikolta yksi on toivonut, sanatarkasti, ”teknisiä vinkkejä juonen rakentamiseen”.

Laatuvaatimukset ovat kovat, vaikka moni on tullut tänne viettämään kesälomaansa.

Petri Uusikylä, 51, on lomalla EU-konsultin töistä ja kesäkurssilla jo kolmatta kertaa. Kurssien ansiosta pöytälaatikossa on viimeistelyä vaille valmis romaanikäsikirjoitus. Siinä seikkailee omasta elämästä tuttu hahmo, EU:lle hommia paiskova hyvinvointikonsultti.

”Taija neuvoi laittamaan sen kustantamoihin syksyllä, kun aihe on brexitin takia ajankohtainen.”

Kurssin ajan Uusikylä ja muut asuvat opistossa ja syövät ruokalassa neljästi päivässä rippikoulutyyliin. Ruuat, majoitus ja opetus maksavat tyypillisen kesälomamatkan verran, viisisataa euroa.

Helsinkiläinen insinööri Leena Partanen, 60, ei ole lomalla vaan jäänyt juuri eläkkeelle.

Hänkään ei ole kurssilla ensimmäistä kertaa, mutta tavoitteet ovat korkeammalla kuin aikaisemmin.

”Kun aikaa nyt on, haluaisin kirjoittaa novellikokoelman. Tulin hakemaan sille lähtölaukausta.”

Erilaisia kirjoittajakursseja järjestetään pitkin kesää kansanopistoissa ja kesäyliopistoissa.

Kun Tuominen lähtee ajamaan kurssille kotoaan Hämeenlinnasta, valkoisen Saabin takaluukussa on kaksi matkalaukullista kirjoja. Tänä kesänä Saab starttaa kymmenelle kurssille.

Orivedellä ensimmäiset kirjoittamisen kesäkurssit pidettiin 1970-luvulla. Ne ovat todennäköisesti olleet aikamoisia festareita.

”1980-luvulla olin täällä itse kurssilaisena, ja niihin aikoihin jonkun punaviinipullo saattoi hyvinkin tyhjentyä jo päivän aikana. Enää sellaisesta ei ole tietoakaan”, Tuominen sanoo.

Nykyiset kurssilaiset menevät päivän päätteeksi ruokasalin kautta lenkille. Illalla katsotaan takkahuoneessa Tuomisen suosittelemia elokuvia, joissa on aiheena kirjoittaminen. Eilen oli vuorossa Stephen Daldryn Tunnit.

Nyt Petri on huolissaan siitä, tavoittiko tieto elokuvaillan vaihtuneesta ajasta ja paikasta Esan, jota ei näkynyt. Esa vastaa, että kävi perinteiset. Teksti vei mukanaan, ja Esa jäi kirjoittamaan.

Tuominen on tehnyt opetustöitä freelancerina 1990-luvulta lähtien. Kirjoittajakursseille on hänen mukaansa koko ajan enemmän ja enemmän tulijoita kaikkialla.

Vai menisikö kuvio tarkalleen ottaen niin, että juuri Tuomisen maine on kiirinyt ja nimenomaan hänen kurssiensa osallistujamäärät kasvussa?

Kesäkuussa Tuominen opetti Lapin kirjallisuusseuran proosakurssilla Sodankylässä. Ilmoittautuminen alkoi tammikuun alussa. Kuun lopussa kurssi oli täynnä.

”Tuominen on magneetti. Monta innokasta jäi varasijalle”, kertoo puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen Lapin kirjallisuusseurasta.

Orivedelläkään kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, vaikka Tuominen pitää opistossa kesällä kaksi eri kurssia.

Luokkahuoneessa on helppo ymmärtää, miksi niin monet tahtovat Tuomisen kurssille.

Tuominen ei käytä muistiinpanoja tai powerpoint-esityksiä. Hän vain istuu tuolilla ja puhuu kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta tunti toisensa perään.

Väliin Tuominen heittelee sattumuksia omasta elämästään (”Olenko kertonut siitä, kun menin vahingossa Jukka Parkkisen vessaan?”) ja siteeraa ulkomuistista pitkiä pätkiä kaikenlaisista kirjoista.

Näppäimistöt napsuvat ja vihkot kahisevat, kun kurssilaiset tekevät muistiinpanoja.

Itsensä kehuminen kuulostaisi leuhkalta, Tuominen sanoo.

”Syynä kurssien suosioon on pohjimmiltaan se, että myös kirjoittamisen suosio on kasvanut. Erityisesti omaelämäkerrallisuus on todella suosittua. Kyllä Karl Ove Knausgård on vapauttanut monen kirjoittamisen.”

Norjalaiskirjailija Knausgårdia, estyneisyyden maailmanmestaria, ei toki voisi kuvitella viikon mittaiselle kirjoittajaleirille.

Monet muut kuitenkin kaipaavat ympärilleen yhteisöä. Netissä kirjallisuusryhmiä riittää, mutta monet haluavat verkostoitua muiden kirjoittajien kanssa nimenomaan kasvotusten.

Kurssilla se onnistuu.

Sekä Leena Partasen että Petri Uusikylän elämään on jäänyt edellisiltä kursseilta säännöllisesti kokoontuvat porukat. Partasen ryhmä kirjoittaa yhdessä, Uusikylän porukassa kommentoidaan tapaamisten välillä syntyneitä tekstejä.

Uusikylän ryhmäläisistä yksi, Piia Leino, julkaisi keväällä esikoiskirjansa Ruma kassa.

”Minäkin olen ollut mukana kommentoimassa käsikirjoitusta”, Uusikylä sanoo ja kuulostaa ylpeältä.

Jos Petri Uusikylä joskus julkaisee EU-konsulttinsa seikkailuista kertovan romaanin, hän luultavasti postittaa yhden kappaleen Taija Tuomiselle. Omistuskirjoituksella ja kiitosten kera.

Sellaisia lähetyksiä Tuomisen postiluukusta tipahtaa kymmeniä vuodessa.

”On ihanaa tehdä työtä, jolla on niin suuri merkitys myös muille”, Tuominen sanoo.

Veronsakin elämäntapa vie. Tuominen lomailee suosiolla vasta jouluna. Ei kesällä ehtisi.

Kun kuusipäiväinen kirjoittajakurssi päättyy, Tuominen menee kotona yksin saunaan.

”Ystäviä pystyn tapaamaan vasta seuraavana päivänä.”

Taija Tuomisen vetämät kurssit kesällä 2016

 Luovan kirjoittamisen kurssin Vaasan kesäyliopistossa

 Lapin kirjallisuusseuran proosakurssi Sodankylässä

 Luovan kirjoittamisen kurssi Turun kesäyliopistossa

 Oriveden opiston romaanipaja

 Päätalo-viikon kirjoittajakurssi Taivalkoskella

 Oriveden opiston proosapaja

 Elämäkertakurssi Hämeen kesäyliopistossa Hämeenlinnassa

 Esikoiskirjailijoiden seminaari Pentinkulman päivillä Urjalassa

 Luovaa kirjoittamista Väinö Linnan maisemissa -kurssi Urjalassa

 Lyijymyrkytys-leiri vakiintuneelle kirjoittajaporukalle Urjalassa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • kirjoittaminen
 • Kesä
 • Romaanit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  5. 5

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  6. 6

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Neljä arabimaata lähetti Qatarille 13 vaatimusta eristämisen päättämiseksi – Al Jazeera pitäisi lopettaa ja turkkilainen sotilastukikohta sulkea

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää