Valikko
Kulttuuri

Venäläiset riisuttiin aseista tammisunnuntaina – Mannerheimin määräämästä vuoden 1918 yllätysoperaatiosta on tekeillä dokumentti

Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva huipentuu Ylistaron dramaattisiin tapahtumiin

Harva muistaa suoralta kädeltä dramaattiset tapahtumat 27. ja 28. päivän välisenä yönä tammikuussa 1918 Etelä-Pohjanmaalla. Nyt tästä tammisunnuntaista, venäläisten varuskuntien aseistariisumisesta viidellä paikkakunnalla radan varrella, on tekeillä samanniminen noin puolen tunnin mittainen dokumenttielokuva. Sen on tarkoitus valmistua ensi vuodeksi, kun Suomi viettää itsenäisyytensä satavuotisjuhlia.

Antti Tuurin käsikirjoittama dokumenttielokuva huipentuu tammisunnuntain yön tapahtumiin Ylistarossa, jonne paikallisten tueksi oli komennettu sotilaita juuri toimintansa aloittaneesta Vöyrin sotakoulusta. Pitäjän venäläisvaruskunta käsitti noin 400 sotilasta, jotka olivat majoittuneet kirkonkylään Kyrönjoen molemmin puolin.

Elokuvan vastaava tuottaja Marko Röhr on valinnut hankkeen ohjaajaksi ja linjatuottajaksi Wille Lehtovaaran ja Joonas Kauppisen – kaksi nuoremman polven tekijää. Asiantuntijana on toiminut historiantutkija, professori Martti Häikiö. Tammisunnuntai-hanke kuuluu valtioneuvoston viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan.

Ylistaron venäläisvaruskunnan valtauksessa ja sitä seuranneessa nuorisoseurantalon sadan venäläissotilaan aseistariisunnassa kunnostautui erityisesti Vimpelin sotakoulun käynyt ja Vöyrin sotakoulussa opettanut jouk­kueenjohtaja Eljas Erkko.

Hän valtasi joukkueensa kanssa aamulla kello viisi Ylistaron rukoushuoneen, jonne oli sijoitettu 50 venäläisen konekiväärikomppania.

Yllätetyistä venäläisistä ”ei tahtonut tulla tolkkua, vaan ampuivat jonkun laukauksen, käskin poikien ampua ja samassa hyökkäsin kolmen miehen kanssa pihalle ja komensin kädet ylös ja kaikki miehet ulos”, Erkko kirjoittaa päiväkirjassaan.

Ylistaroon komennetuissa vöyriläisjoukoissa taisteli myös Otavan ja Fazerin tulevia johtajia, kuten Sven Fazer ja Heikki Reenpää. Taisteluihin osallistui myös kaksi Suomen armeijan tulevaa kenraalia, jääkäri Kaarlo Viljanen ja nuori hämäläinen suojeluskuntalainen Aaro Pajari.

Vasta tammisunnuntain jälkeen, helmikuun ensimmäisellä viikolla Gösta Serlachius kutsuttiin päämajaan ja hänet nimitettiin valkoisen armeijan yli-intendentiksi – sukuyrityksen johtaja hänkin.

”Nämä tapahtumat eivät ole yleisemmin tiedossa, vaikka tammisunnuntailla oli käänteentekevä merkitys Suomen itsenäisyyden alkumetreillä. Aiheesta ei ole liioin tehty elokuvaa. Dokumenttiaineisto on hyvin runsas, ja tapahtumiin liittyy yllätyksellisiä ja dramaattisia tilanteita”, toteaa hankkeen työryhmien vetäjä Pekka Kärnä.

Dokumentti on pohjalais­maakuntien yhteishanke, jossa on mukana neljä sekä suomen- että ruotsinkielistä työryhmää.

Kun sotatoimet tammikuun lopulla alkoivat, Pohjanmaan suojeluskunnilla ei olisi ollut materiaalisia edellytyksiä haastaa maakunnan yli neljäntuhannen miehen venäläisjoukkoja, ellei venäläisten Suomesta karkottama helsinkiläinen Kai Donner olisi tehnyt Tukholmasta valmisteluja, jotka toivat Suomeen jääkärikouluttajia ja aseita jo marraskuussa 1917.

Kärjistynyt tilanne oli syntynyt poliittisen epävarmuuden lisääntymisestä Suomessa. Venäjän kansankomissaarien neuvosto oli 4. päivänä tammikuuta 1918 muodollisesti tunnustanut Suomen itsenäisyyden, mutta senaatin pyynnöstä huolimatta venäläisjoukkoja ei kutsuttu pois Suomesta.

Valkoisen armeijan ylipäällikkö, ratsuväenkenraali Carl Gustaf Emil Mannerheim vakuuttui tammikuun 1918 lopulla siitä, ettei senaatti enää hallinnut Suomen tilannetta, ja päätti ottaa aloitteen omiin käsiinsä. Hän laati lähimpien upseeriensa kanssa suunnitelman, joka tähtäsi Pohjanmaan venäläisvaruskuntien riisumiseen aseista yllätyshyökkäyksellä.

Tapahtuma tunnetaan vapaussodan 1. päiväkäskynä eli tammisunnuntain päiväkäskynä.

Mannerheim oli siirtynyt tammikuun puolivälissä – vain viikkoa ennen päiväkäskyn antamista – luottoupseereittensa kanssa Vaasaan, jossa hän oli aloittanut järjestyksenpitoon tarvittavien esikunnan ja joukkojen muodostamisen. Mannerheimin tehtävänä oli välittömästi luoda sotilasorganisaatio, joka kykenisi puolustautumaan valtakunnan sisäisiä levottomuuksia vastaan ja tarvittaessa käymään sotaa.

Armeijan perustaminen vaati kuitenkin rahaa.

”Yksityiset pääomapiirit myönsivät Mannerheimin käyttöön Vaasan suomalaiseen pankkiin 15 miljoonaa markkaa, jonka valtio maksoi pääomapiireille takaisin sodan päätyttyä”, Pekka Kärnä kertoo.

Tammisunnuntain ajaksi Mannerheim siirsi päämajansa Vaasasta Ylihärmään ja onnistuneen hyökkäyksen jälkeen edelleen Seinäjoelle.

”Ylistaron vapauttamiseen venäläisistä osallistui 500 lähes aseistamatonta paikallista suojeluskuntalaista, joiden tueksi päämaja oli määrännyt kaikki Vöyrin sotakoulun 350 aseistettua miestä. Yksi yön dramaattisimmista tapahtumista oli Seinäjoelta lähteneen junan kaataminen puoli kolmelta yöllä. Junan 40 venäläismatruusia vangittiin”, Pekka Kärnä kertoo.

”Samassa junassa matkustaneet senaattorit Heikki Renvall, Eero Yrjö Pehkonen ja Alexander Frey vietiin turvaan Kyrönjoen rannalla sijaitsevaan Torkkolan taloon, johon Ylistaron valtauksen esikunta oli sijoitettu. Senaatin puheenjohtaja P. E. Svinhufvud oli lähettänyt heidät Helsingistä Vaasaan turvatakseen maan laillisen järjestysvallan jatkumisen levottomuuksien varalta.”

Neljässä päivässä koko Etelä-Pohjanmaa oli vapautettu.

Dokumenttielokuva tammisunnuntain tapahtumista saa ensi-iltansa näillä näkymillä Filmiä ja valoa -festivaalilla Ylistarossa marraskuussa 2017. Pekka Kärnän mukaan tavoitteena on saada dokumentti myös Yleisradion levitykseen. Aiheesta on käyty alustavia keskusteluja Ylen tuotantojohdon kanssa.

”Dokumentti kertoo kiperästä tilanteesta. Siinä oli löydettävä nopeasti ne keinot, joilla Suomen itsenäisyys voitiin turvata sekavissa oloissa”, Kärnä muistuttaa.

Hänen mielestään kannattaa myös muistaa, että aavistus tapahtumien eskaloitumisesta oli ilmassa, mistä kertoo se, että ensimmäiset suojeluskuntien johtotehtäviin tähtäävät kurssit alkoivat joulukuun 1917 ja tammikuun 1918 lopulla nimenomaan Vimpelissä ja Vöyrillä. Tässäkään mielessä tammisunnuntai ei syntynyt vailla pohjatyötä.

”Etelä-Pohjanmaan tapahtumilla oli merkitystä koko valtakunnan tulevaisuudelle. Suomen perustuslaki ja kansanvaltainen poliittinen järjestelmä ovat säilyneet muuttumattomina sata vuotta. Mikään muu valtio, joka ensimmäisessä maailmansodassa irrottautui Venäjästä, ei ole kyennyt samaan”, Pekka Kärnä tähdentää.

Vaikka Tammisunnuntai-dokumentti rakentuu historialliselle aineistolle, sen musiikkiraitaa ei ole koostettu arkistomateriaalista. Musiikin säveltää Markku Johansson.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dokumenttielokuvat
 • Historia
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Työntekijän terveyden tuhonneen vantaalaiskoulun lattian alta löytyi silkkaa vettä – myös ilkivalta on pahentanut tilannetta

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  7. 7

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  8. 8

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  9. 9

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  10. 10

   Mielenosoitukset lietsonut Aleksei Navalnyi on vaikea pala Putinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää