Valikko
Kulttuuri

Ylistetty ”sankari-isä” olikin julma naisvihaaja – uutuusnäytelmä kertoo Tyko Sallisen tyttären hurjan tarinan

Sekä sanomalehdistö että taidemaailma käsittelivät taidemaalari Tyko Sallista esimerkillisenä isänä. Totuus oli täysin toinen.

"Isä, isä! Ota minut pois, ota pois! Älä jätä!" Mikään muu ei merkinnyt mitään kuin tämä ainoa asia - että isä ei enää jättäisi minua.

Isä ymmärsi. Hän sanoi selkeästi ja rauhallisesti:

`Ei isä jätä sinua enää.´

Pitelin isästä kiinni, en uskaltanut hellittää hänestä hetkeksikään.”

Teksti on Taju Sallisen viimeiseksi jääneestä teoksesta Isä ja minä (1957), jossa paremmin taiteilijanimellään Irja Salla tunnettu kirjailija purkaa suhdettaan isäänsä, taidemaalari Tyko Salliseen.

Pari vuotta isän kuoleman jälkeen kirjoitettu teos kuvaa tämän pääosin hellänä ja rakastavana miehenä, jonka viereen oli turvallista käpertyä nukkumaan.

Kaunis kuva.

Vaikkakin valheellinen.

Kirjan kipeistä syntyvaiheista on nyt tekeillä uutuusnäytelmä Helsingin kaupunginteatteriin, jonka ensi-ilta on marraskuun alkupuolella.

Näytelmän käsikirjoittaja Liisa Urpelainen löysi aiheen sattumalta.

”Tutkin yhtä toista juttua varten naisia, jotka lähtivät saksalaisten sotilaiden kanssa Saksaan. Sitten törmäsin Irja Salla -nimisen naisen kirjoittamiin päiväkirjoihin. Mikä ihme tämä tällainen nainen onkaan, joka lähtee sotaa käyvään Saksaan huvittelemaan? Hän selvästi pakeni jotain.”

Nopeasti Urpelaiselle selvisi, että kysymys oli Tyko Sallisen tyttärestä, jonka vanhemmista on ilmestynyt kriittinen teos Tukaattityttö - Mirri-kuvien takaa katsoo Helmi Vartiainen (Laitila-Strandén WSOY 2002).

Alkoi syntyä kertomus kirjailijasta, joka yritti viimeisessä teoksessaan tehdä tilit selväksi isänsä kanssa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

”Minua kiinnosti valtavasti, että miten isä voi vaikuttaa tyttäreensä niin voimakkaasti kuoleman jälkeenkin. Että eikö me koskaan päästä vanhempien varjosta pois?”

Isä ja minä -teoksen ilmestymisvuonna 1957 tyttären kertomus isästään otettiin täytenä totena, ja se vahvisti Tyko Sallisesta luotua kuvaa taiteellisena nerona ja yksin tytärtään kasvattaneena sankari-isänä.

HS:n arviossa (29.11.1957) teoksesta kirjoitettiinkin ylistävästi.

”Teos on järkyttävä dokumentti kahden lujasti toisiinsa kiintyneen ihmisen vaelluksesta käsi kädessä läpi arjen vaikeuksien ja vastatuulessakin eteenpäin kuitenkin puskien.”

”Isä koetti täyttää kumpienkin vanhempien sijat ja suurella rakkaudella hän hoiteli lastaan. On ainutlaatuisen liikuttavaa todeta, miten tämä karski ja vakaa mies hellin sormin käsitteli tytärtään.”

Herttaista.

Ja täyttä roskaa!

Todellisuudessa Marraskuu-ryhmän johtaja oli Tukaattityttö-kirjan kuvauksen mukaan todellinen kotityranni, onneton isä ja lähes sadistinen aviopuoliso. Vaimoaan Sallinen oli komentanut julkisesti muun muassa näin:

”Istu hiljaa kuin lehmä, äläkä liikuta evääkään. Sillä siisti!”

Eron jälkeen Sallinen ryösti Taju-tyttären oikeuden päätöksestä huolimatta itselleen ja levitti vaimostaan käsitystä, että tämä olisi kyvytön äidiksi. Toisen tyttärensä Sallinen oli jo aiemmin lähettänyt elättiperheeseen Tanskaan. Äidiltä kysymättä.

Muutenkin kotiolot poikkesivat rajusti ”rakastavan ja vakaan isän” koti-idyllistä.

”Sallinen oli rakennuttanut Hyvinkäälle taiteilija Jalmari Ruokokosken kanssa vierekkäiset ateljeet nimiltään Krapula ja Humala, ja tässä Krapulassa Taju sitten varttui taiteellisen karuissa oloissa”, näytelmän käsikirjoittaja Urpelainen kertoo.

”Muutenkin taju kasvoi naiseksi poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä monet pitävät Sallista naisvihaajana. Hänen mielestään naiset olivat huonompi teelmä miehisestä sukupuolesta, jotka eivät kelpaa mihinkään. Sillä perusteella hän vaimoaankin alisti koko heidän liittonsa ajan.”

Sallisen maine taiteilijana kuitenkin kasvoi, ja kuvissa hän poseerasi tyttärensä kanssa urhoollisena yksinhuoltajana. Median ohella myös taidehistorioitsijat nielivät kuvan sellaisenaan.

Entä sitten Taju? Tultuaan murrosikään hän varttui pitkälti lestadiolaissukulaistensa kasvattamana, säkkiin pukeutuneena ja vailla huvituksia.

Ankeista lähtökohdista huolimatta – tai ehkä osin niiden ansiosta – hän kuitenkin kehitti itseään kirjailijana ja kirjoitti muun muassa ylistetyn teoksen Unissakävijä (1943).

1943 hän sai kirjailijastipendin yhä pommituksista kärsivään Saksaan, ja rankan matkan jäljiltä syntyi kaksi romaania Rakkautta raunioilla (1944) ja Hävityksen keskellä (1947).

Sodan jälkeen hän joutui Nikkilän mielisairaalaan, jossa syntyi Isä ja minä vuonna 1957, jolloin hän oli ollut jo vuosia potilaana.

Urpelaisen mielestä kirja oli traumatisoituneen tyttären ”totuus” tapahtumista. Näytelmän Taju ydin onkin juuri kirjoitusprosessi, se on fiktiivinen ja ottaa vapauden kuvitella 'mitä silloin olisi voinut tapahtua.'

”Näytelmässä Taju ajattelee paljastavansa kirjassa totuuden isästään ja vapautuvansa sillä tavoin menneestä, mutta kirjoitustyön aikana se ei onnistunutkaan, vaan isän haamu on kaiken aikaa läsnä sen prosessin aikana”, Urpelainen kertoo.

”Hän päätyy sitten hankkimaan onnellisen lapsuuden kirjoittamalla sen jälkeenpäin.”

”Tämä on minun tulkintani asiasta.”

Tyko Salliselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1942 ja professorin arvonimi vuonna 1948.

Taju Sallinen löydettiin kuolleena Nikkilän mielisairaalan puiston polulta vuonna 1966.

Viimeisestä teoksesta löytyy myös tämä kohtaus Oulun-matkalta isän kanssa:

”Kaupunki oli hiljainen, kaikki oli taloissaan. Koko kaunis, valoisa kaupunki uinui kesäyössä. Missään kaupungissa en ollut nähnyt sellaista valoisuutta. Tulimme veden rannalle. Vesi kuvasteli korkeata, vaaleata taivasta ja koko maailma näytti äärettömän avaralta, äärettömän puhtaalta ja äärettömän rauhalliselta.”

”Kaunista on”, vahvisti isä. ”Tällaista on Suomessa, eikä missään muualla.”

Lue Ilkka Malmbergin laajempi juttu Tyko Sallisesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Tyko Sallinen
 • perhesuhteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

  5. 5

   Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

  6. 6

   Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu

  7. 7

   Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  10. 10

   Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisestä aloitetaan esitutkinta – hakeutui itse palkattomalle vapaalle tutkinnan ajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  4. 4

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  5. 5

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  6. 6

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  11. Näytä lisää