Kulttuuri

Netta Skog soittaa heviä harmonikalla, ja tältä se kuulostaa

Haitarin imagoa uudistava Netta Skog soittaa digihaitarilla kaikkea Finlandiasta Children of Bodomiin

Äärimetallibändi Children of Bodom ja harmonikka on yhdistelmä, jota ei ikinä olisi uskonut näkevänsä esiintymislavalla.

Tämän kesän Tuska-festivaalilla moista kummallisuutta todistivat kuitenkin tuhannet metallidiggarit, kun vieraileva hanuristi Netta Skog luritteli Lake Bodomin melodioita yhtyeen rinnalla ja moshasi musta tukka hulmuten 12-kiloinen digiharmonikka sylissään.

Ei ihan tyypillinen hanuristi, ja se on Skogin tarkoituskin.

”Olen aina halunnut rikkoa rajoja ja tehdä toisin kuin muut. Soitan kaikkea sitä, mitä haitarilla ei periaatteessa saisi soittaa”, hän kertoi heinäkuun lopussa kotonaan Espoossa.

Skog oli juuri palannut oman bändinsä, folk metalia soittavan Ensiferumin kanssa keikalta Meksikosta. Parin päivän päästä edessä häämötti lähtö Ukrainaan. Festarien välissä hän soitti veteraanien juhlassa soolokeikalla Jean Sibeliuksen Finlandian.

Aikamoinen kontrasti. ”Mulla ei ole ongelmaa päästä fiilikseen, oli genre mikä vain. Olen edelleen kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä ammatikseni. Ihan sairaan siistiä!”

Into näkyy. Vajaan puolentoista tunnin haastattelun aikana Skog sanoo ”siistiä” yli 30 kertaa.

Hevihanuristi Skogista sukeutui sattumalta. Vuonna 2006 hän valmistautui perinteiseen Kultainen harmonikka -kilpailuun – se oli ”luonnollinen askel harmonikkauralla” – ja löysi kaverin vinkistä Nightwish-orkesterin. Niin Skog sai ensikosketuksensa metallimusiikkiin.

”Heti kuullessani kappaleen Dead to the World päätin soittaa sen, vaikka en ollut varma, pystynkö.”

Skog pystyi ja voitti kilpailun vain 15-vuotiaana. Osa yleisöstä rakasti, osa perinteisen harmonikkamusiikin ystävistä vihasi.

”Kun kyseessä on perinteikäs kansallissoitin, totta kai monet pelkäävät uudistumista, mutta nuoret ja metalli-ihmiset diggailivat. Fakta on, että haitarisukupolvi on kuolemassa ja haitari pitää saada tuotua uudella tavalla nuorille.”

Joku latasi Skogin esiintymisestä videon Youtubeen. Seuraukset olivat kauaskantoiset.

Syksyllä 2007 kesken Sibelius-lukion oppitunnin Skogin puhelin soi. Soittaja oli folk metal -yhtye Turisaksen perustaja Mathias Nygård, joka oli nähnyt Youtube-videon. Hanuristi oli jättänyt bändin, ja Nygård pyysi Skogia korvaajaksi kuukauden mittaiselle Euroopan-kiertueelle. Lähtö oli viikon kuluttua.

Päätös vaati sulattelua sekä Skogilta että hänen vanhemmiltaan, mutta uskallus riitti.

”Olin vasta täyttämässä 17 vuotta ja lähdössä tuntemattomien äijien kanssa rundille. Treenasin biisejä nuoteista, ja ennen lähtöä pidimme vain yhdet yhteiset treenit.”

Siihen asti Skog oli soittanut yleisölle vain perinteistä harmonikkamusiikkia istualtaan. Yhtäkkiä piti liikkua ja moshata. Niska tulee siitä yhä vuosien harjoittelun jälkeen kipeäksi.

”Nyt olen löytänyt tasapainon, mutta joskus innostuessani pelkään yhä kaatuvani. Kitaristit pyörittävät tukkaansa, mutta haitarin kanssa en pysty, koska soitin ottaa vastaan. Heilutan vain tukkaa vasemmalta oikealle.”

Skog kiersi Turisaksen kanssa maailmalla vuodet 2007–2011: Amerikka, Eurooppa, Aasia. ”Sain kiertueista kurssisuorituksia, mikä on hienoa. Tämä ammatti opitaan kentällä. Kirjoitukset hoidin levytystauolla.”

Teinivuodet kiertuebussissa viettänyt Skog jätti yhtyeen vuonna 2011. Oli aika tehdä jotain muuta.

Turisaksen jälkeen iski tyhjyys. Skog tunsi polkevansa paikallaan, epäili, saako leipänsä musiikilla, ja hankki itselleen leipuri-kondiittorin pätevyyden.

Samoihin aikoihin hän alkoi perehtyä digiharmonikan ominaisuuksiin, kun oli siihen asti soittanut pääosin akustisella harmonikalla. Digihaitarissa on efektejä, soundeja ja luuppereita kuin syntikassa, ja sillä Skog voi soittaa bassot, rummut ja melodiat ja esiintyä yhden naisen orkesterina.

Hän tekee paljon yksityistilaisuuksien show-numeroita, joista hevishow sisältää esimerkiksi Children of Bodomin, Iron Maidenin, Panteran ja Nightwishin kappaleita.

Onko Skogilla kollegoita? Hän miettii pitkään. ”Korpiklaanissa Sami Perttula näppäilee perinteistä haitaria. Ehkä kukaan ei ole osannut ajatella, että harmonikalla voi soittaa heviä.”

Koulussa Skogia kiusattiin soitinvalinnasta, koska muut ihailivat sähkökitaroita ja muita ”cooleja” soittimia.

”Siitä lähtien ja edelleen yritän saada haitaria siistiksi soittimeksi muiden silmissä. Parina viime vuonna olen edennyt hyvin kohti tavoitetta.”

Hän sanoo yrittävänsä toimia kuin esikuvansa, harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen. ”Hän menee äärirajoille ja näyttää, mitä kaikkea jännää haitarilla voi tehdä.”

Kesällä 2013 Skog räväytti jälleen. Hän osallistui Seinäjoen Tangomarkkinoille ja pääsi suoraan kuuden laulajan finaaliin.

”Älä kysy, miksi osallistuin. Kai kokemusten ja hauskanpidon takia. En ollut juuri edes laulanut.”

Skog esitti rokkitangon Hulluna tangoon, joka on käännös Jari Sillanpään Euroviisujen edustuskappaleesta Takes 2 To Tango. Finaalia edeltävänä iltana Skogilta lähti ääni. ”Sain äänen auki ensimmäisen kerran kaksi tuntia ennen suoraa lähetystä.”

Kisailu jatkui vuonna 2015, kun Skog osallistui kansainväliseen Coupe Mondiale -harmonikkakilpailuun Turussa ja nappasi digihaitarin maailmanmestaruuden teknoa, heviä ja Finlandian yhdistävällä potpurilla.

”Sinnekään en lähtenyt mielistelemään ketään.”

Ensiferumiin Skog liittyi ensin kiertuejäseneksi ja sitten pysyvästi. Hän kiertää tänäkin vuonna monta kuukautta ulkomailla ja toivoo pääsevänsä vielä joku päivä esiintymään Nightwishin ja Alice Cooperin kanssa.

Oma metallilevy on tulevaisuuden iso haave, mutta Ensiferum on nyt ”prioriteetti numero yksi”.

Skog vihjaa, että pian on tulossa taas jokin hullu, jännittävä projekti. Enempää hän ei vielä kerro. ”Mutta sekin on siistiä!”

Kulttuurin toivot -sarjassa on aiemmin esitelty seuraavat nuoret taiteilijat: näyttelijä Johannes Holopainen (14.1.), kuvataiteilija Karoliina Hellberg (19.1.), kapellimestari Klaus Mäkelä (11.3.), käsikirjoittaja Laura Suhonen (21.3.), muotisuunnittelija Siiri Raasakka (29.3.), pianisti Johannes Piirto, viulisti Tami Pohjola ja sellisti Senja Rummukainen (9.6.), sellisti Jonathan Roozeman (29.6.), huilisti Kaisa Kortelainen (14.7.), kuvataiteilija Emma Ainala (21.7.) ja laulaja Alma Miettinen (3.8.).

Netta Skog

 Syntynyt 2. lokakuuta 1990 Nummi-Pusulassa, asuu Espoossa.

 Soittaa harmonikkaa ja laulaa folk metal -yhtye Ensiferumissa. Keikkailee myös soolona. Elättää itsensä musiikilla.

 Valmistunut ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta 2010 ja leipuri-kondiittoriksi Omnian ammattiopistosta 2013.

 Voittanut Kultaisen Harmonikan vuonna 2006 ja digiharmonikan maailmanmestaruuden Coupe Mondiale -kilpailussa 2015.

 Tangokuningatar-finalisti 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • metallimusiikki
 • muusikko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  7. 7

   Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa

  8. 8

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  9. 9

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  10. 10

   Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kunnat riistävät kehitysvammaisia, sanoo Ihmisoikeusliitto – Tuusula maksaa työtoiminnasta kaksi euroa, ottaa ruuasta viisi euroa
  3. Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa
  4. Enemmän kondomeja nuorille – Helsinki panostaa nuorten ehkäisyyn ja lupaa vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan ilmaiseksi
  5. Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”
  6. Tunti sitten
  7. Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen
  8. Eduskunnan budjettiurakka alkaa – edessä on satoja puheenvuoroja, määrärahatoiveita ja äänestyksiä, mutta lopuksi muuttuu vain vähän
  9. Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”
  10. Meteoriitti teki tiilikattoon reiän ja lävisti viisi senttiä paksun lankkulattian – Suomessa meteoriitit ovat lojuneet nurkissa ja päätyneet lasten leikkeihin
  11. Mykkäkouluja, politiikan välttelyä puheenaiheena – Puolan jako kulkee nyt perheiden sisällä
  12. Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  13. Näytä lisää