Kulttuuri

Ensi vuonna Suomea edustaa puhuva muna: Taiteilija Erkka Nissinen tekee Venetsian biennaaliin teoksen, joka ei ainakaan ole tylsä

Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors toteuttavat taidebiennaalin Suomen paviljongin. Yhteistyö alkoi pingiksellä, ja tulossa on jotain erikoista

Ensi vuonna Venetsian taidebiennaalissa Suomea edustavat Erkka Nissinen ja brittitaiteilija Nathaniel Mellors, ilmoitti nykytaideorganisaatio Frame viime keväänä.

”Nathaniel ehdotti, että polttaisimme koko paviljongin”, Nissinen sanoo kohteliaasti. ”Mutta sanoin hänelle, että se on aika suojeltu kohde.”

Venetsian Giardini-puistossa sijaitseva Suomen paviljonki on Alvar Aallon suunnittelema. Sen kevyt rakenne ja suojelustatus aiheuttavat biennaalitaiteilijoille usein päänvaivaa.

Frame etsi ensi vuoden biennaaliin erityisesti teosta, joka käsittelisi itsenäisyyttä osana Suomen 100-vuotisjuhlaa vuonna 2017.

Taiteen tekeminen itsenäisyydestä ja kansallis­esta identiteetistä on Nissisen mielestä vähän koomista, mutta siksi myös kiinnostavaa.

”Ai minkälainen suhde minulla on suomalaiseen kansallis­identiteettiin? Ei minkäänlaista”, Nissinen sanoo.

”Suomessa aina mietitään, mitä kaikki meistä ajattelee, vähän liikaakin, eikä sillä ole kauheasti mitään merkitystä.”

Teos suomalaisuudesta on nyt kuitenkin tulossa, kun sellainen tilattiin. Nissinen on vielä salaperäinen sen suhteen, mitä Suomen paviljongissa ihan konkreettisesti nähdään.

Framen mukaan teoksen nimi on The Aalto Natives, ja se yhdistää videota ja veistoksia. Lisäksi siinä on mukana puhuva muna, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin.

Erkka Nissinen tunnetaan videoteoksistaan, joissa kohtaavat absurdit epätarinat, piinaava toisteisuus, rallienglanti, epä­vireinen laulu ja tarkoituksellisen kökkö 3d-animaatio. Teoksissa säveltäjä Arnold Schönberg etsii jogurt­tiaan, kädetön muukalainen saapuu yritysvalmentamaan ­aasialaisyhteisöä ja museonjohtajaksi itsensä esittelevä käsinukkekoira vaatii maassa makaavaa taiteilijaa tekemään teoksensa valmiiksi. Teoksia voi katsoa AV-arkin sivuilta täältä.

Nissinen voitti teoksillaan ­Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEK-taidepalkinnon vuonna 2013. Arvovaltainen raati kirjoitti Nissisen teosten tuovan mieleen Samuel Beckettin näytelmät, Paul McCarthyn videoteokset ja paikoin myös Kalervo Palsan maailman.

Suomalaisuuteen Nissisellä on perspektiiviä. Hän muutti maailmalle hongkongilaissyntyisen vaimonsa perässä 2000-luvun alussa, pian Kuvataideakatemiasta valmistuttuaan.

Pitkään hän asui Hong Kongissa, nyt New Yorkissa. Helsingissä hän viettää parhaillaan kesälomaa perheineen.

”Ei pojallani ole esimerkiksi selkeää käsitystä, että hän on hongkongilainen tai suomalainen tai amerikkalainen”, Nissinen kertoo.

Jyväskylässä kasvaneelle Nissiselle suomalaisuus oli pitkään itsestään selvä asia. Muuttaminen muualle on saanut romantisoimaan suomalaisuutta.

Ulkosuomalaisesta tuntuu, että Suomessa kaikki toimii, suomalainen sosiaalidemokratia on paras järjestelmä ja meininki muutenkin reilu. Kliseet ruisleivän, luonnon ja saunan kaipaamisesta pitävät paikkansa, Nissinen vakuuttaa.

Moni muukin suomalainen taiteilija kiertää maailmaa residenssien ja töiden perässä. Taiteilijan on pakkokin muuttaa pois Suomesta ennemmin tai myöhemmin, Nissinen sanoo.

”Suomi on kuitenkin aika pieni paikka. Jos haluaa kehittyä, on tärkeää jossain vaiheessa nähdä asioita, tavata vähän isompi kokoelma ihmisiä ja keskustella ideoistaan.”

Venetsian biennaalin teosta Nissisen kanssa työstävä Nathaniel Mellors vaikuttaa tuotantonsa perusteella Nissisen sielunveljeltä. Mellors tunnetaan installaatioista, joihin kuuluu veistoksia, psykedeelistä teatteria ja absurdeja filmejä, joissa nähdään muun muassa kannibaaleja ja neandertalinihmisiä.

”Tapasin Erkan vuonna 2007, kun aloitimme molemmat kaksivuotisen residenssin Amster­damin Rijksakademiessa”, kertoo Mellors sähköpostin välityksellä.

”Arvostimme toistemme työtä. Meistä tuli hyvät ystävät. Pelasimme yhdessä paljon pingistä.”

Mellors ei kuitenkaan ole ­aivan varma, miten hän lopulta päätyi työstämään Suomen paviljonkia Nissisen kanssa.

”Mielestäni Erkka sanoi, että hän halusi yrittää sulauttaa urani omaansa, syödä työni ja jotenkin käyttää hyväkseen myös ideani ja identiteettini”, Mellors kirjoittaa.

Nissinen ei tätä kiellä, ainakaan täysin.

”Ajattelin, että Nathanielin kanssa olisi hauska tehdä yhteistyötä, koska hän on hyvä kirjoittamaan, ja itse en ole ollut kovin tyytyväinen teoksiini. Voisi vihdoinkin tehdä jotain, johon voisi olla tyytyväinen”, Nissinen ilmoittaa tapansa mukaan vilpittömän oloisena.

Mellors tuntuu olevan hetken tosissaan, kun häneltä kysyy, millaista on työstää teosta Suomen paviljonkiin.

Suomalainen identiteetti on hänelle toki kaukainen, hän vastaa.

”Mutta koska nationalismi on ajankohtainen aihe eri puolilla Eurooppaa ja erityisesti omassa maassani, on tässä potentiaali laajempaan keskusteluun”, Mellors kirjoittaa.

Kysymys paviljonkisuunnitelmista johtaa taas keskustelun vinkuroille raiteille.

”Emme aio vahingoittaa Aalto-paviljonkia millään tapaa. Emme aio purkaa paviljonkia ja laittaa sen tilalle uutta, joka on täsmälleen samanlainen mutta tuuman verran pienempi sekä korkeudeltaan että leveydeltään. Paviljonki pitäisi säilyttää nykyisellään ikuisesti.”

Erkka Nissinen

 Syntynyt 1975 Keravalla, asuu ja työskentelee New Yorkissa.

 Naimisissa taiteilija Amy Cheungin kanssa.

 Valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2001.

 Voitti Avek-taidepalkinnon vuonna 2013.

 Suomessa teoksia nähty muun muassa Kiasmassa 2012, Amos Andersonissa 2013 ja Turku Biennaalissa 2015.

 Valittiin keväällä 2016 toteuttamaan Suomen paviljonki Venetsian taidebiennaaliin, joka avautuu toukokuussa 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
 • Venetsian biennaali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää