Valikko
Kulttuuri

Cd-levyt katoavat jo viimeisestäkin linnakkeesta – autoista

Cd-levyn alamäki jatkuu jyrkkänä.

Cd-levyt ovat menettämässä suo­siotaan myös viimeisessä linnakkeessaan: autoissa. Levymyynnin kuihtuessa cd-levysoitin on jäänyt pois yhä useampien uusien autojen vakiovarusteista.

Autosoitin oli vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisille yleisin musiikin kuuntelun lähde. Musiikkituottajat IFPI:n teettämässä kyselyssä ei eritelty kuunnellaanko musiikkia auton radiosta vai cd-soittimesta.

Musiikkialalla arvioitiin pitkään, että autokuuntelu hidasti Suomen cd-myynnin laskua, mutta enää siitäkään ei ole cd:n pelastajaksi.

Tuoreiden musiikkimyynti­tilastojen mukaan cd-levyjä myytiin tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla yli 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan ­aikaan.

2000-luvun alun huippuvuosiin verrattuna alamäki on ollut jyrkkä. Vuonna 2003 Suomessa myytiin vuodessa 8,7 miljoonaa cd-levyä, viime vuonna enää 1,5 miljoonaa, ja tänä vuonna määrä tuskin nousee paljon yli miljoonan.

Suosion romahdus näkyy myös autojen varustelussa. Yhä ­useamman uuden auton perusvarusteluun kuuluvassa äänentoistolaitteistossa ei ole enää cd-soitinta.

Sen ovat korvanneet mobiililaitteen langalliset tai langattomat liitännät, joiden kautta musiikki saadaan autossa soimaan älypuhelimen musiikkikirjastosta tai suoratoistopalvelusta.

”Aina kun valmistajalta tulee uusi malli tai malliversio, niin cd-soitin on jäänyt pois ja tilalla on aux- tai usb-liitäntä”, Veho henkilöautojen lehdistöpäällikkö Pekka Koski sanoo.

Esimerkiksi Citroëneissa ja Peugeoteissa cd-soitinta ei ole vakiona enää missään mallissa, ja Ford ilmoitti jo vuonna 2011, että se poistaa cd-soittimen ­autojensa vakiovarustuksesta.

Soittimen saa yhä halutessaan lisävarusteena, ja hinta on merkistä ja mallista riippuen vajaasta 200 eurosta ylöspäin.

”Meidän asiakkaista noin 15–20 prosenttia haluaa cd-soittimen lisävarusteena autoonsa”, Pekka Koski sanoo.

Kaikki automerkit eivät ole vielä soittimesta luopuneet, sillä esimerkiksi Audeissa se on yhä vakiovarusteena, samoin useimmissa Mercedes-Benzin ja Volkswagenin malleissa.

Suoratoistopalvelujen suo­sion takia cd-levyn käyttö on silti vähenemässä niissäkin ­autoissa, joissa soitin on.

Monesta vanhemmastakin ­autosta löytyy aux-liitin, josta älypuhelimen äänen saa auton kaiuttimiin ja uusissa autoissa yleistyvät järjestelmät, joilla puhelimen sovelluksia voi käyttää auton näyttöruudun kautta.

Myös cd:n kotikuuntelu on hiipumassa, mikä näkyy laitemyynnissä. Suurten elektroniikkaliikkeiden valikoimissa on yhä erillisiä audio-cd -soittimia sekä perinteisiä, cd-soittimella varustettuja ministereosarjoja.

”Cd-soittimien kysyntä on huippuvuosiin nähden huomattavan paljon rauhallisempaa”, Verkkokauppa.comin web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe luonnehtii.

”Iso osa tavallisista musiikin kuluttajista on siirtynyt kännykän ja suoratoistopalveluiden kanssa käytettäviin bluetooth-kaiuttimiin.”

Verkkokauppa.comin sivuston myyntilistausten perusteella suosituinta bluetooth-kaiutinmallia myydään kahdessa tunnissa enemmän kuin liikkeen suosituinta cd-soitinta kolmessa kuukaudessa.

Kokonaan cd-soittimet eivät silti vielä vähään aikaan markkinoilta katoa.

”Monella asiakkaalla on kotonaan suuria cd-arkistoja, joita halutaan edelleen voida kuunnella”, Hjerppe sanoo.

Kahden vuoden takaisen musiikinkuuntelukyselyn mukaan tietokone oli toiseksi yleisin kuuntelulähde autosoittimen jälkeen. Käytännössä tietokonekuuntelu tarkoittaa nykyisin suoratoiston ja muiden digitaalisten musiikkipalvelujen käyttöä.

Vielä joitakin vuosia sitten oli yleistä, että musiikkia siirrettiin tietokoneen kovalevylle cd-levyiltä, mutta nyt cd-asema on katoamassa myös kannettavista tietokoneista, varsinkin keskihintaisista ja kalliimmista koneista.

Halvemmissa pc-malleissa asema on yhä mukana, koska käyttäjät haluavat asentaa koneeseen ohjelmistoja cd- ja dvd-levyiltä.

”Tämäkin on korvautumassa kovaa vauhtia latauspalveluilla”, Esa Hjerppe sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Levymyynti
 • Autoilu
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä

  5. 5

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää