Valikko
Kulttuuri    |   Valokuva

Suomalaisvalokuvaaja kulki karjapaimenten matkassa kuvaamassa yksinäistä työtä

Karoliina Paatos teki kirjan Nevadan, Oregonin ja Idahon rajaseutujen cowboy-elämästä.

Vuosia sitten valokuvaaja Karoliina Paatos, 36, kirjoitti muistikirjansa kiinnostavien aiheiden listaan ”cowboyt” ja ”rodeon”, vaikka ei tiennyt niistä paljonkaan. Ei hän ollut koskaan edes käynyt Yhdysvalloissa. Sittemmin hän on viettänyt useita jaksoja yhdysvaltalaisilla karja­tiloilla.

Heinäkuussa Paatokselta ilmestyi valokuvateos American Cowboy, monen vuoden tutkimusmatkailun tulos. Lukijalle se tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa myyttiseen, lähinnä elokuvista tuttuun mutta yhä elävään kulttuuriin.

Elokuvien kautta Paatoskin ensin oppi karjapaimenen työn tuntemaan.

”Etenkin äitini katsoi intohimoisesti lännenelokuvia. Isä käytti stetsonia ja bootseja ja soitti countrymusiikkia. Minä harrastin ratsastusta. Tavallaan olen kasvanut tuohon maailmaan välillisesti Suomessa”, Paatos kertoo puhelimessa töiden ääreltä Kempeleestä.

”Se oli oudosti tuttu, kaukainen maailma. Lähdin katsomaan millainen se oikeasti on”, Paatos kertoo.

Ensimmäisen kerran Paatos matkusti kuvaamaan Yhdysvaltoihin vuonna 2010. Paatos on kuvannut Nevadan, Oregonin ja Idahon rajaseuduilla useilla eri karjatiloilla karjankasvatuksesta eläviä perheitä, pariskuntia sekä yksin työskenteleviä palkattuja cowboyta. Hän on asunut tiloilla, tutustunut ihmisiin, kulkenut mukana laitumilla, vahtivuoroissa ja juottopaikoilla.

”Halusin näyttää todellisuutta enkä kiiltokuvaa. Arkea ja intiimejä hetkiä, jotka eivät välttämättä ihmisille ole heidän elämänsä kohokohtia”, Paatos kertoo.

Kuvista välittyy cowboyn työn yksinäisyys. Monissa kuvissa karjapaimen levähtää jossakin laitumella tai hevosen selässä, ympärillä uskomattomat maisemat. Ahavoituneilla kasvoilla näkyvät ulkoilmaelämän jäljet.

”Se on raskasta, vaikeaa ja vaarallista työtä, jota tehdään isojen eläinten kanssa kaukana kaikesta”, Paatos sanoo.

”Olosuhteet ovat hurjan kauniit ja valo taianomainen, mutta elinolosuhteet ovat aika haasteelliset.”

Karjapaimenet ohjaavat karjaa laitumelta toiselle, hoitavat hevosia, ja saattavat osallistua esimerkiksi heinäntekoon, mutta harvemmin vaikka koneiden korjaamiseen. Mitä pienempi tila on, sitä monipuolisempia asioita työhön kuuluu.

”Karjankasvatus on hyvin erilaista eri puolilla Yhdysvaltoja, koska ympäristö on niin erilainen. Nevadan, Oregonin ja Idahon rajaseutujen autiomaa ei ole hyvää viljelysmaata, mutta sopii karjan ja heinänkasvatukseen”, Paatos kertoo.

Koneet eivät ole siellä juuri muuttaneet työnkuvaa. Maisema on edelleen sama, eikä pusikkoiseen vuorenrinteeseen voi mennä pienelläkään moottoriajoneuvolla, vaan hevonen on siihen paras, hän jatkaa.

”Oletin, että karjapaimenen työstä olisi jäljellä enää vain hatut ja ruutupaidat. Mutta avoimen maaston takia esimerkiksi lassoa käytetään edelleen monipuolisesti”, hän sanoo. Jos esimerkiksi pitää lääkitä sairasta lehmää, on se parempi lassota nopeasti ja hoitaa paikan päällä kuin juoksuttaa kaukana olevaan aitaukseen.

Cowboykulttuuri on esteettinen, mutta estetiikan sanelee käytäntö.

”Nahkachapsit suojaavat maaston piikkipensailta, hattu auringolta, kauluspaita kylmältä ja kuumalta. Buutsikenkä pysyy jalustimessa paremmin kuin kannaton, eikä aiheuta vaaraa”, Paatos kertoo.

Vuonna 2006 Lahden muotoiluinstituutista valokuvaajaksi valmistunut Paatos on aiemmin kuvannut machokulttuureja muun muassa Balkanilla.

Löysikö hän karjatiloilta todellista vastinetta elokuvien herooiselle mieskuvalle?

”Mielestäni tiloilla on murros käynnissä. Asiat ovat muuttuneet paljon jo tämän kuuden vuoden aikana. Kun aloitin, tunsin alueelta vain yhden naisen joka teki itsenäisesti töitä karjapaimenena. Nyt heitä on siellä jo useampia, ja naisia voidaan palkata jopa karjatilojen johtoasemiin”, Paatos sanoo.

”Cowboymaailma on kyllä edelleen aika konservatiivinen, vaikka monenlaisia arvoja sieltäkin löytyy” hän jatkaa.

”Olen törmännyt vahvaan yhteisöllisyyteen ja auttamisen kulttuuriin. Kerran minulta puhkesi kaksi rengasta, eikä kukaan ajanut ohi pysähtymättä.”

Paatos palaa Yhdysvaltoihin elokuun loppupuolella. Hän menee vuodeksi Arizonan yliopiston taidekouluun opiskelemaan valokuvausta. Paatos palaa myös karjatilalle kuvaamaan kahden 11–12-vuotiaan tytön elämää.

”Jatkan heidän kuvaamistaan aikuisuuteen asti. Tytöt haaveilevat nyt ammatin jatkamisesta ja juniorirodeossa kisaamisesta. Mutta maailma muuttuu. Suuryritykset omistavat maat, eikä ammatin jatkaminen välttämättä onnistu”, Paatos sanoo.

Hän on kuvannut myös homorodeota vuodesta 2011 ja etsii rahoitusta dokumenttielokuvan tekemiseen.

”Elokuva jatkuisi siitä mihin Brokeback Mountain loppuu”, Paatos sanoo Ang Leen vuonna 2005 ilmestyneeseen hittielokuvaan viitaten.

Cowboy-kuvia voi katsoa osoitteessa www.karoliinapaatos.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Yhdysvallat
 • Maatalous
 • Valokuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  4. 4

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  9. 9

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  10. 10

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää