Kulttuuri    |   Näkökulma

Ghostbusters-trollaajat hakevat joukkovoimaa nostalgiasta ja vihasta

Päähyökkäys on kohdistunut mustaan naiskoomikkoon Leslie Jonesiin

Mieshaamujengiä rakastetaan niin paljon, että sen puolesta soditaan. Sotaa käydään sosiaalisessa mediassa. Sen vastapuolena näyttäytyvät naishaamujengin kannattajat, mutta sen päähyökkäys on kohdistunut elokuvassa esiintyvään mustaan naiskoomikkoon Leslie Jonesiin.

Ammuksina käytetään rasistisia solvauksia ja apinankuvia, joita lähetetään Jonesille ja hänen puolustajilleen. Niiden tarkoitus on vakuuttaa vastaanottaja siitä, ettei hän ole yhtä lailla ihminen kuin viestin lähettäjä.

Ammuksina käytetään myös naisvihamielisiä solvauksia ja tekaistuja pornokuvia, joissa Jonesin naamalle on photoshopattu siemensyöksy. Tarkoitus on ilmaista, että vastaanottaja ei ole samalla tavalla ihminen kuin viestin lähettäjä.

Jos tämä vaikuttaa shokeeraavalta ja omituiselta käytökseltä tai harvinaiselta yksittäistapaukselta, se johtuu vain siitä, että et ole itse musta nainen tai muu vähemmistön edustaja, joka esiintyy julkisuudessa tai esittää mielipiteitä Twitterissä. Twitter-trollit ovat vuosien ajan masinoineet vihakampanjoita esimerkiksi pelialan naistoimijoita vastaan.

Harvinainen yksittäistapaus on, että Twitter poisti vihakampanjan vetäjän, konservatiivisen Breitbart-sivuston toimittajan Milo Yiannopoulosin käyttäjätilin käytöstä pysyvästi. Vihapuhe on Twitterin käyttäjäsäännöissä kiellettyä, mutta säännön rikkominen aiheuttaa yleensä tilin jäädyttämisen joksikin aikaa.

Sotaa käydään nyt, kun naishaamujengielokuva vetää väkeä elokuvateattereihin vähintään samaa tahtia kuin mieshaamujengi­elokuva 1980-luvulla. Silloin paranormaaleja ilmiöitä tutkivat tiedemiehet hoitelivat Manhattanin kummitusongelman – ja kaljuuntuva Bill Murray sai sankaritöistään palkkioksi kuuman Sigourney Weaverin.

Ghostbusters -elokuvan vihakampanjat kohdistuivat ensin itse elokuvaan. Niiden takia elokuvan traileri on YouTuben kaikkien aikojen alaspeukutetuin video. Elokuvan arvostus elokuvapalvelu Internet Movie Databasessa on alhainen, sillä 32 prosenttia äänestäjistä on antanut elokuvalle yhden tähden.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt kaikille, vaan henkilökohtaista pettymystä kanavoitiin Yiannopoulosin innoittamana juuri elo­kuvan mustaan naisnäyttelijään. Miksi juuri mustan naisnäyttelijän häirintä vaikuttaa hyvältä valinnalta, kun tarjolla olisi ollut kolme valkoihoista naisnäyttelijää, miesohjaaja ja miestuottaja?

Somevihakampanjan tarkoituksena on luoda internetistä vihan kohteelle niin sietämätön ympäristö, että hän lakkaa olemasta siellä. Näkymättömiin ja kuulumattomiin pakottaminen on keino, jolla pieni mutta äänekäs vihaajien joukko luo pelkoa koko sosiaaliseen mediaan.

Koska Twitter on aiemmin ohittanut vihakampanjoinnit kevyesti, lopputuloksena on ollut tilanne, jossa vihakampanjoijat onnistuvat tavoitteissaan menettämättä itse mitään. Tällä kertaa jo aiemmista vihakampanjoistaan varoituksia kerännyt Yiannopoulos sai tuntuvan rangaistuksen.

Yhden vihan levittäjän estäminen ei riitä, jos haluamme pitää sosiaalisen median kohtuullisen mukavana ihmisten kohtaus- ja ideoiden jakamispaikkana. Hiljaisen enemmistön pitää osoittaa vihaajille, että tällainen toiminta ei sovi. Se käy esimerkiksi niin, että vihaviestin havaitessaan kertoo lähettäjälle, että tämän viesti on asiaton.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Vihapuhe
 • Sosiaalinen media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Taloussanomat: Seppälää haetaan konkurssiin

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää