Kulttuuri    |   Essee

Villiyrttejä etsivät hortoilijat jatkavat ikiaikaista mystistä perinnettä

Kasveihin on liitetty ammoisista ajoista myös salaisia voimia. Nykyään tiede pystyy selittämään, mihin osa ”salaisuuksista” perustuu.

Hortoilu-sanalla tarkoitettiin ennen vanhaan vain päämäärätöntä kuljeskelua. Nyt moni liittää sen ihan toisenlaiseen, hyvinkin päämäärätietoiseen liikkumiseen. Nykyhortoilijat etsivät villiyrttejä ja villivihanneksia, sanan etymologiaan sangen sopivasti. Hortoilu-sana juontuu kreikan hortasta, mikä tarkoittaa kaikenlaista villiä, kasviperäistä syötävää.

Villit ja kesymmätkin yrtit ovat nousseet 2000-luvulla suurempaan suosioon kuin ehkä koskaan modernilla ajalla. Innostus näkyy paitsi jo kaupallistetussakin hortoilussa, myös ravintoloiden ruokalistoilla, paisuvana puutarhakirjojen ja -lehtien valikoimana, palkitun hipsteriginin mausteissa, designtuotteiden loputtomina kasvikuoseina ja ties missä.

Kasvien maailma vie helposti mennessään, oli viljely kuinka pienimuotoista tahansa. Kun tulee upottaneeksi kätensä yrttiruukun multaan, se on menoa. Pian huomaa seikkailevansa antiikin Kreikan maisemissa ja uppoutuvansa elvyttävien eliksiirien ja parantavien tinktuuroiden resepteihin. Nimiasioihinkin avautuu uusia näkökulmia.

Suomalaisista kasvinimistä on kiittäminen Elias Lönnrotia, jonka panos botaniikankin saralla on huomattava.

Lönnrot pääsi latinantaitoisena nuorena harjoittelijaksi Hämeenlinnan apteekkiin ja teki sittemmin lääketieteen väitöskirjansa suomalaisten maagisista lääkkeistä: Afhandling om finnarnes magiska medicin (1832). Uraauurtava oli hänen kokoamansa ensimmäinen suomenkielinen kasvio, Flora fennica (1860). Ruotsalaiseen teokseen perustunut kasvio oli myös ensimmäinen suomenkielinen luonnontieteellinen teos.

Apteekkilaitos toimi alkujaan paljolti lääkekasvien varassa, ja joka apteekin pihalle kuului yrttitarha kuten jo vuosisatoja aiemmin luostareihin. Kasvien ja apteekin yhteys näkyy latinalaisessa kasvinimistössä; nimen osa officinalis (tai officinarum) kertoo, että kyseessä on lääkekasvi – latinan officina tarkoitti apteekkia.

Kasvikunta on auttanut ihmisiä paitsi selviämään hengissä ja parantumaan, tarpeen tulleen myös humaltumaan tai poistumaan voimallisesti toisiin ulottuvuuksiin. Amazonin sademetsien kansojen psykoaktiivinen kasviuutejuoma ayahuasca on esimerkki hurjimmasta päästä. Sen ja monien muidenkin yrttien käyttöön liittyy myös vahva maaginen ulottuvuus, omanlaisensa lisätyn todellisuuden metsästys.

Helsingin yliopiston kasvitieteen professori Sinikka Piippo käsittelee teoksessaan Kasvien salaiset voimat (Helmi/Tammi, 2008) myös näitä henkimaailman ulottuvuuksia. Liki 500-sivuisessa kirjassa Piippo avaa yrtteihin ja muihin kasveihin liittyvää maagista ajattelua ja kansanperinnettä tehden selkoa kasvien biologian ja viljelyn sekä keruun ohella niihin liittyvistä ikivanhoista myyteistä ja taioista, paranormaalista tasosta, sää­magiasta, astrologian vaikutuksesta ja edelleen. Tietokirja­palkinnolla vuonna 2006 palkitun Piipon teos on tiedenaisen kirjoittamaksi aika yllättävä.

”Sellaiset ajatukset, että magia kuuluu eiliseen ja vain rationaalisella mielellä ja tieteellä on merkitystä, ovat hyvin yksiulotteisia”, Piippo kirjoittaa johdannossa. ”Me näemme mitä me haluamme nähdä”, hän toteaa ja toivoo, että ”kirja elvyttää omalta osaltaan ymmärrystä ja kunnioitusta luontoa ja kasvimaailmaa kohtaan”.

Ymmärryksen elpymistä on selvästi ilmassa, ja yllättävissäkin kohdin voidaan nojata tieteellisiin tutkimuksiin. On jo esimerkiksi todistettu, että kasvit vaihtavat tietoja keskenään, kommunikoivat. Ja jos ne kommunikoivat keskenään, mikseivät ne voisi kommunikoida ihmisenkin kanssa?

Kasveille kannattaa jutella, monestakin syystä. Ja toisaalta joskus niiden lähistöllä olisi hyvä olla varovainen sanoissaan, jos eräät uudet tutkimukset pitävät paikkansa.

Massachusettsin teknisen korkeakoulun (MIT), Microsoftin ja Adoben yhteistyössä on esimerkiksi kehitetty ”visuaalinen mikrofoni”, joka mahdollistaa puheen kuuntelemisen kasveista. Visuaalinen mikrofoni kuulostaa kertakaikkisen scifiltä, mutta on totta. Menetelmä liittyy värähtelyihin, jotka videokamera tallentaa ja tietokoneohjelma muuntaa. Vähintään yhtä erikoinen on Helene Steinerin Florence-projekti, jossa tutkitaan tiedon prosessointia ihmisten ja kasvien välillä. Florenceakin rahoittaa Microsoft.

[Seuraavaksi odotankin kuumeisesti vahvistusta sille, että kasvit ovat jotenkin mystisesti mukana myös sosiaalisessa mediassa. Arkihavaintoni tukisi teoriaa: Ihmettelin taannoin facebookissa, miksei parvekkeella oleva krassini jo kuki. Ja arvatkaa mitä, seuraavana aamuna pari kirkkaanoranssia kukkaa ilmestyi kuin tyhjästä availemaan terälehtiään, selvästi loukkaantuneen näköisinä.]

Ruotsalainen rock-toimittaja Elin Unnes hurahti kerrasta viljelyhommiin käytyään ystävättärensä äidin siirtolapuutarhassa. Unnes ryhtyi välittömästi jonottamaan omaa pikku palstaansa Tukholmassa ja luki odottaessaan vinon pinon alan kirjallisuutta, käytännönläheisistä viljelyoppaista kaikkeen siihen wicca- ja druiditietouteen, jolla Sinikka Piiponkin kirja on kyllästetty.

Vuonna 2014 häneltä itseltään ilmestyi ”uusvanhoille viljelijöille” suunnattu opaskirja The Secret Gardener, dumsnåla tips för nygamla odlare (Natur & Kultur, 2014). Tänä keväänä Unnes lisäsi kierroksia kirjassaan Herbariet (Natur & Kultur) kaivau­tuen yhä syvemmälle kasvilääkinnän syövereihin.

Uhnes sekoittaa hykerryttävästi populaarikulttuurin hengessä niin tietoja Paracelsuksen (1493–1541) ja Nicholas Culpeperin (1616–1654) keksinnöistä ja 1900-luvun alun Pariisin absinttihöyryistä kuin tutkimuksen uusista suunnista. Sellainen on esimerkiksi kvanttifysiikan serkku kvantti­biologia, joka on tieteenalana nuori ja kiisteltykin. Yhtenä sivujuonteena kulkevat ne asiansa osaavat naiset, jotka aikanaan olivat parantamisen spesialisteja ja jotka uusi uskonaika tuomitsi kuolemaan noitina.

Heidän kunniansa haluaa palauttaa myös Hella Nathorst-Böös kirjallaan Häxans trädgård, Läkeväxter förr och nu (Bladh by Bladh, 2016).

Kasvilääkinnän historia ei tietenkään ole silattu pelkillä onnistumisilla, muistuttavat kaikki kirjoittajat. Tehoja on testattu yrityksen ja erehdyksen kautta, kohtalokkainkin seurauksin. Bakteerien olemassaolo esimerkiksi keksittiin vasta 1800-luvulla, samoin hygienian merkitys. Moni syy-seuraussuhde alkoi hahmottua uudella tavalla.

Taitavien kansanparantajien hallussa oli joka tapauksessa valtava määrä hyödyllistä tietoa – ja monella myös ominaisuuksia, joita nyt kuvattaisiin sosiaaliseksi älykkyydeksi ja empatiaksi. Hoitajan ja hoidettavan suhteessa kun on paljon muitakin vaikuttavia ainesosia kuin sellaiset, jotka voidaan tiivistää kemialliseksi kaavaksi.

Hoitosuhdetta voi jopa pitää rituaalina, joka toimii. Näin ajattelevat lume-vaikutuksia selvittävät placebo-tutkijat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hortoilu
 • kasvitiede
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Sähköinen työnhaku aiheuttaa päänvaivaa jopa tuhansille työttömille – ”Tuntuu, kuin työnhakija olisi hirttosilmukassa”

  5. 5

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon ”epäröinnin” vuoksi

  6. 6

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  9. 9

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää