Valikko
Kulttuuri

Itävaltalaiskaupunki Kiinassa ja Buckinghamin palatsi Tehtaankadulla – kopioarkkitehtuurin suosio kasvaa maailmalla

Tunnettujen rakennusten jäljitelmiä valmistuu yhä enemmän. Kiinaan on kopioitu Eiffel-torni, italialaiskohteita ja kokonainen itävaltalaiskaupunki.

Onko aitoudella enää väliä? Itävallan Halstattin asukkaat joutuivat pohtimaan tätä kysymystä, kun heidän viehättävästä, Unescon maailmaperintölistalla olevasta kotikaupungistaan tehtiin kopio Kiinaan. Talot, kirkot, kadut, kaupat, kukkulat ja rannat jäljennettiin yksityiskohtineen.

Vuonna 2012 valmistunut kopiokaupunki rakennettiin kiinteistösijoitusmielessä varakkaiden kiinalaisten asuinpaikaksi, ja siitä tuli nähtävyys.

Kiinaan on rakennettu viime vuosina tusinoittain jäljitelmiä myös vanhoista englantilais- ja hollantilaiskaupungeista sekä Pariisista ja Venetsiasta. Vanhaa, etupäässä eurooppalaista arkkitehtuuria monistetaan eniten Aasiassa ja muutamissa entisissä sosialistimaissa. On suosittua kopioida Valkoista taloa, Eiffel-tornia, antiikin monumentteja, linnoja, Pisan kaltevaa tornia ja Venetsiaa.

Kopiointia on toki harjoitettu kautta aikojen. Versailles’n linnaa ja hovia imitoitiin aikoinaan ympäri Eurooppaa.

Ilmiön myöhäinen kuriositeetti on Buckinghamin palatsia mukaileva Venäjän suurlähetystö. Neuvostoliittolaisten arkkitehtien suunnittelema ja suomalaisten sotakorvauksena rakentama linna seisoo kolkon näköisenä Tehtaankadulla. Mitäköhän so­sialistimaa halusi viestiä klassistisella arkkitehtuurilla, joka Stalinin valtakaudella oli sen virallinen tyyli?

Nyt Venäjällä rakennetaan taas mahtipontisia kopiopalatseja. Tunnettujen rakennusten toisinnoilla yritetään kaiketi saada arvovaltaa.

Kopioiden rakentamiselle on annettu nimi duplitecture, jonka olen suomentanut kopiotehtuuriksi. Se on osa maailmanlaajuisesti kasvavaa historismin ja viihdearkkitehtuurin ilmiötä.

Elämysteollisuuden toimintamalli on tuttu kapitalismin pyhiinvaelluskaupungista Las Vegasista, jonka lavasteita matkusti viime vuonna ihmettelemään 42 miljoonaa turistia. Las Vegasiin puolestaan otettiin mallia Kaliforniaan vuonna 1955 avatusta Disneylandista, viihdearkkitehtuurin kehdosta.

Näiden kilpailijaksi on noussut kulutuskeidas Dubai, jonne ollaan rakentamassa ”maailmaa kaupungissa”. Eri maiden tyylejä jäljittelevän huvila-alueen keskelle on tarkoitus pystyttää muun muassa Colosseum, Pisan ja Eiffelin tornit, pätkä Kiinan muuria, Taj Mahal alkuperäistä neljä kertaa suurempana sekä paloja kuuluisista kaupungeista, kuten Venetsiasta ja Lontoosta.

Kiinassa on jo vastaavanlainen teemapuisto.

Mistä valikoiva paluu kuviteltuun, arvokkaana pidettyyn historiaan johtuu? Menneinä modernisaation vuosikymmeninähän historia nähtiin maailmanlaajuisesti usein vain ummehtuneena jäänteenä, joka oli syytä siivota pois uuden ja uljaan tulevaisuuden alta.

Kertaustyylejä karsastivat muutkin kuin arkkitehdit ja insinöörit, ja arvokkaita kaupunki­alueita ja rakennuksia purettiin ympäri maailmaa ilman kummempia soraääniä. Kaikkialla näkyi halu luoda nykyaikaista, yleispätevää ja edullisesti toteutettavaa arkkitehtuuria.

Moderni oli uutta ja hyvää, lupaus paremmasta. Modernismin ihanteet tallautuivat kuitenkin kaavamaiseen ja monotoniseen bulkkituotantoon. Elinympäristö suoraviivaistui ja samankaltaistui, ja lopulta valtavirran moderneista rakennuksista tuli arkipäiväisiä ja suorastaan inhottuja.

Kaipuu kuvitteelliseen, myyttiseen menneeseen näkyy nykyisin kansainvälisenä ilmiönä viihteessä, turismissa, rakentamisessa, sisustamisessa ja kulutustavarateollisuudessa. Meille räätälöidään turvallisuuden tunnetta luovia ja idealisoituja kertomuksia ja mielikuvia paluusta jonnekin viattomuuden aikaan ja paikkaan ennen nykyistä, pirstaloituvaa maailmaa.

Eskapistiselle historismille, nostalgialle ja romantiikalle on kysyntää sitä enemmän, mitä epävarmemmaksi ihmiset maailman ja tulevaisuuden kokevat. Kun kuluneisuus ja patina olivat aiemmin häpeä, ne voidaan nyt lisätä tuotteisiin valmistusvaiheessa.

Länsimaissa rakennusten ­aidosta historiasta ja hyvästä säilyneisyydestä on jo tullut status ja myyntivaltti. Monin paikoin uusi on kuitenkin vielä vanhaa ehompi; Kiinassa puutemppeleitä korvataan betonisilla kopioilla, joiden pintoja ja koristeita peittää kiiltävä muovimaali.

Historiaa on helppo muokata mieleisekseen. Venäjä on malli­esimerkki joustavasta historia­käsityksestä. Siellä suojeltujen arvorakennusten tilalle saa nykyisin rakentaa uusia, korkeampia taloja, kunhan niiden julki­sivut mukailevat purettavaa rakennusta. Pian useimmat eivät enää muista alkuperäistä taloa. Uusi muuttuu saman tien ”vanhaksi”.

Historiaa voidaan muokata myös rekonstruoimalla aikapäiviä sitten kadonneita rakennuksia. Berliinin kaupunkilinna on noussut harjakorkeuteen, mutta entisestä muistuttavat pelkät julkisivupinnat.

Moni kaipaa nykyisin aitoutta ja alkuperäisyyttä, mutta nämä käsitteet vaihtelevat eri kulttuureissa ja niiden määrittelystä on tullut muutenkin vaikeaa.

Elämystaloudesta kirjoittaneen B. Joseph Pinen mukaan esimerkiksi Disney World on ­aito. Miltei kaiken voisi siis tulkita aidoksi, ja taitavasti tehdyt kopiot ja väärennöksetkin voivat tuntua siltä.

Etenkin viihteessä ja turismissa liitetään yhä enemmän yhteen erilaisia kulttuurivaikutteita ja -aineksia ja luodaan niistä tarinoita ja myyttejä. Aitouden ja alkuperäisyyden käsitteet menettävät perinteistä merkitystään globalisoituvan kulttuurin tehosekoittimessa, jossa ainekset pirstoutuvat, sekoittuvat ja lopulta yhdenmukaistuvat.

Kopioiden ja lavasteiden tehtailu laajenee, mutta vastareak­tiona voi olla perinteisen aitouden arvonnousu. Itävallan Hal­stattin turismi on kasvanut ko­pioinnin myötä, sillä kiinalaiset haluavat nähdä nyt myös sen ­oikean ja alkuperäisen alppikaupungin.

Kirjoittaja on arkkitehti ja arkkitehtuurikriitikko, joka on tutkinut väitöskirjassaan arkkitehtuurin ja matkailun historiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Kopiointi
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  10. 10

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää