Valikko
Kulttuuri

Näytelmäkirjailija Johannes Ekholmista tuli y-sukupolven ääni – vastoin tahtoaan

Kaspar Hauser -näytelmän käsikirjoittaja on nyt kirjoittanut työelämän kurjistumista käsittelevän WunderKinder-näytelmän ja tylyn esikoisromaanin

Ilmeettömiin kuminaamioihin pukeutuneet näyttelijät hytkyvät Britney Spearsin Work Bitch -kappaleen tahtiin. ”You better work bitch, now get to work bitch!”, kaiuttimet huutavat. Toimistotyöntekijöitä esittävät näyttelijät tekevät työtä käskettyä ja kihnuttavat itseään kuin oikosulkuun menneet robotit.

On meneillään nykyajan työ­elämää peilaavan WunderKinder -esityksen harjoitukset Helsingin Kalliossa. Teater 90° on lavastanut Fleminginkadun vanhaan pankkitilaan hohtavan valkoisen luovan alan toimiston, jossa työntekijät todistelevat omaa dynaamisuuttaan ja luovuuttaan.

Jos räjähtävää potentiaalia ei työntekijästä löydy, hän on kertakaikkisen hyödytön roska, josta on parasta hankkiutua pikimmiten eroon. Eturivissä harjoituksia seuraa tyynesti näytelmän käsikirjoittaja Johannes Ekholm.

Ekholm, 32, oli mukana käsikirjoittamassa y-sukupolven ”sukupolvikokemukseksi” kutsuttua Kaspar Hauser -näytelmää. Samaa henkeä on WunderKinderissä. Esitys kuvaa muka-yksilöllisiä, menestymisen pakon keskellä painivia luovia ihmelapsia. Se ei väitä mitään, ei tarjoa vastauksia. On vain räikeä todellisuuden kuva.

Ekholm sanoo pyrkivänsä töissään pois yksilökeskeisyydestä. Henkilökohtaisen kokemuksen sijasta hän haluaa osoittaa, ”mistä rakennuspalikoista vallitseva tilanne koostuu”.

Työstä graafisen suunnittelijan koulutuksen saanut Ekholm on kirjoittanut ennenkin. Vuonna 2013 ilmestyi haastatteludokumenttikirja Graafinen suunnittelu. Käytännöt, tekniikat, strategiat. Muun muassa työ­palaverikeskusteluista suoraan litteroitua teosta tituleerattiin niin ikään y-sukupolven manifestiksi.

Graafista työtä demystifioinut teos aiheutti pienen myrskyn myös siksi, etteivät kaikki haastateltavat tienneet heidän puhettaan nauhoitettavan.

Oikeastaan Ekholm vihaa sukupolvensa ääneksi leimautumista. ”Kaspar Hauserin markkinointilauseessa se y-sukupolvi oli vähän sellainen vitsi”, hän kertoo.

Vitsi siihen tyylin kuin amerikkalaisen Girls-sarjan jaksossa, jossa esikoiskirjaansa valmisteleva Hannah (Lena Dunham) perustelee vanhemmilleen edelleen jatkuvaa viikko­rahan tarvettaan sillä, että kirjan myötä hänestä tulee luultavasti sukupolvensa ääni ”tai ­ainakin joku ääni jollekin sukupolvelle”. Kaspar Hauserin jälkeen Ekholm on kirjoittanut WunderKinder-näytelmän lisäksi esikoisromaanin Rakkaus niinku. Valmisteilla on myös opas työn välttelemisestä.

Otsikostaan huolimatta Rakkaus niinku kertoo oikeastaan kaikesta muusta paitsi rakkaudesta. Keskushenkilö, työttömäksi jäänyt toimittaja Joona, nauhoittaa salaa keskustelujaan ja valmistelee niistä kirjaa kustantamon tilauksesta.

Joona pohtii paljon työtä: ”Must pitäis vaa kieltäytyy kaikesta. Kieltäytyy kaikest mikä tuottaa rahaa. Kaikest työstä mistä joku muu kiskoo voitot. Jos mä marginalisoidun koska en suostu palvelee kusipäitä nii se ei oo mun vika.” Silti ”feimi”, kuuluisuus, maistuisi. Ilmassa on vahvaa nihilismin tuoksua.

Yhdeksi suosikkikirjakseen Ekholm mainitsee Albert Camus’n Sivullisen, ”koska se on kirjoitettu niin tylysti”. Esikoisromaanissaan hän kertoo pyrkineensä vielä äärimmäisempään tylyyteen.

”Halusin poistaa kertoja­äänen kokonaan ja jättää jäljelle vain repliikkejä vailla mitään kuvailua tunteista.” Ekholm kertoo töidensä perusajatuksena olevan havainnon siitä, ettei työnteko enää palvele yhteistä hyvää.

”Ennen hyvinvointiyhteiskunta rakentui sen varaan että kaikki pystyivät osallistumaan sen rakentamiseen. Nyt kun ei juuri ole jäljellä yhteiskunnan turvaverkkoa, niin ei ole enää sellaista yhteistä hyvää, jota työn tekeminen tuottaisi. Työntekijöiden tuottama arvo valuu yritysjohdolle ja pörssin kautta ulkomaisiin pankkeihin. Silti työstä puhutaan edelleen kuin se olisi lähes uskonnollinen velvollisuus.

Myös taidetta yritetään alistaa hyötypuheelle. ”Apurahoja perustellaan sillä, että taide on jonkinlainen sosiaalipalvelu, joka lisää ihmisten hyvinvointia. Ei taide voi olla alistettu jollekin muulle päämäärälle, taide on itsessään päämäärä”, Ekholm sanoo.

Kun Ekholm oli itse vielä mukana toimistotyöelämässä graafisen alan toimistossa, hän koki olevansa yksin työn merkityksettömyyden ja työelämäkulttuurin epäreiluuden kanssa. Tuntui, että koko ajan joutui teeskentelemään.

”Nyt näytelmäkirjailijana voin olla rehellisempi ja tehdä sisältöä elämän epäreiluudesta. Tietenkin yritän osaltani vaikuttaa jotenkin siihen että kuolonkouristuksissaan kituva kapitalismi tuhoutuisi ja jotain muuta voi syntyä tilalle.”

WunderKinder-esityksen ensi-ilta 17.8. klo 19 osoitteessa Fleminginkatu 10. Lisätietoja: www.wunderkinder.biz/

Johannes Ekholm

 Johannes Ekholm on graafisen suunnittelijan koulutuksen saanut 32-vuotias itseoppinut näytelmäkirjailija.

 Käsikirjoitti yhdessä Akse Petterssonin kanssa Q-teatterissa keväällä 2014 nähdyn Kaspar Hauser -esityksen. Esitys palkittiin Vuoden teatteriesityksen Thalia-palkinnolla.

 Ekholmin Graafinen suunnittelu -kirja ilmestyi 2013 Designmuseon Don’t shoot the messenger -näyttelyn oheismateriaalina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Näytelmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää