Valikko
Kulttuuri

Raportti Flow’n avauspäivästä: Massive Attack soitti upean keikan, 69-vuotias Iggy Pop ei pysynyt paikoillaan, tungosta riitti

Flow’n uusi valtava Punainen teltta toimi hyvin. 15 000 katsojaa vetävä teltta oli aiemmin käytössä Roskildessa.

Flow-festivaali perjantaina

Massive Attack, Iggy Pop

Puolessa välissä Massive Attackin upeaa perjantain Flow-illan keikkaa tapahtui jotain erikoista.

Massive Attackin musiikintekijä Robert Del Naja kutsui lavalle Young Fathers -yhtyeen kolme solistia. Erikoista ei ollut, että he tulivat laulamaan Voodoo in my blood -kappaleen. He laulavat sen myös tänä vuonna ilmestyneellä Ritual spirit -ep:llä. Erikoista oli, että he esittivät sen jälkeen kaksi omaa kappalettaan.

Miksi Del Naja halusi antaa keikastaan kaksi kappaletta heille?

Kun tämä tämä palkittu, nuori skottilainen hiphop-ryhmä pääsi esitämään omia kappaleitaan, se toi lavalle jotain, mikä oli Massive Attackille aivan uutta. Kunnon bilemeininkiä ja riehumista.

Flow-yleisö oli ymmärrettävän ihmeissään tunnelman vaihdoksesta – vaikka ennakkotiedoissa toki kerrottiin Young Fathersin olevan keikalla mukana.

Massive Attack tekee edelleen levyjä, mutta sen ura on jo pitkään ollut ennen kaikkea poikkeuksellisen hienoja ja loppuun asti hiottuja konsertteja. Massive Attack on kiertänyt noin viiden vuoden välein ympäri maailmaa ja soittanut Suomessakin useita kertoja. Hiominen on johtanut valitettavasti myös kaavoittumiseen.

Siksi Del Najan rohkea valinta oli oikea. Massive Attackin on viimeistään nyt laajennuttava ulos mukavuusalueeltaan, tai se jää uransa loppuun asti toistamaan tuttua kaavaansa.

Bristolin triphopin kuninkaallisten musiikin tunnesävy on aina ollut vaaleimmillaankin coolin sininen, useammin sysimusta.

Tunnelma ja soundi erottavat Massive Attackin muista. Sen maailma on vainoharhainen, synkkä ja lohduton. Kylmyyden keskeltä kuuluva hauras ihmisääni on ainoa toivon viesti, jonka Del Naja on valmis antamaan. Se on vähän, verrattuna kaiken muun raskaaseen painoon.

Näyttää siltä, että Del Naja haluaisi nyt ainakin vähän laajentaa tätä bändinsä asennetta, musiikkia ja olemusta.

Massive Attackin livesoundi on nimensä mukaisesti massiivinen. Young Fathersin vierailun jälkeen Robert Del Naja helli yleisöä Mezzanine-levyn Angel-hitillä. Kappaleessa Horace Andyn hento lauluääni ja Angelo Bruschinin musertava särökitara soivat täydellisesti konetaustan päällä. Keikan päättänyt, Deborah Millerin laulama Safe from Harm paisui valtaviin mittoihin ja kontrolloituun kaaokseen.

Massive Attackin kiertueilla on jo pitkään ollut musiikin lisäksi toinen keskeinen elementti. Valtavalle taustaruudulle heijastetut tekstit ja kuvat. Niiden sanoma on hyvin selvä, ajoittain alleviivattu.

Aivan omanlaisikseen ne tekee se, että tekstit on lokalisoitu. Flow’ssa ruudulla oli useassa kappaleessa paljon suomenkielistä tekstiä. Samalla kun musiikki vie synkkiin tunteisiin, teksteillä Massive Attack lokalisoi maailmanpolitiikan luoman ahdistuksen ilmapiirin. Se näyttää, että olemme osa tarinaa, joka ei ehkä ole hallittavissa, mutta ainakin hetkittäin ymmärrettävissä. Tämä tapahtui etenkin kappaleissa, joissa taustateksteissä oli draaman kaari.

Kaksi esimerkkiä.

Girl I Love You -kappaleessa ruudulle syötettiin nimiä toisensa jälkeen. Taiteilijoita, tieteen tekijöitä, poliitikkoja. Niiden välissä näytettiin kuvia pakolaisista, muun muassa laivoissa Välimerellä. Kappaleen lopussa ruudulla juoksi tekstiä, jossa tiivistettiin jokaisen nimen tarina. Kaikki ovat olleet maahanmuuttajia tai sellaisten jälkeläisiä.

Inertia Creeps -kappaleen aikana ruudulla näytettiin suomalaisia uutisotsikoita.

Valkoisella ja sinisellä esiteltiin vakavia otsikoita kuten ”Analyysi: Putin jatkaa puhdistuksia – eikä kukaan ole turvassa”. Punaisella vuorostaan viihteellisiä kuten ”Joko nyt herätään – hakkeri kaappasi vibraattorin”.

Samalla näytettiin julkisuuden henkilöiden kuvia, joissa näkyi vain silmät ja vähän kasvoja.

Lopuksi näytettiin heidän kasvojaan ilman silmiä. Kasvoissa valkoinen, punainen ja sininen sekoittuivat.

Viimeisenä ruudulle virtasi yksi toisensa jälkeen uutisia Brexitistä. Niissä kaikki kolme väriä vaihtelevat vapaasti. Kaikki loppui lauseeseen ”Eriarvoisuus johtaa populismiin.”

1990-luvun hittiin Safe from Harm Del Naja oli löytänyt kokonaan uuden tulkinnan. Tarina rakastetun suojelemisesta öisen kaupungin vaaroilta muuttui taustateksteissä maailman kulttuurihistorian kohteiden suojelemiseksi. Onhan tämä jo aika totista pop-yhtyeeltä, mutta Massive Attackin suuriin mittasuhteisiin kasvava musiikki kantaa raskaankin sanoman.

Päälavan toiseksi viimeinen esiintyjä oli Iggy Pop. Lukuisia kertoja Suomessa esiintynyt Iggy on nyt jo 69-vuotias. Se on vähän hidastanut menoa, mutta ei Iggy vieläkään suostunut olemaan hetkeäkään paikoillaan.

Heti ensimmäisessä kappaleessa Iggy laskeutui lavalta yleisön eteen ja antautui fanien ahnaisiin syleilyihin. Sama toistui vielä Real Wild Child (Wild One) –biisissä sekä keikan päättäneessä Search and Destroyssa.

Etukäteen Iggyn Flow-esiintymistä varjosti tieto, että kevään kiertueella esiintynyt, Queens of the Stone Age -nokkamiehen Josh Hommen johtama taustabändi ei soitakaan Iggyn kanssa.

Viimeistään kolmantena kuullun Lust for Lifen aikana kävi selväksi, että huoli oli turha. Soolokitaristi Kevin Armstrongin johtama bändi groovasi vastustamattomasti, mutta soitti samalla erittäin tarkasti. Bändistä juuri Armstrong ja Seamus Beaghe soittivat Iggyn kanssa jo 1980-luvulla.

Iggyn setissä oli neljä kappaletta vuoden 1977 Lust for Life -levyltä, jonka hän teki ystävänsä, tammikuussa kuolleen David Bowien kanssa. Bowie oli muuten syntynyt vain kolme kuukautta ennen Iggyä.

Jos tämä jää Iggy Popin viimeiseksi Suomen keikaksi, hän jätti jäähyväisensä tyylillä ja anteeksipyytelemättä.

Flow’n kapasiteettia on kasvatettu viime vuodelta muutamalla tuhannella. Loppuunmyytynä perjantaina alueella oli 25 000 ihmistä.

Tungoksilta oli mahdoton välttyä. Pahimmillaan tilanne oli, kun Iggy Popin keikan jälkeen yleisö yritti päästä kuulemaan odotettua Paperi T:n, Pekka Kuusiston ja Samuli Kosmisen erikoiskeikkaa Balloon 360 -lavalla. Sanoisin, että kolme neljäsosaa halukkaista sai pettyä.

Balloon 360 -lavan istumapaikkojen määrä on tänä vuonna kaksinkertaistettu. Se on periaatteessa hyvä. Mutta sen seurauksena lava on nyt päälavan suuntaan korkean istumakatsomon peittämä. Lavalle ei enää näe siltä suunnalta, jos seisoo vähän matkan päässä. Tämä oli ennen se toiseksi paras vaihtoehto, jos ei mahtunut istumaan.

Sen sijaan Flow’n uusi Punainen teltta toimi erinomaisesti. Valtava, 15 000 katsojaa vetävä teltta oli aiemmin käytössä Roskildessa. Se on iso parannus vanhaan Siniseen telttaan verrattuna. Kooltaan uusi teltta on Sinistä telttaa leveämpi ja syvempi.

Teltalla on selkeä rakenne. Perällä on lava ja molemmilla sivuilla mukavan pitkät baaritiskit.

Harmaan kankaan sisällä teltta on sisustettu punaisella. Lavan kehys, baarien valot ja korokket ovat punaisia. Parasta ovat laajat korokkeet tiskien edessä, joiden portailla voi istuskella. Resonoiva puinen koroke vahvistaa bassoääniä baaritiskien läheisyydessä.

Illalla Mikko Joensuun hienon keikan monisävyinen soitto kuului vahvasti ja selkeästi teltan takaosaan asti, sinne sijoitettujen kaiuttimien takia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Poliisi hääti taas Suomi ensin -mielenosoittajia Rautatientorilta

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Ranskan ilmavoimien komentajalla oli kiire viettämään viikonloppuja – lensi toistuvasti suihkuhävittäjällä veronmaksajien piikkiin

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää