Poneja, pastellisävyjä ja populaarikulttuuria – mutta nuoren taiteilijan kuvaston takana on tarinoita yksinäisyydestä

Populaarikulttuurin ja lelujen kuvasto vie tarinoihin yksinäisyydestä.

Savonlinna

Kuvataiteilija Emma Ainalan, 27, turkoosit hiukset ovat samaa sävyä kuin hänen maalauksensa.

Telineessä tekeillä on teos, jossa suurisilmäinen naishahmo makaa antiikkisohvalla ja yläpuolella leijuu vaaleanpunainen, muovisen näköinen delfiini. Voimistelijatyttö tasapainottelee puhallettavan maapallon päällä, ja taustalla näkyy 90-lukulaisen MS-DOS-tasohyppelytietokonepelin kenttää muistuttava trooppinen maisema. Sen vesiputoukset virtaavat ja aallot vyöryvät naishahmoja kohti.

Istumme Ainalan työhuoneella puutaloyksiössä Savonlinnassa. Tiskipöydällä lojuu Leonard Cohenin ja The Smithsin cd:t sekä Disneyn Bambi-dvd. Kaakeliuunista repsottaa punaisia tekoruusuja. Tuntuu, kuin maalauksen värit huuhtoisivat huoneen tunnelman siniseksi ja viileäksi.

”Tulen tänne joka aamu sekoittamaan öljyvärejä ja työskentelen viiteen asti. Savonlinnassa asumisessa on se hyvä puoli, ettei minulla ole täällä muuta tekemistä kuin maalaaminen”, Ainala kertoo.

Hän muutti perheensä kanssa takaisin lukioaikaiseen kotikaupunkiinsa kolme vuotta sitten valmistuttuaan Kuvataideakatemiasta.

Sen jälkeen hän on ollut tuottelias. Keväällä oli Sensual World -näyttely Helsinki Contemporaryssa, ja kesällä hän on mukana ryhmänäyttelyissä Mältinrannassa ja Orimattilan Villa Roosassa. Ensi vuodeksi hän valmistelee yksityisnäyttelyä Mikkelin taidemuseoon.

Ainala kiinnostui taiteilijuudesta 13-vuotiaana nähtyään Julie Taymorin ohjaaman elokuvan Frida Kahlosta.

”Mietin silloin vain, että haluan elää niin kuin tuo tyyppi. Elokuvan näkemisen jälkeen aloin tutustua Frida Kahlon tuotantoon ja syvemmin taidehistoriaan”, hän kertoo ja sanoo innoittuneensa nuorena myös Tori Amosin ja Kate Bushin kaltaisista muusikoista.

Jyväskylässä kasvanut Ainala muutti opiskelemaan taidelukioon Savonlinnaan 2008. Moni opiskelijoista oli muuttanut lukioon toiselta paikkakunnalta, ja heidän välilleen muodostui tiivis yhteisö. Ainala halusi keskittyä maalaamiseen.

”Opettaja kehotti hakemaan Kuvataideakatemiaan. En lopulta laittanut yhteishakuun muita vaihtoehtoja. Ajattelin, että jos en pääse, maalaan vaikka vuoden kotonani.”

Ainala pääsi kuitenkin sisään ensi yrittämällä. Maalaustaiteen laitoksen opetus oli tekniikkakeskeistä, ja opettajien neuvot pyörivät Ainalan mielessä työskennellessä edelleen.

”Kun jokin palanen loksahtaa kohdilleen, saatan muistaa, että tästä se ja se opettaja puhuikin.”

Öljyvärimaalauksissa sekoittuvat myytit ja pop-nostalgiset elementit, kuten enkelit, My Little Pony -figuurit ja Lana Del Reyn kaltaiset hahmot.

Helsinki Contemporaryn näyttelyssä mukana oli myös alttarimainen installaatio, jossa oli tekokukkia, lasijoutsenia ja iPhone viinilasissa.

1980–1990-lukujen taitteessa syntyneet tytöt kasvoivat pastellisävyisen kuvaston ympäröimänä, mutta työnsivät sen murrosiässä syrjään.

Nyt trendisykli on kulkenut riittävän pitkän kierroksen. Vuosituhannen vaihteen elementtejä tulee vastaan verkon tumblr-kuvasivustolla ja Arvida Byströmin tai Petra Collinsin kaltaisten internet-taiteilijoiden töissä, jotka syleilevät haavoittuvuutta, nostalgiaa ja feminiinisyyttä.

Ainalakin kerää netistä kuvia lapsuuden esineistä, joita voisi käyttää maalauksissaan. ”Symboliikka on niissä vapaata. Tavallaan ne heijastelevat viattomuutta, mutta niissä on myös jotain karmivan elotonta”, hän sanoo.

Maalauksissa toistuvat myös nuoret naishahmot, jotka ovat läsnä, mutta omissa oloissaan, kuin toistensa lähelle liimatut kiiltokuvat. He katsovat usein ahdistuneesti tai haaveilevasti poispäin miltei renessanssimaalausten pyhimyshahmojen tavoin, eivätkä ota kontaktia toisiinsa.

”Opettajat ehdottivat opiskeluaikana, että poistaisin ihmishahmot. Jälkeenpäin he ovat kiitelleet, etten suostunut tekemään sitä.”

Ainala kertoo, että yhdessäolon ja yksinäisyyden ristiriita on aina mietityttänyt häntä. Sosiaaliset tilanteet tuntuivat nuorena monimutkaisilta. Opiskeluaikana hän meni koulun työhuoneelle usein öisin, jotta saisi maalata yksin, eikä tarvitsisi osallistua kahvinkeittelyyn ja jutusteluun.

”En käsitä, miten ihmiset pystyvät hengailemaan. Kun olen seurassa, haluan olla läsnä ja antaa itsestäni paljon”, Ainala miettii. ”Tarvitsen ihmissuhteita, mutta ne vievät energiaa. Yksin ollessa muista ei tarvitse välittää, ja ajatukset kulkevat omia ratojaan”

Yksinäisyys on paitsi Ainalan taiteen keskeinen teema, myös työskentelyn ehto. Useimpina arkipäivinä hän ei näe puolisonsa ja lastensa lisäksi ketään.

”Ystävät joskus ihmettelevät, miten minulla vasta oli näyttely ja nyt jo viisi uutta teosta valmiina. On varmaan pakko lähteä kohta jonnekin lomalle, sillä Savonlinnassa en osaa tehdä muuta kuin maalata.”

Silti työn merkitystä pitää selitellä itselle ja muille. Tutut ihmiset kysyvät Ainalalta, tekeekö hän lainkaan ”oikeita töitä”, ja hän onkin alkanut vastata kysymykseen olevansa yrittäjä.

”Välillä kuuntelen työhuoneella, kun radiojuontajat puhuvat tavallisista töistä ja silloin mietin, mitä yhteiskunta saa siitä, että maalaan täällä aamusta iltaan vaaleanpunaista delfiiniä.”

Ainalasta hänen sukupolvelleen on tyypillistä kahtiajakoisuus. Omiin tekemisiin suhtautuu samaan aikaan vakavasti ja ulkopuolisen ironisesti.

”En pystyisi tavoittamaan tunteiden ristiriitaisuutta, jos olisin tosikkomainen. Kaikki on liian epävarmaa. Kuitenkin on kyse elämästä, ja siksi on pakko olla myös tosissaan.”

Kulttuurin toivot -sarjassa on aiemmin esitelty seuraavat nuoret taiteilijat: näyttelijä Johannes Holopainen (14.1.), kuvataiteilija Karoliina Hellberg (19.1.), kapellimestari Klaus Mäkelä (11.3.), käsikirjoittaja Laura Suhonen (21.3.), muotisuunnittelija Siiri Raasakka (29.3.), pianisti Johannes Piirto, viulisti Tami Pohjola ja sellisti Senja Rummukainen (9.6.), sellisti Jonathan Roozeman (29.6.) ja huilisti Kaisa Kortelainen (14.7.).

Emma Ainala

 Syntynyt 1989 Helsingissä.

 Valmistui kuvataiteen maisteriksi 2013 Kuvataideakatemiasta.

 Yksityisnäyttelyitä: Love & Money (Hasan&Partners) 2013, Something borrowed something blue (Kuvataideakatemian galleria) 2013, Levottomat (Galleria Huuto) 2014, Sensual World (Helsinki Contemporary) 2016.

 Töitä useissa kokoelmissa, mm. Henna ja Pertti Niemiston säätiöllä, Oulun taidemuseossa ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa.

 Parhaillaan töitä esillä ryhmänäyttelyissä Mältinrannassa ja Villa Roosassa Orimattilassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukotuksista: Pääepäiltyä yritetään kuulustella tänään, osa muista epäillyistä voi vapautua

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  6. 6

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  7. 7

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  8. 8

   Vanhustenhuolto oli vain numeroita ja kustannuksia, kunnes ikänsä urheillut isäni alkoi kuihtua silmissä

  9. 9

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  10. 10

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat