Valikko
Kulttuuri

Itävaltalaiskaupunki Kiinassa ja Buckinghamin palatsi Tehtaankadulla – kopioarkkitehtuurin suosio kasvaa maailmalla

Tunnettujen rakennusten jäljitelmiä valmistuu yhä enemmän. Kiinaan on kopioitu Eiffel-torni, italialaiskohteita ja kokonainen itävaltalaiskaupunki.

Onko aitoudella enää väliä? Itävallan Halstattin asukkaat joutuivat pohtimaan tätä kysymystä, kun heidän viehättävästä, Unescon maailmaperintölistalla olevasta kotikaupungistaan tehtiin kopio Kiinaan. Talot, kirkot, kadut, kaupat, kukkulat ja rannat jäljennettiin yksityiskohtineen.

Vuonna 2012 valmistunut kopiokaupunki rakennettiin kiinteistösijoitusmielessä varakkaiden kiinalaisten asuinpaikaksi, ja siitä tuli nähtävyys.

Kiinaan on rakennettu viime vuosina tusinoittain jäljitelmiä myös vanhoista englantilais- ja hollantilaiskaupungeista sekä Pariisista ja Venetsiasta. Vanhaa, etupäässä eurooppalaista arkkitehtuuria monistetaan eniten Aasiassa ja muutamissa entisissä sosialistimaissa. On suosittua kopioida Valkoista taloa, Eiffel-tornia, antiikin monumentteja, linnoja, Pisan kaltevaa tornia ja Venetsiaa.

Kopiointia on toki harjoitettu kautta aikojen. Versailles’n linnaa ja hovia imitoitiin aikoinaan ympäri Eurooppaa.

Ilmiön myöhäinen kuriositeetti on Buckinghamin palatsia mukaileva Venäjän suurlähetystö. Neuvostoliittolaisten arkkitehtien suunnittelema ja suomalaisten sotakorvauksena rakentama linna seisoo kolkon näköisenä Tehtaankadulla. Mitäköhän so­sialistimaa halusi viestiä klassistisella arkkitehtuurilla, joka Stalinin valtakaudella oli sen virallinen tyyli?

Nyt Venäjällä rakennetaan taas mahtipontisia kopiopalatseja. Tunnettujen rakennusten toisinnoilla yritetään kaiketi saada arvovaltaa.

Kopioiden rakentamiselle on annettu nimi duplitecture, jonka olen suomentanut kopiotehtuuriksi. Se on osa maailmanlaajuisesti kasvavaa historismin ja viihdearkkitehtuurin ilmiötä.

Elämysteollisuuden toimintamalli on tuttu kapitalismin pyhiinvaelluskaupungista Las Vegasista, jonka lavasteita matkusti viime vuonna ihmettelemään 42 miljoonaa turistia. Las Vegasiin puolestaan otettiin mallia Kaliforniaan vuonna 1955 avatusta Disneylandista, viihdearkkitehtuurin kehdosta.

Näiden kilpailijaksi on noussut kulutuskeidas Dubai, jonne ollaan rakentamassa ”maailmaa kaupungissa”. Eri maiden tyylejä jäljittelevän huvila-alueen keskelle on tarkoitus pystyttää muun muassa Colosseum, Pisan ja Eiffelin tornit, pätkä Kiinan muuria, Taj Mahal alkuperäistä neljä kertaa suurempana sekä paloja kuuluisista kaupungeista, kuten Venetsiasta ja Lontoosta.

Kiinassa on jo vastaavanlainen teemapuisto.

Mistä valikoiva paluu kuviteltuun, arvokkaana pidettyyn historiaan johtuu? Menneinä modernisaation vuosikymmeninähän historia nähtiin maailmanlaajuisesti usein vain ummehtuneena jäänteenä, joka oli syytä siivota pois uuden ja uljaan tulevaisuuden alta.

Kertaustyylejä karsastivat muutkin kuin arkkitehdit ja insinöörit, ja arvokkaita kaupunki­alueita ja rakennuksia purettiin ympäri maailmaa ilman kummempia soraääniä. Kaikkialla näkyi halu luoda nykyaikaista, yleispätevää ja edullisesti toteutettavaa arkkitehtuuria.

Moderni oli uutta ja hyvää, lupaus paremmasta. Modernismin ihanteet tallautuivat kuitenkin kaavamaiseen ja monotoniseen bulkkituotantoon. Elinympäristö suoraviivaistui ja samankaltaistui, ja lopulta valtavirran moderneista rakennuksista tuli arkipäiväisiä ja suorastaan inhottuja.

Kaipuu kuvitteelliseen, myyttiseen menneeseen näkyy nykyisin kansainvälisenä ilmiönä viihteessä, turismissa, rakentamisessa, sisustamisessa ja kulutustavarateollisuudessa. Meille räätälöidään turvallisuuden tunnetta luovia ja idealisoituja kertomuksia ja mielikuvia paluusta jonnekin viattomuuden aikaan ja paikkaan ennen nykyistä, pirstaloituvaa maailmaa.

Eskapistiselle historismille, nostalgialle ja romantiikalle on kysyntää sitä enemmän, mitä epävarmemmaksi ihmiset maailman ja tulevaisuuden kokevat. Kun kuluneisuus ja patina olivat aiemmin häpeä, ne voidaan nyt lisätä tuotteisiin valmistusvaiheessa.

Länsimaissa rakennusten ­aidosta historiasta ja hyvästä säilyneisyydestä on jo tullut status ja myyntivaltti. Monin paikoin uusi on kuitenkin vielä vanhaa ehompi; Kiinassa puutemppeleitä korvataan betonisilla kopioilla, joiden pintoja ja koristeita peittää kiiltävä muovimaali.

Historiaa on helppo muokata mieleisekseen. Venäjä on malli­esimerkki joustavasta historia­käsityksestä. Siellä suojeltujen arvorakennusten tilalle saa nykyisin rakentaa uusia, korkeampia taloja, kunhan niiden julki­sivut mukailevat purettavaa rakennusta. Pian useimmat eivät enää muista alkuperäistä taloa. Uusi muuttuu saman tien ”vanhaksi”.

Historiaa voidaan muokata myös rekonstruoimalla aikapäiviä sitten kadonneita rakennuksia. Berliinin kaupunkilinna on noussut harjakorkeuteen, mutta entisestä muistuttavat pelkät julkisivupinnat.

Moni kaipaa nykyisin aitoutta ja alkuperäisyyttä, mutta nämä käsitteet vaihtelevat eri kulttuureissa ja niiden määrittelystä on tullut muutenkin vaikeaa.

Elämystaloudesta kirjoittaneen B. Joseph Pinen mukaan esimerkiksi Disney World on ­aito. Miltei kaiken voisi siis tulkita aidoksi, ja taitavasti tehdyt kopiot ja väärennöksetkin voivat tuntua siltä.

Etenkin viihteessä ja turismissa liitetään yhä enemmän yhteen erilaisia kulttuurivaikutteita ja -aineksia ja luodaan niistä tarinoita ja myyttejä. Aitouden ja alkuperäisyyden käsitteet menettävät perinteistä merkitystään globalisoituvan kulttuurin tehosekoittimessa, jossa ainekset pirstoutuvat, sekoittuvat ja lopulta yhdenmukaistuvat.

Kopioiden ja lavasteiden tehtailu laajenee, mutta vastareak­tiona voi olla perinteisen aitouden arvonnousu. Itävallan Hal­stattin turismi on kasvanut ko­pioinnin myötä, sillä kiinalaiset haluavat nähdä nyt myös sen ­oikean ja alkuperäisen alppikaupungin.

Kirjoittaja on arkkitehti ja arkkitehtuurikriitikko, joka on tutkinut väitöskirjassaan arkkitehtuurin ja matkailun historiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Kopiointi
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   HS seuraa: Saara Aalto taistelee X Factorin voitosta Lontoon Wembleyllä – näin finaali etenee

  3. 3

   HS vei nyhtökauraa italialaiselle ravintolakokille – ”Minusta voisi tulla kasvissyöjä tämän takia”

  4. 4

   MV-sivuston Ilja Janitskin väittää olevansa nyt Pietarissa – professori arvioi Suomeen luovuttamisen voivan kestää

  5. 5

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  6. 6

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  7. 7

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  8. 8

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  9. 9

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  10. 10

   Uutisointi omistuksista ärsyttää yhä pääministeriä – Kiertääkö Sipilä veroja ja viisi muuta kysymystä vakuutuskuorista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  3. 3

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  4. 4

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  5. 5

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  6. 6

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  7. 7

   Trumpin kannattajat kehottavat boikotoimaan uutta Tähtien sota -elokuvaa

  8. 8

   Onko 5 000 euroa vuodessa liikaa pikkulapsen harrastuksesta?

  9. 9

   Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

  10. 10

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  11. Näytä lisää