Valikko
Kulttuuri

Viisikko seikkailee yhä – ja nykyisin lastenviihde maistuu aikuisillekin

Enid Blytonin suosituimman kirjasarjan ensimmäinen suomentaja oli Eeva Joenpelto

Vuonna 1956 kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) toi Suomen lapsille jotain erikoista ja pysyvää.

Hän oli 50-luvun puolivälissä julkaissut jo seitsemän romaania ja tehnyt käännöstöitä ruotsista ja englannista, osan salanimellä Lea Karvonen.

Sen suojissa viihdekirjallisuutta suomensi meillä moni muukin kirjailija, kuten Marja Niiniluoto, Eila Pennanen ja Liisa Ryömä.

Joenpelto oli kuitenkin Karvosista ensimmäinen, debytoinut 1947 Netta Muskettin romanttisella romaanilla. 1956 vuorossa oli toisenlaista viihdettä: Enid Blytonin Viisikko-sarjan aloitusosa.

Viisikot on Blytonin (1879–1968) monesta lapsille suunnatusta kirjasarjasta ensimmäinen ja laajin, 21-osainen.

Se lienee myös omakohtaisin: yksi keskushenkilö on reipas, lyhyttukkainen Paula, joka haluaa itseään kutsuttavaksi pojan nimellä Pauliksi. Hahmo perustui Blytonin mukaan häneen itseensä.

Jo ennen Viisikkoja suomennettiin Seikkailu-sarjaa, myöhemmin tulivat vielä Salaisuus, SOS ja Arvoitus.

Kaikkia yhdistää toimintajuoni, jossa joukko alle murrosikäisiä lapsia joutuu (yleensä kesä- tai joululomalla) keskelle aikuisten rikoksia ja selvittää ne neuvokkuudellaan.

Ensimmäisessä, Viisikko aarresaarella -kirjassa, etsitään esi-isien kulta-aarretta, toisessa estetään Paulin tiedemies­isän salaisten kaavojen joutuminen vääriin käsiin.

Enid Blytonin tuotteliaisuus oli vertaansa vailla. Hän hylkäsi opettajan työt jo 1930-luvulla ja tehtaili lapsille runoja, satuja ja kirjasarjoja kaikkiaan neljä vuosikymmentä.

Teoksia syntyi yli kahdeksansataa, monet vain parissa viikossa. UNESCOn mukaan Blyton on kaikkien aikojen käännetyin lastenkirjailija.

Valtavan suosion vastapainoksi Blyton ehti jo eläessään saada osakseen myös paljon kritiikkiä.

Kirjoja pidettiin paitsi liukuhihnalla tuotettuna roskaviihteenä myös kielellisesti kömpelöinä, asenteellisina ja suorastaan rasistisina.

Sota-ajan muukalaisvihan perua ovat esimerkiksi roistojen oudot silmät ja huulet, mustat parrat ja muut vierasta epäluotettavuutta korostavat piirteet.

Kirjoja poistettiinkin Britanniassa kirjastoista ja koulujen lukemistoista.

Blyton kuitenkin ilmoitti, ettei häntä kiinnosta kenenkään yli 12-vuotiaan kritiikki.

Vanhimmat Blytonia suomeksi lapsena lukeneet ovat jo yli seitsemänkymppisiä, mutta nuorempaakin lukijakuntaa riittää.

Näin on myös koillishelsinkiläisessä Viikin kirjastossa, jonka lainaajista on lapsia kolmannes. Kirjastonjohtaja Mari Heino käy tarkistamassa Blyton-kohdan lastenosaston hyllystä: ”Ei täällä ole monta paikalla.”

Vuonna 1970 syntynyt Heino on itsekin lukenut Viisikot tarkasti.

”1980- ja 90-luvulla ne kuuluivat suosituimpiin lastenkirjoihin, ja ovat niitä edelleen. Viikin kirjaston Viisikoita on viime vuonna lainattu keskimäärin kolmesta viiteen kertaan, mikä on vanhemmalle lastenkirjalle hyvä luku.”

Heinon mukaan klassikot Aku Ankasta ja Tintistä ruotsalaisen Merri Vikin 60-luvun Lotta-kirjoihin liikkuvat vikkelimmin juuri kesäisin.

”Silloin niitä lainaavat lasten lisäksi aikuiset, joista on hauska palata varhaisiin lukukokemuksiinsa.”

Ei ihme, että kustantamo Tammikin julkaisi juhla-Viisikkonsa juuri kesän kynnyksellä.

Joenpelto-Karvosen suomentaman ensimmäisen osan lisäksi julkaistiin uudelleen sarjan toinen osa, Viisikon uudet seikkailut.

Siitä, samoin kuin elokuussa ilmestyvästä Viisikko karkuteillä -kirjasta teetettiin upouudet käännökset. Suomentajina toimivat Hilkka Pekkasen johdolla Turun yliopiston suomentajaseminaarilaiset.

”Kaikki olivat lukeneet Viisikoita jo lapsena, ja toisilla oli niihin oikein lämmin suhde”, Pekkanen kertoo.

Uudelleen käännettäessä törmättiin kadonneen maailman termistöön kuten ponikieseihin ja säilykevoihin. Enemmän keskusteltiin kuitenkin tekstin sisällöstä.

”Mietittiin, miten nykylapsi ottaa vastaan kertomusten vanhakantaisuuden ja asenteellisuuden, kuten suhteen luokkayhteiskuntaan ja ihmisten tyypittelyyn sen mukaan. Myös eläimiä kohdellaan kirjoissa usein kaltoin.”

Pekkasen mielestä Viisikoissa on silti yhä voimaa.

”Ne kertovat porukasta, jossa jokaista puolustetaan, korostavat lasten yhteishenkeä ja neuvokkuutta.”

Kirjastonjohtaja Mari Heino kiinnittää huomiota ajattomuuteen:

”Kerronnasta puuttuvat yksityiskohdat, jotka liittäisivät kirjat tiettyyn aikakauteen. Ei kerrota tarkasti vaatteista tai viitata populaarikulttuuriin. En itsekään hahmottanut kirjoja 1970- ja 1980-luvulla lukiessani, että ne kertovat menneestä ajasta, vaikka olivathan kirjat jo silloinkin vanhoja.”

Enid Blyton ja Viisikot

 Brittikirjailija (1897–1968) aloitti opettajana, runoilijana ja lastenlehden toimittajana.

 Vei ahmimisikäisille suunnattujen sarjojen kirjoittamisen uudelle tasolle julkaisemalla niitä 1940–60-luvuilla viisi. Lisäksi hän kirjoitti runoja ja satuja, kuten Lelumaan Niksu -kirjat.

 Viisikko (1942–1963) on sarjoista laajin ja kertoo kolme sisaruksen (Leon, Dickin ja Annen) ja heidän Paula/Pauli-serkkunsa ja Tim-koiran seikkailuista.

 Kirjoista on tehty myös tv-sarjoja ja tietokonepeli.

 Viisikoita lapsena lukeneille aikuisille on Britanniassa tehty myös parodioita, kuten Viisikko jättää viinan, Viisikko vanhempina ja Viisikko siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää