Valikko
Kulttuuri

Venetsian arkkitehtuuribiennaali parantaa maailmaa – ”Korporaatioarkkitehdit ovat tehneet ympäristörikoksia”

Venetsian arkkitehtuuri­biennaalin johtajan Alejandro Aravenan mielestä arkkitehtuurin on parannettava ihmisten ympäristöä ja elinolosuhteita.

Venetsia

Chileläinen arkkitehti Alejandro Aravena, 49, on kiihkeä ja karismaattinen puhuja. Hän elehtii vilkkaasti, haroo paksua mustaa pystytukkaansa ja puhuu vuorotellen englantia, italiaa ja espanjaa, kaikkia yhtä nopeasti ja palavan innokkaasti.

Aravenan valinta Venetsian tämän vuoden arkkitehtuuribiennaalin pääkuraattoriksi tapahtui suhteellisen myöhään. Siihen nähden on ihme, millaiseen suoritukseen hän on pystynyt. Biennaali on näkemisen arvoinen, informatiivinen ja paljon ajatuksia herättävä.

Teema Reporting from the Front, raportti rintamalta, kuulostaa lievästi sotaisalta. Aravena näyttää halunneen osoittaa, mitä todella on meneillään maailmalla, myös Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, ja mikä on vaihtoehtoinen tapa tarkastella arkkitehtuuria.

Hän näkee arkkitehtuurin yhteiskunnallisena ja sidoksissa kaikkeen siihen poliittiseen, mikä liittyy ihmisten elinolosuhteiden parantamiseen.

”Tämä on humanismin ja optimismin biennaali”, Aravena julistaa. ”Arkkitehtuuri antaa muodon paikoille, joissa elämme. Se ei ole tätä monimutkaisempaa, muttei myöskään helppoa. Nämä arkkitehtien luomat paikat voivat joko parantaa tai raunioittaa elämäämme. ”

Sekä omassa arkkitehtuurissaan että biennaalissa Aravena pyrkii nostamaan esille yleistä etua, edullista asumista ja ihmisten elinolosuhteita parantavaa arkkitehtuuria ja ympäristöä.

Ahneus, kiirehtiminen, yksipuolisuus, konservatismi ja byrokratia tuottavat banaalia ja ikävää ympäristöä hänen mielestään. Myös liikemiesarkkitehdit, jotka pyrkivät suunnittelulla rikastumaan ja suostuvat mihin tahansa, saavat jyrkän tuomion.

”Korporaatioarkkitehdit ovat tehneet maailmassa ympäristörikoksia”, hän arvostelee.

Kuulen amerikkalaisen vanhemman kollegan myöhemmin valittavan, että Aravena on niin ”ideologinen”.

Arkkitehtuuri tosiaan on pitkäjänteistä ja tekemisissä kaikkien mahdollisten yhteiskunnallisten ongelmien kanssa alkaen liikenteestä, saniteettioloista, jätehuollosta, asunnoista ja julkisista tiloista ympäristön viihtyisyyteen. Yhteiskunnallisuutta on siis vaikea välttää. Ja jos välttää, toimii silti jonkin yhteiskunnallisen viitekehyksen puitteissa.

Aravena oli kuusi vuotta arkkitehtuurin nobelina pidetyn Pritzker-palkinnon jakolautakunnassa ja sai itse palkinnon tänä vuonna.

Hän suunnittelee itse Elemental-nimisessä arkkitehtiryhmässä Chilessä. Hänen oma tuotantonsa on pääasiassa Latinalaisessa Amerikassa, mutta Euroopassakin on joitakin toteutuneita rakennuksia ja kilpailuvoittoja.

Biennaaliin Aravena on tuonut ratkaisumalleja mitä erilaisimpiin ongelmiin ja osoittaa kyllä näillä esimerkeillä, että arkkitehdeillä on hyviä keinoja, jos he pääsevät vain niitä toteuttamaan.

Biennaalit keskittyvät Venetsiassa kahteen pääpaikkaan: Giardiniin ja Arsenaleen. Giardini on aikanaan Napoleonin mahtikäskystä perustettu puutarha-alue, jossa sijaitsevat eri maiden paviljongin, myös Suomen ja Pohjoismaiden. Giardinissa kansalliset toimikunnat päättävät esillepanosta ja valitsevat esiteltävät kohteet. Aravena kiittää, että hänen valitsemansa teema on otettu hyvin huomioon myös maapaviljongeissa.

Aravena itse on valinnut toisen pääpaikan, Arsenalen näyttelyn kohteet. Näiden joukkoon pääsi myös suomalainen arkkitehtiryhmä Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman, vieläpä varsin näyttävällä ylöspanolla. Arsenale on 1100-luvulta alkaen ollut telakka-alue, jonka viimeistelemättömät, vanhat työtilat sopivat hyvin sekä taiteen että arkkitehtuurin esittelyyn. Sisälle astuttaessa törmää ensimmäiseksi Aravenan omaan installaatioon, joka on tehty edellisen taidebiennaalin jätemateriaalista. Kierrätys on mahdollista myös rakentamisessa. Aravenan ja monien muiden biennaalin arkkitehtien mielestä se on myös välttämätöntä.

Rakennusmateriaalien hankkiminen mahdollisimman läheltä on ekologisesti järkevää ja vilkastuttaa paikallista taloutta. Sen sijaan, että esimerkiksi Afrikkaan tai Latinalaiseen Amerikkaan vietäisiin vaikkapa länsimaista betoniteknologiaa, voi olla järkevää kehittää rakennusaineet paikallisista materiaaleista kuten bambusta ja savesta. Näistä biennaalissa oli monta kiehtovaa esimerkkiä.

Giardinin pääpaviljongissa on todella hieno kansainvälinen, italialaisen kuraattoriryhmän kokoama näyttely Aravenan hengessä. Esimerkiksi iranilainen VAV-studio kertoo, kuinka kansainvälispoliittisesta tilanteesta seurannut eristyneisyys lopulta johti siihen, että maan oma rakennusteollisuus nousi uudelle tasolle, käsityötaito elpyi ja materiaalipulassa turvauduttiin siihen, mitä oli lähellä saatavissa. Pakon edessä tehtiin sitä, mikä lopulta osoittautui monessa mielessä siunaukseksi ja elvytti taloudellista toimeliaisuutta maassa.

Bambun mahdollisuuksia ovat käyttäneet esimerkiksi kolumbialainen Simón Vélez ja vietnamilainen arkkitehtiryhmä Vo Trong Nghia. Bambuosasto Giardinin pääpaviljongissa on aivan ihastuttava.

Kovin monia maailmantähtiä Aravena ei ole kelpuuttanut joukkoon. Mutta brittiläisen David Chipperfieldin Sudaniin tekemä kulttuurihistoriallisesti merkittävän raunioalueen museo on mukana, ja Aravena kiittelee sitä varsinkin historiallisen ympäristön kunnioittamisesta.

Muita maailmantähtikaartista poimittuja arkkitehteja ovat japanilainen Kengo Kuma puututkielmillaan, sveitsiläinen Pritzker-palkittu Peter Zumthor sekä japanilainen Tadao Ando. Ando on entistänyt erittäin hienovaraisesti Venetsiassa sijaitsevan Punta della Doganon museon.

Pohjoismaiden paviljongin näyttelyn, jossa esiintyvät Suomi, Ruotsi ja Norja, on tänä vuonna koonnut Archdaily-verkkolehden perustaja David Basulto. Tanskallahan on oma paviljonkinsa ja Suomellakin lisäksi pieni Alvar Aallon paviljonki, jossa esitellään nyt pakolaisten asuttamista koskenutta kilpailua.

Basulto on rakennuttanut pohjoismaiden paviljonkiin kauniin puisen pyramidin, jonka askelmilla edetään Maslowin tarvehierarkian mukaisesti aloittaen fyysisten tarpeiden tyydyttämisestä päätyen itsensä toteuttamiseen ylhäällä. Basulto on jaotellut valitsemansa arkkitehtuurikohteet noudattaen tarvehierarkiaa. Lisäksi näyttelyyn valittujen kohteiden arkkitehdit kertovat videoilla omia ajatuksiaan.

Idea on sinänsä kunnioitusta herättävä, mutta pitkiä videoita biennaalin ylitarjonnassa tuskin kovin moni ehtii katsoa. Ne ovat kyllä nähtävissä internetissä. Suomesta mukana on Anssi Lassilan puukerrostalo Jyväskylästä, Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen Haltia Espoosta, JKMM:n Seinäjoen kirjasto sekä ALA-arkkitehtien suunnittelema teatteri- ja konserttitalo Kilden Norjasta.

Basulto on ehtinyt hakea lisäksi Ruotsista, Suomesta ja Norjasta lähes 300 kohdetta, joiden esittelylehtiset on sijoitettu pyramidin portaille tarvehierarkian eri askelmille.

Monet biennaalin projekteista ovat kehitysapukohteita, maahanmuuttajien väliaikaistiloista tai hätärakentamisesta kriisialueille.

Miten Aravena on sitten löytänyt kohteet, joita on 65 maasta? Hän kertoo keräilleensä vuosikausia omaan arkistoonsa vaihtoehtoisina pitämiään mielenkiintoisia kohteita.

Yllättävän monet Aravenan valitsemista tekijöistä ovat käyneet myös Suomessa kertomassa työstään, varsinkin Sami Rintalan reuna-alueita käsittelevässä vuoden 2009 Aalto-symposiumissa. Siellä oli esimerkiksi itävaltalainen Anna Heringer, joka on tehnyt mm. koulun Bangladeshiin periaatteenaan paikallisen materiaalin ja työvoiman käyttö. Samaten siellä oli Burkina Fason toistaiseksi tiettävästi ainoa arkkitehti, Berliinissä koulutettu Francis Kéré, joka painottaa samoja periaatteita. Intialainen Rahul Mehrotra luennoi viime kesänä Jyväskylässä.

Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua olivat keksineet loistavan idean yhteisesiintymiselleen: he olivat saaneet käyttöönsä Arsenalen telakan vieressä olevan urheiluhallin. Niinpä esille oli mahtunut kymmeniä kohteita, mm. ideoita pohjoismaita Baltian kautta Eurooppaan yhdistävästä rautatielinjasta.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali jatkuu 27. 11. saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Venetsian biennaali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää