Valikko
Kulttuuri

Jussi-palkittu näyttelijä Ritva Vepsä on kuollut – Ex-puoliso: ”Hirveän herkkä näyttelijä”

Monipuolinen näyttelijä teki urallaan kymmeniä elokuvarooleja, aina Jörn Donnerin eroottisista elokuvista Spede-elokuviin

Näyttelijä Ritva Vepsä on kuollut lyhyen sairauden jälkeen. 75-vuotias Vepsä kuoli lauantaina 30. heinäkuuta kotonaan Helsingin Vuosaaressa ärhäkkään keuhkosyöpään, josta hän oli saanut tietää vasta maaliskuussa. Hän oli syntynyt Helsingissä 12. helmikuuta 1941.

Vepsän entinen puoliso, näyttelijä-ohjaaja Yrjö Tähtelä kertoo, että lapsenlapset olivat olleet lauantaina matkalla katsomaan isoäitiään saatuaan tiedon Vepsän huonosta kunnosta, mutta eivät olleet ehtineet ajoissa paikalle.

Tähtelän mukaan avomiehensä kanssa Vuosaaressa asunut Ritva Vepsä oli ollut koko sairautensa ajan kotihoidossa. ”Hänen terveydentilansa oli ajoittain erittäin huono, mutta aina välillä hän pystyi puhumaan”, Tähtelä kertoo.

Näyttelijä-ohjaaja Tähtelä oli Vepsän puoliso vuosina 1960–79. He olivat yhä tekemisissä, sillä heillä on kaksi yhteistä lasta.

Ritva Vepsä oli 1960–70-lukujen suosituimpia ja monipuolisimpia naisnäyttelijöitä suomalaisissa elokuvissa. Hän teki urallaan kymmeniä elokuvarooleja, aina kriitikoiden suosikeista Spede-elokuviin kuten Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit sekä Tup akka lakko.

Yrjö Tähtelä kertoo, kuinka he tapasivat nuorina Helsingissä Kellariteatterissa. ”Jo silloin Ritvaa pidettiin erittäin herkkänä näyttelijänä”, Tähtelä muistaa.

Hän itse jatkoi opiskelemaan Teatterikouluun, mutta Ritva Vepsä ei niin koskaan tehnyt. Lahjakasta näyttelijätärtä olisi kyllä Teatterikouluun kaivattu.

”Vararehtori kyseli, miksei Ritva Vepsä tule kouluun. Mutta hän teki sopimuksen suoraan teatteriin. Myöhemmin Ritva sanoi, että koulu olisi ollut sittenkin kiva tehdä, olisi oppinut terminologiaa ja olisi voinut tehdä rauhassa teatteria.”

Vepsä muistetaan varsinkin valkokankaan tähtenä. Ensi kerran hän näytteli elokuvassa vuonna 1958, kyseessä oli Valentin Vaalan ohjaama Nuori mylläri.

Vepsä oli mukana myös useammissa Maunu Kurkvaaran ja Risto Jarvan elokuvissa. Erityisesti hän sai julkisuutta Jörn Donnerin eroottisten elokuvien sarjasta, elokuvista Naisenkuvia ja Sixtynine 69.

Vuonna 1970 Ritva Vepsä palkittiin parhaan naisnäyttelijän Jussi-palkinnolla. Patsas tuli kahdesta eri elokuvasta: kaksoisroolista Kisse Haavistona ja Saara Turusena Risto Jarvan tulevaisuuselokuvassa Ruusujen aika sekä pankkivirkailija Tuula Virran roolista Donnerin elokuvassa Sixtynine 69.

Pääroolistaan Ruusujen ajassa Vepsä sai myös parhaan naisnäyttelijän palkinnon Triesten tieteiselokuvafestivaaleilla Italiassa.

Uransa aikana Ritva Vepsä näytteli paljon myös radiossa, televisiossa sekä teatterin lavalla, erityisesti Teatteri Jurkassa.

Vepsä jatkoi näyttelemistä aina viime vuosiin asti. Esimerkiksi vuonna 2012 hänet nähtiin Pasin äidin roolissa elokuvassa 3 Simoa.

Mutta Yrjö Tähtelä tietää, että tämä olisi tehnyt mielellään töitä enemmänkin.

”Kadulla vastaan tulleet ohjaajat kyselivät usein Ritvan kuulumisia. Minä sanoin, että hänen numeronsa on julkinen, se kyllä varmasti löytyy.”

”Hän oli hirveän herkkä näyttelijä. En tiedä, keneen muuhun häntä voisi verrata. Hän oli aivan omanlaisensa näyttelijä”, Yrjö Tähtelä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Elokuva
 • Näyttelijät
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää