Valikko
Kulttuuri

Venäläiset riisuttiin aseista tammisunnuntaina – Mannerheimin määräämästä vuoden 1918 yllätysoperaatiosta on tekeillä dokumentti

Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva huipentuu Ylistaron dramaattisiin tapahtumiin

Harva muistaa suoralta kädeltä dramaattiset tapahtumat 27. ja 28. päivän välisenä yönä tammikuussa 1918 Etelä-Pohjanmaalla. Nyt tästä tammisunnuntaista, venäläisten varuskuntien aseistariisumisesta viidellä paikkakunnalla radan varrella, on tekeillä samanniminen noin puolen tunnin mittainen dokumenttielokuva. Sen on tarkoitus valmistua ensi vuodeksi, kun Suomi viettää itsenäisyytensä satavuotisjuhlia.

Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva huipentuu tammisunnuntain yön tapahtumiin Ylistarossa, jonne paikallisten tueksi oli komennettu sotilaita juuri toimintansa aloittaneesta Vöyrin sotakoulusta. Pitäjän venäläisvaruskunta käsitti noin 400 sotilasta, jotka olivat majoittuneet kirkonkylään Kyrönjoen molemmin puolin.

Elokuvan vastaava tuottaja Marko Röhr on valinnut hankkeen ohjaajaksi ja linjatuottajaksi Wille Lehtovaaran ja Joonas Kauppisen – kaksi nuoremman polven tekijää. Asiantuntijana on toiminut historiantutkija, professori Martti Häikiö. Tammisunnuntai-hanke kuuluu valtioneuvoston viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan.

Ylistaron venäläisvaruskunnan valtauksessa ja sitä seuranneessa nuorisoseurantalon sadan venäläissotilaan aseistariisunnassa kunnostautui erityisesti Vimpelin sotakoulun käynyt ja Vöyrin sotakoulussa opettanut jouk­kueenjohtaja Eljas Erkko.

Hän valtasi joukkueensa kanssa aamulla kello viisi Ylistaron rukoushuoneen, jonne oli sijoitettu 50 venäläisen konekiväärikomppania.

Yllätetyistä venäläisistä ”ei tahtonut tulla tolkkua, vaan ampuivat jonkun laukauksen, käskin poikien ampua ja samassa hyökkäsin kolmen miehen kanssa pihalle ja komensin kädet ylös ja kaikki miehet ulos”, Erkko kirjoittaa päiväkirjassaan.

Ylistaroon komennetuissa vöyriläisjoukoissa taisteli myös Otavan ja Fazerin tulevia johtajia, kuten Sven Fazer ja Heikki Reenpää. Taisteluihin osallistui myös kaksi Suomen armeijan tulevaa kenraalia, jääkäri Kaarlo Viljanen ja nuori hämäläinen suojeluskuntalainen Aaro Pajari.

Vasta tammisunnuntain jälkeen, helmikuun ensimmäisellä viikolla Gösta Serlachius kutsuttiin päämajaan ja hänet nimitettiin valkoisen armeijan yli-intendentiksi – sukuyrityksen johtaja hänkin.

”Nämä tapahtumat eivät ole yleisemmin tiedossa, vaikka tammisunnuntailla oli käänteentekevä merkitys Suomen itsenäisyyden alkumetreillä. Aiheesta ei ole liioin tehty elokuvaa. Dokumenttiaineisto on hyvin runsas, ja tapahtumiin liittyy yllätyksellisiä ja dramaattisia tilanteita”, toteaa hankkeen työryhmien vetäjä Pekka Kärnä.

Dokumentti on pohjalais­maakuntien yhteishanke, jossa on mukana neljä sekä suomen- että ruotsinkielistä työryhmää.

Kun sotatoimet tammikuun lopulla alkoivat, Pohjanmaan suojeluskunnilla ei olisi ollut materiaalisia edellytyksiä haastaa maakunnan yli neljäntuhannen miehen venäläisjoukkoja, ellei venäläisten Suomesta karkottama helsinkiläinen Kai Donner olisi tehnyt Tukholmasta valmisteluja, jotka toivat Suomeen jääkärikouluttajia ja aseita jo marraskuussa 1917.

Kärjistynyt tilanne oli syntynyt poliittisen epävarmuuden lisääntymisestä Suomessa. Venäjän kansankomissaarien neuvosto oli 4. päivänä tammikuuta 1918 muodollisesti tunnustanut Suomen itsenäisyyden, mutta senaatin pyynnöstä huolimatta venäläisjoukkoja ei kutsuttu pois Suomesta.

Valkoisen armeijan ylipäällikkö, ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheim vakuuttui tammikuun 1918 lopulla siitä, ettei senaatti enää hallinnut Suomen tilannetta, ja päätti ottaa aloitteen omiin käsiinsä. Hän laati lähimpien upseeriensa kanssa suunnitelman, joka tähtäsi Pohjanmaan venäläisvaruskuntien riisumiseen aseista yllätyshyökkäyksellä.

Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä.

Mannerheim oli siirtynyt tammikuun puolivälissä – vain viikkoa ennen päiväkäskyn antamista – luottoupseereittensa kanssa Vaasaan, jossa hän oli aloittanut järjestyksenpitoon tarvittavien esikunnan ja joukkojen muodostamisen. Mannerheimin tehtävänä oli välittömästi luoda sotilasorganisaatio, joka kykenisi puolustautumaan valtakunnan sisäisiä levottomuuksia vastaan ja tarvittaessa käymään sotaa.

Armeijan perustaminen vaati kuitenkin rahaa.

”Yksityiset pääomapiirit myönsivät Mannerheimin käyttöön Vaasan suomalaiseen pankkiin 15 miljoonaa markkaa, jonka valtio maksoi pääomapiireille takaisin sodan päätyttyä”, Pekka Kärnä kertoo.

Tammisunnuntain ajaksi Mannerheim siirsi päämajansa Vaasasta Ylihärmään ja onnistuneen hyökkäyksen jälkeen edelleen Seinäjoelle.

”Ylistaron vapauttamiseen venäläisistä osallistui 500 lähes aseistamatonta paikallista suojeluskuntalaista, joiden tueksi päämaja oli määrännyt kaikki Vöyrin sotakoulun 350 aseistettua miestä. Yksi yön dramaattisimmista tapahtumista oli Seinäjoelta lähteneen junan kaataminen puoli kolmelta yöllä. Junan 40 venäläismatruusia vangittiin”, Pekka Kärnä kertoo.

”Samassa junassa matkustaneet senaattorit Heikki Renvall, Eero Yrjö Pehkonen ja Alexander Frey vietiin turvaan Kyrönjoen rannalla sijaitsevaan Torkkolan taloon, johon Ylistaron valtauksen esikunta oli sijoitettu. Senaatin puheenjohtaja P. E. Svinhufvud oli lähettänyt heidät Helsingistä Vaasaan turvatakseen maan laillisen järjestysvallan jatkumisen levottomuuksien varalta.”

Neljässä päivässä koko Etelä-Pohjanmaa oli vapautettu.

Dokumenttielokuva tammisunnuntain tapahtumista saa ensi-iltansa näillä näkymillä Filmiä ja valoa -festivaalilla Ylistarossa marraskuussa 2017. Pekka Kärnän mukaan tavoitteena on saada dokumentti myös Yleisradion levitykseen. Aiheesta on käyty alustavia keskusteluja Ylen tuotantojohdon kanssa.

”Dokumentti kertoo kiperästä tilanteesta. Siinä oli löydettävä nopeasti ne keinot, joilla Suomen itsenäisyys voitiin turvata sekavissa oloissa”, Kärnä muistuttaa.

Hänen mielestään kannattaa myös muistaa, että aavistus tapahtumien eskaloitumisesta oli ilmassa, mistä kertoo se, että ensimmäiset suojeluskuntien johtotehtäviin tähtäävät kurssit alkoivat joulukuun 1917 ja tammikuun 1918 lopulla nimenomaan Vimpelissä ja Vöyrillä. Tässäkään mielessä tammisunnuntai ei syntynyt vailla pohjatyötä.

”Etelä-Pohjanmaan tapahtumilla oli merkitystä koko valtakunnan tulevaisuudelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan”, Pekka Kärnä tähdentää.

Vaikka Tammisunnuntai-dokumentti rakentuu historialliselle aineistolle, sen musiikkiraitaa ei ole koostettu arkistomateriaalista. Musiikin säveltää Markku Johansson.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dokumenttielokuvat
 • Historia
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  9. 9

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää