Valikko
Kulttuuri

Ysäritähti Seal ja ailahteleva Lauryn Hill olivat Pori Jazzin kärkinimiä

Lauryn Hill tuli lavalle sadetakissa ja Seal kertoi olevansa iloinen paluustaan Suomeen, vaikka oli täällä ensimmäistä kertaa

Pori. Suurin osa Pori Jazzin päälavan ja ”suuren yleisön” esiintyjistä oli tänä vuonna kierroksessa vähintään toista kertaa, kuten Bo Kaspers Orkester, Lauryn Hill, Brian Setzer, J. Karjalainen sekä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana.

Mutta laulaja ja lauluntekijä Seal oli jäänyt aina aikaisemmin väliin. Mahdollisia vuosia olisi ollut tätä ennen periaatteessa jo 25, puolet Pori Jazzin pitkästä 50 vuoden historiasta.

Lauantai-illan esiintyminen oli samalla Sealin ensimmäinen Suomessa, vaikka hän iloitsi itse eilisessä Facebook-päivityksessään paluusta puhtaaseen ja rauhalliseen maahamme:

”Finland it’s great to be back!”

Ehkä on silti yvä, ettei Seal ole esiintynyt aiemmin, sillä nyt hän on ehtinyt kerryttää ­riittävästi hittejä puolentoista tunnin konsertin siteeksi.

Silti oli rohkea ratkaisu ­reväyttää heti kärkeen yksi ­kaikkein tunnetuimmista, ensisingle Crazy (1990). Ja heti ­perään vielä toinen samanvuotinen killerihitti, Killer.

Mutta niin vain Seal onnistui ottamaan massiivisen lavan ­haltuunsa, vaikka oli läsnä periaatteessa yksin: taustalla näkyi pelkästään kitaristi ja kaksi miestä läppärin kanssa.

Siksi ilmeisen odotetusta ­esityksestä puuttui melkein ­kokonaan musiikillinen vuorovaikutteisuus ja sattumuksellisuus sekä ylipäätään orgaanisen tekemisen tuntu – toki lähtökohdat tietäen täysin ymmärrettävästi.

Huomio keskittyikin kokonaan Sealia esittävään Sealiin. Tai parhaassa tapauksessa hänen ääneensä ja hänen lauluihinsa, kuten hän itse toivoo.

Edellisessä ei ollut levytettyyn verrattuna mitään ­huomautettavaa edes puolen­välin paljastavammassa ja vaativammassa akustisessa osuudessa, jossa jakkaralle hetkeksi istahtanut Seal näppäili itse kitaraa. Kaikkia kappaleita kuvittivat tässäkin tekstien viestiä ­vahvistavat pelkistetyt, näyttävät taustaprojektiot.

Lopun kliimaksi vaati tietysti suurimman hitin. Se oli Kiss From a Rose, ja sekin uran alkuajoilta.

Taustalla ja lavan sivujen ­suurilla näytöillä näkyi tietysti kuva yhdestä ruususta – Sealin avatessa viimeisenä eleenä sydämensä ihailijoilleen, joista onnekkaimmat pääsivät koskettamaan häntä konsertin puolivälissä.

Perjantaina Lauryn Hill odotutti itseään Kirjurinluodon päälavalle.

Ensin valtavalla lavalla oli ­orpona oman tiskinsä takana vain Lauryn Hillin suureen seurueeseen kuuluva dj. Mutta odotuksesta ei tullut ennustetun ja pelätyn pitkä.

Ailahtelevan ja epäluotettavan artistin maineessa oleva Lauryn Hill on myöhässä vain vaivaiset 25 minuuttia.

Se ei tuntunut edes varsinaiselta viivästykseltä, sillä sade­asuinen ja illan aikana osittain vettynyt yleisö oli vasta valumassa paikalle Kirjurinluodon Lokkilavalla ja Jokilavalla juuri päättyneistä konserteista.

Maata viistävään, melkein kokomustaan asuun pukeutunut Hill oli varautunut itsekin epävarman illan käänteisiin kahden euron läpinäkyvällä sadeviitalla, mutta hän toi mukanaan auringon. Lauryn Hill oli omassa mittakaavassaan melkein Miss Sunshine, ainakin suhteellisen alhaisiin odotuksiin suhteutettuna.

Hieman hermostuneessa tunnelmassa alkanut konsertti eteni myös odotetun kaavamaisesti sekä samaan malliin kuin edellinen samoilla Kirjurinluodon sijoilla heinäkuussa 2005.

Eli alkuun muutama kappale omalta kakkosalbumilta MTV Unplugged No. 2.0 (2002), puoliväliin parhaat palat omalta ensialbumilta The Miseducation of Lauryn Hill (1988) ja sitten loppuun nostatukseksi ne kaikkein suurimmat kansansuosikit Fugees-yhtyeen toiselta albumilta The Score (1996).

Vuoden 2005 konsertin ­tapaan mikään kappaleista ei muistuttanut vanhaa levytettyä versioita – nämä olivat edelleen huomattavasti nopeampia, kiihkeämpiä ja kulmikkaampia sekä jollain tavalla myös yhä muotoaan etsiviä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pori Jazz
 • Musiikki
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää