Todella upeeta -ysäriklassikko palaa elokuvana – Edina ja Patsy näyttivät, että nainenkin voi ryypätä ja sekoilla

Viimein oman elokuvansa saaneet Edina ja Patsy Todella upeeta -sarjasta eivät ole vain hulvattomia komediahahmoja, jotka ryyppäävät, kiroilevat ja yrittävät näyttää upealta. He olivat uranuurtajia.

Sweetie, darling!

Siitä on 24 vuotta, kun Edina ja Patsy aloittivat.

Siis Edina ja Patsy, nuo uskomattomat naiset Absolutely Fabulous - eli Todella upeeta -sarjasta.

Sarjan päätyttyä odotettiin elokuvaa. Odotettiin niin kauan, että lakattiin jo odottamasta.

Mutta sitten se kuitenkin tuli. Todella upeeta -elokuvan Suomen-ensi-ilta on ensi keskiviikkona.

Fantastic?

Kaarina Nikunen, median ja viestinnän tutkimuksen professori Tampereen yliopistosta, oli aikoinaan innokas Ab Fabin fani. Nikunen kuvailee, miten sarja oli vuonna 1992 alkaessaan jotain täysin uutta.

”Tällaista komediaa ei oltu siihen mennessä nähty ollenkaan. Naiskuva oli niin toisentyyppinen: se holtittomuus, vastuuttomuus, alkoholinkäyttö ja sekoilu oli jotakin erilaista.”

Uutta oli myös se, että sarjan olivat tehneet naiset, ja siinä naurettiin niin paljon itselle.

Vuosikymmenet ovat vaihtuneet, eikä Ab Fab -elokuvan ensi-ilta enää varsinaisesti saa Nikusta ratkeamaan liitoksistaan.

”En sitä kauheasti odota. Se olisi ehkä voinut tulla aikaisemminkin. Se myös arveluttaa, onko elokuva Absolutely Fabulousille paras formaatti.”

”Toki Edina ja Patsy aina ihastuttavat jollain tavalla.”

Nikusen reaktio on samansuuntainen elokuvan maailmalla saaman vastaanoton kanssa. Ei erityisiä riemunkiljahduksia, mutta ei myös ylenmäärin haukkuja. Kriitikoilta on tullut yleisimmin kolmen tähden arvosteluja ja yleisöjen on raportoitu poistuneen saleista varsin tyytyväisinä.

Mutta mitä kaikkea Ab Fab olikaan?

24 vuotta on ihmisikä, joten kertaus on enemmän kuin paikallaan.

Edina

Kaiken keskiössä on tietenkin sarjan käsikirjoittajan Jennifer Saundersin näyttelemä Edina Monsoon. Edina on PR-toimistoa vetävä uranainen, jonka loistokkuus, muodikkuus ja yleinen fantastisuus ovat vailla vertaa – ainakin hänen itsensä mielestä. Edinaan sopivat myös hyvin määreet itsekkyys, pinnallisuus ja pakkomielteisyys. Alkoholia Edina käyttää liikaa.

Kaarina Nikunen näkee Eddien ennen kaikkea inhimillisenä ja tunnistettavana hahmona.

”Hän yrittää kurottaa kohti naiseuden ideaalia, mutta ei koskaan yllä tavoitteeseensa. Ei vaikka kuinka laihduttaa, shoppailee ja meditoi. Tätä epäsuhtaa ja inhimillisyyttä symboloi Eddielle tyypillinen kohtaus, jossa hän yrittää nousta taksista tyylikkäästi, mutta kaatuu kompuroiden.”

Patsy

Liquid lunch. Muotilehdessä työskentelevä Patsy, Edinan paras ystävä, käy alkoholilla. Sarjan aikana hän todistettavasti ainakin kerran yritti syödä perunalastun – inhon ja kauhun ilme kasvoillaan. Alkoholin lisäksi Patsy tarvitsee tupakkaa – ja miehiä.

”Patsyn hahmohan on jonkinlainen blondin vastaisku, joka karnevalistisesti kääntää stereotypiat nurin. Hän on blondi, joka onkin hyvin oman paikkansa ottava, miehiä hyväkseen käyttävä”, Nikunen sanoo.

Hauskaa nurinkurisuutta on myös siinä, että Patsyn, miehiä seksiin käyttävän suorasuun, esittämisen jälkeen näyttelijä Joanna Lumley, 70, on hiljakseen hilattu kansakunnan kaapin päälle, arvostetuksi kansallisaarteeksi.

Edina ja Patsy

Tärkeämpää kuin Edina ja Patsy erikseen, ovat tietenkin he yhdessä. Parhaat ystävykset, joita mikään ei koskaan erota. Sarjassa satunnaiset riidat sovitaan viimeistään jakson lopussa. Yleensä asetelma on aina maailma vastaan Edina ja Patsy.

Todella upeeta -elokuvassa on kohtaus, jossa Patsy sanoo peilikuvaansa tuskailevalle Edinalle: ”Minä olen peilisi.”

”Miltä näytän?” Edina kysyy.

”Upealta”, Patsy vastaa.

Kummankin meikit ovat poskella ja hiukset sekaisin.

Bubble

Bubble, Jane Horrocksin esittämä ihana ihana sihteeri helvetistä, on vuonna 2016 edelleen oma itsensä. Mitä nyt verhoutunut hashtag-asuun.

Saffy

Siinä missä Edina on huoleton, edesvastuuton hippi, on hänen tyttärensä Saffron (Julia Sawalha) tunnontarkka, angstinen ja perin juurin kunnollinen. Saffy on koko elämänsä kärsinyt äitinsä elämäntyylistä ja joutunut huolehtimaan äidistään – kuin äiti.

Myös elokuvassa Patsy kutsuu Saffya suosikkitermillään ”little bitch troll from hell”.

Edinan äiti

Rouva Monsoon, rouva M., kuten Patsy Edinan äitiä kutsuu, on luotu sarjassa 1950-lukulaisen äidin stereotypiaksi. June Whitfieldin esittämä äiti on itsekäs hahmo, joka elää omaa elämäänsä tyttärensä touhuista piittaamatta. Hän varastaa Eddieltä surutta ja vastaa sanomalehden tietovisakysymykseen Margaret Thatcherin pääministerikauden pituudesta: ”Vaihtoehdot ovat a: 900, b: 3000, c: 11 vuotta. Aa, tämä on kompakysymys. He haluavat, että vastaat 11 vuotta, joten ajattelen, että sen täytyy olla a: 900 vuotta. Se oli hyvin hyvin pitkä aika.”

Kaarina Nikunen huomauttaa, että juuri eri äitisukupolvien kuvaus on yksi sarjan kiinnostavista elementeistä.

”Ne kommentoivat eri sukupolvia ja naisen asemaan liittyviä kysymyksiä. Eddie on 60-luvun hippi, jota tyttären on vaikea ymmärtää. Eddien äiti puolestaan on 50-luvun sukupolven äiti, aika kaukana tyttärestään.”

Alkoholi

”Would you like a bit of Bolly, sweetie?”

”Stolly Bolly?”

Todella upeeta -elokuvan alussa on kriisi: Edinan samppanjakaapit ovat tyhjät. Patsy nuolee epätoivoissaan tyhjien pullojen ulkopintoja.

Runsas alkoholinkäyttö ei tietenkään ole ihailtavaa, jos se tapahtuu tosielämässä, oikeasti.

”Mutta tässä se onnistuttiin tekemään niin, että se oli aika hauskaa. Sarjan huumori ja estetiikka on niin liioiteltua, että sitä ei voi ottaa vakavasti”, Nikunen sanoo.

Reipas alkoholinkäyttö toimi sarjassa myös vapauttavana asiana. Edina ja Patsy astelivat Bollinger-pulloineen tontille, jossa ei ollut ennen heitä nähty naisia.

”Olemme nähneet paljon tällaisia tarinoita miehistä. Renttuhuumoria, jossa miehet ovat hauskoja, kun ovat kännissä. Kun naiset tekivät sen, se oli heti vaarallisempaa ja vakavampaa.”

Tupakka ja huumeet

Mitä tulee tupakointiin ja huumeisiin, Edina ja Patsy ovat 1960-luvun lapsia.

He eivät voi ymmärtää, miksi kumpaankin suhtaudutaan nykyään niin kireästi.

Yhden Todella upeeta -jakson alussa Patsy ryntää alas keittiönportaita monta tupakkaa huulillaan ja sytyttää ne kaikki kerralla vetäen savua ahnaasti henkeensä. ”Helvetin paskamainen astmaattinen taksikuski!”

Muoti

”Lacroix, kulta. Se on hieno, eikö? Se on vähän tiukka, mutta... Kaikki ajattelevat: Vau, se on Lacroix!”

Edinalle muoti on kaikki kaikessa. Sitä se on myös sarjalle. Edinan ja Patsyn sijoittaminen muotimaailmaan oli nimittäin sekin ennennäkemätöntä sarjan ilmestyessä.

”Se elitistisyys, turhamaisuus ja muodin maailma sekä se, miten sille myös nauretaan, oli täysin toisenlaista kuin oli nähty”, Kaarina Nikunen luonnehtii.

”Monia varmaan ärsyttikin aluksi, että oltiin niin äärifeminiinisellä alueella äärettömän turhamaisina.”

Edinan muotiorjuutta liioitellaan ja muodille nauretaan, mutta asiassa on myös toinen puoli, Nikunen huomauttaa.

”Osittain se on myös nautinto. Samalla kun nauretaan, myös nautitaan siitä maailmasta. Kunnianosoitus on ehkä liian hieno sana, mutta sitä naisten maailmaa kyllä rakastetaan jollain tavalla.”

Samalla lailla Edinan ja Patsyn jatkuva juhliminen, pako arjesta samppanjan ja huumeiden voimin on koomista mutta myös – tavoiteltavaa.

Nikunen muistelee jaksoa, jossa Edinan on pakko säästää ja mennä supermarkettiin. ”Se oli tietenkin ihan mahdotonta, koska he eivät osaa käyttäytyä ja ostavat yli varojensa. Muistan, että jaksoa oli nautinnollista katsoa. Miten ihanaa olisikaan olla vapautunut tästä arjen ikeestä!”

Julkkikset

Edinan PR-toimiston kovin edustettava oli – ja on edelleen – Lulu. Skottilaulaja, joka jo 24 vuotta sitten oli melko tuntematon monille sarjan katsojille. Edina välttelee ei enää niin trendikästä asiakastaan parhaansa mukaan ja yrittää jatkuvasti löytää upeampia tähtiä toimistoonsa.

Uudessa elokuvassakin esiintyvät Kate Moss ja Stella McCartney ovat Edinalle varsinaisia pakkomielteitä. Heidän lisäkseen elokuvassa vilahtaa niin monta julkkista esittäen itseään, että heidän listaamisensa tähän juttuun olisi mahdotonta.

Nelikymppinen katsoja ilahtuu etenkin Joan Collinsista ja Dame Ednasta.

Naiskuva

Sitä ei voi sanoa liian monta kertaa. Absolutely Fabulousissa olennaista on sen naiskuva. Ilmestyessään sarja oli käänteentekevä, radikaali, vapauttava.

”Olen aina ajatellut, että Ab Fab on feministinen sarja. Se kommentoi niin paljon naisen elämään liittyviä asioita: ulkonäköpaineita, naisellisuuden tuottamista. Naisellisuuden, jota pitää rakentaa – vaikka se sitten sarjassa aina romahtaakin tavalla tai toisella.”

Nikunen lisää, että sarja on saattanut olla monelle myös vaikea katsoa.

”Helposti ajatellaan edelleen, että naisten pitäisi olla esimerkillisiä, roolimalleja.”

Ja esimerkillisiä, luoja paratkoon, Edinasta ja Patsysta ei saa millään.

”Sarja ei suostu sellaiseen esitykseen. Tässä venytetään sukupuolten rajoja monella eri tavalla, mennään esimerkiksi ryyppäämällä ja kiroilemalla sellaiselle maskuliiniselle alueelle, joka on ollut aiemmin mahdollinen vain miehille.”

Sarjan perintö?

Vuoden 1992 jälkeen maailma on ehtinyt nähdä monia naiskoomikoita, jotka kirjoittavat itse vitsinsä.

Smack the Pony esimerkiksi oli tärkeä monella tapaa. Kirjoa on nykyään enemmän, joten Absolutely Fabulous ei ole enää niin poikkeuksellinen tai tunnu niin ainutlaatuiselta”, Kaarina Nikunen sanoo.

Mutta:

”Jos miettii komedian maailmaa, ei niitä naisia hirveästi vieläkään ole. Se on ihmeellisen miehinen maailma. Ilahdunkin aina valtavasti, kun tulee naisia, jotka tekevät komediaa.”

Fantastic?

Nikunen ei ole vielä nähnyt elokuvaa, mutta nauraa iloisesti, kun kuulee myös Edinan ex-miehen Marshallin ja tämän uuden vaimon Bon esiintyvän siinä.

”Tv-sarjojen maailmahan on aina pidempi ja syvempi kuin yksittäinen jakso. Sarjaa katsoessa tutustuu sen hahmoihin ja sen todellisuuteen, ne kasvavat ja kasautuvat sarjan edetessä. Parhaimmillaan uusi elokuva ehkä toimiikin niin, että se virittää sen maailman uudelleen. Voisi ajatella että se on yksi elokuvan tehtävä.”

Siis. Fantastista?

Absolutely.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  6. 6

   Jopa 13 tonnia vetyperoksidia valunut maahan junan säiliövaunusta Kouvolassa

  7. 7

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  8. 8

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää