Kulttuuri

Latvian remontoitu kansallismuseo esittelee taidevaikuttajan, joka toi perheen ja tyylisuunnan Suomesta

Riika sai uuden nähtävyyden, kun Latvian kansallinen taidemuseo avasi ovensa remontin jälkeen. Yksi museon tähdistä on Janis Rozentāls, joka oli naimisissa suomalaisen Elli Forssellin kanssa.

Riika

Maalauksen nimi on Äiti ja lapsi, vuosi 1904.

Äiti on suomalainen laulaja Elli Forssell. Hän imettää esikoistaan, Lailaa, pastellinsävyisessä taulussa. He ovat nyt osa pysyvää näyttelyä Latvian kansallisessa taidemuseossa, joka avasi ovensa uudistuneena toukokuussa.

Äiti ja lapsi -teos kuuluu mu­seon ydinosioon, joka esittelee Latvian kansallisen koulukunnan syntyä. Sen uranuurtajiin kuuluva klassikko, Janis Rozentāls, oli Elli Forssellin puoliso.

Rozentāls toi Suomesta Lat­viaan vaimon ja lasten lisäksi kansallisromantiikan.

”Rozentāls oli erityisen kiinnostunut suomalaisesta taiteesta. Hänen suuri esikuvansa oli Akseli Gallen-Kallela”, sanoo kuraattori Aija Braslina.

Braslina valmistelee elokuussa avattavaa erityisnäyttelyä Janis Rozentālsin 150-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Taiteilijan kuolemastakin täyttyy pian pyöreitä vuosia. Hän kuoli Helsingissä vuonna 1916.

Riika oli kosmopoliitti satamakaupunki, tsaarinaikaisen Venäjän kolmanneksi suurin keskus Moskovan ja Pietarin jälkeen, kun baltiansaksalaisen arkkitehti Wilhelm Neumannin suunnittelema taidemuseo rakennettiin vuosina 1903–1905 Esplanadin reunaan.

Ensimmäinen perusremontti valmistui tänä vuonna. Taidemuseo avasi ovensa vanhassa loistossaan, mutta nykyaikaisena ja puiston alle laajentuneena.

Tuloaulassa häikäisee punaisella matolla päällystetty leveä marmoriportaikko kullattujen ornamenttien alla.

Kuraattori Ieva Kalnaca neuvoo aloittamaan kierroksen viidennestä kerroksesta.

Kattoterassille pääsee hetkessä hissillä. Sieltä avautuu maisema vauraaseen kaupunkiin: Esplanadi jaloine lehtipuineen, katedraali ja lähikatujen noin 700 jugendrakennusta ­Riian kukoistuskaudelta.

Museovieraat tekevät pikataidetta. Kuurinmaalta pääkaupunkiin tulleet lehtori Madara Romanovska ja kotirouva Astra Liiga Kristapsone ottavat selfieitä Riika taustanaan ja ihastelevat:

”Todella kaunista.”

Terassilta kierros jatkuu kupolin alitse avaraan näyttelyhalliin, jonka päänähtävyys ovat kupolin valkeat puurakenteet. Viidennen kerroksen lasilattian läpi voi kurkistella seuraavaa kerrosta.

Neljännessä kerroksessa vaihtuvien näyttelyiden hallissa on parhaillaan esillä Boriss Bērzinšin muhkeita hopea- ja kultataustaisia naissiluetteja. Bērzinš oli neuvosto­ajan tunnetuimpia modernisteja. Hänen töissään ei näy merkkejä neuvostoajasta.

Pyöreästä ikkunasta näkyy Latvian taideakatemia, joka sijaitsee museon naapurissa.

Kolmannessa kerroksessa valkeat seinät vaihtuvat ikkunattomiin huoneisiin, joissa lamput valaisevat tummille barokkitapeteille ripustettuja 1780–1890 -lukujen teoksia baltiansaksalaisten valtakaudelta.

Alunperin museo esittelikin baltiansaksalaisten taiteilijoiden töitä, mutta ne on pääosin siirretty näytteille pörssitaloon.

Kolmannesta kerroksesta Latvian taiteen klassikkojen joukosta löytyvät myös Janis Rozentālsin taideteokset, Elli Forssell ja pienet lapset.

”Elli Forssell oli ihanteellinen malli, kaikkein läheisin. Perhe oli Rozentālsille hyvin tärkeä”, sanoo kuraattori Braslina.

Elli Forssell oli Riiassa esiintymässä, kun pariskunta rakastui.

Forssell ja Rozentāls saivat kolme lasta. Perhe vietti kesiä Elli Forssellin vanhempien kesähuvilalla Suomessa. Rozentāls hurmasi muitakin suomalaisia kulttuurivaikuttajia. Kirjailija ­Aino Kallas hehkutti ihastustaan päiväkirjoissaan.

Kulttuurielämän keskus oli kuitenkin Riiassa. ”Rozentālsin ateljeessa pidettiin juhlia, joiden sielu oli Elli”, Braslina sanoo.

Suomalaisesta taiteesta Rozentāls oli innostunut jo opiskeluaikanaan Pietarissa. Hänen maisterintyötään vuodelta 1894 on pidetty Latvian kansallisen koulukunnan alkuna. Teos esittää latvialaista Saldusin kirkkoa.

Braslinan puheessa Rozentālsin töiden innoittajina vilahtelevat symbolismi, impressionismi ja Gallen-Kallela.

Kuoleman joki -teoksen (1908) aihe on suoraan Gallen-Kallelan Tuonelan joelta”, Braslina vertaa.

Toisen kerroksen pysyvässä näyttelyssä on latvialaistaiteilijoiden töitä neuvostomiehityksen aikaisen sosialistisen realismin hengessä. Stereotyyppistä viljankorjuuta ei kuitenkaan nähdä.

Džemma Skulme on maalannut kirkkaanpunaiset naiset kansallisasussa sosialistisen realismin virtaviivaiseen tyyliin. Hän kuuluu yhä Latvian suosituimpiin taiteilijoihin.

Nykytaiteilijoiden vaihtuvat näyttelyt jatkuvat maan alla uusissa halleissa, joita on yhteensä 3 545 neliötä.

Yllätyksiä on loputtomasti. Käytävän seinät ovat läpinäkyviä, ja niiden välistä voi katsella kymmeniä metrejä pitkiä taidevarastoja.

Janis Rozentālsin töiden erityisnäyttely avataan Latvian kansallisessa taidemuseossa (Valdemara katu 10, Riika) 13. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
 • Latvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  5. 5

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä HJK- ja Ilves-fanien riita

  6. 6

   Vuosaaressa raju takaa-ajo – Brittikilvissä ollut auto kaahasi poliisia karkuun 100 kilometriä tunnissa

  7. 7

   Nykyiset kolmikymppisetkin ovat saaneet kärsiä sotasukupolven kokemuksista – yli tuhat suomalaista kertoi, kuinka heitä lapsena piiskattiin ja tukistettiin

  8. 8

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  9. 9

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää